"La vita e bella" sucks!

De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii...

"La vita e bella" sucks!

Mesajde stefan » Sâm Iul 06, 2002 3:12 pm

Yeah, you read right. E un cacat de film. Ce are mai mult decat o comedie _tipica_ italiana (vezi seria Fantozzi)? Aceleasi glume, desi poate Paolo Villagio era mai putin previzibil, aceeasi vulgaritate, doar ca a adaugat cateva faze cu evrei.

Chestia care i-a "miscat" pe toti a fost a doua parte a filmului, cu lagarul, care mie mi se pare facuta in graba, neconvingatoare, stupida. Industria Holocaustului at its best.

Ideea filmului este furata de la Radu Mihaileanu ("Train de vie" - n-a rulat, din pacate, in Romania - eu l-am vazut la DaKINO). Mihaileanu a fost cu scenariul la Bertolucci, iar asta s-a oferit sa-i faca filmul. Dupa o vreme, Mihaileanu si-a dat seama ca a fost trecut pe linie moarta si a aflat ca Benigni (care lucreaza tot cu Bertolucci) face un film cu o tema similara si, intelegand ca l-au lucrat, si-a luat scenariul si si-a gasit un sponsor francez, cu care a turnat filmul, pe care mi se pare ca l-a terminat dupa Benigni. Deh. Amandoua sunt comedii pe tema Holocaust-ului. Dar, in timp ce Mihaileanu a facut o comedie rafinata si cu un scenariu cizelat (cu foarte multe referiri la obiceiuri evreiesti etc), Benigni a scris un scenariu de cacat in graba, a presarat nspe glume vulgare si de doi lei, a bagat o a doua parte lacrimogena in stil "Lista lui Schindler" (Mihaileanu nu a dorit sa foloseasca potentialul lacrimogen al Holocaust-ului), doar ca mult mai proasta, la sfarsit.

Chestia cu ideea furata au sustinut-o jurnalisti straini la DaKINO prin '97 parca, deci e foarte credibila.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member

Mesajde angus » Mie Iul 10, 2002 8:33 am

Mie mi-a placut extraordinar de mult filmul asta, imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc cu o parere contra, domnul inginer. Faptul ca ideea scenariului a fost sau nu furata nu scade valoarea filmului. Mesajul transmis in partea a doua a filmului este o gaselnita uluitoare. In conditiile cele mai grele ale unei lupte disperate pentru existenta, sa cauti totusi sa mai gasesti frumusete si bucurie, sa poti gasi puterea dumnezeiasca pe care ti-o da iubirea adevarata pentru copilul tau si pentru univers, sa nu te lasi coplesit ci sa lupti ca sa creezi iluzia unui joc. Ideea e uluitoare, indiferent a cui o fi fost, si propulseaza filmul in topul preferintelor mele. Dar pot accepta si ideea ca nu place la toata lumea. De gustibus.
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member

Mesajde Rolf » Mie Iul 10, 2002 11:03 am

Interesante comentariile de pe imdb la adresa train de vie. Taberele sunt clar impartite: ori a placut, ori a displacut profund. De remarcat ca cei care sustin ca sunt evrei au remarcat placut filmul, spunind ca 'uite dom'le, asta e umor evreiesc de calitate, asa trebuia facut si la vita e bella, greu de inteles unele poante de non-jidovi', pe cind ailalti se grabeau sa anunte cum ca 'cel mai antisemit film' si alte asemenea. Deci evreilor li se pare excelent, iar goizilor li se pare antisemit (aia care, desi nu sunt evrei, ii roade antisemitismu si rasismu).
Se vehiculeaza in comentarii si ideea preluarii ideii de catre Benigni, de la Mihaileanu.

Imi pare rau ca n-am vazut filmul, cica in plus e incununat si de un final excelent, pe care nu l-a divulgat nimeni - va rog nici aici!. Poate il fac totusi rost de undeva.
Numele meu este Rolf si sunt d'a binelea absent.
Rolf
Junior Member

"Train de vie" in Romania!!!

Mesajde stefan » Sâm Aug 17, 2002 12:54 pm

Initial trimis de angus
Mie mi-a placut extraordinar de mult filmul asta, imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc cu o parere contra, domnul inginer. Faptul ca ideea scenariului a fost sau nu furata nu scade valoarea filmului. Mesajul transmis in partea a doua a filmului este o gaselnita uluitoare.

"Train de vie" ruleaza deja in Bucuresti - l-am vazut saptamana trecuta. Discutam dupa ce-l vezi. Da, e o gaselnita uluitoare, dar e a lui Mihaileanu.

"La vita e bella" nu suporta nici o comparatie - e o idee excelenta pusa intr-un film foarte prost; o idee nu poate salva un film, mai ales cand e furata, si cand are si potential de Oscar marsavia e evidenta...

Esti cam naiv, n-ai auzit de sintagma "industria Holocaust-ului"? Mihaileanu s-a documentat foarte bine despre obiceiuri evreiesti, despre muzica etc... Chiar e un film despre evrei; Benigni a folosit evreii ca pe o marfa pentru a-si vinde filmul lacrimogen juriului de la Oscar-uri.

In conditiile cele mai grele ale unei lupte disperate pentru existenta, sa cauti totusi sa mai gasesti frumusete si bucurie, sa poti gasi puterea dumnezeiasca pe care ti-o da iubirea adevarata ... blablabla

Da, exact ideea din "Train de vie". Sa-mi zici in care ti se pare mai bine ilustrata, da?
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Dec 31, 2002 10:44 am

Nu va luatzi dupa ideile lui stefanp ! Am vazut si eu aseara Train de vie si este mai slab decat La vita e bella. Este un film foarte bun si mi-a placut..dar La vita e bella mi-a placut incomparabil mai mult.
Pe mine nu ma intereseaza a cui a fost ideea..si care a pus-o mai repede in practica. Ma intereseaza sa vad un film bun si frumos. Iar La vita e bella a fost mai bun si mai frumos decat Trenul vietzii .

Repet...si Trenul vietzii este un film exceptional.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde stefan » Vin Ian 03, 2003 1:34 am

Initial trimis de Oribilul Mosh
Nu va luatzi dupa ideile lui stefanp !
...

Mai moshule, de cand te-ai facut tu autoritate in ale filmului sa zici cine are dreptate si cine nu, de te exprimi asa categoric (nu tu "e parerea mea ca", "nu sunt de acord" etc.)?

Si daca tot ai reluat discutia, poate-mi zici si mie cu ce e superioara prima jumatate din "La vita e bella" oricarei comedii italiene din genul carora vedeam cu zecile pe cand mai erau canalele lui Berlusconi (Canale 5, Rete 4, Italia 1) pe cablu? Eu as zice ca am ras mai mult la destule alte comedioare. Si de ce pare facut asa de in graba, de nu se leaga deloc partea intaia cu glumele alea tampite cu partea a doua, presupus serioasa... Sincronizarea cu Oscarurile presa puternic, nu? De ce ideea foarte buna este exploatata atat de prost, incat toata povestea cu lagarul pare absolut neverosimila? Imi vine in minte, de ex., scena cu copiii care se ascundeau in buda din "Lista lui Schindler" ca termen de comparatie.
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde Mr Hyde » Vin Ian 03, 2003 2:07 am

"La vita e bella" e un cacat, fara doar si poate. Idee furata ( nu stiam), Benigni - un mascarici jalnic si netalentat, glume puerile... nu mai insist, n-are rost. "Train de vie" nu l-am vazut inca, insa n-are cum sa nu fie mai bun.
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Mr Hyde

Mesajde Oribilul Mosh » Vin Ian 03, 2003 2:31 am

Mr. Hyde daca nu ai vazut Train de vie....d c zici ca nu are cum sa nu fie mai bun ? De unde stii tu cum e ?

stefan....am exagerat si eu ! dar si tu ai exagerat. depinde acum de perceptiile fiecarui individ . Mie mi-a placut mai mult La vita e bella..tie nu. Prima jumatate este simplista dar ultima jumatate este magnifica. Nu intalnim in Train de vie..ce intalnim in ultima jumatate din filmul lui Benigni.
Imi pare asa de rau ca nu am vazut Shindler's List !

Mai multe va mai zic maine....acum sunt dupa 4 Tuborg...care e destul de mult pt. mine !

E vero , e vero...e une caro armado ! :) (stiu ca am scris gresit..dar nu ma pricep la italiana) ...dar asa zice baietzelul in La vita e bella..cand vede tancurile salvatoare. O faza impecabila !

Noapte buna !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Contine spoiler alert

Mesajde stefan » Vin Ian 03, 2003 10:44 pm

este simplista dar ultima jumatate este magnifica. Nu intalnim in Train de vie..ce intalnim in ultima jumatate din filmul lui Benigni.

Pai hai sa luam la purecat filmele, sa vedem de ex. care are scenariul mai bine scris, care e mai bine pus la punct. In "Train de vie" ai muzica traditionala evreiasca, ai o multime de glume ce tin de specificitatea comunitatii evreiesti, deci eu zic ca oamenii s-au documentat foarte bine inainte sa scrie scenariul. Totul este finisat pana la cel mai mic detaliu.

-- SPOILER 1 --

Finalul reuseste sa rezolve singurele aspect neclar din film: a) oare autorul bagatelizeaza Holocaustul? si b) de ce e totul atat de neverosimil (trenul refacut intr-o singura zi etc.)[/spoiler]. Umorul mi s-a parut mult mai rafinat, misto-ul facut de idiosincraziile comunitatii evreiesti (obisnuinta de a manca (,) care kusher, atractia pentru comunism) este mult mai fin decat glumele vulgare si de prost gust din prima parte din "La vita e bella".

-- END SPOILER 1 --

Si acum "La vita e bella". Prima jumatate iese din discutie ca fiind submediocra, am vazut ca si tu tinzi sa fii de acord. Sa luam a doua parte. A doua parte nu e deloc plauzibila!

SPOILER 2

Sa pretinzi ca un copil poate sa treaca nevazut intr-un lagar de concentrare, ca poate sa fie facut sa creada ca e totul un joc, e o dovada de bagatelizare a Holocaust-ului, greseala pe care Mihaileanu a evitat-o inteligent; in lagare copiii erau separati de parinti, se faceau experimente pe ei, etc., etc....

-- END SPOILER 2 --

Iar in "Lista lui Schindler" e o scena cu un copil care fuge sa se ascunda de garzile lagarului, care luau lume pentru gazare, si se arunca in buda pentru a nu fi gasit...

Lipsa de plauzibilitate nu e scuzata de nimic, dovada ca Benigni nu s-a prea ingrijit de detalii. Personajele nu au nimic specifica evreiesc, dovada ca Benigni s-a folosit de aceasta caracteristica a lor pentru a intra in jocul "industriei Holocaust-ului", faptul ca un profesor dintr-o scoala italiana vorbeste despre rasa superioara, desi teoriile fascistilor italiene nu aveau tangente cu rasismul, spre deosebire de cele nemtesti, si se mai pot gasi exemple. Pe Benigni l-a durut undeva de subiectul filmului sau, problema lui era sa faca un film cu evrei, care evident urma sa sensibilizeze pe baietii care dau Oscar-urile, si sa exploateze ideea luata de la Mihaileanu. Chiar nu observi nici o similitudine intre cum se termina cele doua filme?

-- SPOILER 3 --

Ambele ofera un mesaj de speranta, ilustrand cum o imaginatie vrednica de Don Quijote poate fi un mod de a infrunta o tragedie ca Holocaust-ul, diferenta e ca in "Train de vie" ideea este dezvaluita exact la sfarsit, in scena finala.

-- END SPOILER 3 --

"La vita e bella" se sprijina pe ideea respectiva, fara ea e un zero absolut. Toata lumea lauda ideea, uitand de realizare, de aspectul originalitatii. "Train de vie" nu sta numai in ideea respectiva, ea doar face tranzitia de la o comedie rafinata la un film serios.

PS: Aliosha, e bine ma cum am marcat spoiler-ele?
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Sâm Ian 04, 2003 3:20 am

Nu e bine cum ai marcat spoilerele. Trebuiau sa fie cu roshu . Mie nu mi-au sarit in fatza caci erau cu negru. :p

Mai stefan,tot nu ma convingi. Eu tot raman la parerea mea. Mi-a placut mult mai mult "La vita e bella" . O combinatzie intre tragi-comedie si drama. Imbina umorul cu tragedia. Extraordinar cum Guido ii prezinta situatzia fiului sau. Ca pe un joc. Un joc la sfarsitul caruia se va alege cu un premiu fabulos. Trenul vietzii nu are asemeena accente dramatice. Nu stam cu sufletul la gura ca in filmul lui Benigni . Eu recunosc..ca am trait "Viatza e frumoasa' . In unele momente chiar ma temeam sa nu il prinda pe copil . Iar finalul a fost emotionat.

Spoiler

Cand Guido merge in pas de marsh cu baioneta infipta in spate iar fiul sau il priveste din ascunzatoare. Iar dupa coltz Guido este impuscat. Iar pe urma cum iese copilul din ascunzataore si se gaseste cu americanii care il iau pe tanc. Iar apoi intalnirea cu mama sa (Nicoleta Braschi . e nevasta lui Benigni si in realitate ? ) careia ii arata premiul fabulos pe care il castigase.
Iar finalul finalului..cand coplilul este mare si povesteste ca principalul dar a fost viatza pe care i-a oferit-o tatal sau sacrificandu-se.
In Trenul vietzii ....finalul e mai mult comic. Ca in filmele cu prosti ! Mie asa mi s-a parut ! Cu ala...care sfarseste in lagar. Iar tiganii in Palestina si evreii in India. Pai final serios e asta ?

end of spoiler

Deci..nu ma convingi ,orice ai zice tu stefane. Asa ca hai sa ramanem fiecare cu parerile lui . Oricum..imi pare bine ca am vazut si eu ambele filme si ca am schimbat cu tine cateva idei.

Jakob The Liar ai vazut ? Foarte bun si ala ! Mi-a placut atat povestea cat si interpretarea lui Robin Williams.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde stefan » Dum Ian 05, 2003 10:47 pm

Nu e bine cum ai marcat spoilerele. Trebuiau sa fie cu roshu . Mie nu mi-au sarit in fatza caci erau cu negru. :p

A, si faptul ca era totul scris cu italics si Spoiler scris as big as it gets nu ti-a aprins nici un beculetz? Anyway, o sa fiu mai foolproof (sau moshuproof :D).

Mai stefan,tot nu ma convingi.

Nu-ncerc dom'le sa te conving, stiu si singur ca vorbesc cu o persoana careia i-a placut "Gladiatorul" etc., etc., etc. Eu doar ti-am pus niste intrebari, la care tu nu ai raspuns. Tu practic n-ai atins nici unul din punctele marcate de mine. N-ai facut sa enumeri decat argumente in favoarea faptului ca "La vita e bella" mai e si o melodrama lacrimogena de cacat.

Iar finalul a fost emotionat.

Haha - te spun la "De veghe in lanul de secara".

In Trenul vietzii ....finalul e mai mult comic. Ca in filmele cu prosti ! Mie asa mi s-a parut !

Si mie mi se pare ca esti limitat, to say the least. Esti cam sucker for melodramas. "Train de vie" a evitat foarte bine aiurelile lacrimogene, problema ta e ca esti obisnuit cu un anumit stil hollywoodian de a face filme. No chance for you.

Ca-n filmele cu prosti? Mie mi s-a parut foarte amuzant, inainte de finalul-final. Whatever...
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Ian 06, 2003 4:45 pm

Dar si ce daca imi place Gladiator ? Imi place Gladiator , imi place Braveheart. Imi plac Pulp Fiction si Forrest Gump. Shawshank Redemption si The Green Mile . Seria Godfather si Donnie Brasco. Sleepers si Once Upon a Time in America.Filme americane. Asta e . Ce inseamna acest lucru in viziunea ta ? Ca sunt prost si limitat , nu ? Ca nu stiu filme ,nu ?

Domne...La vita e bella e un film excelent. De mare valoare. Ai tu o idee preconceputa ca nu e bun...si tot batzi tam-tam cu ea.
E un film de nota 9 . Asa sa stii ! Nu ma mai pune sa dau argumente ca nu sunt la bacalaurealt la romana. Mi-a placut pur si simplu..si consider parerea ta eronata.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde stefan » Mar Ian 07, 2003 1:25 am

Dar si ce daca imi place Gladiator ? ...

Filme americane. Asta e . Ce inseamna acest lucru in viziunea ta ? Ca sunt prost si limitat , nu ? Ca nu stiu filme ,nu ?

Nu m-am legat de filme americane in general, am zis doar ca tu, pe langa faptul ca mi-ai lasat (sincer, fara rautate) impresia unei persoane superficiale pe forum, ai si o predilectie pentru productii hollywoodiene de doi lei, facute pentru a avea succes si nu din dorinta de a face o chestie buna. "Gladiator" era un exemplu, si mie mi-a placut "American Beauty", si "Intoleranta" :D, si-s filme americane. Vezi ce aiurea faci conexiunile? Gladiatorul e reprezentativ pentru filmul american? Pentru ala prost, dar asta-i altceva.

Domne...La vita e bella e un film excelent. De mare valoare. Ai tu o idee preconceputa ca nu e bun...si tot batzi tam-tam cu ea.
E un film de nota 9 . Asa sa stii ! Nu ma mai pune sa dau argumente ca nu sunt la bacalaurealt la romana. Mi-a placut pur si simplu..si consider parerea ta eronata.

Mai, incercam sa port o discutie dincolo de pareri multpreaimpaciuitoare gen "e o chestiune de gusturi". Daca tu ai vedea un film care ti s-ar parea de cacat si altcineva ar incepe sa te ia ca "vai, gusturi" alea alea nu ti-ar sari mustarul? Daca vrei sa porti o discutie bine, daca te simti ca la bacalaureat, give up.
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mie Ian 08, 2003 1:50 pm

Nu va luatzi dupa ideile lui stefanp !

da cine esti tu bah ipocritule sa ne spui dupa ideile cui sa ne luam ? bah aerianule aici fiecare isi exprima ideile liber nu ne spui tu pe care sa le impartasim si pe care nu. asta eventual o faci cu paleta ta de lutze. crezi ca daca esti administrator ne impui si ce sa gandim ? daca tu nu gandesti e treaba ta dar nu ne impune si noua sa n-o facem.

si ca sa fiu on topic vita e bella e un filmulet de duzina...mai mult peste 50 la suta din "academicienii" care acorda oscaruri sunt jidani...te-ai prins?
eyewitness

Mesajde Oribilul Mosh » Mie Ian 08, 2003 6:52 pm

Pe forumuri scriu ca user , nu ca administrator. Crezi ca daca nu eram administrator ash fi fost de acord cu stefanp ? Nu ! In nici un caz.
In schimb ai dreptate..fiecare are dreptul la o opinie. Ce mie nu imi place..altuia ii place. Am gresit spunand sa nu va luatzi dupa ideile lui stefanp ....si imi voi insusi critica lui eye. Asadar...luati-va dupa ideile lui stefanp ...ca sunt bune ! Iar ideile mele sunt foarte proaste.

eye...sunt sigur ca daca stefanp spunea ca La vita e bella e un film minunat....ai fi dat din cap aprobator.

Pace !
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde eyewitness » Joi Ian 09, 2003 11:12 am

eye...sunt sigur ca daca stefanp spunea ca La vita e bella e un film minunat....ai fi dat din cap aprobator.

problema ta moshule e ca esti sigur de prea multe si atunci cand realitatea iti destrama sistemul de valori , cred ca traiesti adevarate drame si incepi a orbecai stingher prin negura incapacitatii tale de a intelege ce se petrece in jurul tau ,gasind refularea bombardand forumu cu perle atat de mult gustate de lutzele-ti discipole.
moshule cu intuitia ta nostradamusiana m-ai citit (cum dracu faci ? e din nastere sau dobandita?) , daca stefan spunea ca e un film magnific asa as fi spus si io.

ps furam noi doi in vreun razboi vreodata? remind me...
eyewitness

Mesajde Oribilul Mosh » Joi Ian 09, 2003 11:23 am

In nici un caz nu am fost in razboi si nici nu suntem dusmani. Dar te-am salutat cu "pace" ..aidoma negrilor din Bronx care se saluta cu acest cuvant. ;)

Mie nu mi se destrama niciodata sistemul de valori..pentru ca intodeauna sunt 100 % sigur de ceea ce sustin..chiar daca e o prostie..e prostia mea....si cred in ea ..decat sa cred in prostia altora.
Sa nu uitam ca ce eu percep ca fiind galben..stefanp percepe ca fiind portocaliu ..iar tu percepi ca fiind roshu. Dar fiecare ne vom sustine punctul de vedere.
Asa ca....din punctul meu de vedere..tu & stefanp va inselatzi in ce priveste La vita e bella . Este un film foarte bun....cu mult mai bun decat Trenul vietzii care este un film bun obisnuit.
eye...te rog sa il sustzi in continuare pe stefan care afirma despre La Vita e Bella : "e un cacat de film" . Fiecare sa creada ce doreste.

Si ,eye...poarta-te mai serios. Nu mai imi baga poezie gen Fanush Neagu cu "negura incapacitatzii"

Deutchland uber ales ! :p
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde Mr Hyde » Vin Ian 10, 2003 12:26 am

Mosh, oamenii superiori nu au convingeri. Pace.
P.S.: sa nu fiu totusi off-topic: "La vita e bella" e de cacao :D
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Mr Hyde

Mesajde MiG29 » Vin Ian 24, 2003 12:55 am

Acum k am resuit shi eu sa vad Train de Vie ,tre sa spun shi eu k Train de Vie e mult mult peste La Vita e Bella.Shi mai e shi muzica aia superba a lu Bregovic.
The Earth is full.GO HOME!
MiG29

Mesajde eyewitness » Vin Ian 24, 2003 9:08 am

migule daca ai timp ,rabdare si mult tutun explica-i chestia asta lu moshu , eventual la o bere,saorma etc (s-o dea el :D )ca io de zile intregi caut sa-i esplic da se pare ca nu suntem pe aceiasi orbita. poate reusesti tu. :D
eyewitness

Mesajde qeru » Dum Ian 26, 2003 9:21 pm

Initial trimis de MiG29
Acum k am resuit shi eu sa vad Train de Vie ,tre sa spun shi eu k Train de Vie e mult mult peste La Vita e Bella.Shi mai e shi muzica aia superba a lu Bregovic.

m-ati facut curios ca nu stiam de filmu' asta... am vazut la vita e bella si mi-a placut, da' acu vreau sa-l vad si pe asta. poate sa ma ajute cineva (cinema, divx, dvd, etc)?
sint mai batrin decit voi
qeru
Junior Member

Mesajde MiG29 » Joi Ian 30, 2003 12:11 am

Eye...daca da el berea shi shaworma,poate ma risc:D
Anyway...are cineva ideea unde pot sa gasesc shi io cate ceva despre coloana sonora a filmului?Macar numele melodiilor k p net n-am gasit mai nimica.Shtiu doar k e arranged de Bregovic shi k Taraf de Haidoucs(aia din Clejani) canta shi iei o melodie(Yddes et Gitanes sau asha ceva).Anyone?
The Earth is full.GO HOME!
MiG29

Înapoi la Antichitati