Realismul magic

Beletristica, SF, Filozofie...

Realismul magic

Mesajde Puzzler » Lun Mai 13, 2002 8:48 am

Cam ce impresie v-au lasat repreazentantii acestui curent literar : Garcia Marquez, Rushdie, Mario Vargas Llosa, Borges, Carpentier, Fuentes, Cortazar si alti scriitori "vrajitori" pe care nu i-am citit inca?
PS. Nadajduiesc ca veti dezvolta subiectul pentru ca eu trebuie sa plec undeva acum (9.50) si nu mai am timp sa scriu, dar promit ca voi reveni. Inainte de admitere :)
Puzzler
Junior Member
 
Mesaje: 16
Membru din: Sâm Apr 20, 2002 2:48 am
Localitate: Constanta momentan

Mesajde MiG29 » Lun Mai 13, 2002 10:40 pm

Parca ma simt vizat de thread-ul asta:).Pai dupa parerea mea e genial.E unu dintre cele mai bune curente literare din secolul XX...In afara de Borges shi de Fuentes pot sa zic ca i-am citit pe totzii...(de altfel tocmai acum citeam Conversatie la Catedrala)...Ce ar fii de spus aici?Dupa cum se vede scriitorii europeni nu prea sunt prezenti(cu exceptia lui Cortazar care desi era argentinain a trait in Belgia,parca)...nu au europenii suficienta imaginatie sau au prea multa?btw...Coelho nu intra shi el pe aici?Shi ar mai fii Laura Esquivel shi dupa unii chiar shi Kafka!(desi nu prea vad de ce...)
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde MiG29 » Lun Mai 13, 2002 10:55 pm

Completari:
-sunt shi autori europeni...am ramas speriat cand am vazut...in primu rand ar fii Milan Kundera care e ceh(nu am citit nimica de el) da mai e shi Eco shi Aitmatov(O zi mai lunga decat veacul..o carte geniala) shi chiar Hesse(Magister Ludi).Kafka se pare ca se integreaza in curentu asta cu Metamorphosis.Cineva pe net spunea k realismul magic apare atunci cand un intelectual cu pretentii vrea sa citeasca fantasy...shi un altul k este fantasy in spaniola(asta daca ne referm la cei mai celebrii GGM,Borges,Llosa sau Cortazar)Eu cred ca aici personajele se comporta ca si cum ceea ce se petrerce in jurul lor chiar este firesc ..sunt shi multzi care considera ca fantasy e superioara...dar e aiurea sa compari Lord of The Rings cu Un veac de Singuratate sau Rusinea...
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde aphextwinz » Mar Mai 14, 2002 10:36 am

binentzeles ca sunt shi europeni. termenul intr-adevar s-a consacrat in literatura pe latino-americani, insa kafka shi hesse se inscriu in acest curent asha cum este definit el deshi nu exista atunci cand au shi-au scris ei operele.
ggmu', de exemplu, a debutat in literatura dupa ce a citit nuvelele lu' kafka (din cate declara chiar el, a citit metamorfoza tradusa de borges, shi dupa cum tot el declara, daca ar fi shtiut se poate scrie asha, s-ar fi apucat de scris mult mai devreme). critica vremii chiar remarca o foarte mare "asemanare" intre primele nuvele ale lu' marquez shi cele ale lu' kafka.
universurile create de hesse shi kafka au influentzat puternic generatziile de sud-americani propulsandu-i in literatura. shi nu numai ei, i-ash adauga la lista pe joyce, woolf, faulkner, iar ca rampa de lansare pentru fantasy, lovecraft
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde MiG29 » Mar Mai 14, 2002 1:58 pm

Cred k il putem adauga shi pe Danilo Kis...care a fost comparat cu Borges desi mie nu prea mi se pare k ar semana...dar eu nu pre am citit borges asa k poate altcineva...
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde Puzzler » Mie Mai 15, 2002 7:10 am

Pentru Borges mi se pare reprezentativa "Evaristo Carriego" din 1937 (parca). Proza este absolut fenomenala dupa foarte mult prea umila mea parere pentru ca genialul autor alatura ca intr-un colaj naratiuni, marturii, poezii, fragmente de critica ca digresiuni de la un prim cuvant si in acest fel se apropie pictural dupa cum bine s-a mai zis de tablourile unui anume Pablo Picasso. Concret romanul este monografia unui imaginar poet al mahalalei si desi ca subiect nu se apropie de parabola sugerata de "Un veac de singuratate", stilul sau simultan narativ, poetic si reportericesc devine in timp ce ii parcurgi textul absolut stupefiant si este lesne de inteles de ce a devenit un punct de pornire in realismul magic sud-american.
Puzzler
Junior Member
 
Mesaje: 16
Membru din: Sâm Apr 20, 2002 2:48 am
Localitate: Constanta momentan

Mesajde aphextwinz » Mie Mai 15, 2002 1:05 pm

hmm, evaristo carriego e scrisa mai la inceputuri, nu mi s-a parut chiar asha reprezentativa, dupa aceea nuvelele lui de ficztiune, gradina potecilor care se bifurca, ciclul acela cu istoria infamiei, aleph etc. stilul lui borges nu mi se pare deloc poetic. scurtele lui povestioare se rezuma la esentze. ce mi-a placut mie la el e ca lumea sa este supusa la infinit paralelismului shi ciclicitatzii.
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde MiG29 » Mie Mai 15, 2002 1:56 pm

Povestirile scurte ce la mai desavarsite au fost ale lui cortazar...Intalnire cu un cerc rosu sau Ea s-a asezat langa tine...
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde Puzzler » Dum Mai 19, 2002 11:12 am

Memoria mi-a jucat feste asa ca rectific : Evaristo Carriego a fost scrisa in 1930 si reprezinta sfarsitul creatiei de tinerete a gigantului care a fost Borges. Romanul sau este dupa normele actuale inclasificabil, un amalgam proteic, eterogen si nedefinit la prima vedere care se metamorfozeaza intr-o o adevarata monografie a mahalalei din Buenos-Aires. Planul sau de idei curge se asemana din punctul meu de vedere cu un dicteu "semi-automat", cu o insiruire de ganduri avand ca destinatie comuna periferia capitalei argentiniene in anii '30. Desigur acest tip de roman inclasificabil si-a atins aproape desavarsirea prin scriitorii contemporani (par exemple Mister Cartarescu in Orbitor), dar consider ca modul sau de a alterna intre eseu, naratiune si poezie ramane inegalabil pana acum.
aphextwinz, ma impinge o netarmurita nevoie de a te contrazice in legatura cu lipsa lirismului din creatiile sale. Vezi tu, criticii si bunul simt au impartit opera lui Borges in mai multe etape: etape I, etapa II,..., etapa X. Si din cand in cand, printre etape, Borges mai face si pe poetul si se crede ca e unul chiar al naibii de bun.

PS. Ce stiti despre Carlos Castaneda? Am observat ca volumele sale imi fac cu ochiul din rafturile librariei, dar daca are similitudini cu Osho & co s-ar putea sa nu-i mai acord atentie.
Puzzler
Junior Member
 
Mesaje: 16
Membru din: Sâm Apr 20, 2002 2:48 am
Localitate: Constanta momentan

Mesajde aphextwinz » Lun Mai 20, 2002 12:26 pm

roman inclasificabil lol, depinde de criterii. oricum evaristo carriego nu este un roman, este o biografie de cateva zeci de pagini. nu vorbesc de lipsa lirismului in totalitatea operei sale (intrucat shtiu ca a scris shi poezie), insa ma refer la aceste creatzii, adica scurtele sale povestioare care l-au facut celebru. el a scris poezie, eseuri prin 20, shi era un scriitor mare la scara argentiniana. recunoashterea internatzionala shi-a capatat-o cam de prin 50-60 de cand a inceput sa-shi publice povestioarele sale de fictziune. reiau ideea, referindu-ma la borges, la creatzia care l-a facut celebru, nu-l consider liric. borges nu este cunoscut ca poet.
criticii sunt multzi shi au pareri diferite. ashadar, care critici? daca tot foloseshti ideile shi citatele altora ar fi bine sa precizezi shi sursa. recunosc cateva din sintagmele folosite in elogiul tau adus lui borges shi operei sale, dar daca tot te foloseshti de ideile altora furnizeaza-ne shi argumentatzia / documentatzia care se le poata sustzine.
cat despre mr cartarescu este un epigon in comparatzie cu borges. din orbitor am citit doar aripa stanga. deshi in general imi placeau nuvelele sale, aceasta carte m-a cam scarbit prin faptul ca nu reprezinta mai mult decat o compilatzie. este un colaj de stiluri latino-americane.
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte


Înapoi la Literaturile vechi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator