Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde pnic » Joi Noi 25, 2004 1:59 pm

Galustile de gulas mi-au dasteptat neste amintiri despre o mancare ungureasca plina de colesterol. Se fac galustile dupe cum a povestit lio chef danone. Galustile se mixeaza cu jumari si branza de burduf si se vara la cuptior pan'ce se topileshte branzica umpic. Daca nu ma inseala memoria, chestia asta se cheama strapacska.
Dupa gustarica descrisa mai sus merge o iahnie de fasule cu smantana cu aditiv de ciolan afumat. Ciolanu se fierbe in apa cu dafin cu carmaz biber. Dupa ce carnea se dezghioaca lejer dupe os, in aceeasi apa se fierbe fasulea. Se mai aduga ceapa, morcov, inca neste dafin si carmaz biber (d-ala bucati mari). Cand ie gata, se face ca un fel de sos din fo 300 g smantana, o lingura de faina, fo cateva oo (cam 4, da ie dupa necesaru' de colesterol al fishtecaruia) si se deverseaza peste fasule.
Asta ie.
pnic
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Noi 25, 2004 2:57 pm

ma duare ficatuuuu. bre suntem in post sau cum? :D

apropozis de ciolan, fac aia la becker brau un ciolan (dupe zisele lor parca) fiert in zama de varza, pe care l-am incercat si io, adica fierbi ciolanoiu in zama cu biberu pnicului, foi de dafin si alte miruase dupa plac. se fierbe pana se desprinde carnea de pe os si zama se lasa sa scada tzapan.

se papa cu varza acra calita separat cu mghiroase si alte alea.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde pnic » Joi Noi 25, 2004 4:48 pm

Nu ie bine sa te tii de post ca cand scapi la porc chiar te duare ficatu.
Mai am neste chestii furate din secuime:
1. Se chema carmonada de porc (varianta in ungureste am uitat-o): se face un paneu la care ingredientele is malai, usturoi si paprica si se executa ca pe un snitel traditional din pulpa de porc.
2. Oblio - asta am vazut-o la crasma Tempo din Targu Mures da' nu am reusit ca sa fac o replica viabila. Se face un snitel conic (asta-i partea mai dificila), gol pe dinauntru. Interioru' se umple cu branza albastra si se mai infierbanta o leaca. Rezultatu' ie demential. Merge bine cu cartofi taranesti - d'aia trasi in tigaie cu costita, ceapa si paprica sau cu un rizoto unsuros cu ciumperci.
pnic
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Noi 26, 2004 9:22 am

pnic, nu trebe neaparat sa faci chestia conplicata conica, poti pur si simplu taia un pozonar in carne si umple treaba aia sau sa tratezi carnea ca pe un gordon bleu.

uite si de la mine una din secuiescu de aseara (pe la care nu cred ca mai calc prea curand, pacat de papa buna ca servirea ie de cacat)

se face un gratar de porc care se acopera cu un sos din ceapa, ardei iute si gras, ciuperci, bucati de pept de pui si costitza si paprika. se toarna treaba peste friptane si se haleste cu cartofi d'aia de zici matale si muraturi.
gaga

Mesajde gaga » Joi Dec 02, 2004 11:13 am

am gasit o reteta mijtoaca de papanasi care cred ca mi-ar iesi si mie, atat e de simpla si pare sa fie buna (e pozata in BpT). E de la restaurantul B+B din Suceava unde cica e foarte mishto.

300g branza de vaci, 1 ou, 2 plicuri de zahar vanilat, 25g stafide, 1 varf de cutit de sare, 25g zahar tos, 2 linguri faina, 2-3 linguri de gris.

se amesteca bine tot, se da forma dorita si se prajesc in ulei bine incins. se servesc cu dulceata si inghetata de vanilie si frisca, sau cu smantana, sau cu orice combinatie dintre toate astea.

in poza sunt cu dulceata, inghetata, frisca si felii de portocale.
pohta mare.
gaga

Mesajde gaga » Lun Dec 06, 2004 8:59 am

O reteta simpla pentru oameni obositi sau puturosi: ciocanele de pui cu cartofi si rozmarin la cuptor.

Se unge o tava cu ulei (de masluine daca este), se aseaza in ea pulpele de pui intercalate cu cartofi taiati felii groase, se presara sare, piper, felii subtiri de usturoi si rozmarin. Se da la cuptor si dupa o vreme se intorc si se presara si pe partea cealalta.

Se servesc cu un mujdei facut din usturoi pisat, uleiul din tava si niste smantana grasa.
gaga

Mesajde florro » Lun Dec 06, 2004 2:00 pm

Dragilor, multam fain pt reteta de salata de andive cu surimi: am dat gata musafiri "umblati". Eu i-am adaugat si vreo 2-3 capere si am supralicitat cu piper rosu. Intr-adevar, e super.
Sarbatori fericite! Stau pe-aproape!
florro
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Dec 06, 2004 2:16 pm

multumim de aprecieri, o reteta la schimb nu dai? ;)
gaga

Reteta la schimb

Mesajde florro » Mar Dec 07, 2004 12:51 pm

Ba dau, ba dau - da nu-i originala. Am voie? Crap cu smantana: se ia crapul si se grijeste, apoi se da cu sare si se lasa juma de ora. Apoi se pune intreg sau portionat (crud se taie mai greu dar mai ca lumea) in tava/cratita/vas cu ceva ulei si piper si se da la cuptor 30-40 minute, dupa care se toarna in tava - citez din reteta - "o cana buna de smantana" si se mai da la cuptor pana incepe smantana sa fiarba. Se serveste fierbinte. E interesant, carnea este pufoasa, matasoasa, gustul este molut si dulcisor, smantana se branzeste oleaca da numa cat sa se vada ca a fost grasuta si pusa fara zgarcenie. Pt asta am facut special o paine cu lapte, un ou si putin ulei si presarata cu susan. Gustul ei laptos si aromeala fierbinte se impleteau cu si implineau, rotunjeau bucata generoasa de peste din farfurie......
florro
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Dec 07, 2004 2:50 pm

florro, pt specialitati de peste (mai ales "neinventii proprii") si alti michimausi mai sunt si alte threaduri, uite:

http://www.fanclub.ro/showthread.php?p=293749#post293749

amu am treaba da' o sa viu cu supa gulash si pseudomusaca.

asaaa, sa revenim pana nu uit
supa gulash

intai am pus la fiert in apa rece una bucata carne vitzel cu os, sa aiba timp sa ii cada carnea de pe os.

separat am calit in ulei doi morcovi rasi, o ceapa mare, trei ardei kapia din aia mai iutzi, peste care am pus boia iute, o lingura-doo de chimen un pic zdrobit, un cub pt gulash (de la maggie), api am acoperit cu apa si am lasat la fiert. cand carnea a fost gata am scos, dezosat, taiat cuburi si pus inapoi, unit fierturile, adaugat doi cartofi taiati cuburi, inca un kapia taiat rondele plus un morcov tot rondele. inainte cu 10 minute sa opresc focul (intre timp gusti de sare/iuteala, te descurci) am pus galustile facute astfel: doua oua se bat si se amesteca cu faina (sare si piper dupa gust) cat sa faca un aluat ca de clatite dar mai tare, nici prea prea nici foarte foarte care, pus cu lingura in zeama sa formeze galuscute.

pseudomusaca

intai am calit in ulei ceapa si doi morcovi, peste care am pus (tot la calit) juma de kil de carne de vita tocata, am condimentat (cimbru, piper, sare, marar uscat), dupa un timp am pus niste bulion desfacut in apa si am lasat pana a scazut zeama.

cat s-a racit chestia am facut un piure din doua pungi de fulgi de cartofi, margarina, lapte, sare, umpic de vegeta si doua oua batute.

in tava unsa am pus strat din 3/4 din cantitatea de piure, peste care am intins carnea. in piureul ramas am mai batut doua oua si o cutie de smantana(daca ai pui si ceva branza sau cascaval, io n-am avut) si zeama subtiata o torni pe deasupra, lasand sa se vada carnea din loc in loc.

coapta arata bestial.

si daca faci prea multa coca de galusti ii bagi niste zahar si scortisoara si ceva gris sa se ingroase si faci papanasi pe care pui smantana si dulceatza si gata si desertul :)
gaga

chow mein

Mesajde gaga » Lun Dec 13, 2004 11:05 am

(sau reteta pt care mi s-a spus ca m-am intrecut pe mine insami :D )

combinatia chinezeasca pe baza de paste din orez la mine s-a concretizat asa:

fiert pastele separat.

incins ulei in wok, pus la calit o salata verde, un sfert de varza, o ceapa rosie, un morcov. pus o lingurita de sos hoisin (maxim una jumate ca are gust puternic). adaugat un pachet de surimi, dres cu sos soya.

amestecat pastele.

servit.

mentiuni speciale: totul se taie imbucaturi mari, nu se toaca. se lucreaza repede si la temperatura foarte mare, ca verdeturile sa ramana crocante.

cam asta e :D

http://www.fantasticsnacks.com.au/recipe_ideas/images/recipe_vegetable_chow_mein.jpg

(se pot face o infinitate de combinatzii, ideea e sa potrivesti cum trebe gusturile)
gaga

Mesajde gaga » Lun Dec 20, 2004 1:30 pm

dupa uichend vin cu 3 trebi:

ciorba de potroace

se pun la fiert in apa rece cam juma de kil de pipote si inimi si un pui taiat bucatzi (dar fara pulpe si piept).
separat se calesc doi morcovi, o ceapa mare si un pastarnac, cubuletze sau rase pe razatoare. se pun legumele impreuna cu carnea, se sareaza si cand e aproape gata totul se pune un kil, un kil jumate de zeama de varza fiarta separat.
se stinge focul si se pune mult leustean.

ciulama de ciuperci si pui

se calesc in unt urmatoarele: un piept de pui taiat bucatzele si un kil de champignon plus cateva funghi porcini rehidratate. se sareaza/pipereaza. cand sunt gata si zeama a scazut se dau la o parte. se incinge iar jumate (sau mai mult) de pachet de unt, se amesteca si se caleste usor (fara a-si schimba culoarea) cam o cana de faina, si se stinge cu lapte amestecand continuu pana ce sosul capata consistenta dorita, se mai pune smantana dupa gust, sare/piper si se uneste cu ciupercile si puiul si se mananca cu mamaliga.

porc cu oyster sauce

se incinge ulei in wok si se prajeste zdravan o bucata de carne de porc taiata bucatzi, cand e aproape gata se pune zahar sa se caramelizeze un pic, apoi sos soya si o lingura - doua de oyster sauce (sos de stridie), se mai lasa putin si se serveste carnea cu garnitura de taitzei de oerz.
gaga

Mesajde gaga » Mar Dec 21, 2004 9:44 am

treaba de aseara e inspirata de niste maglavaisuri ale unui indian, da' nu seamana cu nimic asa ca o sa-i zicem papa bun

se calesc in ulei 3-4 cepe, peste care se pune juma de kil de carne tocata amestec de vaca si porc si dupa ce isi schimba culoarea se mai adauga: un ardei iute, un morcov rondele, condimente: sare, piper, boia iute si dulce, coriandru, praf de usturoi, praf de ghimbir si chimen. se adauga putina apa si se mai lasa pe foc sa bulbuceasca, dupa care se pune o punga de mazare congelata si se mai lasa pana este fiarta si aceasta.

ca garnitura, orez fiert amestecat cu ulei de masline si sofran.
gaga

Mesajde theOffender » Mar Dec 21, 2004 9:57 am

costitza de pork BBq-uda

se cumpara costitza. in cantitatea corespunzatoare shi direct proportzionala cu numarul de nehalitzi.
se pune costitza la fiert cca. 45min in apa cu sare, lamai (taiate felii, daca raman pe langa ele participa benevol intr-un G&T pentru savurarea ashteptarii) shi sos de soia.

in í£st timp se prepara un sos din gem de capshuni (25%) shi ketchup (75%). se adauga garlic, ginger proaspat chi chilli (fie praf fie proaspat) insa nu foarte mult. eventual nishte vin alb.

dupa ce se scurg costitzele de apa se amesteca in sosul anterior creat shi se marineaza cca. 4-5h dupa care se pun pe grill pana se rumenesc corespunzator.

se face o salata de cruditatzi shi se consuma in compania berii :yD
what is freedom of expression? without the freedom to offend, it ceases to exist - salman rushdie
theOffender

Mesajde gaga » Mar Dec 21, 2004 11:09 am

theOffender scrie: se adauga garlic, ginger proaspat chi chilli (fie praf fie proaspat) insa nu foarte mult.

sa traducem: usturoi, ghimbir proaspat si (nu chi, da?) boia iute ... :D
gaga

Mesajde gaga » Vin Ian 07, 2005 9:09 am

andive breze

se taie andivele pe jumatate si se pun intr-o tigaie cu mult unt.
se adauga verdeturi mediteraniene si sare, dar nu foatre mult.
dupa ce sunt gata pe o parte se intorc, se pune deasupra un branzet favorit, de preferinta nu cu gust foarte puternic (eu am folosit brie), si se da vasul la cuptor sa se gratineze.

frunzele ramase se pot unge in strat subtire cu almette cu hrean si in ele daca se infasoara cate un baton de surimi iese o chestie bunutzaaaa.
gaga

Mesajde vamitul » Vin Ian 07, 2005 8:28 pm

Danoooooo SOS!!! (cu puncte intre litere)

Mi-a pasat soacra-mea cam un kil de masline negre, nesarate, am un frigider plin cu de-ale porcului si nici un leu in buzunar. ma gandeam sa fac maine o mancare de masline, .. ai vreo retzeta buna ?? (fara sa ma trimiti la supermarker dupa fazan si alte alea)
multzam fain in avans
I's cheating only if you get cot
vamitul
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Ian 10, 2005 10:32 am

Sigur, e simplu, numai sa nu fie prea tardiva reteta.

Calesti ceapa cu putina sare, un minut doua, adaugi bucatzele de carne, mai calesti, apoi stingi cu bulion si apa sau sos de rosii (daca te tine ficatul baga si o lingutitza doua de faina).

Dai gust cu piper, foi de dafin si un pic de zahar, daca ai pui si o dushca de vin (merge si alb si rosu, e doar de aroma). Cand carnea e facuta bagi maslinele si mai lasi sa clocoteasca un minut doo impreuna.

Merge cu paine, dar si cu orez sau piure si, de ce nu cu paste fierte separat.

Acu reteta mea: au japonezii o chestie careia ii zice Okonomiyaki, un fel de clatita cu varza pe care pun tofelu, cum se vede in poza. Dupa aceasta inspiratie am facut o chestie supersimpla care a iesit bestial.

Se face un aluat de clatite (oua, faina, apa sau lapte) care se condimenteaza cu piper, boia, diverse condimente dupa gust. Se taie taitzei fini o varza (sau cata trebuie ca sa se pupe cu aluatul) care se amesteca la aluat de clatite.
se iau portii dupa preferintza cu o lingura sau polonic (eu le-am facut cat chiftelele) si se prajesc pana se rumenesc pe ambele parti.

e bun de tot.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
gaga

Mesajde vamitul » Lun Ian 10, 2005 10:51 am

hehehei... multzam. intr-adevar, tarziu, dar.. asa le-am facut. diferente: in loc de vin, un pahar de coniac, vreo 3-4 linguri de faina, ca au mai fost doi nehalitzi la masa si am vrut sa fiu sigur ca ajunge, maslinele fierte in prealabil, si am mai bagat si cateva felii de lamaie (cam multe). oricum, multe multe multzumiri
I's cheating only if you get cot
vamitul
Junior Member

Mesajde aurora » Mar Ian 11, 2005 2:56 pm

cand am vazut pozele cu Okonomiyaki mi s-a activat o nedumerire mai veche: cum se fac ochiurile alea sperbe pentru a nu se face coaja crocanta pe margini? ca sa nu mai vorbim de pelicula de albumina (albus) de deasupra care se albeste daca nu ramane cruda.
aurora
Junior Member

Mesajde paiacec » Mar Ian 11, 2005 3:55 pm

Le faci in mult ulei, la foc mic.Uleiul sa fie musai curat,altfel rishti sa nu mai ai aceleashi "frumusetzi" de ochiuri.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde Djinn » Mar Ian 11, 2005 4:32 pm

sau la microunde. Da' cu mare grija, ca s-ar putea sa faca BUM :D
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde gaga » Mar Ian 11, 2005 5:12 pm

faw apreciez mai putine offtopice, thx ;)

io nu fac asa, le fac cu putin ulei, in teflon, la foc mic.
da' cel mai misto ies la toaster (din ala triunghiular), ies triunghiulare :D

uite sfaturi de la un site specializat
http://www.eggs.ab.ca/recipes/basics/friedeggs.html
gaga

Mesajde gaga » Mar Ian 18, 2005 2:43 pm

tuna cakes

am luat reteta de pe net si am imbunatatit-o, deci:

doua conserve ton scurse, doua-trei oua mari, un pachet de surimi taiat marunt, o ceapa tocata fin, o conserva de porumb si pesmet, amestecate si condimentate cu chilli sauce, soia, maioneza, sare, piper.
se ia cu lingura din compozitie si se prajeste in ulei.

budincutza
daca iti raman paste fierte de la pastele executate anterior si le amesteci cu ceva branzet, smantana, oua, sare daca e nevoie si piper daca vrei, pui toata asta intr-o tava unsa si tapetata cu pesmet si dai la cuptor iese o budincutza excelenta!
gaga

Mancare de ciuperci topite de oameni murati.

Mesajde jeorj » Joi Ian 20, 2005 12:44 pm

Ca sa-mi fac intrarea pe forumul acesta am sa spun si eu o povestioara.
Sper ca nu am gresit adresa.
Se pleaca cu rucsacu in spate pe o ploaie dea lu marinaru Noe spre munte. In rucsac pe langa cort, toale si patura, cosul zilnic al romanului normal din ’986, adica: painea de pe cartela, margarina Marga, branza topita nu stiu de care (se mai gaseau cateodata) tabla de slana, doo cepe, o capatana de usturoi, PUNCT. In gara, din gasca promisa de 40 de trupeti doar trei....Luca si Matei (si cu mine zece ..... nu ca sa-i.......... intrece).
La destinatie mai apare un ratacit ca sa fim perechi perechi.(apropo- pe Luca perechea mea o mai chema si Anca).
Se alege pentru corturi o poiana plina cu ciuciuleti(sau bureti de roua sau cantarelus cibarius...cred).
Se face un foc mare din lemne la inceput ude (cum se poate face intrebati o tiganca).
Se culeg ciuciuletii fara coada(aceasta este cam tare) se clatesc in mai multe ape pentru ca au nisip intre lamele. Prin iarba mai gasiti aproape sigur ceva crengute de cimbrisor, menta, busuioc si alte alea din bucataria naturii. Se pune cutia de alimente (din aia veche din aluminiu) pe jarul ramas din foc, dupa ce initial ati scos alimentele. In cutie se topeste slanina taiata cat mai marunt, margarina, se adauga ceapa taiata marunt eventual si ceva unghii ajunse pe acolo din cauza tremuratului de frig de la umezeala, se adauga ciuciuletii cati incap in cutie. Se amesteca la inceput permanent, pana ajung sa fiarba in suc propriu, apoi se adauga alti ciuculeti pe masura ce scade amestecul. Cand considerati ca virgula cantitatea din cutie este multumitoare sau s-au terminat ciupercile puteti adauga buruienile de aroma maruntite bine, sarea si piperul ratacite prin rucsac de la iesirile trecute. Se lasa sa fiarba pana scade apa. ATENTIE. Daca jarul este prea puternic o sa fie multa spuma(dati cutia mai la margine)
Pentru ca faina pentru dres a lipsit de acasa si oricum nu sta bine in rucsac se faramiteaza paine si se lasa sa fiarba(inlocuieste faina perfect) si se asteapta sa se ingroasa sosul. Se adauga ingredientul magic: branza topita care se amesteca sa se imprastie printre celelalte. Mai urmeaza usturoiul zdorbit si maruntit bine si pregatiti blidele ca-i gata. Bineinteles ca in tot acest timp sticla de rom (tuica etc) trece din mana in mana ca sa nu va tremure lingura cand mancati.
Muraturile, adica noi, au topit tot indiferente la protestele sistemului digestiv ultra saturat.
A dooa zi am repetat experimentul cu ciuciuletii intarziati la festin, de data asta fara muraturi si cu un pic de soare.
S-am incalecat po sa si-am gatat poveste...a.

Ps
Sper ca nu am lungit-o prea mult :z
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Ian 20, 2005 1:23 pm

Nu ai lungit-o, te mai asteptam cu noi retete, desi asta ar fi stat mai bine pe threadul dedicat retetelor de ciuperci.
UIte: http://www.fanclub.ro/showthread.php?p=311876#post311876

sa va zic cum am facut o banala mancare de mazare care s-a topit sub ochii mei, step by step recipe (vorba sit-ului)

- se aprinde focul si se arde bucatarul la mana pentru inceput, ca in acest fel cei din jur sa se ofere sa ajute la taiatul cepei si rasul morcovului.

- se caleste ceapa (fo 3 mai marisoare) si morcovul in ulei, presarate cu ceva sare.

- se pun cuburi de carne de porc mai slaba (pulpa), intre juma de kil si un kil. depinde de finantze.

- se calesc impreuna si la un moment dat se sting cu o cantitate de apa clocotita si se mai lasa sa bolboroceasca pana e carnea aproape gata.

- se condimenteaza (marar, vegeta, doua linguri de zahar), se pune un borcan mic de bulion (knorr cu verdeatza) si un kil de mazare congelata si se mai lasa pana e gata aceasta.

- se serveste cu marar tocat pe deasupra si friganele (felii de paine date prin lapte si ou si prajite in ulei).

cam atat :)
gaga

Mesajde gaga » Lun Ian 24, 2005 1:27 pm

Aripi picante

Cui nu ii plac aripioarele picante, fie cumparate din localurile Junk Food ... aaaa, fast food, fie ca sunt facute la gratarul din poienita sau la aragazul din dotare, pe gratar sau la cuptor? Pentru toti o sa incerc sa adaptez o reteta cat mai simpla care sa mearga in toate imprejurarile, mai putin in varianta vizitei la Fast Food, ca n-are rost sa va bateti cu bucatarul pentru o plita.

De ce avem nevoie:
Fireste, de aripile de pui, in ce cantitate doreste fiecare. Apoi de unul din sosurile urmatoare (numarul 1 made by TheOffender pe care l-am si probat aseara):

Sos nr 1
· gem de capsuni (25%)
· ketchup (75%)
· usturoi pisat
· ghimbir proaspat
· boia iute

Sos nr 2
· ½ ceasca de ketchup
· ¼ ceasca otet balsamic
· 2 linguri de zahar
· 4 lingurite praf de usturoi
· 4 lingurite Worchester
· 3 lingurite Tabasco
· doua lingurite mustar
· 2 lingurite boia iute
· putin ulei de masline

Orice marinata veti alege, procesul tehnologic este acelasi: se gatesc aripile pe gratar sau in cuptor pana sunt pe trei sferturi gata, timp in care se amesteca voiniceste intr-un vas incapator toate ingredientele marinatei. Se scot aripioarele, se pun fierbintzi in amestec, se acopera bine si apoi se redau focului in varianta pe care ati ales-o.
In final se pot consuma alaturi de un sos pe baza de maioneza, usturoi, smantana, dupa dorinte si, de preferat in compania unei salate cu gust proaspat.
gaga

Mancarica rapida de praz

Mesajde Djinn » Joi Ian 27, 2005 11:23 am

Deci se ia asa:

- 1kg praz
- 50 g (4 linguri) unt/margarina
- 125 ml supa de legume (din cub)
- 125 ml smantana
- 20 g (3 linguri) faina, amestecata cu 2 linguri smantana
- nucsoara macinata, sare, piper
- vin alb

Se curata prazul (pentru cine nu stie sau nu se prinde cum - ca ceapa verde :rolleyes: ). Se taie in bucati de ~2cm lungime (daca ie mai gros, se taie in bucati de 1cm, sau chiar se taie in doo pe lung si apoi in bucatele de 2cm).
Se topeste margarina/untul intr-o tigaie/cratita, se pune prazul, sare+piper, supa de legume si smantana, se acopera si se fierbe cca. 5 minute.
Se adauga vinul (io mai aveam o ramasita de Sauvignon Blanc de Jidvei :D taman bine) si se mai fierbe 10 minute.
Dupe care se pune faina amestecata cu alea doo linguri de smantana in mancare, dandu-se intr-un clocot si amestecand continuu. Se pune sare, piper, nucsoara - dupe gust.
Si gata.

Mancarica asta era prezentata ca garnitura la niste file-uri de peshte, io am i-am adaugat niste kaiser alaturi, ca uitasem sa iau carne ~p banuiesc ca merge si cu pui.

Cred ca se poate renunta la faina si la nucsoara, pentru cine vrea ceva mai "traditional".

Precizare pentru firile sensibiloase: al naibii praz te face sa plangi cand il tai. Mai putin ca ceapa, dar tot era sa dau apa la soareci...

PS - vreau si io o reteta de fasole batuta cu usturoi, please :) in RAR am gasit niste "fasole facaluita" fara usturoi - in ultima instanta, ma gandeam sa trantesc un mujdei de usturoi in fasolica piuretizata si cu asta basta.

PPS - si o reteta de dulceata din coji de portocale? are cineva? A-)
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde jeorj » Joi Ian 27, 2005 11:56 am

Subscriu la adresa ta FAW . Dar daca nu e cu suparare am sa fac ceva mici adausuri pentru carnivori, ca mine.
Prazul se alege cat mai gros. Se taie partea tubulara in bucati de 6-8 cm.
Se oparesc cateva minute in apa clocotita. Se scot cu grija cate 2 tuburi deodata, impingand cu coada de la lingura de lemn sau cu ce aveti, miezul prazului. Ideea este de a putea incarca acele tuburi cu o tocatura cam ca la sarmale(carne tocata, o ceapa calita in ulei, sare , piper, cimbru alte condimente, orez fiert tare). Eventual putem inmuia tocatura cu un ou sau doua pentru a putea fi impinsa in praz cu ajutorul unei pungi cu coltul taiat(daca nu aveti aparat special pentru aranjat frisca, maioneza etc).
La prazul astfel garnisit se scufunda capetele in faina ca să nu se imprastie carnea. restul de praz se taie cum ai zis(frunzele si interioarele). In rest este cam cum ai zis dar preferabil fierberea sa se faca in cuptor, la foc mic sa fie timp pentru fierberea carnii.
Cam asa este reteta de PRAZ UMPLUT pe care am vazut-o la bucataria lui Radu unde era invitat pe Cristi Tabara. De pofta, in aceiasi zi am cumparat prazul si carne. A doua zi ...La atac!
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Ian 27, 2005 12:03 pm

dulceatza de coji de portocale se face ca orice alta dulceatza.

fasole batuta a la tata

fireste se fierbe fasolea schimband mai multe ape ca sa nu ai probleme dupa aia cu colocatarii.
se fierbe o canna de apa cu vegeta si cand se racoreste se face un mujdei concentrat.
fasolea se da prin masina (daca ai mixer vertical iese o spuma) sau se face piureu care cum se pricepe. se sareaza, se amesteca mujdeiul si se mai freaca cu o cantitate de ulei dupa dorinta (unii o prefera mai grasa).

dupa ce e pusa in castron, deci gata, se pune ulei la incins si se caleste ceapa taiata mai grosier pana se prajeste crocant (nu puneti sare ca o inmoaie!), si in momentul in care e cum trebuie se stinge cu bulion sau suc de rosii si se da focul mare ca sa se evapore rapid apa.treaba asta necesita supraveghere.
io pun si o lingurita de zahar, da sa nu ii ziceti lu genitoru' ca se lauda ca el nu mananca mancare cu zahar :)
gaga

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante