Recenzii (sau macar tentative)

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Recenzii (sau macar tentative)

Mesajde gaga » Mie Iun 26, 2002 7:29 am

Peter Camenzind – Hesse

Prin aceste posturi nu vreau sa va povestesc cartea (cartile) nu asta e ideea. Ci doar senzatiile care mi-au atras atentia (ca simboluri, metafore, etc.)
O carte, o poveste aparent (cine stie?) biografica a carei parcurgere se face destul de lejer daca nu ajungi sa te implici in ea. Asemanatoare ca finalitate, zic eu, cu marquez, veacul de singuratate, mult mai bine scrisa insa si mai realist, nefacand impresiile mirositor-alimentare pe care le lasa marquez. Periplul unui destin care isi finalizeaza experientele si isi incheie zbucimul exact de unde a plecat. Dar experientele si practic imaginile descrise, plecand de la superbe peisaje si terminand cu pendulari incerte intre a crede au ba in divinitate, cum sa crezi in ea, meschinaria ascunsa, prieteniile imbucuratoare, toate astea fac plimbarea printre pagini acaparatoare.
Punctul forte al cartii (din punctul meu de vedere) este descrierea mortii care apare de cateva ori si care este exact asa cum am vazut-o in realitate, dar altfel spusa de hesse: lupta cu moartea, renuntarea psihica rasfranta de evidenta sa fizica, micile tresariri constiente prin slabe reancercari de a infrunta inevitabilul, uratenia renuntarii, frumusetea mortii cea care se vede inainte de a se instala rigor mortis, exista intr-adevar un mic moment in care cadavrele sunt superbe.
Punctul slab, din punctul meu de vedere este disperarea cu care vede iubirea in fiecare fir de iarba, om, tablou... exagerat, extrem de impins la limita.
Punctul superb al cartii este descrierea betiei, un punct de vedere foarte interesant pe care il adopt chiar daca nu este neaparat logic dar metaforic vorbind este extraordinar, si anume ca alcoolul isi alege oamenii, pe unii ii iubeste, pe altii ii uraste, are multe victime dar ferice cei ce sunt iubiti de vin caci nemaipomenite senzatii pot trai.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Mie Iun 26, 2002 2:39 pm

salut aceasta intziativa. ma plictisisem de threadu' ala cu cartzile care marcheaza care se transformase intr-un fel de top 10 mtv
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde onk » Mie Iun 26, 2002 3:06 pm

roman verde, de-al nostru, cu atitudine tipica....n-are nica de spus da spune...nu comenteaza ce s-a scris, da comenteaza....nu are completari de facut sau alceva da.....nu-i placea situatzia de dinainte da nu facea nica pentru schimbare...e...nici prea multa scoala nu ie buna, fratzie....ai, baga mare, iesi la rampa....
io, moderatoarea abuzantí£....
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde gaga » Mie Iun 26, 2002 3:41 pm

Pai saluta asha ca nu mai avea ce citi pe-aici si face plecaciuni ca asha-i frumos.
De comentat nu poate ca n-a citit-o da se rezolva.
Matalutza onka stai pe faza ca trec la zorba ca iau o pauza de hesse ( sper da mai am una si ma mananca sa o citesc ) pap zorba si o sa ai si matale ocazia sa salutzi, eh?
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Mie Iun 26, 2002 3:47 pm

auzi breh moderator abuziv
1. eu i-am zis danei, zilele trecute, pe privat, ca am aceasta idee shi ea a pus-o in practica
2. pe threadurile existente, daca ma luam de divershi shi de cartzile citite de ei, sareau de cur in sus ca am ceva personal cu ei
3. ai rabdare ca o sa fac shi eu tentative de recenzii shi nu va las

shi acum ca tot eshti pisaloaga am sa te rasplatesc cu coelho - alchimistul

ce nu-mi place (itzi place cum incep, nu? :j):

a) carte exclusiv epica. personajele (ca la majoritatea sud-americanilor) doar actzioneaza, nu gandesc, nu simt.
b) finalul e de mare porc. vestita comoara era o lada cu aur/bani, imi aduce aminte de piratzii lui stevenson sau de carabushul lui poe
c) dpdv al ideilor/conceptelor - acestea sunt rare shi imprumutate. nu-mi place nu atat ca nu exista originalitate, dar nu exista nici inovatzie. adica, ideea calatoriei initziatice e veche in literatura, shi chiar sub aceasta forma (a gasit comoara exact in locul de unde plecase) se regaseshte in 1001 noptzi. nu vad o amprenta a lui coelho. totul e imprumutat
d) o imbecilitate de idee, cica cartzile sa aiba putzine personaje (eventual numai unul), ca deh suntem atat de proshti incat nu putem tzine minte prea multe nume (asta chiar autorul o afirma)
e) cartea pare scrisa pentru a fi citita intr-o ora-doua. o alternativa pentru integrame la drum lung.

ce-mi place

f) nimic in mod deosebit

alte pareri

g) e interesant amestecul de determinism/nedeterminism. pastorul are nume doar in prolog shi epilog (probabil ca urmare a punctului d) ). in rest, oameni sunt identificatzi prin ocupatzia lor. timpul actziunii nu exista, doar se poate banui ca este candva dupa mahomed shi inainte de ziua de azi. geografic insa este precizat foarte bine itinerariul pastorului.
h) cred ca bashinutzele lui coelho cu spiritul lumii shi pietrele care pot da raspunsuri sunt cele care salveaza oareshcum cartea, intrucat o carte despre initziere este praf in ochi fara o dimensiune a sacrului. daca tot a comis-o in final cu lada de aur, cu aceste bashinutze metafizice povestea lui mai poate promova ideea calatoriei intziatice, altfel ar fi doar goana dupa aur
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Joi Iun 27, 2002 7:09 am

1. al lui afex: go for it sau cum ar zice un clasic personaj: whoz the man? ur the man (acuzare si-a incheiat pledoaria, martorul e al dvs. :j )

2. (moi): Plexus – selectie: clasic miller, rece, masculin, deja banal... nimic nou sub soare... incep sa ma obisnuiesc cu miller in timp ce rumeg un Hesse mai emotiv, emotional, uman (in sensul vostru crestin, manelos stie...)
Si apropos de Bulgakov care scrie sorbitor (usor de cititi pt cine are metafora ca punct), din bucatzele de “Coroana Rosieâ€Â
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Mar Iul 02, 2002 3:59 pm

aldous huxley - orb prin gaza

e unul din cele mai bune romane pe care le-am citit in ultimul timp.
ideea pe care este fundamentat romanul este opozitzia intre colectivism/unitate/neant ca simbol al binelui shi individualism/segregare/viatza ca simbol al raului. traim doar ca sa experimentam raul shi sa realizam binele.
aceasta idee este concentrata in ultimul capitol, insa se face simtzita pe tot parcursul romanului (atentzie la evolutzia/involutzia personajelor!)
actziunea se desfashoara pe 5-6 threaduri plasate in timp in jurul momentelor cruciale din viatza personajelor principale. deshi salturile in timp sunt shi inainte shi inapoi, actziunea este cursiva, coerenta - mare meshterie, palma peste poponetzu' lu' cortazar
:D
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Lun Iul 22, 2002 8:48 am

Ca tot incheiase nenea afex cu poponetze, am si io o palma pt poponeatza lu' onka.
Dupe nenumarate tentative si chinuri groaznice am terminat Zorba al lui nikos kazantzakis. Nu e rea dar deja m-am saturat pana peste cap de subiecte si unghiuri milleriene (ca acu' e adjectivul preferat). Am inteles deja dintr-o gramada de carti acelasi lucru: tzopaiala, femeile ie altfel decat barbatii, hai sa traim la limita, neancorarea in material, yada yada. Ah, finalul a fost dragalas: "oamenii ca mine ar trebui sa traiasca o mie de ani. noapte buna". exactly my point.

noapte buna.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde onk » Lun Iul 22, 2002 11:00 am

Initial trimis de DANA
Ca tot incheiase nenea afex cu poponetze, am si io o palma pt poponeatza lu' onka.
Dupe nenumarate tentative si chinuri groaznice am terminat [B]Zorba
al lui nikos kazantzakis. Nu e rea dar deja m-am saturat pana peste cap de subiecte si unghiuri milleriene (ca acu' e adjectivul preferat). Am inteles deja dintr-o gramada de carti acelasi lucru: tzopaiala, femeile ie altfel decat barbatii, hai sa traim la limita, neancorarea in material, yada yada. Ah, finalul a fost dragalas: "oamenii ca mine ar trebui sa traiasca o mie de ani. noapte buna". exactly my point.

noapte buna. [/B]



AI INTELES PE DREQ, N-AI INTELES NIMIC!!!!! Uite fata care e problema ta: din prea multa foame de carte, citesti ingrozitor de des, si asta iti provocí£ la un moment dat o algoritmare cerebral-literara de tot kktul. De exemplu: citesti o carte si ce vezi: actiune (bleah, telenovela) caractere (bleah, femei nu ie barbati) altruism (bleah, bleah, bleah). Asta ar fi una. Alt exemplu: nu stiu in ce disperare citesti tu, da dak nu-ti place o carte, o citesti pana la sfarsit, numa ca sa-mi pui mie mana pe funduletz? Te las si fara motiv, hani bani, nu tre sa te sacrifici. Lasand gluma la o parte, pe bune, de ce ai mai citit-o pana la capat? A? sa inteleg ca ceve – ceva ti-a placut, nu? Da ce?
A, si marea ta problema este ca citesti o carte numa pentru a o recenza. (stiu ca nu faci asta, da asa creezi senzatia.) de exemplu. N-am exemplu, da ai prins ideea.
Propozitia aia data de exemplu de tine e nashpa rau. Ca idee.
Buun, acu ca am dat, ai sa si zic ceva.
Stai ca iar m-ai enervat. Ce dreq ai citit tu in cartea aia? Ai citit cumva super fraza de la inceput in care o raza palida de lumina intra in taverna, fraza care m-a facut, pentru moment, sa ma sterg cu fanusneagu la poponetzu? Ai citit cumva descrierea momentului in care satenii praduie casa moartei? Da chiar si moartea ei? Da linsarea vaduvei, scena in care descrie clar cum ii reteaza ala beregata? Sau nu vorbim de aceeasi carte?
Mosulica traia la limita si nu se ancora in material? Da? Poate in tineretea lui zbuciumata, da nu in “Zorbaâ€Â
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Iul 22, 2002 12:10 pm

Draga mea onkoasa, daca pe dvs va gadila ceva in mod placut nu tre' sa ma gadile si pe mine in acelasi mod (de-aia n-am sa va rapesc sotzul :j ).
Ia da-mi matale exemplu de ancorare materiala a lu' nea zorba. cat despre motivele pt. care termin de citit o carte proasta acestea sunt: vreau sa verific gusturile prietenilor mei, vreau sa invatz de la altzii, cred pe cuvant prea multa lume (pana acu pe lista e manelesux cu marquez si tu cu kazantzakis), incerc sa percep si alte fetze ale diamantului asta de kkt care-i viatza, etc. etc. Sincer, ultima parte (cam de pe unde o abureshte pe bubulina) a fost mai mult rasfoiala decat citeala.
Ca dvs vi se aburesc ochelarii la cartzi misogine si mercantile e problema dvs, personal prefer misoginismul pe fatza al lui miller decat alba - neagra lui nikos. asta fiindca nu mi se pare fair play genul.

asa ca citatul dat de mine e cel mai dragalash: naopte bune am zis, noapte buna este.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde onk » Lun Iul 22, 2002 12:41 pm

no effect, no effect at all... try it again, baby, your muscles are too softly to me...

dak asculti la frens, DE CE DREQ N-AI CITIT GOGU SI NICHITA pana acu? huh? zici si tu asa, numa ca sa dai...


"alba - neagra lui nikos. asta fiindca nu mi se pare fair play genul." ?????

stai ca revin , am nitzic treaba
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde onk » Mar Iul 23, 2002 10:22 am

Initial trimis de DANA
Dupe nenumarate tentative si chinuri groaznice am terminat [B]Zorba al lui nikos kazantzakis. Nu e rea dar .... bla-bla-bla.... exactly my point.
[/B]



....asta o uitasem, chinuri groaznice, huh? o carte cat palma mea de mare, scrisa lejer, la genul "cartea de vacanta"... fata, io ti-am mai spus, citesti o pleiada de ermetici bombastici, cu un real succes, si cand sa savurezi si tu o poveste tzup! prea facila, nu e rea, da e fumata...uite, io n-am citit cartile alea povestite de tine mai pe sus, da zi si la mine, is tare originale, nu?


a, si inca astept la faza cu neancorarea in material


"vreau sa verific gusturile prietenilor mei, vreau sa invatz de la altzii, cred pe cuvant prea multa lume (pana acu pe lista e manelesux cu marquez si tu cu kazantzakis), incerc sa percep si alte fetze ale diamantului asta de kkt care-i viatza, etc. etc.
cam slaba argumentatia. yada yada, dak citeai GOGu ai fi inteles despre ce e vorba la o carte clasica celebra sau cum vrai tu sa-i zici. oamenii e multi, diversificati si diversi, dak mie imi place Zorba nu-i obligatoriu sa-mi placa dintr-un singur punct de vedere care tie ti se pare mercantil (fitz-ar cuvantu al dreq, ca acu il folosesti si la ciorba, toate ie mercantile pentru tine). deci: mie imi place FINCA, si tie s-ar putea sa nutz placa din cauza copertii, asta e, sisteme de referinta diverse si diversificate, ca oamenii, n-asha?

a, si dak tot ai rasfoit-o la partea cu bubulina, afl aca n-a vrajit-o iel, numa s-au imbatat si si-au tras-o, finca aia era statuta si disponibila, iar el avea o inclinare la babe grase, capisci? asta dak te intreab acareva...
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde gaga » Mar Iul 23, 2002 10:52 am

onkaaaa, aloooo, e cineva la mansarda sau shoarecii tai de sub palarie si-au pierdut cacarezele prin neuron???

1. chinurile s-au datorat faptului ca din motive independente de mine, prieteni, shpritz, alte alergaturi, n-am avut vreme. da' ce sa intzelegi tu!

2. neancorat in material = neposesor de bunuri, neinteresat de acestea, whatever

3. mie n-am zis ca nu-mi place ci ca e banala, de vacanza cum bine ai zis.

4. daca gandeai inainte sa scrii (ca acu tzi-o dau pe-a lu bhuttu) realizai ca "faza cu bubulina" e in trei sferturi de carte, adik n-ai intzeles nimic. am zis ca am rasfoit prin ultima parte unde se vb. de insuratoare, yada yada

5. alba-neagra dpdv sentimental la grecotei = acu' ridica mujerea in slavi, acu o tavaleshte... adica nu-i nici-nici. de era misogin nu ridica ode gagicilor, de nu era nu le trata cu curu, el cica le-ar face pe amandoua, e ambiguu. si p'orma greci-s un bobor cam de pork asha ca ce pretentzii sa ai...

6. creca te oftici degeaba, cat despre baba aia, sunt mai multe aspecte decat ala pe care l-ai amintit tu

(nu ma mai obosi cu zorba grasu' ca acu am inceput o carte asha frumoasa despre paganini si vreau sa-mi stea capul la ea nu la grecii tai betzivani shi pseudocurvari.)
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde onk » Mar Iul 23, 2002 1:19 pm

fataa....esti pa...ce zic io si ce intelegi tu...pa!!!!

auzi la ea:"alba-neagra dpdv sentimental la grecotei = acu' ridica mujerea in slavi, acu o tavaleshte... adica nu-i nici-nici. de era misogin nu ridica ode gagicilor, de nu era nu le trata cu curu, el cica le-ar face pe amandoua, e ambiguu. si p'orma greci-s un bobor cam de pork asha ca ce pretentzii sa ai..." o tavaleshte ca o pune sa fak de mancare, ceea ce nu ma palpita si ca o pune sa taca, ceea ce nu ma intereseaza, in rest, dak nici alcolistu ala nu slaveste femeia pe toate vorbele...nush fata ce ai, da n-ai!


in rest,

onkaaaa, aloooo, e cineva la mansarda sau shoarecii tai de sub palarie si-au pierdut cacarezele prin neuron???


r: kkt! slab. mai incearca.

1. chinurile s-au datorat faptului ca din motive independente de mine, prieteni, shpritz, alte alergaturi, n-am avut vreme. da' ce sa intzelegi tu!


r: kkt! independente my ass, ca nu tz-a placut...

2. neancorat in material = neposesor de bunuri, neinteresat de acestea, whatever


r: kkt!nu numa, frate, nu numa, mai sapa....

3. mie n-am zis ca nu-mi place ci ca e banala, de vacanza cum bine ai zis.


r: kkt! pai daca tie n-ai zis ca nutz place, mai reformuleaza in mai romaneste

4. daca gandeai inainte sa scrii (ca acu tzi-o dau pe-a lu bhuttu) realizai ca "faza cu bubulina" e in trei sferturi de carte, adik n-ai intzeles nimic. am zis ca am rasfoit prin ultima parte unde se vb. de insuratoare, yada yada


r: kkt!

5. alba-neagra dpdv sentimental la grecotei = acu' ridica mujerea in slavi, acu o tavaleshte... adica nu-i nici-nici. de era misogin nu ridica ode gagicilor, de nu era nu le trata cu curu, el cica le-ar face pe amandoua, e ambiguu. si p'orma greci-s un bobor cam de pork asha ca ce pretentzii sa ai...


r: kkt! vezi mai sus

6. creca te oftici degeaba, cat despre baba aia, sunt mai multe aspecte decat ala pe care l-ai amintit tu


r: kkt! io nu ma oftic, tu faci bubuline cand cineva nu e de acord cu tine!!!!! vrai yes-meni? e plin forumu de ei! ia-i si inghite-i

(nu ma mai obosi cu zorba grasu' ca acu am inceput o carte asha frumoasa despre paganini si vreau sa-mi stea capul la ea nu la grecii tai betzivani shi pseudocurvari.)

r: kkt! foarte interesant, tu incepi, tu o razi, de paganini ai timp, de mine nu, a?
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

avanpremiera la "Defaimarea lui Paganini" de Vinogradov (alexei - aliosha, adica :) )

Mesajde gaga » Mie Iul 24, 2002 7:29 am

Nu stiu cat de romantata este povestea vietii lui paganini scrisa de Vinogradov , ideea este ca este o carte marcanta, cel putin din punct de vedere individual. Si ca argument, in afara de cel principal, acela de a urmari viata unui artist, voi aduce una din partile cartii (abia am ajuns la jumatate) care demarca mercantilismul (asta ca sa se oftice onka) uman.
Interpretarea umana a bibliei, in speta si anume: ca sperantele geniului rentors in sanul familiei au fost infestate de aviditate. Sa va povestesc: dupa epopeea vietii sale maestrul intrevede o anumita pace interioara ce i se va instaura in momentul revenirii in sanul familiei, dupa primul contact fiind deja evident socul (aici voi da un citat remarcant: in evanghelia pe care ei o iubesc atat scrie vrajmasii omului sunt cei din casa lui, daca-I asa trebuie sa adaug: nu exista mai mare fericire pe lume decat sa-ti pierzi prietenul cel mai bun) Artist, geniu, revenit in familie cu cele mai bune intentii este primit cu raceala, in secunda in care scoate bani din buzunar este privit deja cu alti ochi. Iar ceea ce cu adevarat m-a marcat a fost plansul lui niccolo, un artist, un cautator, plans de durere in fata evidentei lipse de iubire (asta poate fi privita mai general decat ceea ce insufla paginile acestea ingalbenite) si reactia diferita a membrilor familiei care au interpretat (normal, fiecare vede alta fateta a diamantului) dupa puterile, inteligenta sau priceperea lor: mama credea ca fiul se caieste pentru pacate (o bigota), tatal gandea ca banii adusi nu-s destui pentru a plati vitelul fiului ratacitor (un mercantil – na onka – de fapt meschin, idiot de-a dreptul), unul din frati bucuros sincer dar cu acea credinta in suflet (creier) ca intoarcerea (re) va aduce si beneficii banesti .... Plus muierile din casa care sperau la cate o ciupeala materiala in folos propriu sau al barbatilor lor.
Suflete pocite? Umanitate? “Geniul pustiuâ€Â
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde as xxl » Mie Iul 24, 2002 11:35 am

o sa incerc sa ma bag si eo in seama cu voi p-aci, prin zona in care lumea se leaga de hartia cu multe ganganii mici si dese pe ea.

poa' n-as fi facut-o, daca nu mi-as fi pierdut o noapte - lucru care a condus la o totala apatie in ziua urmatoare, intamplator muncitoreasca - pentru a urmari pe teveu o ecranizare a unei carti extraordinare (din pacate devenita un mult prea banal motiv de epatare semidocta), carte a unui rus foarte cunoscut, FM Dostoievski pe nume.

E vorba de Crima si Pedeapsa.

Spuneti-mi mie inginer, da' regizorului care a ecranizat cartea i-ar fi o lauda maistru.


... ziceam, sta omu' sa vada cum si l-au inchipuit puitorii pe banda pa Raskolnikov, e Sonia curva sau inger, Svidrigailov e au ba cararea proasta a eroului, alea-alea. Ciuciu. Fetze animate din caricaturile ziarului Catzavencu, poveste monoton de lineara, fara nici cea mai mica apropiere (ca atingere e prea mult) cu ideea, pilonul central al cartii.

.. cam asta a fost. de-o fi cineva interesat de subiect, oi mai zice si altele.
maciuci©
Avatar utilizator
as xxl
 
Mesaje: 587
Membru din: Joi Iun 13, 2002 11:00 pm

Mesajde aphextwinz » Mie Iul 24, 2002 3:25 pm

heinrich mann - in tzara huzurului - o varianta mai rafinata a lui bel-ami, imaginea artishtilor protejatzi de amante bogate, imaginea societatzii centralizate in jurul unor bogatashi. este o carte plina de satira shi ironie, o carte bunicica.

jose cardoso pires - oaspetele lui iov - o carte shtearsa, personajele, sumar conturate = militari shi oameni simpli, se prezinta interactziunile (nu m-am prins la care moment istoric face referire) dintre populatzia din mediul rural shi soldatzi / urmele razboiului/activitatzii militare.

aldous huxley - punct contrapunct. o carte superba. are ca fir principal urmarirea evolutziei unor personaje principale obtzinandu-se astfel o incursiune in intelectualitatea britanica interbelica, personajele sunt exceptzionale, verosimile, polemica ideilor este foarte puternica = mijlocul prin huxley se afirma ca moralist. am regasit din ideile din orb prin gaza, dar parca sub o mai mare perspectiva.
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Ernesto Sabato,"Despre eroi si morminte"

Mesajde curly » Joi Aug 01, 2002 11:13 am

E prima carte pe care o citesc de-ale lui Sabato.....
Tempoul scrierii e voit incurcat trecandu-se cu lejeritate peste momente importante ale subiectului in favoarea accentuarii partilor adiacente; probabil (si) din aceasta cauza cartea se citeste cam chinuit
Sabato scrie cu cap,isi marginalizeaza personajele ca sa se dezvolte mai bine in ochii tai un fir epic oarecum banal,dar datorita faptului ca la un moment dat ai senzatia ca scriitorul sufera de un soi deosebit de egoism,totul devine interesant.............Sabato e geniul care scrie opera de dragul sau mai degraba decat de dragul literaturii in sine...........in mainile sale personajele sunt marionete pe care le aranjeaza in asa fel incat ai senzatia ca ele nu simt nimic,ca nu traiesc,limitarea existentei lor fiind bine controlata............
Cum sunt pasionat de cartile scrise lucid,zic ca Sabato face o treaba buna,faptul ca la un moment dat previzibilitatea cartii creste,nu-i distruge din farmec,dimpotriva!
rau de gura!
curly
Junior Member
 
Mesaje: 605
Membru din: Lun Aug 27, 2001 10:35 pm
Localitate: in Sud

Mesajde curly » Joi Aug 01, 2002 11:22 am

Initial trimis de as xxl
o sa incerc sa ma bag si eo in seama cu voi p-aci, prin zona in care lumea se leaga de hartia cu multe ganganii mici si dese pe ea.

poa' n-as fi facut-o, daca nu mi-as fi pierdut o noapte - lucru care a condus la o totala apatie in ziua urmatoare, intamplator muncitoreasca - pentru a urmari pe teveu o ecranizare a unei carti extraordinare (din pacate devenita un mult prea banal motiv de epatare semidocta), carte a unui rus foarte cunoscut, FM Dostoievski pe nume.

E vorba de Crima si Pedeapsa.

Spuneti-mi mie inginer, da' regizorului care a ecranizat cartea i-ar fi o lauda maistru.


... ziceam, sta omu' sa vada cum si l-au inchipuit puitorii pe banda pa Raskolnikov, e Sonia curva sau inger, Svidrigailov e au ba cararea proasta a eroului, alea-alea. Ciuciu. Fetze animate din caricaturile ziarului Catzavencu, poveste monoton de lineara, fara nici cea mai mica apropiere (ca atingere e prea mult) cu ideea, pilonul central al cartii.

.. cam asta a fost. de-o fi cineva interesat de subiect, oi mai zice si altele.



dupa opinia mea Dostoievski e un scriitor care a avut o viata incomparabil mai interesanta decat opera........probabil din cauza asta cea mai placuta caret a lui,dupa gustul meu, e "Jucatorul"......................in rest,ce a spus el cu Raskolnikov,cu Maskin au spus altii si mai frumos si mai concis.
rau de gura!
curly
Junior Member
 
Mesaje: 605
Membru din: Lun Aug 27, 2001 10:35 pm
Localitate: in Sud

Mesajde aphextwinz » Joi Aug 01, 2002 1:53 pm

curly, cred ca sabato tzi-a lasat aceasta impresie intrucat personajele sale sunt handicapate psihologic, sunt nishte ratatzi intr-o continua cautare. limitarea existentzei personajelor sale este data de conditzia personajelor in mod direct, shi indirect de catre autor. itzi recomand sa citeshti tunelul (e cartea in care este descrisa povestea lui castel) shi urmatoarea carte abbadon exterminatorul, care daca asta tzi s-a parut incalcita, aia va fi shi mai shi :)
dostoievski mi-a lasat o impresie mult mai buna. shi nu l-ash reduce la raskolnikov. un printz mashkin, un goliadkin, un stavroghin mi se par de asemeni nishte personaje de referintza in literatura.

apropos de cel din urma, am citit de curand huxley - frunze uscate (corelatzia este ca unul dintre personaje incearca sa urmeze calea lui stavroghin) care deshi mi s-a parut mai slaba din punct de vedere al personajelor - mod de conturare, de plasare, chiar de caractere in sine (sau poate doar ca m-am obishnuit cu stilul lui huxley shi anticipez mai ushor), m-a impresionat foarte dpdv al prezentarii italiei, e cea interesanta prezentare istorico-geografica a italiei pe care am citit-o pana acum
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde curly » Mar Aug 06, 2002 3:04 pm

mi s-a parut interesant modalitatea literara a lui Sabato prin faptul ca incalceala,cum ii zici tu, e voit cautata,dar nu-ti da senzatia de artificial,te face sa-ti muit atentia de la personaje la autor,m-a facut sa mi-l imaginez pe autor chinuindu-se in fata masinii de scris sa manevreze cat mai bine in asa fel in cat sa iasa in fatza,sa citesti o carte de Ernesto Sabato,nu o carte in care lui Martin ii scapa iubirea printre degete........nu stiu daca m-am facut inteles!...oricum Abbadon e pe liata de asteptare,ca nu am cum sa fac rost de cartea asta curand,biblioteca la care am acces fiind jenibila
rau de gura!
curly
Junior Member
 
Mesaje: 605
Membru din: Lun Aug 27, 2001 10:35 pm
Localitate: in Sud

Mesajde aphextwinz » Mar Aug 06, 2002 4:11 pm

curly, cand treci prin bucureshti, am sa-tz-o dau io (shtii tu ce :D )

ot: am terminat holbach - sistemul naturii, un mod materialist (dana citeshte cartea asta sa vezi ce inseamna un ateu) de a privi lumea shi omul. omul - un morman de carne, religia - o otrava a mintzii. cartea e ushoara, nu e foarte bine argumentata, dar e intersanta contzinand multe teorii (interpretate de holbach) cu privire la om, univers, religie, morala, dumnezeu, de la platon pana la ganditorii secolelor XVII-XVIII (galilei, newton, hobbes, pascal, descartes, leibniz, spinoza, malebranche, clarke, cudworth etc)
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Mar Aug 06, 2002 4:25 pm

aphextwinz, DANA va incerca sa citeasca acea carte, pe care i-ati recomandat-o, motivul principal fiind cronica pe care i-ati facut-o din care nu se intelege mai nimic fiind extrem de vaga, lasandu-ma sa inteleg ca e o carte usoara, neargumentata extraordinar si care contine multe teorii...

Intrebare, ati vazut cumva animalul meu? Cum arata? Avrea doi ochi, patru picioare si o coada.

(scuzati usorul offtopic, da-s pe plantatia mea si negrul de mai sus mi s-a adresat. fara majuscule)
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Mar Aug 06, 2002 4:31 pm

sclavo, daca faci scandal itzi inlocuiesc banda adeziva cu o cura de oxiacetilena
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Mie Aug 07, 2002 10:04 am

Stii ceva offtopicare? Up yours :M
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde curly » Vin Aug 09, 2002 9:49 pm

Initial trimis de aphextwinz
curly, cand treci prin bucureshti, am sa-tz-o dau io (shtii tu ce :D )




mersi.....o vreau nefolosita si mult timp
rau de gura!
curly
Junior Member
 
Mesaje: 605
Membru din: Lun Aug 27, 2001 10:35 pm
Localitate: in Sud

Mesajde bhuttu » Dum Aug 11, 2002 11:39 pm

Ba, sa mot io, de nu mi-ati fi asa simpatici v-as da avertismente peste avertismente! Aproape ca uitasem ce misto e pe Literatura. Multumiri lu' as xxl care a oprit o polemica constructiva ce ameninta sa se transforme intr-o cearta stupida.
On-topicu' acuma. Imi arunca mie onka, acu' ceva vreme, ofensata personal, parca: "Ai Pendulul acasa si nu l-ai citit?". La care eu in mintea mea: "Hai ma sa citesc Pendulul". Umberto Eco - "Pendulul lui Foucault", 750 de pagini. Oameni buni, daca vreti vreodata sa cititi cartea aia, sa-mi spuneti mie inainte, si o sa va indic alea 200 de pagini esentiale ale cartii. Nu va ganditi ca ratati 3/4 din carte, firul epic ramane neatins. Acu', nu'sh ce sa zic, o fi Eco mai destept ca mine, o avea el idei despre ce-i aia semiotica, despre cum poti sa-i bagi in cap cititorului neste chestii si tot asa... Dar, cum sa zic... cartea lu' Eco mi se pare nitelus cam mediocra, fara nimic deosebit in ea. Un oarecare merit al cartii al fi ala ca intr-adevar, aflii istoria templierilor, aflii cum arata Conservatoire-ul din Paris, aflii unele treburi. Dar, oameni buni, cand vreau sa aflu asemenea treburi, apelez la o enciclopedie, nu la un roman. Iar daca Eco are impresia ca si un roman e bun ca enciclopedie, inseamna ca ne vede niste dobitoci ipocriti. Si, sa ma ierte Dumnezeu, da' io nu sunt ipocrit.
Una peste alta, e o carte de pierdut vremea in vacanta. Iar daca ai stat vreun moment sa te intrebi "Ba, da' nu cumva noi chiar traim intr-un Matrix?", atunci s-ar putea sa gasesti ceva interesant si in epica lui Eco. Si daca vreti ceva ce intr-adevar mi-a placut e ca, desi are aerul unei aventuri de vacanta, un fel de "Ciresarii", varianta "Revedere dupa 10 ani", Eco are tupeul sa-si omoare protagonistii. Cat despre maniera usor proustiana a romanului, cu povestire in rama, memorii involuntare si intercalari d-aiurea, am impresia ca e nitel cam fortata. Si daca e fortata, nu-mi place. Am zis tot? Sa speram.
Urmatorul roman al lui Eco, "Insula din ziua de ieri", l-am abandonat dupa 60 de pagini din motive pur obiective. Cat de curand o sa treaca pe aici Kafka, cu "America". Acuma ma lupt cu el, da' aluneca usor...
If there's a war, we'll all fight!
Avatar utilizator
bhuttu
 
Mesaje: 2510
Membru din: Dum Apr 21, 2002 11:00 pm

Mesajde aphextwinz » Lun Aug 12, 2002 8:18 pm

d.h.lawrence - fii shi indragostitzi - un bildungsroman care din cate am intzeles eu are shi o puternica amprenta autobiografica. de remarcat: complexul oedipian, impotentza psihologica in iubire, un inspirat cadru floral care subliniaza prin diverse nuantze trairile personajelor. una peste alta, mi-a placut cartea.

bhuttu: "afli" nu "aflii".
in cel priveshte pe nea' eco, sunt convins ca 'mnealui are shi o amprenta proprie, ashadar nu e o pura enciclopedie.
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Lun Aug 19, 2002 10:44 am

Konrad Lorenz: Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate


Pentru ca mi-au fost criticate cronicile (in privat), sa zic precum saddam in south park: I can cahange, I can cahange, I can cahange...
Plus ca de vina-s titlurile capitolelor, de era vorba de un american nu cumparam cartea, asa gigelul meu fiind austriac....
Desi la prima vedere cartea poate parea neinitiatilor un tzuguism, in fapt este o analiza a societatii actuale, putin prea alambicata pentru neuronul meu necopt, scrisa in fraze marqueziene si, din nefericire, nu beneficiaza de virgulele potrivite la locul potrivit.
Konrad (pt. cine nu stie, intemeietor al etologiei, medic, laureat nobel pt. medicina si fiziologie), are cateva chestii dragalashe pt. mine, adica foloseste o multime de “pseudoâ€Â
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde MiG29 » Mie Aug 21, 2002 11:45 pm

Cinghiz Aitmatov-O zi mai lunga decat veacul.
O carte pe care nu am vrut sa o mai termin cand am observat ca are elemente SF dar am continuat shi nu imi pare rau.Cartea se petrece in decursul unei zile dar are niste flash-backuri care construiesc intreaga poveste.Ideea in sine e geniala chiar daca putin ermetica.Una din acele carti anti-totalitare camuflate cu maiestrie ca sa poata aparea chiar sub un astfel de regim.
Danilo Kis-Cripta pentru Boris Davidovici.o serie de povestioare cu o particularitate interesanta : un personaj secundar din povestirea precedenta apare in urmatoarea cu personaj principal and so on.
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Următorul

Înapoi la Carte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori