cateva care mi s-au parut interesante si simple:
gratar de porc cu caise
cateva cotlete de porc se pipereaza. se amesteca 3 linguri de gem de caise cu 5 linguri de mustar (dulce sau normal) si o juma de linguritza de sare. se ung cotletele si se fac pe gratar, intorcandu-se des si ungandu-se cu pasta de caise.
dupa parerea mea treaba asta merge cu garnitura de orez (eventual orez cu ciuperci sau legume) si un vin sau o bere mai dulcege.
coaste de porc - specialitatea crashmei
se iau doo-trei coaste de porc, se pun intr-un vas in care clocoteste juma de kil de bere, amestecat cu juma de kil de apa, ceapa si ardei iute. se lasa 5-10 minute.
separat, intr-o lingura de ulei se caleste ceapa si usturoi, maruntite bine, pana ce ceapa devine lucioasa. se adauga un sfert de pahar de otzet, o ceashca de ketchup, o lingura de zahar de trestie (sau miere, in lipsa), sucul unei lamai, sare, piper, tabasco si sos worchester (cum puii mei se scrie asta?).
se fierb impreuna pana se leaga. cu pasta obtinuta se ung coastele luate de pe foc si sterse de apa/bere. se pun in tava si se dau la cuptor pana sunt gata (o ora, o ora jumate)
cotlete marinate la gratar
4 cotlete se pun intr-o punga de plastic. separat se amesteca jumatate de pahar de suc de portocale, 2 linguri de ulei de masline, 2 catzei de usturoi zdrobitzi, 2 linguritze de chiman macinat, sare si piper.
se pune marinata in punga peste carne, se lasa intre 4 si 24 de ore la rece, apoi se fac pe gratar.