nicuss scrie:Ca sa otravesti nu-i nevoie sa digeri proteinele/etc insa, e suficient ca organismul sa absoarba toxinele din ciuperca, ceea ce probabil se intampla intotdeauna (daca n-ar fi absorbite ar fi inofensive si nu s-ar chema toxine).
foarte interesant
dexonline scrie:DIGí‰STIE s.f. (Fiziol.) Totalitatea proceselor de transformare a alimentelor in aparatul digestiv pentru a putea fi asimilate de organism.
deci nu am inteles care e treaba. adica se digera sau nu ciupercile alea pentru a nu fi toxice?
si in alta ordine de idei, m-ai bagat intr-o dilema existentiala: oare sa mananc ciuperci fierte pentru ca majoritatea sunt comestibile, sau sa nu mananc ciuperci nefierte pentru ca majoritatea nu sunt comestibile? aceasta e intrebarea. deci .......mda, nu stiu:D adica din punct de vedere statistic, exista doo optiuni. cu o marja de aproximativ cinzeci procente fiecare. mori, sau nu.
si acum serios.
mai nicuss, tinand cont ca e vorba de un subforum cu specific culinar, adica chestii care se mananca si care sa iti si faca placere, nu te apuca sa scrii cu aproximatie ca poti sa te intoxici cu aproximativ o minoritate de ciuperci sau nu, tinand cont de ceea ce aproximativ ai citit, ca s-ar putea ca unii (sau chiar tu) sa moara aproximativ din cauza unor rotunjiri de cifre aparent nesemnificative. adica ai scris atatea aberatii in doua posturi cati altii intr-o mie, asa ca daca tot ai o asemenea calitate mai bine te bagi pe subforumu de aberatii, unde crezi tu ca ti se potriveste mai bine, si lasa balta mancarurile periculoase.
parerea mea:D
si pentru restu lumii
paiacec:
la buretele ala, in denumire populara ii zice Painea Padurii
li se mai zice si laptuci. dar nu. nu era dinala si o fost chiar naspa la gust si la piscaciune. poate o fi fost comestibil dar nu am mai fost curios sa il si diger:D ca de ala credeam si io ca-i doar ca in loc de suc rosu iesea unu alb, iar ciumperca era portocaliu catre ocru ca si culoare
Djin:
ciumpercile se pot manca si crude? sunt mai multe specii ce se pot manca crude decat cele enumerate pana acum, dar oricum depinde de stomac. (si de ficat:D). de asemenea unele ciuperci devin toxice in combinatie cu alcoolul. multe ciuperci contin niste toxine(nu intru in amanunte ca nu le tin minte) care prin fierbere, sau prin incalzirea la peste opzeci de grade se descompun in substante inocente, adica nepericuloase. de aia e preferabil, pentru un plus de siguranta, ca atunci cand faci o tocana cu mai multe tipuri de ciuperci sa le fierbi(prajesti, coci....)
da daca ai parte de exemplu de una bucatica de amanita phaloides in salata lu nicuss, va anunt ca astea sunt de unica folosinta oricat ai fierbeo sau preparao. adica a doua oara nu stiu daca mai apuci.