Multumesc pentru aprecieri

.
Pentru a batatori temeinic drumul catre ulcer (matzele imi chioraie, acidul gastric imi roade din ce in ce mai agresiv burta goala), iata o ultima reteta... este vorba de traditionalele Blini rusesti (mai bine zis, tortul de blini), cu nenumaratele variante de umpluturi..
Prima oara am aflat ca exista blini citindu-l pe Ionel Teodoreanu... un personaj din "La Medeleni" povestea cum "mananci o felie de blini, mori, bei o vutca, invii, iar mananci o felie si mori, iar bei vutca si invii" si tot asa -citatul e aproximativ. Tin minte ca, la momentul respectiv, cuprinsa de o pofta de nedescris, m-am repezit la camara/frigider cautand orice ar fi putut semana cu ce citisem (mai putin beutura, care nu prezenta inca interes

)... Din pacate, avand in vedere vremurile, in incintele mentionate batea vantul si nimic nu s-a putut concretiza... Pasajul din Teodoreanu insa m-a marcat puternic si, peste ani, am incercat sa prepar blini in diverse variante, ultima oara chiar in acest weekend.. Tortul de blini despre care citisem nu mi-a iesit aproape niciodata, din simplul motiv ca, de fiecare data, participantii la festin au insfacat - pe masura erau preparate - clatitele stropite cu smantana (baza pentru blini), le-au umplut cu orice ingredient aflat la indemana si le-au inghitit pe loc.. Au ramas de fiecare data prea putine clatite, ne-am consolat mancandu-le cu diverse dulceturi si stropindu-le cu licori bahice

)
Sa revenim. Deci, reteta care este:
Se mananca ceva in prealabil, altfel totul e sortit esecului.. Se umplu paharele musafirilor, pentru a le distrage atentia de la apetisantele componente, care stau pe masa, asteptand sa fie impreunate..
Baza o constituie "clatitele" (fie clasicele clatite, fara zahar - 3 oua, o cana mare de lapte, o cana faina - se coc clatite subtiri; fie clatite ceva mai groase si pufoase: albusul se bate inainte de a fi incorporat, se adauga si un pic de drojdie, 2-3 linguri de smantana, un pic de apa minerala si, facultativ, un cartof fiert ras , se mareste un pic cantitatea de faina- se coc in tigai cu diametru mic, incinse, clatite mai grosutze).
Se deschide geamul pentru eliminarea mirosului de prajeala, se plezneste orice mana intinsa spre clatite, se mai bea un paharel pentru imbarbatare.
Clatitele obtinute dupa indicatiile de mai sus au nevoie de un sos: amestec de unt topit, smantana, sare, piper (in functie de umplutura care va urma, sosul mai poate contine : o lingura de mustar fin, marar taiat marunt, tarhon, un strop de otet de vin, capere maruntite, castraveciori murati taiati marunt etc).
Pe un platou se aseaza 2-3 clatite stropite generos cu sosul de smantana si unt, deasupra se pune un strat de masline taiate marunt, se mai pun 2 clatite, pe urma o clatita unsa cu pasta de anchois , dupa alte doua clatite se bea votca mica (copyright Teodoreanu), pe urmatoarea clatita se pun sardele afumate si cozi de ceapa verde tocate, urmatorul strat se umple cu ciuperci trase in unt cu ceapa si (putin) usturoi, se reia si se continua cat tin clatitele, stropind "tortul" rezultat cu crema de unt si smantana.. (Intermezzo absolut SF: Se lasa sa stea 1-2 ore la rece apoi, pentru cei care prefera preparatul cald, se baga un pic de tot la cuptor.) Revenirea la realitate: se taie felii si se mananca imediat. Pofta buna!
Alte posibile umpluturi pentru blini :
- ciuperci /ardei gras taiat marunt/ jambon/ceapa (toate calite in unt); cascaval ras deasupra. E departe de reteta ruseasca,insa e foarte bun!!
- straturi alternate de peste afumat, icre (nepreparate), verdeata (ceapa verde, tarhon, marar)
- creveti decorticati/ salata verde/ fasole verde inabusita in unt/ maioneza cu mustar.
Cele de mai sus sunt scrise oarecum dupa ureche, posesorii de retete originale de blini sunt bineveniti cu sugestii/corectii/ Dicarbocalm

.