Fripturi

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Fripturi

Mesajde gaga » Vin Mai 14, 2004 9:24 am

M-am gandit sa facem o rubrica speciala dedicata friptanelor, romanul fiind in genere carnivor. Asteptam provincia :D

cateva care mi s-au parut interesante si simple:

gratar de porc cu caise

cateva cotlete de porc se pipereaza. se amesteca 3 linguri de gem de caise cu 5 linguri de mustar (dulce sau normal) si o juma de linguritza de sare. se ung cotletele si se fac pe gratar, intorcandu-se des si ungandu-se cu pasta de caise.

dupa parerea mea treaba asta merge cu garnitura de orez (eventual orez cu ciuperci sau legume) si un vin sau o bere mai dulcege.

coaste de porc - specialitatea crashmei

se iau doo-trei coaste de porc, se pun intr-un vas in care clocoteste juma de kil de bere, amestecat cu juma de kil de apa, ceapa si ardei iute. se lasa 5-10 minute.

separat, intr-o lingura de ulei se caleste ceapa si usturoi, maruntite bine, pana ce ceapa devine lucioasa. se adauga un sfert de pahar de otzet, o ceashca de ketchup, o lingura de zahar de trestie (sau miere, in lipsa), sucul unei lamai, sare, piper, tabasco si sos worchester (cum puii mei se scrie asta?).

se fierb impreuna pana se leaga. cu pasta obtinuta se ung coastele luate de pe foc si sterse de apa/bere. se pun in tava si se dau la cuptor pana sunt gata (o ora, o ora jumate)

cotlete marinate la gratar

4 cotlete se pun intr-o punga de plastic. separat se amesteca jumatate de pahar de suc de portocale, 2 linguri de ulei de masline, 2 catzei de usturoi zdrobitzi, 2 linguritze de chiman macinat, sare si piper.
se pune marinata in punga peste carne, se lasa intre 4 si 24 de ore la rece, apoi se fac pe gratar.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde eyewitness » Vin Mai 14, 2004 10:58 am

Chateaux Briand - eye style

personal prefer vaca in detrimentul porcului sau puiului

astfel ca va prezint cum imi pregatesc io muschiuletul de vita la gratarul cu mangan

1/ iau muschiuletul si-l curat de eventualele "ate" sau resturi de grasime ramase de la transare.
2/ iau o bucata de pulpa de vacuta si cu un cutit de macelar f. bine ascutit, tai o bucata(sau mai multe) foarte subtire din aceasta pulpa (arata ca o felie de parizer taranesc dintr-acela gros)
3/ invelesc muschiuletul cu aceasta felie(felii) in asa fel incat feliile de pulpa sa nu se suprapuna
4/ leg cu o sforicica acest cilindru rezultat astfel sa capete o forma compacta
5/ pregatesc jaru la gratar in asa fel incat sa fie la intensitatea maxima lucru foarte important de altfel.
6/ pun muschiuletul pe gratar intorcandu-l pe toate fetele la fiecare 3-4 minute pana cand feliile de pulpa se ard complet (cca 20 minute total)
7/ se scoate de pe gratar si se elimina feliile de pulpa arse care se arunca (mioriticii nu gusta asa ceva dar altor rase le-ar putea placea :D)
8/ se aseaza pe un platou de lemn prevazut cu santz de scurgere pe margine si se feliaza in portii de cca 1.5-2 cm grosime
9/ in sectiune se prezinta cu partea exteriora maron inchis care spre centru se deschide ajungand la roz si rosu aprins in centru
10/ se serveste acoperit cu un dressing obtinut din frecarea a cca 50 g unt cu 50 g philadelphia si o legatura de marar bine ciopartit
11/ ca garnitura se pot folosi cartofi copti (sferturi de cartofi taiati longitudinal) cu rozmarin.
12/ un vin rosu sec , preferabil premiat, duce la un dejun/o cina perfecta

pofta buna !
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde SOD » Vin Mai 14, 2004 12:48 pm

eyewitness scrie:Chateaux Briand - eye style
5/ pregatesc jaru la gratar in asa fel incat sa fie la intensitatea maxima lucru foarte important de altfel.

ihi, si marmota ....
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde eyewitness » Vin Mai 14, 2004 12:53 pm

umor fin , nu-i de mirare la cate chimicale baga astia in fanta in ziua de azi
eyewitness

Mesajde SOD » Vin Mai 14, 2004 12:57 pm

da hai ma, mai povesteste tu cum faci friptura aia. si partea cu grataru mi se pare interesanta.
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde eyewitness » Vin Mai 14, 2004 1:10 pm

da, mah corect de 10 ani numa cand vii tu fac gratar in rest se pun paianjenii pe el. asta era ideea sau care ca esti prea evaziv azi ?
eyewitness

Mesajde SOD » Vin Mai 14, 2004 1:15 pm

veri fani aghein.
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde gaga » Vin Mai 14, 2004 1:19 pm

LOOOLZ gata breh, am priceput, sody face gratar, aiu face si el, lasati draq oftopicele si bagatz de friptane, mama ma-sii nu pot sa beau si io, nici doo tuborg strong, ca uite ce facetz pe netu' vietzii :D
gaga

Mesajde Klutzu » Lun Mai 17, 2004 7:07 am

super :A reteta cu carne de vita. ma intreb daca merge facuta si pe aragaz [-o
am si eu o reteta de friptura. nu e a mea ci de la un prieten
se face o salata din : salata verde , ceapa , (ceapa verde) , marar si patrunjel. se pune mult ulei de masline , piper , sare , boia de ardei si lamaie. lamaie dupa gust. daca se exagereaza devine amaruie salata.
carnea taiata in bucatzi cat palma de grosime de 2 cm.
se "ascunde" carnea in salata cam 2 ore
se pune plita cam la trei sferturi din intensitate. daca lefacetzi pe aragaz in cratitza cu ulei nu iese asha buna
se rumenesc bine pe plita. cand intoarcem carnea putem pune si putina zeama din salata peste
in 15-20 de minute e gata
se poate servi cu sau fara salata
ma mai gandesc la o semnatura
pana atunci www.klutzu.tk
Klutzu
Junior Member

Mesajde gaga » Lun Mai 17, 2004 8:39 am

carnea taiata in bucatzi cat palma de grosime de 2 cm.

carne de ce animal, zburatoare sau peste? ca ai uitat sa specifici :D
gaga

Mesajde Klutzu » Lun Mai 17, 2004 9:58 am

destept si eu :-S
de vita
ma mai gandesc la o semnatura
pana atunci www.klutzu.tk
Klutzu
Junior Member

Mesajde eyewitness » Lun Mai 17, 2004 12:46 pm

circuland prin tari straine am mancat de multe ori asa numitul "T-bone steak" o friptura imensa de vaca care la mijloc are un os in forma de "T" . intr-o parte este muschiuletul si in partea opusa osului este antricotu. cel mai bun t bone l-am mancat in spania in partea din sud. ce m-a frapat in mai toate tarile unde am servit t-bone a fost fragezimea acestuia comparativ cu talpa de adidas pe care am mancat-o prin restaurantele din tara. chiar daca multi bucatari pastreaza secretele fabricatiei , in spania secretul fragezimii t-bone steak-ului mi-a fost dezvaluit de catre un simpatic bucatar din marbella.

iata ce am invatat de la el :
-se iau cele 10-15 t-bone-uri ce rezulta din transare si se introduc intr-un vas de lut
-apoi se toarna lapte proaspat in asa fel incat sa acopere integral toata carnea
-se adaoga un borcan de jumatate de kg de miere de albine
-cca jumatate de litru de ulei de masline
-se amesteca bine iar vasul se sigileaza precum borcanele de muraturi
-se lasa asa cam 3 saptamani
-se scot si se pun pe gratar sau eventual frigider (ce nu se consuma)

am incercat acum un an. a avut dreptate spaniolul. t-bonu se topea in gura :D
eyewitness

Mesajde gaga » Lun Mai 17, 2004 1:04 pm

mda, e o marinare clasica a carnii de vita, eu altceva voiam sa te intreb: ai facut ezapt asha adica ai cumparat o vaca pt cateva t-bonuri?
gaga

Mesajde gaga » Joi Mai 20, 2004 3:06 pm

pentru ca "cineva" avea un chef subit sa ii gatesc o magnifica pulpa de capriuara beata, am cautat retete care sa se potriveasca la ce are dansu' in frigider. daca ajuta ma bucur.

Medalion de caprioara

Ingrediente:
200 gr muschi de caprioara, 100 ml smintina, 100 gr ciuperci, 1 gr sare, 50 ml sos brun, 10 ml coniac, 2 felii piine toast

Mod de preparare
Se taie carnea in doua transe si se bate un pic dupa care se da prin faina pe ambele parti apoi se trage in 100 ml ulei neincins. Dupa ce a prins o crusta maronie se flambeaza cu coniac dupa care se adauga ciupercile si sarea, sosul brun si smintina se adauga dupa ce in prealabil ciupercile au fost prajite timp de 2 min. Totul se lasa la foc mic 15 min.

Mod de servire
Se serveste cald alaturi de un vin rosu, de preferinta Cabernet sauvgnon de Murfatlar
======

Medalioane de caprioara cu prune uscate si piure de cartofi

Pt. 4 persoane: 8 medalioane de caprioara a 75 gr., sare, piper, 1 ligura de ulei vegetal, 1 ceapa rosie tocata, 150 ml. supa de vita, 150 ml. vin rosu, 3 linguri jeleu de coacaze, 100 gr. prune uscata si ceva mai carnoase,2 linguri de faina, 2 linguri coniac, 900 gr. cartofi, 1/2 lingurita de pasta de usturoi, 2 linguri de branza proaspa si cu grasime putzina sau iaurt cu grasime putzina, 4 linguri de patrujel verde tocat

Se taie de pe carne grasimea, se sareaza si se pipereaza pe amandoua partile. Uleiul se infierbanta intr-o tigaie si carnea impreuna cu ceapa se prajesc la foc puternic timp de 2 minute. Se reduce focul, se adauga supa si vinul. Mai apoi se pun prunele si jeleul de coacaze si se amesteca pana cand jeleul s-a facut lichid. Se fierbe totul la foc mic timp de 10 minute. Intre timp se pregateste piureul. Se pun cartofii intr-o oala si se acopera cu apa, apoi se lasa sa fiarba. Se strecoara de apa. Se fac cartofii pure, se adauga pasta de usturoi, iaurtul sau branza si patrunjelul verde. Se amesteca totul bine si se condimenteaza. Se scot medalioanele si se pun undeva la cald. Faina impreuna cu coniacul se amesteca si se pune peste sosul din tigaie. Se amesteca incontinuu in timp ce fierbe pana cand sosul s-a ingrosat. Daca e nevoie se mai condimenteaza. Carnea se serveste langa piure
======

Pulpa de caprioara la tava

1 - 1 1/2 kg pulpa de caprioara, 100 g slanina, 2-3 linguri vin, sare. Pentru marinata: un pahar de vin, 1 pahar de otet de vin, o lingura untdelemn, 2 cepe un morcov, 1/2 telina, 2-3 fire cimbru, 2-3 foi de dafin, sare, 10 boabe piper

Friptura de caprioara se poate prepara si fara sa fi stat in marinata, carnea fiind destul de frageda. Este mai gustoaa insa daca inainte de a o pune la tava carnea a stat cateva ore in marinata. Se asaza in tava o bucata de pulpa impanata cu felioare de slanina. Se unge cu untdelemn si se adauga, la fript, cate o lingura-doua din zeama marinatei. Cand carnea este frageda si bine rumenita, se taie felii si se asaza pe farfurie. Sosului din tava i se mai adauga 2-3 linguri de vin, se fierbe impreuna si se serveste in sosiera.
gaga

Mesajde eyewitness » Joi Mai 20, 2004 3:11 pm

danone, te rog rectifica ,caprioara nu ierea beata ci io ieream beat, si pe viitor sa nu-mi mai jignesti caprioarele :D

peseu: merci pt retete, creca pulpa la tava ie tentanta :D
eyewitness

Mesajde Crystalized » Joi Mai 20, 2004 3:15 pm

Ok,sunt fana fripturi,dar d c atatea retete danone?esti cumva bulimica sau/si bucatareasa?
I love steak but u know I have to restrain my portions cos I'm gettin' fat already.

Asa ca baga fripturica facuta de mamica in burtica lu' fetica ca asa zice abramburica.
Crystalized

Mesajde MiG29 » Joi Mai 20, 2004 9:14 pm

danone,imi lasa gura apa,da ma abtzin:D
Oriscum ce vroiam io sa zic ie ca,Cabernetu ie Sauvignon:D.Shi ala de Murfatlar nu sta`n piciuare langa ala de Dealu Mare:p
The Earth is full.GO HOME!
MiG29

Mesajde eyewitness » Vin Mai 21, 2004 7:50 am

o alta metoda de a pregati friptura de vaca ,vrabiuara, antricotu sau muschiuletu ,aplicata deseori de consuarta ,este marinarea acesteia (fripturii nu consoartei :D) in zeama de ceapa. se introduc mai multe cepe, pe rand, in mixer si se face o pasta de ceapa. in mixer se mai introduc si niste ardei iuti curatati de samburi. se foloseste cca 1 kg de ceapa bineinteles depinde si de numarul fripturilor. pasta de ceapa rezultata se colecteaza intr-un castron (se poate adauga sare si piper dupa gust) unde ulterior se azvarla fripturile. se lasa asa cam o ora, doo si apoi se pun pe grataru de carbuni care trebuie sa fie destul de tare(incandescent). se lasa cam 10-15 minute intorcandu-se numai o data (5-7 minute pe o parte) friptura prinde o crusta crocanta in exterior iar in interior este in sange. personal nu ma omor dupa genul acesta in schimb pentru altii e un deliciu.
eyewitness

Mesajde paiacec » Lun Mai 31, 2004 11:32 am

O friptura buna, repede fhi la indemana,(sau nu chiar la indemana):D

Pui umplut cu tocatura shi ciuperci
Ingrediente:1 pui, nishte ficat, slanina proaspata, miez de paine alba veche, 1 ou, ciumperci, putzin cimbru, patrunjel verde, o lingura coniac, unt, sare, piper shiu alte condimente pentru fripturi!
Mod de preparare
Se toaca ciumpercile shi patrunjelul. Se pune intr-o tigaie slanina taiata marunt, se topeshte,se adauga ciumpercile, apoi ficatul taiat felioare. Se inabusha repede totul shi se pipereaza. Se ia de pe foc, se adauga shi miezul de paine, care s-a faramitzat intre degete. Se adauga cimbrul , coniacul si oul bine batut. Se umple puiul, se coase deschizatura. Se unge pasarea cu unt shi se frige la cuptor la foc iute, cca 40 minute, supraveghind mereu.

Merge sh-o garnitura de cartofiori prajiti cu o salata de cruditatzi!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde gaga » Mar Iun 01, 2004 11:54 am

am gasit o reteta interesanta, da' grea la ficat, care se mananca prin partea Careiului.

friptura la tava cu piure de vishine

se ia un kil de pulpa de porc, se freaca cu boia si se lasa sa respire un ceas. dupa care se pune intr-o tava cu untura si se da la cuptior, stropindu-se cu sosul format.

cand e rumana se da la masa felii cu piureul de vishine deasupra sau alaturi.

piureul se face dintr-un kil de vishine fierte, date prin sita, amestecate cu rantash de untura + faina si o lingura de zahar, toate fierte pana se ingroasa. se mai servesc alaturi cu "crumpi de plec" si vin sec si rece.
gaga

Mesajde eyewitness » Mar Iun 01, 2004 12:02 pm

danone scrie:friptura la tva

daca era la CAS mi-ar fi placut :D

===========

edit danone: apucasem sa modific :p tzaaaapaaaaaa

===========

edit aiu: n-apucasesi :t
eyewitness

Mesajde gaga » Mar Iun 01, 2004 12:43 pm

si ca sa revenim ontopic, asa se face friptura pe somesh:

1 kil de pulpa de vitzel se feliaza, bate, sareaza, se dau prin faina, se prajesc in ulei, apoi se inabushe cu apa pana carnea e frageda si se lasa sa ashtepte la cald.

o linguritza de zahar se caramelizeaza ushor, separat sosu de la carne se amesteca cu putzina faina dizolvata in apa rece.

se amesteca asha: 1 ceashca de compot de visine (zeama) + zahar ars + 1 cana apa fiarta + piper, sare, piper boabe, boia, sare; chestia se fierbe 15 minute.

sosurile se fierb pana se catifeleaza, se mai adauga 1 tzoi de tzuica, 1 paharel de vin dulce, se mai lasa sa se cunoasca si cu friptura si se serveste cu verdeatza.
gaga

Mesajde Yellow Pinkie » Mie Iun 09, 2004 4:14 pm

Intre 2 inghitituri in sec, am si io o intrebare, de fapt o rugaminte: care cum da prin pravalii de sosuri bune pt. gratare sa dea de stire. Sau sa facem un subiect separat de condimente si sosuri? Io unu am nimerit, la ai mei acasa, un sos americanesc (o tira iute si cu gust de afumat) nebunie, dar i-am uitat numele, si unul si mai iute, Jack Daniel's, la fel de nebunie! Jack Daniel's asta il adusese nustiucine din SUA, dar alalalt avea eticheta in romana. Din pacate nu mai stiau de unde'l achizitionasera. E, si acu sunt nevoit sa traiesc cu amintirea astora, la fiecare gratar!
It is I, Yellow Pinkie!
Yellow Pinkie
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Iun 10, 2004 8:47 am

http://www.fanclub.ro/showthread.php?t=10279

iete ca e si subiect de sosuri. personal sunt anti sosuri din comert si in general, fara fanatism, of cors, cam anti ce nu prezinta garantie de natural, nush de ce.
la gratare si mancari mai bag adaosuri gen maggi, vegeta, sosuri, dar pre fer sa nu.

asa ca nu te pot ajuta. dar la La Fourmi au o plaja larga de astfel de produse.
gaga

Mesajde Culinar Herba » Dum Iun 13, 2004 11:51 pm

Baieti va invit sa intrati in http://www.herbaline.3x.ro/culinarherba si sa participati la concurs, ca zau o sa dati multa bataie de cap juriului.
Felicitari pentru tot ce ati postat.
Incercati-va ... talentul si norocul vine dupa.
Culinar Herba
Junior Member

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante