Cu ciudatenii regionale romanesti, dupa Mihai Lupescu (editura Paideia, 2000)
nalangate - se fac din aluat de grau prajit in oloi (asta e ulei de canepa, in general) sau untura. Bucatele se pun mici si ele se umfla, caci aluatul e batut in oua multe. nalanga^tele e o mancare razasasca.
ostropisca - se zice la fasole teci, fierte cu usturoi.
=====
una din care n-am inteles nimic, reproduc exact fraza din carte:
Grabitzal si graghitzal (am pus tz ca n-am tz

) li pui copt in graba, cand fac pa(i)ne, pe aiuri zic
palanetz . :con:
=====
pedeaua, petea - e o turta ce se face la brutarii dn aluatul ras de pe marginea covetilor in care se framanta pa(i)nea; ele se mananca goale si se cumpara din targ
inca una haioasa:
Pezmetzii - ii cunoaste taranul din armata, cand se duce la manevra; acasa nu face
Shushoiu - in apa fierbinte se baga pa(i)ne marunt taiata, sare si branza; oamenii saraci o fac si fara branza :eek: (adica paine cu apa si sare)
(va urma?!)