Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

bouquet garni

Mesajde Alienor » Mie Mar 23, 2005 2:42 pm

(nu stiu cum pot posta fara titlu!)

Stiam ca se pune si buquet garni, insa eu nu am facut asta cand am preparat pasarea cu vin si n-am vrut sa-l pun la ingrediente doar ca sa zic c-am auzit de el :) Bouquet garni exista in numeroase variante, baza insa o constituie prazul (partea verde, 2-3 fire), cimbrisorul, cele cateva fire de patrunjel si foile de dafin (la mama lui, buchetelul ar trebui legat cu fire de patrunjel sau alta verdeata).

Cat despre crutoanele cu usturoi, sunt intr-adevar excelente.. se pot pune la o gramada de supe, creme si mancaruri.
Crutoanele merg si la supa de ceapa, inlocuind feliile de paine; la un restaurant romanesc am mancat o gustoasa supa de ceapa in care pluteau crutoane si muuulte cuburi de cascaval.
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mar 23, 2005 2:56 pm

vezi in josul paginii ai un camp si butonul "scrie mesaj rapid".

io am scris asa ca nush cum naiba sa il traduc :D
sunt mai multe variante folosite, ba chiar a aparut si moda "americana" sau "italiana" desi se pare ca diverse condimente legate cu sfoara sau fierte in mancare in saculeti de panza se intalneste la multe bucatarii cu diverse variante, recent am primit un tom yam kum (kit d'ala de supa tailandeza) si avea buchet d'asta cu lemon grass (nici asta nu are traducere, aia ie) si ardei iute.

la americani intra la saculetz si ceapa intepata cu cuisoare, treaba care imi aduce aminte de un alt preparat frantuzesc (si nu numai, are variante, ca mai tot pe peste tot :D ) care se condimenteaza cu buchetu' asta (si nu numai) si anume: pot au feu care dureaza la fel de mult ca zburatoarea in vin dar are o varietate mare de amestecuri. eu personal nu am facut ca nu am o armata de oameni in fiecare zi la masa sa devoreze atata mancare odata, altcineva?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde Djinn » Mie Mar 23, 2005 3:08 pm

terminati odata ca mor ;b

zilele astea am compus poulet au vin sur la boteille ~p adeca puiul la sticla propus de gigiell acu ceva timp, numa ca pana s-a dezghetzat oratania se facuse 9-10 seara si naiba mai statea s-o pazeasca la cuptor, asa ca n-am avut alta solutie decat s-o marinez dooshpatru de ore in compozitia respectiva, folosind vinu de casa de la bunica, rosu-negru si vechi de fro doi ani :p carevasazica puiul a iesit beton, numai ca teribil de imbibat de vin asadar numa bun de mancat seara :yD
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde gaga » Mie Mar 23, 2005 4:20 pm

taci tu, alienor scrie excelent si are retetele superok, daca ma uit pe pagina cu index de retete deja avem de-o carte de bucate :D
gaga

inca una si ma duc

Mesajde Alienor » Mie Mar 23, 2005 6:35 pm

Multumesc pentru aprecieri :) .

Pentru a batatori temeinic drumul catre ulcer (matzele imi chioraie, acidul gastric imi roade din ce in ce mai agresiv burta goala), iata o ultima reteta... este vorba de traditionalele Blini rusesti (mai bine zis, tortul de blini), cu nenumaratele variante de umpluturi..

Prima oara am aflat ca exista blini citindu-l pe Ionel Teodoreanu... un personaj din "La Medeleni" povestea cum "mananci o felie de blini, mori, bei o vutca, invii, iar mananci o felie si mori, iar bei vutca si invii" si tot asa -citatul e aproximativ. Tin minte ca, la momentul respectiv, cuprinsa de o pofta de nedescris, m-am repezit la camara/frigider cautand orice ar fi putut semana cu ce citisem (mai putin beutura, care nu prezenta inca interes :D )... Din pacate, avand in vedere vremurile, in incintele mentionate batea vantul si nimic nu s-a putut concretiza... Pasajul din Teodoreanu insa m-a marcat puternic si, peste ani, am incercat sa prepar blini in diverse variante, ultima oara chiar in acest weekend.. Tortul de blini despre care citisem nu mi-a iesit aproape niciodata, din simplul motiv ca, de fiecare data, participantii la festin au insfacat - pe masura erau preparate - clatitele stropite cu smantana (baza pentru blini), le-au umplut cu orice ingredient aflat la indemana si le-au inghitit pe loc.. Au ramas de fiecare data prea putine clatite, ne-am consolat mancandu-le cu diverse dulceturi si stropindu-le cu licori bahice :D )

Sa revenim. Deci, reteta care este:
Se mananca ceva in prealabil, altfel totul e sortit esecului.. Se umplu paharele musafirilor, pentru a le distrage atentia de la apetisantele componente, care stau pe masa, asteptand sa fie impreunate..

Baza o constituie "clatitele" (fie clasicele clatite, fara zahar - 3 oua, o cana mare de lapte, o cana faina - se coc clatite subtiri; fie clatite ceva mai groase si pufoase: albusul se bate inainte de a fi incorporat, se adauga si un pic de drojdie, 2-3 linguri de smantana, un pic de apa minerala si, facultativ, un cartof fiert ras , se mareste un pic cantitatea de faina- se coc in tigai cu diametru mic, incinse, clatite mai grosutze).
Se deschide geamul pentru eliminarea mirosului de prajeala, se plezneste orice mana intinsa spre clatite, se mai bea un paharel pentru imbarbatare.

Clatitele obtinute dupa indicatiile de mai sus au nevoie de un sos: amestec de unt topit, smantana, sare, piper (in functie de umplutura care va urma, sosul mai poate contine : o lingura de mustar fin, marar taiat marunt, tarhon, un strop de otet de vin, capere maruntite, castraveciori murati taiati marunt etc).

Pe un platou se aseaza 2-3 clatite stropite generos cu sosul de smantana si unt, deasupra se pune un strat de masline taiate marunt, se mai pun 2 clatite, pe urma o clatita unsa cu pasta de anchois , dupa alte doua clatite se bea votca mica (copyright Teodoreanu), pe urmatoarea clatita se pun sardele afumate si cozi de ceapa verde tocate, urmatorul strat se umple cu ciuperci trase in unt cu ceapa si (putin) usturoi, se reia si se continua cat tin clatitele, stropind "tortul" rezultat cu crema de unt si smantana.. (Intermezzo absolut SF: Se lasa sa stea 1-2 ore la rece apoi, pentru cei care prefera preparatul cald, se baga un pic de tot la cuptor.) Revenirea la realitate: se taie felii si se mananca imediat. Pofta buna!

Alte posibile umpluturi pentru blini :
- ciuperci /ardei gras taiat marunt/ jambon/ceapa (toate calite in unt); cascaval ras deasupra. E departe de reteta ruseasca,insa e foarte bun!!
- straturi alternate de peste afumat, icre (nepreparate), verdeata (ceapa verde, tarhon, marar)
- creveti decorticati/ salata verde/ fasole verde inabusita in unt/ maioneza cu mustar.

Cele de mai sus sunt scrise oarecum dupa ureche, posesorii de retete originale de blini sunt bineveniti cu sugestii/corectii/ Dicarbocalm :) .
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mar 23, 2005 8:52 pm

heheee, de inspiratie rusa (teribila specia slavona la mancare, nu prea aduce a nici o bucatarie), bliniurile (blinele sau cum le-o mai zice prin zonele de inspiratie rusa), aceste "clatitoaie" cu de toate, au un lucru specific (cae probabil a fost si sarit din reteta deoarece nu se gaseste asa usor): faina de hrisca.
dupa retetele madamei kiseleff se pune dublu din aceasta fata de cea de grau, dupa altele, parte parte. reteta originala e musai cu faina de hrisca (am si o carte a unor rusi emigranti in state si jidovi pe deasupra da' nu o gasesc).

alta ghionoaie la bliniuri este ca se lasa aluatul la dospit cu umpic de drojdie, chit ca tot consistenta de smantana are.

si a treia gogoritza (bate-ma omoara-ma da nu mai stiu de unde-i), e ca ingredientele (carne, peste, etc), se amesteca in aluat, se prajesc si se au la masa doar cu niscai icre si smantana.

oricum, de umplut se umplu cam cu orice, icre, smantana, unt, branz de vaci, peste ...

peseu: daca vrei reteta nushcat de originala dar luata din vreo carte, o caut zilele astea prin biblioteca de gateli.
gaga

Mesajde jeorj » Joi Mar 24, 2005 9:56 am

O specie de Croque monsieur am descoperit-o acu vreo 2050 de ani pe vremea dacilor(cand daciile erau singurele masini din tara). Pe vremea aceea buchiseam franceza prin reviste Pif (unde am si descoperit reteta).
Atunci am scris scenariul pentru Singur acasa(seria zero). M-am trezit odata singur acasa si m-am apucat sa fac experimente in bucatarie. Chestia cu sanvisu mi s-a parut foarte interesanta asa ca am incercat sa pun traducerea retetei in fapte.
Mie traducerea mi-a iesit cam asa(e drept ca pe atunci nu prea stapaneam franceza:D):
-o felie de franzela(cred ca era „pain de nustucareâ€Â
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Mar 24, 2005 10:30 am

Intrucat se scrie intr-un cuvant :D

Ca veni vorba de senvishuri si pt ca in ultima vreme fac diverse combinatii apreciate in mod corespunzator de maestrii butonari care le consuma fara sa se mai deplaseze din fatza pretziosului monitor, uite combinatiile cele mai iubite:

- crema de branza (cu hrean sau de genu') + salam sibiu sau tip sibiu(de inspiratie aliosha)
- unt/margarina + cash proaspat + felii de ridichi
- unt/margarina + omleta cu sau fara branza, marar, etc.

p.s. acu' ma gandesc, poate ca de la senvishu ala musiu nu e cam aiurea sa bag retete de senvisuri? ca astea nu prea is mare mancare si sa nu-mi buleasca specialitatile.
sa fac un thread separat pt senvisuri? e cineva interesat?

later: senvisuri si omlete mai degraba ... vreau sa ramana threadu' asta pe retete mai serioase. daca vrea cineva sa ceara si i se va da :D
gaga

Mesajde aurora » Joi Mar 24, 2005 11:35 am

m-am cam saturat sa fac mancare.
poate astenia de primavara, poate neplacerea constrangerii ca am n-am chef e musai sa pun ceva pe masa pentru trupa, poate age-ul, poate...
drept pentru care o dau pe retete rapide dar care sa aduca a mancare gatita nu a folosire de resturi din frigider

macaroane cu carne
carne de vita fiarta, scoasa din supa (care va deveni de taietei)
macaroane fierte, clatite in apa rece si lasate la scurs cateva ore (le fierb dimineata inainte de a pleca la serviciu si le las pana ma intorc)

se macina carnea si se prajeste cu 3-4 linguri ulei amestecand mai des. se adauga sare, piper, vegeta
separat se prajesc macaroanele pana incep sa devina aurii cu sare,piper si putina vegeta de asemenea.(cam lipsit de imaginatie dar ies bune si nu ataca diferite tipuri de gusturi)
se amesteca cele doua compozitii si se servesc imediat. daca se pastreaza mai mult trebuie acoperite sa nu se usuce.
muraturi, salata

ar merge bine si un sosulet peste, dar cu trupa mea nu am reusit sa cadem de acord asupra unuia singur potrivit (lui nu-i place bulionul si ceapa si nu suporta smantana cruda, la puiul mic nu-i place picant, puiul mare are grija la calorii si nu vrea consistent sau cu faina. mie imi place orice sos (mai ales de cumparat) dar mi se taie pofta cu atatea mofturi).

daca vedeti cu ce ma confrunt, si va pasa, postati rogu-va si retete rapide
"Treat people as if they were what they ought to be
and you help them to become what they are capable of being."
aurora
Junior Member

Corn Umplut

Mesajde Alienor » Joi Mar 24, 2005 11:37 am

(cu subiectu de sandvichuri , nu-s ce sa zic.. cred ca ar iesi ceva; ar mai fi varianta sa-l unesti, sub un titlu mai generos, cu subiectul de oo - unde lumea nu s-a inghesuit, probabil e mana lui A Nastase, suparat ca exista un topic legat de oo unde el n-a fost pus coordonator stiintific :D).

La subiect:
Indiferent de threadul la care va figura, reteta de mai jos e absolut delicioasa, irezistibila. O facea bunica, Dumnezeu s-o ierte, pe vremuri, cam de doua ori pe an (cam atat de des aveam in acelasi timp in casa oua, smantana, salam de sibiu, cascaval samd... ) si zilele de "corn umplut" erau zile de sarbatoare.
Ingrediente: 6-8 cornuri in forma de semiluna; 5-6 oua, 250 gr salam sibiu (netaiat), cascaval ras (cat vreti), un pahar mare de smantana, unt, sare, piper.
Preparare: se taie colturile cornurilor, apoi fiecare corn se taie in doua obtinand doua cornuri mai mici, acestea se taie in doua transversal si se scoate miezul. Cornurile se ung cu unt si putina smantana, se sareaza, se pipereaza si se umplu cu un amestec de: ou fiert si taiat marunt, cascaval ras, miezul de corn ramas inmuiat in putin lapte, 2-3 linguri smantana, salamul de Sibiu ras pe razatoarea mica. Se lipesc jumatatile, cornurile se ung cu unt, smantana si ou batut, se gauresc pe ici pe colo cu furculita si se dau la cuptor. In timp ce se coc (15 min) , se alunga politicos dar ferm :nope: vecinii care, atrasi de miros, se itesc la usa sub diverse pretexte.
Se mananca inclusiv firimiturile, garantat :).

ps - Probabil in replica la croque monsieur, s-a creat si croque madame, in diverse variante : fie 2 rondele de aluat frantuzesc semi-copt lipite intre ele cu unt si cu o felie de cascaval la mijloc si apoi date 5 minute la cuptor, fie felii de paine prajita cu jambon, cascaval si deasupra un ou ochi moale presarat cu verdeturi si condimente.

ps 2 - pentru AURORA - ce-i drept, cu trupa vesela nu-i mereu usor.. O idee ar fi ca intr-o zi cand gasesti ceva timp si chef, sa prepari 3-4 borcane de sosuri diferite, pe care sa le pastrezi la frigider. La fel, sa ai o caserola cu cascaval ras, una cu ciuperci sau mai stiu eu ce, una cu verdeturi tocate - rezista mult la frigider. Cand vine ora mesei, fierbi/frigi/prajesti baza pe care o ai la indemana (cartofi, paste, legume, etc), incalzesti sosurile si trupetii isi adauga dupa gust ce vor. Plus ca, presarate cu verdeata sau cascaval (cand astea se potrivesc, of course) mancarurile vor fi apetisante..
O reteta buna si rapida ar fi de cartofi partial fierti, curatati de coaja, taiati felii groase, apoi prajiti rapid, presarati cu unt/smantana/verdeata. Astimp, in cuptor se face aproape singur (trebuie doar stropit cand si cand) un pui pus intr-o tava cu apa, legume daca vrei, ulei, usturoaie si mirodenii.
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Mar 24, 2005 12:34 pm

Buna idee alienor, se vede treaba ca ai citit forumu' de haleli inainte sa postezi ;)
Si la ideea aurorei unesc mancarea de studenti cu oole si senvisurile sub titlul: speedy gonzales, retete rapide si bagam acolo senvisuri oo si banalitatzi.

ontopic, rapid si bun, aurora, poti sa faci la paste un sos alb clasic cu adaos de smantana, cascaval, parmezan, sau mai simplu, unt, smantana, cascaval/parmezan (sau cash, urda, branzeturi de esente mai putin puturoase, sau au contraire binentzeles :D)
condimentezi fie simplu pe sare si piper fie pe cate ceva mai specific (nucsoara, tarhon, marar).
si ai scapat de grija sosului adiacent.
p.s. pt ingrosat poti adauga si galbenuse de oo.

ps2: croque madam, dap, am vazut in niste reviste italienesti da' nu mai stiam reteta.

edit pt aurora: http://www.fanclub.ro/showthread.php?t=10296
gaga

Mesajde jeorj » Joi Mar 24, 2005 12:38 pm

Cu ce am gresit daca cererea a fost
Retete frantuzesti? Baga Coq au vin, supa de ceapa si Croque monsieur

Am bagat o reteta Croque monsieur frantuzeasca adaptata. Am pus in paranteze si varianta originala.
(corectat mai tarziu ca nu aveau legatura propozitiile)
Nu inteleg de ce se minimalizeaza reusita mea culinara la gradul de sanvis.:D

Pentru Aurora: daca te ajuta cu ceva sa sti ca eu pastrez mancarea portionata in cutii de margarina la congelator.
Cand ajung acasa grabit si flamand pun o cutie la incalzit cu putina apa ca sa nu se arda si gata. Chiar azi cred ca o sa ma dau la o portie de sarmale. De obicei cand am chef de gatit gatesc mai mult ca sa pot pune si deoparte.

Ps. Cu intru-cat-ul mai prins. Mea culpa:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Mar 24, 2005 12:44 pm

gigiell scrie: Cu ce am gresit daca cererea a fost
Am bagat o reteta Croque monsieur frantuzeasca adaptata. Am pus in paranteze si varianta originala, asa ca de ce se minimalizeaza reusita mea culinara la gradul de sanvis?

NU, nu, m-ai inteles gresit, nu reteta ta ci "retetele" mele de sandviciuri.
Am facut subiect separat de gateli rapide, threadul asta il lasam pt "elaborari".

na ca uitai un ps: cum naiba sa dai salamu' de sibiu pe razatoare? :con:
gaga

Mesajde Alienor » Joi Mar 24, 2005 12:52 pm

Salamul de Sibiu e destul de uscat, trebuie decojit si ras pe razatoarea mica... laborios dar merita rezultatul.. astfel maruntit, se topeste in gura (ca si restul cornuletelor:) ).
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Mar 28, 2005 8:28 am

tortellini 4 formagi

se fierb tortellini conform celor scrise pe pachet.
intr-un vas de teflon se pun inpreuna: un sfert de pachet de unt, jumatate de cutie de ricotta, doua - trei linguri de parmezan proaspat ras, doua linguri de cash proaspat, o cana de smantana.
se lasa la foc mic amestecand vartos si se condimenteaza cu ceva ierburi mediteraneene. cand tortellini sunt aproape gata, se pune un galbenush de ou si se amesteca incontinuu pana sosul este consistent, cat sa se tzina scai de tortellin.
se amesteca trebile si daca vreti sa va iasa un cinque formagi mai radeti si cascaval pe fiecare portie, cat incape.

niste ficatzei

intr-o tigaie incapatoare se topeste cam juma de pachet de unt amestecat cu o ceasca de ulei de masline bun.
se plonjeaza un kil de ficatzei, se condimenteaza cu sare si mult piper si se lasa la inabusit. cand sunt aproape gata se adauga o sticla de cognac de marimea celei de uischean primita de om ca premiu ~p

se servesc cu niscaiva cartofi prajitzi si cu smantana amestecata cu hrean si tarhon.

http://www.fanclub.ro/showthread.php?p=377738#post377738
gaga

Mesajde Trestia » Joi Mar 31, 2005 3:24 pm

nu sunt ontopic, dar am si eu o intrebare: a facut cineva chiftelutze cu naut din-acelea din care se pun la falafel? eu am incercat o zi intreaga impreuna cu sotul meu si la sfarsitul zilei, cand sa punem compozitia in tigaie, nu s-a legat de nici un fel. in final le-am pus ou si le-am bagat la cuptor, a iesit un fel de drob. reteta am luat de pe gugal. singura chestie pe care n-am facut-o ca la 'carte' a fost ca n-am lasat nautul la inmuiat in apa peste noapte, da tot l-am lasat 4-5 ore. are cineva vreun sfat?
"Iubirea nu-i paiata vremii, chiar/ De intra sub compasul coasei sale." (W. Shakespeare)
Trestia
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Mar 31, 2005 3:48 pm

eu am vazut la shaormerii ca au ca un aparat asa prin care scot pasta aia tasata si probabil ca s-or lega prin presare.

later: m-am uitat pe gugle si se pare ca asa este, uite:
http://forums.egullet.org/index.php?showtopic=28480

da' unde ai gasit tu "fava beans" ca nu cred ca am vazut decat odata intr-un singur supermarket odata congelate.

uite si aici:
http://www.jerusalemshoppe.com/Falafel-tools1.jpg
gaga

Mesajde Trestia » Joi Mar 31, 2005 6:47 pm

multumesc pentru precizari. cat despre chifteluze, cred ca sotul meu ori a gasit o reteta cu naut, da' nu pare sa fie cazul, ori a gasit-o pe aia cu 'fava beans' si nu s-a mai obosit s-o traduca. io am mers pe mana lui, abarnam unde-i reteta, ca dupa ce ne-am chinuit o zi, creca am aruncat-o. sa ne fie invatatura de minte! daca vezi vreodata 'fava beans" (cum s-o traduce?), da-mi si mie de stire, te rog.
"Iubirea nu-i paiata vremii, chiar/ De intra sub compasul coasei sale." (W. Shakespeare)
Trestia
Junior Member

Mesajde Daimon » Vin Apr 01, 2005 12:25 am

se servesc cu niscaiva cartofi prajitzi si cu smantana amestecata cu hrean si tarhon.

tarhonu, banui ca e proaspat, nu uscat. interesanta combinatie. eu il folosesc (sau ca sa fiu mai sincer, il mananc, ca gatesc mai rar) doar in supe ciorbe pentru gust. dar imi suna bine ideea de un fel de sos/garnitura cu smantana/hrean/tarhon. o sa incerc
Daimon

Mesajde Necko » Vin Apr 01, 2005 6:34 am

Lasagne al forno

si, ca o avanpremiera pentru ce voi gati destul de des de acum inainte, iata si magnifica reteta de lasagne al forno chiar de la mama ei, prietena mea italianca Gloria:

ragu: sau canea tocata care, pentru lasagne trebuie sa fie un amestec de carne de vita si porc - se distuie 400 g de carne tocata intr-un pic de ulei, cu ceapa si usturoi, se adauga 700 g de suc de rosii, sare, piper, rosmarin si se lasa pe foc pentru 1/2 ora.

besciamella: se freaca si se amesteca bine 50 g de unt cu 4 linguri de faina alba, dupa care se adauga treptat 1 litru de lapte, amestecindu-se in permanenta pentru a nu se forma cocoloase. cind amesteul fierbe si este deja legat, se ia de pe foc si se adauga sare si nucshoara.

pastele lasagne: se fierb 1 min in apa sarata (cite 3 - 4 paste odata).

Intr-o tava cu peretii mai inalti, unsa cu ulei, se aseaza un rind de paste, un strat de carne tocata si un strat de sos besciamella, iar un rind de paste, un strat de carne tocata si besciamella, pina cind se termina ingredientele, aprox. 4 - 5 straturi. in tot cazul, se incheie cu stratul de sos besciamella. se da la cuptorul incins la 160 grade pentru 1/2 ora si

pofta buna ! (asa a zis Gloria :D)

citeva observatii:
- este o reteta simpla dar laborioasa.
- dureaza aproximativ 1 ora - 1 ora juma pina se ajunge la faza de cuptor.
- cam multe vase folosite.
- putina dexteritate sa te poti misca repede cu pastele atunci cind se fierb cite 1 min in apa sarata, scoase imediat, puse in tava, pus alte 4 buc paste la fiert, minut in care se adauga in tava carnea tocata si besciamella.
- pastele sunt de tip lasagne, dreptunghiulare, 8,5x17,5 cm si se gasesc si in comertul nostru la orice supermarket si nu numai. recomand "Emiliane" de Barilla.
- gustul e divin ! merita tot efortul
- si nu in ultimul rind, daca aveti o nepoata dodoloasa, lesinata dupa lasagne, nu o anuntati ca pregatiti asa ceva decit in momentul in care bagati tava in cuptor. intr-o jumatate de ora are timp suficient sa ajunga la masa. altfel, riscati sa ramineti fara carnea tocata si mai ales fara sosul besciamella inainte de a mai apuca sa bagati ceva la cuptor :D !

si ca bonus, reteta de

Minestrone

Se toaca in bucatele mici tutte le verdure (toate legumele): cartofi, morcovi, ceapa, dovlecei, telina, ardei gras, rosii, mazare, fasole boabe (astea nu se toaca, evident :D), si ce mai doreste caprioara, orice aveti prin camara.

toate acestea se pun intr-o cratita, se adauga putin ulei si se distuie pe foc timp de 10 min. apoi se adauga apa fierbinte, sare, piper si se lasa pe foc pentru 2 ore. dupa care se adauga paste de tip orez sau cush-cush.

observatii:

- in loc de paste se poate pune chiar orez. da va spun eu ca e mult mai gustos minestronele cu paste.
- pastele se pot fierbe separat si se pot pune direct la masa, numai pentru cine doreste.

buon appetito !

ciao :)
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Necko

Mesajde gaga » Vin Apr 01, 2005 8:41 am

pe rand ca la moara :)

trestie, daca ai sa te uiti cu atentie la primul link este acolo reteta unde este de baza nautul si se pun si fava alea.
nu se traduc in pasca ma-sii e un fel de fasole boabe dar verde, din care se folosesc boabele in diverse mancari (mult in bucataria italiana), dar am inteles ca datorita continutului ridivat in habar n-am ce, mi-a spus cineva ca multe persoane nu o tolereaza (exista probabil informatia pe google daca e cineva interesat).
de aratat arata asa:
http://www.humeseeds.com/bean_fva.jpg

oricum precis merge reteta doar cu naut, dar peste tot se foloseste la retete aparatul ala de presat, altfel nu se leaga.

daimon, am tarhon murat in otzet si congelat (deci un fel de proaspat) de vara trecuta, prin partile bucurestiului se gaseste mai rar. dar cred ca si pe cel uscat daca il faci infuzie in foaaaarte putina apa, merge folosit.

nenea neco cateva precizari ca tante tzi-a dat o reteta de minestra a la verdure, minestrone are cateva ingrediente OBLIGATORII.

anume:
1. fasolea boabe (in original fiarta separat, broscarii folosesc conserve de borlotti sau bianchi di spagna puse la sfarsit)

2. varza (tot macaronarii pun o varza cu frunze mai dure si nervuri solide la minestrone, vezi link)
http://www.myristica.it/immagini/cavolo_verza.jpg

3. afumatura (unii puneau ceva cum e caizerul - pancetta affumicata; altii chiar salam afumat)

4. pesto si parmezan ras puse la sfarsit in farfurie.

italienii care faceau (desi ei nu obisnuiesc sa manance reincalzit) cantitate mai mare, puneau pastele, pesto si parmezanul in farfurie. cei care fac cat mananca le pun in oala.
"mancare de cazan" nu o sa mananci niciodata acolo, gustul "ca la mama acasa" canci.

eniuei, oricare din cele 4 produse inlocuite cu marfuri autohtone care se preteaza ii lasa gustul aproape neschimbat, am facut eu si asa mi s-a parut.
gaga

Mesajde poiuyt » Vin Apr 01, 2005 2:09 pm

Se toaca marunt trei cepe mijlocii si se pun la calit. Cand ceepa devine sticloasa se adauga trei partu-mere feliate (in prealabil au fost decojite si li s-a indepartat cotorul). Se condimenteaza cu sare , piper alb si curry. Cat mai mult curry. Se toarna un pahar cu vin alb sec, sa aiba merele in ce sa se inmoaie.
Intr-un alt vas se pun la prajjit cca 500 g ficetei de pui. Dupa ce isi schimba culoarea ficatei vor fi trantiti peste mere, mai adaugam un pahar cu vin si lasam sa fiarba inabusit inca 15 minute.

Merge foarte bine cu o salata de andive si un vin alb bine racit, parerea mea...
poiuyt
Junior Member

Mesajde Djinn » Vin Apr 01, 2005 2:13 pm

Da, ficatzei cu mere, misto combinatie ;b desi io as fi folosit merele crude, si chiar si struguri ;)

Mi s-a intamplat o data, la un restaurant, sa primesc ficatei fara nici o garnitura (asa era modelul :p ) noroc ca aveam alaturi o fructiera, din care m-am servit fara pic de jena cu un mar si niste boabe de strugure. Combinatzia a fost absolut bestiala. Comesenii insa se uitau cam ciudat la mine :D dupa parerea lor, e aiurea sa mananci ficatzei cu mere si/sau struguri....
Djinn

chiftelutze

Mesajde Trestia » Vin Apr 01, 2005 2:50 pm

am gasit reteta cu chiftelutze de falafel. http://www.theepicentre.com/Recipes/mfalafel.html
spuneti-mi si mie exact, va rog, ce inseamna 'chick peas', ca sa scap de dubiile existentiale.

reteta haioasa si fara sens (culinar), cred:
cartofi fierti + porumb fiert + bucatele macrou afumat + lamaie + ulei masline + ceva mirodenii (las imaginatia sa zburde). lipseste ceva, nu stiu ce, poate mai adugati voi un ingredient.
Trestia
Junior Member

Mesajde Djinn » Vin Apr 01, 2005 3:01 pm

Cicer arietinum = Chick pea, Garbanzo bean, Bengal gram

Naut :D

http://www.bursaagricola.ro/bh13.php?&a=6

mazarea berbecilor ~p
Djinn

Mesajde gaga » Vin Apr 01, 2005 3:15 pm

poate mai adugati voi un ingredient.

ceapa verde sau usturoi veche sau ambele si ceva feliutze de ridichi ca tot e sezon? (nu are ingrediente picante deloc
gaga

Mesajde Djinn » Vin Apr 01, 2005 3:18 pm

da, pentru ceapa verde votez si eu :) iar la mirodenii, ceva cimbru (nu stiu cat de bine merge cu pestele, dar sunt pasionata de cimbru :D ) poate oregano/busuioc, ca nu-s asa de puternic aromate?
Djinn

Mesajde Alienor » Vin Apr 01, 2005 3:19 pm

Sau, pastrand doar un minim de ulei, eu as adauga un strop de maioneza light.
ps- definitely trebe ceapa !
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Apr 01, 2005 3:32 pm

si io am vrut sa zic maiuneza da' credeam ca e gata facuta treaba, desigur maiuneza :)
dar nu light ci de casa, sanatoasa :D

faw: cimbru/oregano si busuioc la peshte afumat ... nu prea cred iese maglavais
gaga

Mesajde Alienor » Vin Apr 01, 2005 3:37 pm

sau light de casa :D adica nu inecata in ulei/ stropita bine cu lamaie/ indoita cu smantana slaba

si, ca tot e primavara, cate o legatura de verdeata de sezon: leurda si untisor (am incercat si iese excelent; se poate pune si la omlete)
Alienor
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante