SOSURI (retete, idei, cereri de retete)

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde sin ella » Mie Ian 18, 2006 5:52 pm

imi dati si mie o reteta de sos alb (din ala cu vin) ca n-am gasit nimic pentru ca:

Sorry - no matches. Please try some different terms.

The following words are either very common, too long, or too short and were not included in your search : sos, alb

:doh: "too long or too short". ce sa ma fac daca asa se cheama?
............................
sin ella

Mesajde gaga » Mie Ian 18, 2006 6:05 pm

gand la gand ca voiam sa dau de alt sos facut aseara :)

acu nush ce ai papat tu ca sos alb da' daca faci sos alb clasic (unt si faina) si inlocuiesti laptele cu vinu iese taman ce zici matale. sau alt gen de sos gandeai?

edit: poti sa faci si bechamelul clasic si sa ii pui vin dupa aia btw
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde sin ella » Mie Ian 18, 2006 6:11 pm

poi da, ma gandeam la unul mai complicat, mai sofisticat, de servit cu somon la lumina lumanarii. stiu ca am mai facut o data si atunci am improvizat (cred ca am pus si ceva branza rasa sau ceva pasta de branza), dar nu mai stiu bine ce si cum.

cred ca atunci am "imbunatatit" o reteta de aici de pe forum, postata parca de paiacec, daca nu ma insel.

aha. la pesti nu am cautat. cred ca acolo era. ma duc sa vad. mersi oricum.

edit: is proasta, is proasta si nu stiu ce vreau. de fapt cautam sos de vin alb. :slap:

bechamel - foarte bun intr-adevar. mersi :)
sin ella

Mesajde gaga » Mie Ian 18, 2006 6:20 pm

am gasit pe un site la un otel de lux, era bechamelul (unt, faina, lapte), smantana dulce nefermentata, sampanie (sau vin alb), nucshoara ...

eu aseara am facut un sos care merge cred la mai multe feluri de carne (si de peste mai slab zic eu) astfel:

ceapa pestisori calita cu putina sare in ulei de masline, adaugata carnea (eu am avut ficatzi si merse, la peste nu mai merge), o crengutza mica de rozmarin, piper mozaic ceva mai mult, cognac si putin otet balsamic. (da' asta nu crez ca e din ala din care zici tu).

p.s. stiu ca se poarta dar eu personal nu ash combina somonul cu branza (oricat de fina ar fi ea). nu mi se pare chic :P
gaga

Mesajde sin ella » Mie Ian 18, 2006 6:22 pm

ma gandeam la cateva firicele de feta sau la o lingurita de pasta de branza President, dar daca zici ca nu-i chic, nu mai pun... desi somonul nici nu s-ar fi prins :zambet:
sin ella

Mesajde paiacec » Mie Ian 18, 2006 9:34 pm

ma gandeam la unul mai complicat, mai sofisticat, de servit cu somon la lumina lumanarii.

ahsa ceva nu exista:D

ontopic:
deci sos alb ii zice shi lu sosu de iaurt care parca era o retzeta mai pe la inceputul topicului.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde RajaF » Mie Ian 18, 2006 9:42 pm

paiacec scrie:nishte ulei de masline, vo doo cepe, vo doi usturoi, se pun la calit.Se adauga apoi nishte ciumpercutze conservate, vinete, la fel conservate, ardei copt, roshii taiate cuburi, oregano, piper, sare, anghinare(ce plm e alea anghinare?)busuioc(sau, daca nu se poseda asha ceva, pur shi simplu patrunjel sau leushtean).
Toate astea se amesteca bine shi se lasa la foc mic sa se omogenizeze umpic.Se ia nishte file de peshte(tipul avea somon, pll) shi se arunca deasupra sosului, dupa care se acopera vasul respectiv shi se lasa sa fiarba acolosha la foc mic, pana se patrund fileurile alea.

Mie aia asa im suna a saramura de peste. mmmmmm, mi-e foame.
Live fast, die young!
RajaF
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Ian 19, 2006 4:58 pm

deci sos alb ii zice shi lu sosu de iaurt care parca era o retzeta mai pe la inceputul topicului.

cecule daca taceai filozof ramaneai si faceai ceva satz vezi sosu alb daca tu crezi ca tot ce e alb e sos alb.

rajaf, la saramura pestele se coace pe gratar/plita, ce o fi. aia suna a plachie mai degraba.
gaga

Mesajde o_tzestoasa » Vin Ian 20, 2006 2:17 am

Am intrat in posesia unor ficatei de pui de toata frumusetea si as vrea sa fac pe ei ceva sos, dar nu de rosii, ca m-am saturat de el...ceva mai deosebit.Doar ca nu stiu ce s-ar potrivi la ficatei. Sugestii? Multu
am carapacea mea, sunt pionier...
"probabil poza ta, din rama ti-ar sopti...stii? nu esti ce-mi doream sa fii" Ion
o_tzestoasa
Junior Member

Mesajde eyewitness » Vin Ian 20, 2006 7:17 am

as vrea sa fac pe ei ceva sos

papa nijte mere cu iaurt si-ti garantez ca vei face pe iei un sos maroniu de efect ~p
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde Nicholas_Alex » Vin Ian 20, 2006 10:09 am

ce rau ie aiu. :) tzestoaso, cand iesi din terier, sau cum ii zice, arunci o lingura de unt in tigae, o lingura de faina, storci doo lamaii si o legatura de marar. plus sare + piper. ie mult mai bun decat sosu lu constipatu! *lol*
Skicklig charmör skickar choklad, chansar på skönt skjut

"Skilled seducer sends chocolate, hopes for a nice shag"
Nicholas_Alex
Junior Member

Mesajde pacha » Vin Ian 20, 2006 11:34 am

Sunt dezamagit si am si dezamagit pe cineva.Am recomandatthreadul acesta unui amic care dorea sa faca un sos deosebit la niste paste.Doreste sa-si mareasca actiunile in fata unor fete.A ramas dezamagit.Nu ai prea multe alegeri pe aici.Ce dracu se intampla?
Si asta trece !
pacha

Mesajde gaga » Vin Ian 20, 2006 3:32 pm

Bre pacha: sos deosebit in ce sens? sa zica in palaria mea ce deosebit vrea si ii dau pana se deosebeste. extraplici a ramas amicu' dezamagit. sa ii zici ca de aia nu o sa imi mai alunece gorgonzola pe pastravi.
gaga

Mesajde sin ella » Vin Ian 20, 2006 3:55 pm

testoaso, a pus gaga pe retete proprii o reteta de ficatei cu sos de hrean. e deja probata si apreciata si de alte forumiste gospodine, deci... stii ce sa faci. daca nu, poti sa-i prajesti pur si simplu si cand sunt reci adaugi niste maioneza acrisoara (cumparata) si niste verdeturi si sunt deliciosi, sau ii prajesti cu ceapa multa (prajesti ceapa inainte) si-s la fel de buni.

si acum sa ma laud putin ca doar de asta am venit :):

Sos de vin alb:

se pune niste ulei de masline la incins, se adauga vreo doua linguri de faina, se adauga lapte amestecand mereu. la un moment dat se adauga si vin alb si se lasa sa fiarba usor. se condimenteaza cu: marar (multisor), sare, o foaie de dafin, foarte putin tarhon si la fel de putin busuioc. se adauga vreo trei catei de usturoi pisat si niste ardei iute taiat foarte fin. adaugati si smantana daca aveti chef (eu am adaugat ca am vrut sa fac mai mult si mai grosut). un catel de usturoi puteti sa-l adaugati mai pe la final ca sa fie gustul mai puternic.

la sfarsit nu m-am putut abtine si am adaugat si doua linguri de crema de branza Camembert de la President (un fel de branza topita la cutie), care i-a dat un gust... nobil. fara ea sosul era destul de banal. se serveste cu peste prajit (somon, in cazul meu) si cartofi natur peste care se arunca niste cubulete de unt din ala cu verdeata si usturoi. excelent.
sin ella

Mesajde pacha » Vin Ian 20, 2006 4:17 pm

Azi e zi de peste ?

Gaga-pastrav
sin ella-somon
Doar eu manac sos de ciorba de burta?
Si asta trece !
pacha

Mesajde gaga » Lun Ian 23, 2006 12:03 pm

crema de branza Camembert de la President (un fel de branza topita la cutie)

aidi bre sinelo ca jtim si noi ce e aia, crezi ca la romanica estem toti cu ciunga-n par? :D

altfel io facui ieri seara un platou mixt (sa ii zicem marin) care pe langa icrele rosii de la aiu (tare bune), unt si paine prajita + somon afumat (de la fane) garnisit cu ou fiert, ceapa rosie marunta si tagliatelle facute din morcov cu otet de tarhon, am avut si o punga de creveti intregi pe care am facut-o asa:

in oloi de masline am calit cativa usturoi zdrobiti, am pus crevetii, putin vin alb, sare, mult piper mozaic (rosu, negru, verde) proaspat macinat si esenta de portocale si i-am lasat pana a scazut toata zeama si s-au perpelit nitel.

epscelent!

ps: sinelo si io voiam sa ii zic de sosu ala cu hrean da' nu mai stiam pe unde am pus reteta futui.
gaga

Mesajde memetshot » Lun Ian 23, 2006 5:21 pm

deci mujdeele

vineri seara

ustoroi frecat cu sare si ulei de fs. dupa ce am adaugat destul ulei si arata ca un fel de maioneza batuta am adaugat o carca de patrunjel dala cu H, am amestecat bine, adaugat suc de rosii si smantana si am dat la masa

sambata sara
usturoi, frecat acus cu ulei de masline, patrunjel si smantana numa ca de data asta am adaugat 3 ardei daia otravitori taiati micutz micutz, plus vro 3-4 lingurite de otet de mere cu nustu ce plante prin el, niste bere si piper
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde gaga » Lun Ian 23, 2006 9:21 pm

patrunjel dala cu H

Hasmatzuchi :D
gaga

Mesajde sin ella » Mie Ian 25, 2006 4:24 pm

Ieri am facut sos de mustar pe care l-am servit cu piept de pui la gratar si ceva garnitura:

Se pune niste ulei de masline intr-o tigaie la incins, se adauga putina faina amestecand mereu. Se adauga apoi vin alb si se lasa sa dea niste clocote. Apoi se pune o bucata de unt cu verdeturi si gust de usturoi. Dupa ce s-a topit untul, adaugati smantana si/sau lapte (eu am pus din amandoua cate un pic) pana ajunge la consistenta dorita (e bine sa fie mau lung), sare, piper si alte condimente dupa pofta si posibilitati. Intre timp amestecati. Pe la sfarsit adaugati doua-trei linguri de mustar si unul sau doua galbenusuri (facultativ). Eu am pus si galbenusuri, dar am luat sosul de pe foc ca mi-a fost teama sa nu-l transform in papara. Oricum a trebuit sa-l reincalzesc din motive de nesincronizare si nu s-a intamplat nimic.

Diseara incerc un sos de bere la medalioane de vitel cu o chestie ca garnitura. Daca sunteti cuminti va spun cum am procedat.

tocmai am observat ca sosul asta seamana pana intr-un anumit punct foarte tare cu cel de vin alb postat mai sus. urmand principiul asta puteti sa faceti sos de ce vreti voi :zambet:
sin ella

Mesajde gaga » Mie Ian 25, 2006 4:42 pm

sinelo, acu' baza e aceeasi depinde mult de condimente. un sos fin pentru peste alb urmand pasii tai si excluzand tot ce e hrean si foi de dafin sau hreane si aromat cu putina nucsoara si putina sampanie e bestial pentru peste alb sau creveti. si cu o garnitura de paste trase in unt ... mi-e foameeeeeeeeeeee
gaga

Mesajde sin ella » Joi Ian 26, 2006 1:38 pm

Sos de bere

se infierbanta putin ulei de masline, se piseaza niste zarzavat fiert (morcovi, radacina de patrunjel, telina, ceapa sau praz) si apoi se caleste usor. Se stinge cu bere neagra (daca nu aveti e buna ori de care; eu nu am avut neagra asa ca am pus mai putina) si apoi se toarna sos de soia din comert (eu am pus destul de mult). Se lasa sa clocoteasca, se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca din cand in cand. Cand scade se adauga supa de zarzavat. La un moment dat am adaugat si un catel de usturoi pisat, dar puteti sa renuntati la el, in functie de carnea pe care o serviti. Sosul era bunicel, dar ii lipsea ceva si din fericire (thanks gaga) mi-am adus aminte ca am in frigider niste prune uscate pe care le cumparasem inaintea erei noastre pentru pui. Am dat prin presa de usturoi cateva prune si am mai lasat sosul sa fiarba, adaugand supa de zarzavat. A iesit foarte bun.

L-am servit cu medalioane de vitel, care nu au iesit cum am visat eu si cu o chestie banala, dar care se potriveste misto cu sosul asta si cu carnea de vita: am feliat niste ciuperci (daca aveti din alea mai aromate e excelent) pe care le-am calit un pic si peste care am turnat oua batute cu faina, sare si piper. Iese o ‘placinta’ bine crescuta.

e o mancare usoara si foarte gustoasa si usor de gatit. nu e ceva fenomenal. am mancat la un restaurant ceva asemanator.
sin ella

Anterior

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante