SOSURI (retete, idei, cereri de retete)
51 mesaje
• Pagina 1 din 2 • 1, 2
SOSURI (retete, idei, cereri de retete)
am gasit in "Bucataria Sultanului" cateva retete interesante de sosuri si fac subiect, daca nu prezinta interes il lipim noi undeva.
yayla salata sosu
jumate de cana de iaurt, doi catei de usturoi, un sfert de cana de menta si 1/3 cana de suc de lamaie se amesteca bine. se adauga amestecand bine, o cana de ulei de masline, se pune sare si piper si se da la rece.
sosul merge bine si la rasoluri si la legume fierte, calde sau reci.
terbiye
este un sos care merge cu sarmalute in foi de vitza sau cu ardei/dovlecei umpluti.
se pune la fiert o cana jumate de supa de pui. separat se amesteca 4 galbenusuri cu 3 linguri de zeama de lamaie si o lingura de malai. se pune amestecul in supa si se mai fierbe pana ce se ingroasa sosul.
yayla salata sosu
jumate de cana de iaurt, doi catei de usturoi, un sfert de cana de menta si 1/3 cana de suc de lamaie se amesteca bine. se adauga amestecand bine, o cana de ulei de masline, se pune sare si piper si se da la rece.
sosul merge bine si la rasoluri si la legume fierte, calde sau reci.
terbiye
este un sos care merge cu sarmalute in foi de vitza sau cu ardei/dovlecei umpluti.
se pune la fiert o cana jumate de supa de pui. separat se amesteca 4 galbenusuri cu 3 linguri de zeama de lamaie si o lingura de malai. se pune amestecul in supa si se mai fierbe pana ce se ingroasa sosul.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Uite un sos care nu necesita o retzeta.Io il folosesc la aproape toate mancarurile care necesita asha ceva:
Ingrediente:
ceapa,usturoi,verdeatza(patrunjel,marar),foi de dafin,piper macinat,ardei usturat tocat marunt sau boia iute,ulei,sare,morcov(optzional) bulion.
Mod de preparare:
Se taie ceapa shi usturoiul marunt shi se caleshte in ulei.Cand a inceput sa se rumeneasca,se adaula bulionul shi se amesteca pana se obtzine o pasta cu ceapa:).Se adauga celelalte ingrediente shi se lasa la foc mic.
Se serveshte cu fripturi,iahnie,piure,tot ce se combina cu sosuri.
P.S. - precis ii zice intr-un fel!
Ingrediente:
ceapa,usturoi,verdeatza(patrunjel,marar),foi de dafin,piper macinat,ardei usturat tocat marunt sau boia iute,ulei,sare,morcov(optzional) bulion.
Mod de preparare:
Se taie ceapa shi usturoiul marunt shi se caleshte in ulei.Cand a inceput sa se rumeneasca,se adaula bulionul shi se amesteca pana se obtzine o pasta cu ceapa:).Se adauga celelalte ingrediente shi se lasa la foc mic.
Se serveshte cu fripturi,iahnie,piure,tot ce se combina cu sosuri.
P.S. - precis ii zice intr-un fel!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
ceapa+usturoi se foloseste in general la stufat. eu zic ca e o varianta de sos romanesc imbunatatit si daca-i pui rosii cubulete in loc de bulion dai de clasicul sos italian de paste 

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
stufatu e o mancare specifica perioadei pascale. se face din carne de miel (desi am mai auzit si alte variante, dar clasic asa se face) cu ceapa verde si usturoi verde calite + sos de rosii. reteta exacta si traditionala totodata o am in RAR pe care nu-l am la mine.
cand trec pe acas' o iau si ti-o ofer, ca tot mai e umpic si vine pashtele.
p.s. cred ca o varianta de stufat gasesti si pe culinar.ro. sau asa ar trebui.
cand trec pe acas' o iau si ti-o ofer, ca tot mai e umpic si vine pashtele.
p.s. cred ca o varianta de stufat gasesti si pe culinar.ro. sau asa ar trebui.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Poate nu mi-oi lua avert pt. postul asta! Mi s-a parut interesanta retzeta : Sos suedez
1.5 kg mere acre, 200 ml vin alb, 250 g maioneza, 100 g hrean, sare.
Merele se curata de coaja si semininte, se taie in patru si se pun intr-un vas, li se adauga vinul, se acopera cu un capac si se fierb inabusite. Dupa ce au fiert, se strecoara si se paseaza obtinandu-se un piure. Piureul se fierbe pana ce scade la jumatate. Apoi se Iasa sa se raceasca, adaugandu-se maioneza, hreanul curatat, spalat si ras. Se potriveste de sare si se amesteca bine.Se serveste la friptura de porc si miel rece.
Cred ca o sa-ncerc shi eu.
1.5 kg mere acre, 200 ml vin alb, 250 g maioneza, 100 g hrean, sare.
Merele se curata de coaja si semininte, se taie in patru si se pun intr-un vas, li se adauga vinul, se acopera cu un capac si se fierb inabusite. Dupa ce au fiert, se strecoara si se paseaza obtinandu-se un piure. Piureul se fierbe pana ce scade la jumatate. Apoi se Iasa sa se raceasca, adaugandu-se maioneza, hreanul curatat, spalat si ras. Se potriveste de sare si se amesteca bine.Se serveste la friptura de porc si miel rece.
Cred ca o sa-ncerc shi eu.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
bre ai noroc c-amancat modu ca-ti luai ban numa pt cresterea salivatiei 

If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
De pe un site frumos shi explicativ care nu e ala cu culinar.ro,ci asta:http://www.bucate.com/ .Au retzete mishto ashtia.Din pacate nu am apucat sa rasfoiesc decat putzine pagini.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
stiam site-ul, personal ma inspir mai putin din site-uri romanesti, ala de care zici tu, bucate.ro e ok dar are un look de speriat, groaznic, ma dor ochii daca ma uit pe el.
uite un site misto facut de niste romani din germania, mi se pare civilizat si de bun simt
http://www.hetco.de/retete.htm
later: uitasem si de asta: http://www.repertoar.ro/culinare/
uite un site misto facut de niste romani din germania, mi se pare civilizat si de bun simt
http://www.hetco.de/retete.htm
later: uitasem si de asta: http://www.repertoar.ro/culinare/
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Caut si eu o reteta mai ciudata care nu o gasesc.
A auzit careva de o prajitura pe numele de Sara-Bernard?
Are doi pesmeti pe o parte si de alta si are forma la o roata. Este umplumuta cu un fel de crema de ciocalata cu nuca si altele(dar nu imi iese reteta bine niciodata deoarece nu o stiu ci doar o ghicesc).
Multumesc.
A auzit careva de o prajitura pe numele de Sara-Bernard?
Are doi pesmeti pe o parte si de alta si are forma la o roata. Este umplumuta cu un fel de crema de ciocalata cu nuca si altele(dar nu imi iese reteta bine niciodata deoarece nu o stiu ci doar o ghicesc).
Multumesc.
Would you like it if you hit Del for your whole life to go away?
-
Mr Teo - Junior Member
- Mesaje: 1125
- Membru din: Mie Feb 26, 2003 12:00 am
dormeo, stim cu totii ca nu te duce capul nici pana la coltul strazii, evident, titlul subiectului fiind "sosuri" tu vii si intrebi de prajituri, dovada clara a conexiunilor deficitare pe care ti le-a harazit cerebelul.
in fapt nu asta voiam sa iti spun ci ca pentru postul de mai sus ai un avertisment.
in fapt nu asta voiam sa iti spun ci ca pentru postul de mai sus ai un avertisment.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Sos pentru vanat
Ingrediente :
2 linguri faina, 2 linguri untura, 2 ceape taiate marunt, 1 lingura zahar , o cana supa de vaca sau apa,boabe piper, o foaie de dafin, o lingurita sare, 1 morcov, 1 pastranac.
Mod de preparare :
Se prepara un rantas din 1 1/2 lingura untura si faina. Cand s-a rumenit putin, se adauga o ceapa taiata marunt, care se lasa putin sa se prajeasca, zaharul, lasat sa se rumeneasca, supa, piperul, sarea si foaia de dafin. Separat, se prajesc intr-o lingura de untura un morcov, o ceapa si un pastranac, toate taiate felii subtiri. Cand s-au prajit, se toarna sosul dat prin sita si se mai lasa sa fiarba 10-15 minute.
Eu cred ca merge la orice fel de fripturi.
Ingrediente :
2 linguri faina, 2 linguri untura, 2 ceape taiate marunt, 1 lingura zahar , o cana supa de vaca sau apa,boabe piper, o foaie de dafin, o lingurita sare, 1 morcov, 1 pastranac.
Mod de preparare :
Se prepara un rantas din 1 1/2 lingura untura si faina. Cand s-a rumenit putin, se adauga o ceapa taiata marunt, care se lasa putin sa se prajeasca, zaharul, lasat sa se rumeneasca, supa, piperul, sarea si foaia de dafin. Separat, se prajesc intr-o lingura de untura un morcov, o ceapa si un pastranac, toate taiate felii subtiri. Cand s-au prajit, se toarna sosul dat prin sita si se mai lasa sa fiarba 10-15 minute.
Eu cred ca merge la orice fel de fripturi.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
ca tot a trecut pashtele si mai sunt oo fierte prin frigider, un sos care se gaseste si in comertz da' parca e mai bun de casa, potrivit la oo fierte, e sosul tartar
el se face din maioneza (cumparata sau de casa), care se amesteca impreuna cu verdeatza, castraveciori in otzet si coditze de ceapa verde, toate tocate cat se poate de mult (si bine).
el se face din maioneza (cumparata sau de casa), care se amesteca impreuna cu verdeatza, castraveciori in otzet si coditze de ceapa verde, toate tocate cat se poate de mult (si bine).
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
caut un sos pe net care se foloseste in genere la peste fiert, raci, crevetzi dar se recomanda si la pot au feu si ca tot l-am gasit il pun la colectzie:
Rouille:
2 - 3 catei de usturoi se zdrobesc cu sare pana se fac pasta.
se inmoaie in putina supa (sau apa) o felie de paine fara coaja, se stoarce si se adauga la usturoi impreuna cu doi ardei iuti rosii maruntiti bine (cred ca merge si boia iiute sau pasta de ardei iute).
se adauga ulei de masline cu picatura pana cand maioneza asta de usturoi se leaga.
mai sunt variante ale acestei retete provensale, la care se mai adauga si ardei gras rosu taiat foarte marunt si galbenus de ou.
Rouille:
2 - 3 catei de usturoi se zdrobesc cu sare pana se fac pasta.
se inmoaie in putina supa (sau apa) o felie de paine fara coaja, se stoarce si se adauga la usturoi impreuna cu doi ardei iuti rosii maruntiti bine (cred ca merge si boia iiute sau pasta de ardei iute).
se adauga ulei de masline cu picatura pana cand maioneza asta de usturoi se leaga.
mai sunt variante ale acestei retete provensale, la care se mai adauga si ardei gras rosu taiat foarte marunt si galbenus de ou.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
pentru keshu:
pesto se face asa:
se ia un manunchi de frunze proaspete de busuioc si se toaca pasta, se amesteca cu 3 linguri de samburi de pin macinati (daca nu ai meg si alune sau nuci), 3 catei de usturoi zdrobiti, sare, un sfert de cana de parmezan ras, apoi se freaca chestia cu juma' de pahar de ulei de masline.
se foloseste des in bucataria italiana la paste, carne, legume, peste sau chiar pizza,
pesto se face asa:
se ia un manunchi de frunze proaspete de busuioc si se toaca pasta, se amesteca cu 3 linguri de samburi de pin macinati (daca nu ai meg si alune sau nuci), 3 catei de usturoi zdrobiti, sare, un sfert de cana de parmezan ras, apoi se freaca chestia cu juma' de pahar de ulei de masline.
se foloseste des in bucataria italiana la paste, carne, legume, peste sau chiar pizza,
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Pentru o cantitate mai mare poti da o citire si aici, e aproape la fel cu ce a spus danone.
-> http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=275175&postcount=97
-> http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=275175&postcount=97
Rehab is for Quitters
- tester
- Junior Member
- Mesaje: 932
- Membru din: Dum Feb 22, 2004 11:00 am
- Localitate: UK
Shi unde naiba potzi gasi pine seeds? Le potzi culege din conuri sau se gasesc la magazin? Io am niste pini in fatza blocului.
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
-
piskeshu - banned
- Mesaje: 5692
- Membru din: Vin Noi 14, 2003 12:00 am
se gasesc la supermarketurile mai dotate, daca nu ai in locanta, baga alune macinate sau nuci ca merge.
momentan nu-mi functioneaza google sa iti gasesc o poza sa te ajute, o sa editez cand o sa mearga, de o ora e mort.
iete asa arata
http://www.thenutfactory.com/photos/nuts-pine-rs.jpg
ambalajele arata cam asa
http://www.igourmet.com/images/products/pinenut.jpg
http://nmdaweb.nmsu.edu/DIVISIONS/SCS/CONSERV/PICS/Pine%20Nuts.jpg
in pom arata cam asa
http://agronomy.ucdavis.edu/gepts/pb143/lec03/pinusedu.gif
momentan nu-mi functioneaza google sa iti gasesc o poza sa te ajute, o sa editez cand o sa mearga, de o ora e mort.
iete asa arata
http://www.thenutfactory.com/photos/nuts-pine-rs.jpg
ambalajele arata cam asa
http://www.igourmet.com/images/products/pinenut.jpg
http://nmdaweb.nmsu.edu/DIVISIONS/SCS/CONSERV/PICS/Pine%20Nuts.jpg
in pom arata cam asa
http://agronomy.ucdavis.edu/gepts/pb143/lec03/pinusedu.gif
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
nu ca burritos ar fi vreun sos dar orsicat
Sunt multe retete, de obicei sunt tortillas umplute cu ceapa, ardei gras si iute, carne si orez sau fasole, rosii tocate ... cam asta e ideea de baza.
ah sa nu uit, se serveste cu smantana si, dupa caz si reteta pe un pat de orez

Sunt multe retete, de obicei sunt tortillas umplute cu ceapa, ardei gras si iute, carne si orez sau fasole, rosii tocate ... cam asta e ideea de baza.
ah sa nu uit, se serveste cu smantana si, dupa caz si reteta pe un pat de orez
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Asear nu am avut ce face shi m-am uitat la emisiunea lu nenea Rex Hunt, unde m-a minunat urmatoarea retzeta:
nishte ulei de masline, vo doo cepe, vo doi usturoi, se pun la calit.Se adauga apoi nishte ciumpercutze conservate, vinete, la fel conservate, ardei copt, roshii taiate cuburi, oregano, piper, sare, anghinare(ce plm e alea anghinare?)busuioc(sau, daca nu se poseda asha ceva, pur shi simplu patrunjel sau leushtean).
Toate astea se amesteca bine shi se lasa la foc mic sa se omogenizeze umpic.Se ia nishte file de peshte(tipul avea somon, pll) shi se arunca deasupra sosului, dupa care se acopera vasul respectiv shi se lasa sa fiarba acolosha la foc mic, pana se patrund fileurile alea.
Dupa cum arata, io creca era un deliciu!
nishte ulei de masline, vo doo cepe, vo doi usturoi, se pun la calit.Se adauga apoi nishte ciumpercutze conservate, vinete, la fel conservate, ardei copt, roshii taiate cuburi, oregano, piper, sare, anghinare(ce plm e alea anghinare?)busuioc(sau, daca nu se poseda asha ceva, pur shi simplu patrunjel sau leushtean).
Toate astea se amesteca bine shi se lasa la foc mic sa se omogenizeze umpic.Se ia nishte file de peshte(tipul avea somon, pll) shi se arunca deasupra sosului, dupa care se acopera vasul respectiv shi se lasa sa fiarba acolosha la foc mic, pana se patrund fileurile alea.
Dupa cum arata, io creca era un deliciu!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
anghinare(ce plm e alea anghinare?)
sunt ca sa zic asa niste ciulini

http://blogsimages.skynet.be/images/000/273/724_artisjok.jpg
in italiana li se zice carciofi, in engleza artichoke in franceza artichaut (parca). se folosesc mult in bucataria mediteraneana dar si turca si greaca, la noi nu am vazut proaspata ci numai conserve. in fapt din tot ciulinele ala se mananca numai inima, toate frunzele se curata si se arunca, de aia se vinde intotdeauna cand e proaspata la bucata (ar fi culmea sa se vanda la kil). daca vrei sa gusti conservate hai la bugatti ca are pizza cu anghinare

uite cam asta e ce ramane din ciuline si se mananca (fundu mai precis, da i se zice inima

http://www.theworldwidegourmet.com/vegetables/artichoke/tournes.jpg
in conserva arata cam ashea:
http://www.cumbafonzu.com/giara_carciofini_2.jpg
multzumit?

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Multzumit pe deplin, cu mentziunea ca nu numa la mediteranieni se foloseshte.Iete tipu care a facut chestia asta era din Australia.
La Bugatty n-am cum sa vin ca a pus aiu taxa 5 olmeci intrarea-n lacu tei:D
La Bugatty n-am cum sa vin ca a pus aiu taxa 5 olmeci intrarea-n lacu tei:D
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
IO scrie:se folosesc mult in bucataria mediteraneana
estetz chior la totzi ochii? unde am zis eu NUMAI. doar am zis ca sa intelegi ca e de inspiratzie mediteraneana. io zic sa vii baji niste apa in sticla de olmeca ca nu se uita din prima

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
http://www.afterhours.ro/specific_italian.html
si la Bugatti, fireste.
http://www.afterhours.ro/restaurant_Bugatti_2000.html
Ce legatura are foccacia cu sosurile??
si la Bugatti, fireste.
http://www.afterhours.ro/restaurant_Bugatti_2000.html
Ce legatura are foccacia cu sosurile??
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
51 mesaje
• Pagina 1 din 2 • 1, 2
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator