Capitolul I
Sa scriu acest document ma ingrijoreaza profund fiindca toti avem cate un grasan pe care-l stimam. Trebuie sa recunosc ca am stat la indoiala. Constiinta mea s-a zbatut intre afectiunea pentru amicul meu cam durduliu si datoria sociala, intre obligatia profesionala si teama de represalii.
(...)
NEPLACERILE PE CARE LE PROVOACA GRASANII
Sa incepem prin a accepta ca supradimensionalii in latime provoaca nenumarate neajunsuri si suparari celorlalti. Fara sa scormonim prea mult rasar urmatoarele cazuri:
Rup scaune si slabesc fotoliile
Inertia normala a corpului cand se aseaza sau impulsul ce-l ia pentru a se ridica in picioare, se transforma la grasan intr-o avalansa de nestavilit care ruineaza scaune, mineaza spatare si distruge bratele fotoliilor.
Sunt o plaga in transporturi
Cand un grasan urca intr-un tren sau un autobuz provoaca negresit pufnituri de plictiseala si nerabdare la ceilalti pasageri. Si nu din capriciu. Cu toate ca obezul a scos un singur bilet, ocupa spatiu pentru trei.
Si sa nu mai vorbim de tortura de a calatori intr-un autobuz, pe scaune perechi, alaturi de un grasan. Tovarasul de calatorie trebuie sa se comprime pe un sfert de loc si totusi sa preia o parte din grasimile ce se revarsa pe el.
Sa-I inviti la masa e un supliciu
Iremediabil se va intampla una din urmatoarele doua variante:
1) Cand va numarati portiile pentru musafiri trebuie sa-l socotiti doua persoane (dar daca grasanul este de-al casei va manca cat trei);
2) Tine dieta si atunci gospodina va fi obligata sa-I pregateasca feluri speciale. Pe langa aceasta ne va face pe toti sa ne simtim vinovati ca mancam si bem bunatati ce el nu poate consuma, lucru pe care se av simti obligat sa-l remarce prin comentarii ce ni-l vor zugravi ca pe o victima sacrificata circumstantelor.
Sunt grozav de stangaci
Pot sa distruga orice. Nu lasati niciodata un grasan sa distruga discurile, nu-I imprumutati aparatul fotografic, nu-I cereti niciodata sa stearga o farfurie sau sa va aduca vaza.
- Care, asta? – va spune grasul – da, desigur, cum sa nu... oh... vai!!!!....
- Fuiiiiiip... CRASHHH!!!! Va spune vaza
Sunt pofticiosi (dar pofticiosi pofticiosi, e clar?)
Pofta grasanilor este direct proportionala cu diametrul mijlocului. Sunt in stare sa inebuneasca cu urgentele lor pe toti cei ce ii inconjoara. Intotdeauna doresc mai multa bere, mai multe spaghetti, mai multi bani, mai mult sifon, mai mult prestigiu, mai multe prajituri, mai mult, mai... mai termina grasule!
Sunt plini de manii
Nu stiu daca din motive fizice, psihologice sau hormonale sau pur si simplu pentru a-I exaspera pe ceilalti, dar adevarul e ca grasanii sunt plini de manii.
p.s. o sa mai dureze restul pt. ca articolul e dintr-un almanah vechi si dureaza sa-l editez. e dragutz nu?