Ortodoxia – un pic de cultura crestina, obiceiuri culinare, retete
37 mesaje
• Pagina 1 din 2 • 1, 2
Ortodoxia – un pic de cultura crestina, obiceiuri culinare, retete
Balamucul penibil de “Valentine Dayâ€Â
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Saptamana branzei, sau saptamana alba
Precede intrarea in postul mare si inseamna ca numai intre 16-22 februarie, crestinii mai consuma preparate pe baza de branza, lapte si oua.
Pt aceasta perioada am ales o reteta simpla: tocanitza de ceapa cu branza
Se calesc 5 cepe taiate marunt in 2-3 linguri de ulei la foc mic, timp de aprox 10 minute, se sareaza, apoi se ia de pe foc si I se adauga 200 gr branza de oi sau de burduf sfaramata.
Se amesteca bine si se serveste cu mamaligutza.
Pt aceasta perioada am ales o reteta simpla: tocanitza de ceapa cu branza
Se calesc 5 cepe taiate marunt in 2-3 linguri de ulei la foc mic, timp de aprox 10 minute, se sareaza, apoi se ia de pe foc si I se adauga 200 gr branza de oi sau de burduf sfaramata.
Se amesteca bine si se serveste cu mamaligutza.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
saptamana mare
de azi, 5 aprilie, suntem in saptamana mare, post sever, dupa ziua de luni venind randul celei de martea seaca, zi nelucratoare, in mod traditional (nu, statul nu o recunoaste); se zice ca daca muncesti in martea seaca nu se mai fac grane. cui ii pasa, se gasesc la import.
in joia mare incepe vopsitul oualor si se fac ofrande pentru sufletele mortilor care in acea zi se vor intoarce la casele de unde au plecat pe alta lume.
in joia mere nu se spala si nu se doarme la pranz pt a nu o supara pe joimaritza care ii pedepseste pe lenesi
si pe fetele ce nu termina la vreme tzesutul.
femeile fac un colac mare numit uitata pe care il dau de pomana.
in vinerea mare se privegheaza simbolic trupul lui isus, se tine post negru si este interdictie severa la munca (yeah right), nu se coace, nu se gateste.
in sambata pastelui se inrosesc ouale daca nu s-a facut asta joia si se fac colacii.
========
reteta simpla de post:
100g fulgi fasole, o ceapa mica, o lingura vegeta, sare, piper, apa, ulei, patrunjel
se fierbe ceapa calita umpic cu vegeta in 1.5 litri de apa, se adauga condimente dupa gust si fulgii.
se serveste cu crutoane si patrunjel presarat.
in joia mare incepe vopsitul oualor si se fac ofrande pentru sufletele mortilor care in acea zi se vor intoarce la casele de unde au plecat pe alta lume.
in joia mere nu se spala si nu se doarme la pranz pt a nu o supara pe joimaritza care ii pedepseste pe lenesi

femeile fac un colac mare numit uitata pe care il dau de pomana.
in vinerea mare se privegheaza simbolic trupul lui isus, se tine post negru si este interdictie severa la munca (yeah right), nu se coace, nu se gateste.
in sambata pastelui se inrosesc ouale daca nu s-a facut asta joia si se fac colacii.
========
reteta simpla de post:
100g fulgi fasole, o ceapa mica, o lingura vegeta, sare, piper, apa, ulei, patrunjel
se fierbe ceapa calita umpic cu vegeta in 1.5 litri de apa, se adauga condimente dupa gust si fulgii.
se serveste cu crutoane si patrunjel presarat.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Imi permit sa vin shi io cu o completare la cele spuse de danone shi anume:
- in saptamana dinaintea Pashtelui nu se gatesc urzici
- nu se consuma otzet
- vineri seara dupa ce s-a trecut pe sub masa shi dupa slujba,enoriashii iau flori sfintzite,pe care le pun sub perna pentru(aici nu shtiu sigur)a visa frumos sau sa fie feritzi de duhurile rele.
Retzeta: Piftelutze de post
Ingrediente: 2 cartofi,paine,ceapa.usturoi,sare,condimente(vegetale),patrunjel,marar.
Mod de preperare: Se curatza cartofii,apoi se dau pe razuitoare,dupa care se storc de amidon.Painea se inmoaie in apa rece shi se stoarce,ceapa se toaca solzishori maruntzi,se adauga condimentele shi verdeatza,dupa care se amesteca pana se obtzine o pasta(nu o sa se lege prea bine, din cauza lipsa oo).Apoi se purcede la formarea piftelutzelor,se da prin faina shi se prajesc in ulei.Pofta buna!
- in saptamana dinaintea Pashtelui nu se gatesc urzici
- nu se consuma otzet
- vineri seara dupa ce s-a trecut pe sub masa shi dupa slujba,enoriashii iau flori sfintzite,pe care le pun sub perna pentru(aici nu shtiu sigur)a visa frumos sau sa fie feritzi de duhurile rele.
Retzeta: Piftelutze de post
Ingrediente: 2 cartofi,paine,ceapa.usturoi,sare,condimente(vegetale),patrunjel,marar.
Mod de preperare: Se curatza cartofii,apoi se dau pe razuitoare,dupa care se storc de amidon.Painea se inmoaie in apa rece shi se stoarce,ceapa se toaca solzishori maruntzi,se adauga condimentele shi verdeatza,dupa care se amesteca pana se obtzine o pasta(nu o sa se lege prea bine, din cauza lipsa oo).Apoi se purcede la formarea piftelutzelor,se da prin faina shi se prajesc in ulei.Pofta buna!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
bine asha paiacec
la cererea unui user, am sa dau nejte retzete ushoare cu orez:
rizotto cu ciuperci (reteta invatzata de la italieni live, cantitatzile nu conteaza)
se caleste in unt o ceapa impreuna cu ciuperci proaspeta taiade felii, se adauga orezul si se calesc impreuna pana devine orezul translucid.
se tine la indemana un vas cu apa clocotita din care se toarna pe masura ce lichidul este absorbit de orez, se amesteca si se repeta aceste operatzii pana ce orezul este bine fiert.
se serveste cu parmezan presarat.

la cererea unui user, am sa dau nejte retzete ushoare cu orez:
rizotto cu ciuperci (reteta invatzata de la italieni live, cantitatzile nu conteaza)
se caleste in unt o ceapa impreuna cu ciuperci proaspeta taiade felii, se adauga orezul si se calesc impreuna pana devine orezul translucid.
se tine la indemana un vas cu apa clocotita din care se toarna pe masura ce lichidul este absorbit de orez, se amesteca si se repeta aceste operatzii pana ce orezul este bine fiert.
se serveste cu parmezan presarat.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Pastele Blajinilor
Blajinii sunt reprezentari mitice ale oamenilor primordiali, ale stramosilor.
Hotar al celor doua lumi, ei traiesc pe malurile Apei Sambetei, la varsarea acesteia in Soborul Pamantului.
Blajinii sunt oameni credinciosi, buni la suflet, blanzi, intelepti, incapabili de a face rau. Desi duc o viata austera, cu posturi severe, nu stiu sa isi calculeze pastele, de aceia afla de acesta cu o saptamana intarziere, dupa cojile oualor care vin pe Apa Sambetei, aruncate in vinerea sau sambata Saptamanii Patimilor.
Ca infatisare ar fi oameni mici de statura, ce umbla goi si au corpul paros.
Barbatii se intalnesc cu femeile doar odata pe an, de pastele blajinilor, pentru a face copii.
Baietii sunt crescuti de mame pana ce se pot hrani, apoi sunt trimesi sa traiasca in asceza cu ceilalti barbati.
De pastele blajinilor (numita si Lunea Mortilor), se dau pomeni si se fac libatziuni si ospete afara, in iarba.
====
Ciorba de miel
Se prepara traditional din cap de miel, dar se poate face din orice parti cu os.
Carnea spalata , impreuna cu 2-3 morcovi, 1-2 pastarnac, 2-3 cepe (verzi eventual), se pun la fiert in 3 litri apa rece, cu o lingurita de sare si piper.
Dupa o ora (timp in care se iaspuma), se adauga 100g orez fiert si ceva verdeturi taiate (stevie, loboda, leurda, din toate).
Separat se clocoteste 1 litru de bors care se adauga la ciorba dupa vreo juma' de ora.
Se ia de pe foc si se drege cu 200 ml smantana batuta cu doua oua si se presara cu mult leustean si tarhon.
Hotar al celor doua lumi, ei traiesc pe malurile Apei Sambetei, la varsarea acesteia in Soborul Pamantului.
Blajinii sunt oameni credinciosi, buni la suflet, blanzi, intelepti, incapabili de a face rau. Desi duc o viata austera, cu posturi severe, nu stiu sa isi calculeze pastele, de aceia afla de acesta cu o saptamana intarziere, dupa cojile oualor care vin pe Apa Sambetei, aruncate in vinerea sau sambata Saptamanii Patimilor.
Ca infatisare ar fi oameni mici de statura, ce umbla goi si au corpul paros.
Barbatii se intalnesc cu femeile doar odata pe an, de pastele blajinilor, pentru a face copii.
Baietii sunt crescuti de mame pana ce se pot hrani, apoi sunt trimesi sa traiasca in asceza cu ceilalti barbati.
De pastele blajinilor (numita si Lunea Mortilor), se dau pomeni si se fac libatziuni si ospete afara, in iarba.
====
Ciorba de miel
Se prepara traditional din cap de miel, dar se poate face din orice parti cu os.
Carnea spalata , impreuna cu 2-3 morcovi, 1-2 pastarnac, 2-3 cepe (verzi eventual), se pun la fiert in 3 litri apa rece, cu o lingurita de sare si piper.
Dupa o ora (timp in care se iaspuma), se adauga 100g orez fiert si ceva verdeturi taiate (stevie, loboda, leurda, din toate).
Separat se clocoteste 1 litru de bors care se adauga la ciorba dupa vreo juma' de ora.
Se ia de pe foc si se drege cu 200 ml smantana batuta cu doua oua si se presara cu mult leustean si tarhon.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Bey, io ma declar deja un fan al acestui forum ! Toata stima si mandria pentru cine l-o initiat ! =D Era si cazul, ca eu unul is satul de valentiniade si halloweeniade. Macar sa punem si sarbatoarea nationala pe 4 iulie, stim o chestie...
Obiceiurile noastre sunt ale noastre, sunt vechi, frumoase si le iubim. Dar imi stau pe creier niste lucruri. Daca te uiti in calendarul ortodox, e plin de sarbatori mari si mici in care pravila e sa nu lucrezi. Nu vreau sa fac o conexiune directa intre asta si atitudinea romanului fata de munca, desi sunt convins ca in calendarul religios shintao-ist al japonezilor nu prea gasesti astfel de zile... De fapt, covarsitoarea majoritate a oamenilor nici nu se tine ad litteram de calendar, dar, cand e cate o zi de-asta, brusc isi aduc aminte toti de ea pentru a justifica totala lipsa de chef de munca.
In ce priveste retetele, promit sa le notez si sa le dau mai departe cui trebuie (cu permisiunea autorilor, desigur), ca la altceva tot nu ma pricep :lol:
Danonino, cand e in calendar dezlegare la iaurt ? ;-)
Edit: P.S. Eu m-am casatorit pe 14 februarie. Cand mi-am anuntat prietenii de eveniment, au zis: "Ce frumooos, va casatoriti de ziua indragostitilor !" "Ba nu, le-am zis, ne casatorim de ziua nevesti-mii" :kiss:
Obiceiurile noastre sunt ale noastre, sunt vechi, frumoase si le iubim. Dar imi stau pe creier niste lucruri. Daca te uiti in calendarul ortodox, e plin de sarbatori mari si mici in care pravila e sa nu lucrezi. Nu vreau sa fac o conexiune directa intre asta si atitudinea romanului fata de munca, desi sunt convins ca in calendarul religios shintao-ist al japonezilor nu prea gasesti astfel de zile... De fapt, covarsitoarea majoritate a oamenilor nici nu se tine ad litteram de calendar, dar, cand e cate o zi de-asta, brusc isi aduc aminte toti de ea pentru a justifica totala lipsa de chef de munca.
In ce priveste retetele, promit sa le notez si sa le dau mai departe cui trebuie (cu permisiunea autorilor, desigur), ca la altceva tot nu ma pricep :lol:
Danonino, cand e in calendar dezlegare la iaurt ? ;-)
Edit: P.S. Eu m-am casatorit pe 14 februarie. Cand mi-am anuntat prietenii de eveniment, au zis: "Ce frumooos, va casatoriti de ziua indragostitilor !" "Ba nu, le-am zis, ne casatorim de ziua nevesti-mii" :kiss:
-
ghionoiul - Mesaje: 1359
- Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am
He he, interesanta comparatia cu shintoisti sau mai stiu eu ce, ceea ce nu pricepe si nu va pricepe nici orientalul nici occidentalul, esta ca balcanismul nu se poate compara cu nimic, religia ortodoxa mulandu-se in mai multe cazuri, pe rituri si mituri stravechi, atat de puternice incat nici cu cruciadele nu le-au doborat, asa ca le-au trecut in calendar (cred ca am mai scris undeva de mos craciun, zeu solar asemeni lui saturn).
calendarul "popular" se bazeaza pe cosmogonie, pe agricultura, pe arat si semanat, pe vremea nuntzilor si a culesului, chiar a unor rituri culinare rar intalnite pe continent (vezi mistificarea porcului sii consumul mare al acestei carni).
autori? de obicei retetele le culeg din reviste sau RAR, lupescu, pastorel, gorovei, etc.
departe de a fi o persoana nationalista, ideea culturii/etnografiei/bucatariei care sunt inlantuite, mai ales intr-o tara eminamente agrara, mi se pare interesant de urmarit.
p.s. am mai dat pe undeva reteta de stufat?
calendarul "popular" se bazeaza pe cosmogonie, pe agricultura, pe arat si semanat, pe vremea nuntzilor si a culesului, chiar a unor rituri culinare rar intalnite pe continent (vezi mistificarea porcului sii consumul mare al acestei carni).
autori? de obicei retetele le culeg din reviste sau RAR, lupescu, pastorel, gorovei, etc.
departe de a fi o persoana nationalista, ideea culturii/etnografiei/bucatariei care sunt inlantuite, mai ales intr-o tara eminamente agrara, mi se pare interesant de urmarit.
p.s. am mai dat pe undeva reteta de stufat?
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Ai dat-o!Iete-o colea!http://www.fanclub.ro/showthread.php?t=1375&page=20&pp=20
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
din cate stiu eu, sambata e ultima zi (in afara de joia mare) in care ai voie sa inchei pregatirile de pasti, sa muncesti adica.
e post de post de post, ni'ca pana duminica dimineatza (sau ma rog, cand se incheie slujba)
e post de post de post, ni'ca pana duminica dimineatza (sau ma rog, cand se incheie slujba)
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Cionicatoareo sa shtii ca n-ai voie sa mananci de dulce!In schimb,potzi manca de post:D
Ciorba de sambata mare
Curetzi neshte cartofi shi ii pui sa fiarba in apa,dupa care arunci la mishtou vreo doi morcovi shi otzar de fidea.Dupa ce scade apa,completezi cu zeama de varza shi lashi sa fiarba pana te plictiseshti!apoi,daca ai coraj,incepi sa mananci
Ciorba de sambata mare
Curetzi neshte cartofi shi ii pui sa fiarba in apa,dupa care arunci la mishtou vreo doi morcovi shi otzar de fidea.Dupa ce scade apa,completezi cu zeama de varza shi lashi sa fiarba pana te plictiseshti!apoi,daca ai coraj,incepi sa mananci
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
Bre, pai hotarati-va ! Ori e post "blackest black" ori pot manca niste ciorba ? (multam de reteta, spaidere, da' mai are mama niste ciorba de stevie :lol: )
A, si inca o chestie: am auzit ca in Duminica de Inviere ouale nu se ciocnesc ! Care stiti ceva despre asta ? Sau o fi vreun obicei super-local de pe undeva...
A, si inca o chestie: am auzit ca in Duminica de Inviere ouale nu se ciocnesc ! Care stiti ceva despre asta ? Sau o fi vreun obicei super-local de pe undeva...
-
ghionoiul - Mesaje: 1359
- Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am
satz explic draga woodpecker.
ortodoxia are reguli de baza, sa le zicem generic dogme, si apoi obiceiuri (mai mult sau mai putin religioase in sensul strict) care vin din strafundurile intunecate ale istoriei.
din pacate nu am la mine biblioteca dar, exista cateva ciudatenii regionale, cum ar fi cel legat de neciocnirea oualor in duminica pastelui (parca in Ghinoiu am citit ca nu se mananca (,) carne de craciun). Hei, Ghionoiu ... Ghinoiu ... fo legatura?
sunt zone in care trebe musai sa te primenesti pe fatza cu apa in care a stat un ou rosu si un ban si satz inrosesti obrajii cu ou rosu, ca sa ai sanatate si bogatzie.
prin caras se zice ca daca atingi sare in ziua de paste iti transpira mainile vara la sapa.
in joia mare (cum ar fi ieri), trebe musai sa pui pe fatza bucate pt ca cei morti te vor vizita si daca nu vor gasi nimic vor sta un an flamanzi pe lumea cealalta.
alta credinta spune ca forma cozonacului provine de la forma sicriului mantuitorului.
azi am auzit pe cineva ca in noaptea invierii trebuie aprinse focuri pt ca ies mortii ca sa se incalzeasca.
parerea mea sincera este ca baza acestei sarbatori, cea mai mare a ortodocsiei, este ideea de bunatate, purificare, altruism, daruire. simbolurile de baza sunt aceleasi, nu e nevoie sa tii toate regionalismele care isi au rostul doar in locatzia respectiva.
si inca ceva: degeaba postesti cu trupul daca nu postesti cu mintea, daca nu esti sincer in postul tau.
ortodoxia are reguli de baza, sa le zicem generic dogme, si apoi obiceiuri (mai mult sau mai putin religioase in sensul strict) care vin din strafundurile intunecate ale istoriei.
din pacate nu am la mine biblioteca dar, exista cateva ciudatenii regionale, cum ar fi cel legat de neciocnirea oualor in duminica pastelui (parca in Ghinoiu am citit ca nu se mananca (,) carne de craciun). Hei, Ghionoiu ... Ghinoiu ... fo legatura?
sunt zone in care trebe musai sa te primenesti pe fatza cu apa in care a stat un ou rosu si un ban si satz inrosesti obrajii cu ou rosu, ca sa ai sanatate si bogatzie.
prin caras se zice ca daca atingi sare in ziua de paste iti transpira mainile vara la sapa.
in joia mare (cum ar fi ieri), trebe musai sa pui pe fatza bucate pt ca cei morti te vor vizita si daca nu vor gasi nimic vor sta un an flamanzi pe lumea cealalta.
alta credinta spune ca forma cozonacului provine de la forma sicriului mantuitorului.
azi am auzit pe cineva ca in noaptea invierii trebuie aprinse focuri pt ca ies mortii ca sa se incalzeasca.
parerea mea sincera este ca baza acestei sarbatori, cea mai mare a ortodocsiei, este ideea de bunatate, purificare, altruism, daruire. simbolurile de baza sunt aceleasi, nu e nevoie sa tii toate regionalismele care isi au rostul doar in locatzia respectiva.
si inca ceva: degeaba postesti cu trupul daca nu postesti cu mintea, daca nu esti sincer in postul tau.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Offtopic rau de tot: woodpecker e ciocanitoare, ghionoaie e green woodpecker, sau, si mai bine, ca sa nu se creeze confuzii nedorite cu suratele mele, yaffle. ;-)
Si nu, nu e nici o legatura cu Ghinoiu (din pacate, pentru ca pare a fi un tip cool !)
Back ontopic. De faza cu banutzul si oul in apa am auzit si eu. Citind explicatiile tale, foarte documentate si competente, cred ca o sa ciocnesc fara nici o rezerva oua duminica. :sal:
Pentru maine insa ma tem ca am alt program decat sa tin post negru-negru. Dupa ce ma intorc de la biserica, spovedit si impartasit, o sa ma infrupt din niste...
Frigarui de post (nu e reteta originala, am auzit-o la Bucataria lui Radu)
Se taie in rondele rosii, ceapa, ardei, ciuperci - de-alea mari si faine; prin Ardeal li se zice hribi, in Moldova bureti - dovlecei si vinete. Acuma nu e musai sa fie chiar de toate. Depinde ce gasesti si la ce pret (maica-mea a dat ieri 50.000 pe o vanata si un ardei). Se sareaza dupa gust si se pun pe gratar. Abia astept !
Edit: ...dar inainte de a se pune pe gratar se infig pe o tzepusha, evident ! Ordinea e la inspiratie
Si nu, nu e nici o legatura cu Ghinoiu (din pacate, pentru ca pare a fi un tip cool !)
Back ontopic. De faza cu banutzul si oul in apa am auzit si eu. Citind explicatiile tale, foarte documentate si competente, cred ca o sa ciocnesc fara nici o rezerva oua duminica. :sal:
Pentru maine insa ma tem ca am alt program decat sa tin post negru-negru. Dupa ce ma intorc de la biserica, spovedit si impartasit, o sa ma infrupt din niste...
Frigarui de post (nu e reteta originala, am auzit-o la Bucataria lui Radu)
Se taie in rondele rosii, ceapa, ardei, ciuperci - de-alea mari si faine; prin Ardeal li se zice hribi, in Moldova bureti - dovlecei si vinete. Acuma nu e musai sa fie chiar de toate. Depinde ce gasesti si la ce pret (maica-mea a dat ieri 50.000 pe o vanata si un ardei). Se sareaza dupa gust si se pun pe gratar. Abia astept !
Edit: ...dar inainte de a se pune pe gratar se infig pe o tzepusha, evident ! Ordinea e la inspiratie
-
ghionoiul - Mesaje: 1359
- Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am
hehehe, aia e o reteta veche de cand lumea, in italia, grecia si turcia se mananca des legume la gratar, infipte sau neinfipte in tzepusha. dar, ortodox vorbind, mielu' bland, mielu' pascal, nu il ai in vedere nici macar simbolistic pe masa de inviere?
sfat: inainte de a pune legumele pe gratar, unge-le cu umpic de zeama de lamaie si ulei de masline.
sfat: inainte de a pune legumele pe gratar, unge-le cu umpic de zeama de lamaie si ulei de masline.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
N-am zis ca am descoperit eu America, de fapt la inceput am si spus ca nu ma bag la retete, da' uite ca nu m-am putut abtine
Si, oricum, am recunoscut ca e plagiata.
Cat despre miel, de unde ai tras concluzia ca nu l-as avea pe masa de Inviere ? Bineinteles ca va fi acolo ! Eu vorbeam de frigarui la masa de sambata !
O sa aplic sfatul cu lamaia si maslinele. Deja salivez...

Cat despre miel, de unde ai tras concluzia ca nu l-as avea pe masa de Inviere ? Bineinteles ca va fi acolo ! Eu vorbeam de frigarui la masa de sambata !
O sa aplic sfatul cu lamaia si maslinele. Deja salivez...
-
ghionoiul - Mesaje: 1359
- Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am
ai dreptate, am citit eu in viteza, scuze
ontopic: exista zone in care in noaptea invierii se mananca musai peste! ocazie cu care va dau o reteta simpla de macrou la cuptor
un macrou mai mare asha, bine grijit, se pune intr-o tava cu putin ulei si o ceasca de apa. pe langa el se pun:
- felii subtiri de morcov
- felii de lamaie
- foi de dafin, sare, piper
se da la cuptor 20 minute, chiar 30.
se serveste pe platou cu cartofi parjitzi, rondele de castravetzi acri, gogosari in otzet si ceapa verde.

ontopic: exista zone in care in noaptea invierii se mananca musai peste! ocazie cu care va dau o reteta simpla de macrou la cuptor
un macrou mai mare asha, bine grijit, se pune intr-o tava cu putin ulei si o ceasca de apa. pe langa el se pun:
- felii subtiri de morcov
- felii de lamaie
- foi de dafin, sare, piper
se da la cuptor 20 minute, chiar 30.
se serveste pe platou cu cartofi parjitzi, rondele de castravetzi acri, gogosari in otzet si ceapa verde.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Daca-i zic nevesti-mii ca vreau peste maine noapte, cre' ca ma spanzura ! Mai bine merg pe burta si zic mersi ca nu m-a convocat la framantat de cozonaci
In a doua zi de Pasti exista in Ardeal un obicei fain: udatul. Cu ajutorul iaurtzicii, sper sa aflam lucruri interesante despre originile ancestrale ale acestui obicei.

In a doua zi de Pasti exista in Ardeal un obicei fain: udatul. Cu ajutorul iaurtzicii, sper sa aflam lucruri interesante despre originile ancestrale ale acestui obicei.
-
ghionoiul - Mesaje: 1359
- Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am
Daca-i zic nevesti-mii ca vreau peste maine noapte
vezi ca ai scris gresit, ai mancat un "o" si un "la" ;D
obiceiul cu udatul, este cam in toata romania, este legat tot de obiceiuri ce preced o primavara si dpdv sexual (nu gasesc acum o exprimare mai docta, na)
sunt un fel de cautari de iubite, baietii care le plac pe fete vin si intr-un fel "le cer" de la parinti prin diverse fraze gen: am auzit ca aveti un trandafir, ma lasati sa il ud?"
mai recent si mai la orash, baietzii le cumpara domnishoricilor cate un parfum, le stropesc cu el, apoi il daruiesc.
dar cel mai important e ca stropitorii (sau udatorii) primesc oua, prajituri, tzuica si vin.
multumit?

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Cummon, Dano, stiu ca poti mai mult ! Aia cu sexu' o stiam si io,ce dreq...
Oricum, eu nu am intalnit acest obicei altundeva decat in Ardeal. E drept ca, la oras, e la moda acum parfumul in loc de apa. Dar e valabil numai la orasele din Ardeal.

Oricum, eu nu am intalnit acest obicei altundeva decat in Ardeal. E drept ca, la oras, e la moda acum parfumul in loc de apa. Dar e valabil numai la orasele din Ardeal.
-
ghionoiul - Mesaje: 1359
- Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am
Fiindca se apropie Sf,Gheorghe,cateva obiceiuri:
- In dimineatza zilei de 23 aprilie,cei ce poarta numele de Gheorghe,trec pe la vecini shi pun crengi de fag infrunzite in stalpii portzilor,pentru ca respectiva familie sa fie ferita de balauri:D sau alte jivine.
- daca nu da frunza de fag pana la aceasta data,se spune ca cucul nu o sa mai cante shi anul in curs o sa fie mai sarac decat precedentul.
- de Sf. Gheorghe se mananca urzici,pentru a prinde puterile bravului Sfant.
Ciulama de urzici:
Ingrediente: urzici,sare,faina,
Urzicile se curatza foarte bine cu apa rece.Separat se pune apa la fiert intr-un vas.Cand a dat in clocot,se toarna peste urzici shi se lasa cateva minute,timp in care putetzi savura o tzigara shi o tzuiculitza:D.Apoi,cu manutze harnicutze se scot urzicile din apa clocotita shi se toaca marunt(e cam dureroasa treaba).Apoi se freaca urzicile cu faina,pana se obtzine o pasta,apoi se pune la fiert.Se potriveshte din sare.
Se serveshte cu putzin mujdei de hrean pe deasupra.
- In dimineatza zilei de 23 aprilie,cei ce poarta numele de Gheorghe,trec pe la vecini shi pun crengi de fag infrunzite in stalpii portzilor,pentru ca respectiva familie sa fie ferita de balauri:D sau alte jivine.
- daca nu da frunza de fag pana la aceasta data,se spune ca cucul nu o sa mai cante shi anul in curs o sa fie mai sarac decat precedentul.
- de Sf. Gheorghe se mananca urzici,pentru a prinde puterile bravului Sfant.
Ciulama de urzici:
Ingrediente: urzici,sare,faina,
Urzicile se curatza foarte bine cu apa rece.Separat se pune apa la fiert intr-un vas.Cand a dat in clocot,se toarna peste urzici shi se lasa cateva minute,timp in care putetzi savura o tzigara shi o tzuiculitza:D.Apoi,cu manutze harnicutze se scot urzicile din apa clocotita shi se toaca marunt(e cam dureroasa treaba).Apoi se freaca urzicile cu faina,pana se obtzine o pasta,apoi se pune la fiert.Se potriveshte din sare.
Se serveshte cu putzin mujdei de hrean pe deasupra.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
sau alta reteta de urzici:
se spala urzicili...operatiune tare caha
dupa se pun la fert
dupa ce se fiarsara bini se scot si se tuaca marunt (apa nu se arunca)
......
intr-o uala se pun 50 ml de ulei si un pic de faina (cam o lingura)
cand se incalzeste uleiu (faina nu tre sa prinda culuare) se adauga 4-5 catei de usturoi
dupa 1 minut se adauga urzicile + 2-300 ml lapte + apa de la urzicile ferte (cam o cana)
se ferb vro 10 minute.
dupa ce se stinge focul se introduc 200 g zmantana si se serveste cu oo ochiuri si hrean.
Bofta buna
se spala urzicili...operatiune tare caha
dupa se pun la fert
dupa ce se fiarsara bini se scot si se tuaca marunt (apa nu se arunca)
......
intr-o uala se pun 50 ml de ulei si un pic de faina (cam o lingura)
cand se incalzeste uleiu (faina nu tre sa prinda culuare) se adauga 4-5 catei de usturoi
dupa 1 minut se adauga urzicile + 2-300 ml lapte + apa de la urzicile ferte (cam o cana)
se ferb vro 10 minute.
dupa ce se stinge focul se introduc 200 g zmantana si se serveste cu oo ochiuri si hrean.
Bofta buna
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
Din urzici se mai pot prepara urmatoarele:
bors de urzici - care se face dupa reteta simpla a borsului de salata/stevie/loboda, sau chiar in combinatzie cu toate aceste verzituri ,plus o mana de orez. se drege cu zdrente de ou sau cuburi de omleta, se aromeaza cu leushtean si se serveste cu sau fara smantana. daca faceti borsul sa devina ciorba, puneti si ceva slaninutza bine afumata la toata verdeatza aia.
clatite cu urzici - clatitele fie se umplu (cu unul din piureurile clasice date de colaboratorii mei mai sus
), se ruleaza si se dau la cuptor cu cascaval ras si smantana deasupra, fie se umplu sub forma de tort (budinca) si, deasemenea se gratineaza.
drob de urzici - (cu ciuperci sau buretzi) - urzicile fierte si grijite se amesteca impreuna cu ceapa si usturoi verde calite impreuna cu ceva ciuperci taiate marunt (sau buretzi sau ghebe), apoi se amesteca la chestia asta ceva oua crude. se coace in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet si inainte de final i se da o fatza cu un ou batut cu smantana ca sa se gratineze frumos. cine doreste poate pune si oua fierte tari de-a lungul compozitiei.
cu piureu de urzici se umple minunata pulpa de miel, sau se pot face chiftelutze pt vegetarieni, pilaf de urzici ... (asta a fost din seria variatziuni pe o tema data
)
bors de urzici - care se face dupa reteta simpla a borsului de salata/stevie/loboda, sau chiar in combinatzie cu toate aceste verzituri ,plus o mana de orez. se drege cu zdrente de ou sau cuburi de omleta, se aromeaza cu leushtean si se serveste cu sau fara smantana. daca faceti borsul sa devina ciorba, puneti si ceva slaninutza bine afumata la toata verdeatza aia.
clatite cu urzici - clatitele fie se umplu (cu unul din piureurile clasice date de colaboratorii mei mai sus

drob de urzici - (cu ciuperci sau buretzi) - urzicile fierte si grijite se amesteca impreuna cu ceapa si usturoi verde calite impreuna cu ceva ciuperci taiate marunt (sau buretzi sau ghebe), apoi se amesteca la chestia asta ceva oua crude. se coace in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet si inainte de final i se da o fatza cu un ou batut cu smantana ca sa se gratineze frumos. cine doreste poate pune si oua fierte tari de-a lungul compozitiei.
cu piureu de urzici se umple minunata pulpa de miel, sau se pot face chiftelutze pt vegetarieni, pilaf de urzici ... (asta a fost din seria variatziuni pe o tema data

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (sa vedem cine a fost el si de ce a fost sfant)
S-a nascut in Capadocia, in vremea lui Diocletian (284 - 305), intr-o familie crestina instarita.
Ramas orfan de tata s-a mutat in Palestina cu mama sa, unde aveau o mostenire si unde s-a inrolat in armata romana, devenind in scurt timp ofiter in garda imperiala.
In 303 Diocletian da un edict de persecutare a crestinilor (nomen christianorum delete), dupa care, Gheorghe se duce si se confseaza imparatului, marturisind credinta in Hristos.
Este inchis si torturat (lespezi de piatra pe piept, incaltzari cu piroane, etc). Se spune ca multi din cei ce au vazut cum a fost torturat s-au convertiti la crestinism (chiar Alexandra, sotia imparatului)
A fost in cele din urma condamnat la moarte prin decapitare si executat pe 23 aprilie 303.
S-a nascut in Capadocia, in vremea lui Diocletian (284 - 305), intr-o familie crestina instarita.
Ramas orfan de tata s-a mutat in Palestina cu mama sa, unde aveau o mostenire si unde s-a inrolat in armata romana, devenind in scurt timp ofiter in garda imperiala.
In 303 Diocletian da un edict de persecutare a crestinilor (nomen christianorum delete), dupa care, Gheorghe se duce si se confseaza imparatului, marturisind credinta in Hristos.
Este inchis si torturat (lespezi de piatra pe piept, incaltzari cu piroane, etc). Se spune ca multi din cei ce au vazut cum a fost torturat s-au convertiti la crestinism (chiar Alexandra, sotia imparatului)
A fost in cele din urma condamnat la moarte prin decapitare si executat pe 23 aprilie 303.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
danone scrie:Luna mai
20 mai, Ispasul, Inaltarea Domnului - este ziua in care se incheie
sarbatorile pascale si se fac pomeni.
21 Mai - Sf Constantin si Elena, zi in care se pomeneste imparatul care
prin edictul de la Milan a pus capat persecutiilor impotriva crestinilor si
mama acestuia, Elena. Se spune ca din aceasta zi pasarile isi invata puii
sa zboare.
25 mai - Ioan Fierbe Piatra - ziua in care incep sarbatorile verii ...
30 mai Rusaliile - rusaliile sunt fiinte magice ce apar ca niste fete ce-i
pedepsesc pe cei ce le tulbura. nu se lucreaza si se spune ca nici pasarile
nu-si fac cuib.
se da de pomana vin, paine, ceapa si usturoi verde.
31 mai - Sfanta treime - singurul praznic la care se serbeaza in aceias zi
Tatal, Fiul si Sfantul Duh
reteta batraneasca: talmes balmes, e o mancare simpla care se face asa: iei
un ceaun si il ungi cu unt din belsug, apoi asterni un strat de mamaliga.
peste el pui o gramada de telemea, iarasi unt, iarasi mamaliga si deasupra
incununezi cu oua fierte si zdrobite. mai stropesti cu unt si apoi dai la
cuptor.
semneaza danone
si inca 10 caractere
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
1 iunie, ziua copilului, la multzi ani copchii!
In acest sfarsit de saptamana au fost (si mai tin pana la lasatu’ secului de sf. Petru) Rusaliile
Ian sa vedem noi ce fac romanii prin tzara de Rusalii:
Oltenii fac pe ulitze jocul calusharilor, ceremonial stravechi si spectaculos in care Calushul, zeu cabalin, protector al cailor si al verii ce petrece cu anturajul sau divin: ceata calusharilor in toata saptamana rusaliilor.
Jocul cuprinde dansuri, practici si formule magice, executate de o ceata exclusiv masculina, strict ierarhizata (Mut, Vataf, ajutor de vataf, Stegar, calushar de rand) legatzi prin juramant de credintza care danseaza pe muzica lautarilor (ce nu fac parte din ceata), pana la epuizare fizica si psihica. (au acelashi efect cu betzii rituale des intalnite la romani)
Ce semnifica jocul si ce se intampla atunci:
- petrecerea zeului cabalin, reprezentat de Mut sub o masca, de o efigie (steagu’ calushului), un totem (Cioclul calushului), petrecere, fireshte insotita de excese, in cele din urma orgiastice.
- in timpu’ jocului se vrajeste un bolovan de sare care se da vitelor pt a prasi si a blidului cu semintze de insamantzat (transferul fertilitatzii)
-grabirea casatoriei prin loarea fetelor intre calushari, si prin atingerea phalusului purtat de mut de catre acestea.
- vindecarea persoanelor “luate de rusaliiâ€Â
In acest sfarsit de saptamana au fost (si mai tin pana la lasatu’ secului de sf. Petru) Rusaliile
Ian sa vedem noi ce fac romanii prin tzara de Rusalii:
Oltenii fac pe ulitze jocul calusharilor, ceremonial stravechi si spectaculos in care Calushul, zeu cabalin, protector al cailor si al verii ce petrece cu anturajul sau divin: ceata calusharilor in toata saptamana rusaliilor.
Jocul cuprinde dansuri, practici si formule magice, executate de o ceata exclusiv masculina, strict ierarhizata (Mut, Vataf, ajutor de vataf, Stegar, calushar de rand) legatzi prin juramant de credintza care danseaza pe muzica lautarilor (ce nu fac parte din ceata), pana la epuizare fizica si psihica. (au acelashi efect cu betzii rituale des intalnite la romani)
Ce semnifica jocul si ce se intampla atunci:
- petrecerea zeului cabalin, reprezentat de Mut sub o masca, de o efigie (steagu’ calushului), un totem (Cioclul calushului), petrecere, fireshte insotita de excese, in cele din urma orgiastice.
- in timpu’ jocului se vrajeste un bolovan de sare care se da vitelor pt a prasi si a blidului cu semintze de insamantzat (transferul fertilitatzii)
-grabirea casatoriei prin loarea fetelor intre calushari, si prin atingerea phalusului purtat de mut de catre acestea.
- vindecarea persoanelor “luate de rusaliiâ€Â
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Danone, de nea petre shi nea Pavel nu zici nimic?
Io shtiu asha: De Sf Petru shi Pavel, la mine la tzara se face ditamai balciu,unde aproape toata lumea bea bere, iar ai de n-au bani ishi aduc tzuica de acasa.Ieri am ratat balacareala gamiash!
Io shtiu asha: De Sf Petru shi Pavel, la mine la tzara se face ditamai balciu,unde aproape toata lumea bea bere, iar ai de n-au bani ishi aduc tzuica de acasa.Ieri am ratat balacareala gamiash!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
37 mesaje
• Pagina 1 din 2 • 1, 2
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator