Furt nerusinat!!!

Glume, poante, farse, lucruri aberante, off-topic grosolan

Furt nerusinat!!!

Mesajde MADRM » Lun Dec 30, 2002 2:54 am

Cine a vazut aseara pe PRO TV Pisica alba, pisica neagra si Underground (filme ale lui Kusturica) poate a avut cateva surprize muzicale:
In primul film este cantata spre sfarsit, intr-o veselie, melodia populara romaneasca pe care o stim cu totii de la genericul vechii emisiuni Tezaur folcloric, credeti ca este trecut undeva ca este melodie romaneasca? nici gand.
Underground incepe cu un grup vesel de petrecareti... Ce muzica credeti ca umple pana la refuz difuzoarele? Rapsodia romana a lui Enescu. Ce scria la rubrica muzica in generic? Goran Bregovic. Asta este unul dintre cele mai grosolane si mizerabile furturi pe care le-am intalnit pana acum, credeti ca s-a sesizat cineva din Romania? nici gand. Nu am putut sa urmaresc mai departe filmul ptr ca m-a apucat o greatza teribila. Am cautat pe internet sa vad daca este trecuta undeva sursa de inspiratie a lui Bregovici ( de fapt sunt melodii copiate nota cu nota ) nici nu se aduce vorba pe vreunul dintre site-urile cu Bregovic despre faptul ca este muzica populara romaneasca sau ca este muzica lui Enescu.
Veti spune ce este cu asta?
Culmea face ca zilele acestea pe Euro News sa fie prezentate marile evenimente sportive ale lui 2002 si este prezentata Iugoslavia care a castigat camp mond de basket pe ce muzica credeti???
Presupun ca ati ghicit: rapsodia romana
Inainte de a vedea Underground am crezut doar ca este o eroare a redactorilor de la Euro News...
Uite asa ajunge o capodopera de folclor romanesc sa fie cunoscuta in lume drept muzica sarbeasca.
Asta se adauga altor semnale:
Patania dintr-un taxi din Germania a unui redactor de la Formula As cand la radio a fost difuzata melodia romaneasca populara ciocarlia fiind prezentata drept "celebra melodie ungureasca". Ziaristul i-a spus soferului ca este de fapt o melodie romaneasca dar soferul a ras de el zicand ca daca la radio a spus ca este ungureasca atunci asa este.
Acelasi ziarist a gasit in america un CD cu melodii populare romanesti dar care scria pe coperta melodii unguresti( sa nu credeti ca era vreo eroare ptr ca era editat de o firma ungureasca).
Tot la capitolul unguri: pe TVR am putut sa vad la emisiunea ungurilor cum canta muzica romaneasca la fluier (absolut 100% romaneasca) si o prezinta drept folclor secuiesc, sa nu mai spun ca au inceput sa danseze si hora)
Un cantaret de folclor roman a spus ca pe Duna TV este dat cel mai autentic folclor romanesc din toate regiunile Romaniei inclusiv Dobrogea!!! fiind prezentat drept folclor maghiar autentic.
Stiu ca altii ar vrea sa ne vada un popor de handicapati, de tigani si cersatori, faptul ca avem cel mai valoros folclor din lume reprezinta un pericol la adresa imaginii care ni s-a construit cu grija si cu mari cheltuieli in occident, aceea de tigani si cersatori, ce s-ar intampla daca lumea ar vedea cat de frumos este folclorul romanesc autentic (nu porcariile ce se pot vedea pe Etno) fara indoiala ca am fi priviti cu mare simpatie. Folclorul autentic cuprinde Calusarii, colindele de Craciun, melodiile Mariei Tanase, Ciuleandra... etc, etc, etc. mai exact folclorul dinainte de 1945. Se poate usor observa diferenta dintre acestea si ce se da pe Etno.
Neglijenta noastra in a ne apara zestrea muzicala a dus la rezultate neasteptate, spre exemplu la imnul Israelului care este o melodie populara romaneasca, sau la imnul Albaniei alta melodie Romaneasca.
Adevarul este ca romanii au un mare talent muzical, limba ne ajuta foarte mult (ce ar face nemtii sa aiba o limba ca a noastra),
stim cu totii - limba romana este o limba muzicala.
Vad ca sunt cativa care se intreaba de ce nu reusesc farmatiile romanesti afara... Pai sa va raspund cu alta intrebare: Cati unguri, bulgari, polonezi ,ucrainieni, sarbi etc, etc au reusit? Am vazut ca un sarb a reusit cat de cat dar cu muzica romaneasca, in rest?
Nu credeti ca un individ care a vandut nuzica altuia fara macar a fi un remix, ar trebui sa plateasca?
De fapt muzica mondiala este dominata autoritar de Anglia si SUA, nici macar Franta sau Italia nu mai fac fata in ziua de azi.
Si apoi avem romani care au reusit cum este Michael Cretzu cu Enigma, sau mai "batranul" Valurile Dunarii celebrul vals compus de galateanul Iosif Ivanovici. (L-am mentionat ptr ca si pe asta l-am vazut cantat intr-un film a lui Kusturica)
Asadar sper cineva va lua ceva masuri pentru ca a fura creatia artistica a unui popor mi se pare cea mai josnica si criminala fapta posibila.
MADRM

Mesajde Tot Eu » Lun Dec 30, 2002 3:17 am

Am cautat pe net ptr detalii:
Melodia de la imnul Israelului este o melodie populara din Moldova "Carul cu boi". Sunt unele siteuri evreiesti care incearca sa o dea cotita dar majoritatea recunosc si dau chiar detalii.
Melodia imnului Albaniei este compusa de nimeni altul decat...
CIPRIAN PORUMBESCU, pun pariu ca multi dintre voi habar nu aveati.
Tot Eu

Mesajde SatyR » Lun Dec 30, 2002 3:31 am

Mda......din cate stiu eu Bregovic a recunoscut ca s-a inspirat din mai toata muzica din balcani,s-a inspirat si din cea romaneasca o gramada din cate am inteles ca a dezvaluit intr-un interviu acordat in momentul cand a venit sa cante pe la noi.

Oricum sunt evidente "influentele"care nici nu stiu daca se mai pot numi asa dat fiind faptul ca sunt aproape nota cu nota.

Khalashnikov si Sheva=ciocarlia pe fatza...si mai e o mel da nu mu mai stiu cum ii zice care e pe fatza aia de la tezaur folcloric dupa cum ai spus si tu.....numai ca e "mai repede" lol :)
SatyR
Junior Member

Mesajde SatyR » Lun Dec 30, 2002 3:36 am

LOL am dat sa caut pe net mel. de care vorbeam ca e copia fidela a celei de la tezaur folcloric si vad numele "Bulgarian dance" buhahahah ce penal :)))))))
SatyR
Junior Member

Mesajde MADRM » Lun Dec 30, 2002 4:04 am

...bulgaroi cu ceafa groasa...
Se vede ca emisiunea Tezaur folcloric a avut spectatori din Bulgaria...
Asta imi aduce aminte de un festival folcloric al nationalitatilor conlocuitoare, din care s-au dat imagini la TV, dupa ce au cantat nemti, tigani, unguri, a aparut o formatie in costume populare perfect identice cu cele romanesti, si au dansat pe o melodie perfect romaneasca (in gandul meu cand i-am vazut zic uite ma si romanii nostri ca sunt cei mai tari) ca la sfarsit sa spuna ca este un ansamblu folcloric bulgaresc, nu stiu ce sa mai cred...
Si inca ceva pe un alt forum cineva spunea ca aflandu-se intamplator la un festival folcloric din Olanda daca nu ma insel, la un moment dat a aparut pe scena un grup de insi in blugi care aveau o prestatie ciudata adica muzica lor ii amintea de ceva, indivizii prestau folclor romanesc: capra., etc. De unde credeti ca erau? Ungaria. Va dati seama de autenticitate folclor in blugi...
Se stie ca asa zisul dans unguresc ceardas este furat de la slovaci, ma intreb ce urmaresc ungurii cu folclorul nostru, mai sunt si alte lucruri de spus dar alta data...
MADRM

Mesajde Rolo Tomasi » Mar Dec 31, 2002 3:36 am

Bregovic se inspira mult din folcorul romanesc. Are in formatie chiar un instrumentist roman. Dar cred ca a recunoscut asta intr-un interviu. Acuma ar trebui sa ne intrebam ce spune legea in privinta asta. Majoritatea is compozitii anonime deci nu stiu cum sta treaba cu dreptul de autor aici. Ar trebui cercetata problema.

Am tot cautat Uniunea Compozitorilor pe net dar nu am gasit sa aiba un site oficial ceea ce-i de-a dreptul rusinos. Nu stiu la ce foloseste institutia asta ca vad ca nu face mai nimic.

N-ar trebui sa avem pe cineva care sa protejeze dreptul de autor in tara asta? Auzim peste tot in lume de procese pentru furturi in muzica dar la noi nimic. Si nu ca ar face-o pe degeaba , stim cu totii ca in urma unor astfel de procese se cistiga bani seriosi. Atunci? Care-i problema?
Rolo Tomasi
Junior Member

Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor Romani

Mesajde songbird » Mar Dec 31, 2002 11:24 am

Am eu un numar de telefon al U.C.M.R.-ului:
021/2127976
Dar nu cred ca o sa le pese prea tare... la cat se fura in tara asta, ar trece 100000 de ani pana sa se termine procesele de plagiat. De unde sa se mai lege de Bregovic daca la noi toti fura?! Ascultati-ma pe mine, grea e viata de compozitor cinstit!
songbird

Înapoi la Vechi: Kterinca & Aberatzii