Doua miini stingi

De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii...

Doua miini stingi

Mesajde bad bad Annie » Joi Aug 19, 2004 1:42 pm

"Are doua miini stingi" se spune dintotdeauna despre neindeminatici. Cum se aplica insa caracterizarea asta stingacilor?! Pentru ei doua miini stingi sint doua miini iscusite!
Mai mult de jumatate din oameni se nasc capabili sa-si foloseasca ambele miini la fel de bine (ambidecstri), si cam 13% sint stingaci. Stingacii nu sint deci o raritate, iar a fi stingaci nu este nicidecum un handicap, cum se mai crede uneori chiar si acum, in principal ca urmare a ideilor crestinesti ca dreapta e mina "buna", cu care ne inchinam, dam binecuvintarea, dam noroc, etc.
Odinioara copiilor li se bandaja mina cea "rea" pentru a nu ajunge sa o foloseasca prea mult si sa ajunga stingaci. Imi amintesc si acum cu ce grija parintii mei imi atrageau mereu atentia sa maninc si sa scriu cu dreapta, cind fara sa-mi dau seama executam toate astea cu stinga. Pentru mine nu era, oricum, nici o diferenta, activitatea se desfasura la fel de bine (sau de prost mai bine zis) cu oricare mina. Si iata-ma astfel dreptace fara voie...
Acum vreo doi ani cind am invatat sa joc tenis, am luat din intimplare racheta in mina stinga (ambele miini erau total neinitiate, puteam invata deci cu oricare), antrenorul insa m-a sfatuit sa folosesc dreapta. "Dreapta mea nu e mai desteapta decit stinga, insa" i-am spus. "Cu care mina scrii?"a intrebat el. "Cu dreapta, dar asta fiindca asa m-am obisnuit, nu fiindca e mai iscusita". "Atunci vei juca si tenis tot cu dreapta" a ramas verdictul.
Mi se pare ca mina dreapta e intotdeauna favorizata, fara un motiv clar. Am fost mai acum vreo luna la doctor si acesta, inainte de a-mi face o injectie in brat, m-a intrebat daca sint dreptace. Zic "Ce importanta are?" "Pai sa-ti fac injectia in bratul mai prost, pe care nu-l folosesti!". Acum ziceti si voi, nu e asta discriminare?!

M-as bucura sa vad insirate aici parerile si experientele voastre de stingaci, dreptaci sau ambidecstri. Sa clasam odata cazu-asta despre mina desteapta si mina proasta!
Don't hate me because I'm beautiful!
bad bad Annie
Junior Member

Mesajde eyewitness » Joi Aug 19, 2004 1:53 pm

pe vremea cand jucam baschet , antrenoru ne punea de multe ori un antrenament intreg sa folosim numa mana stanga (stangacii dreapta) atat pentru pase cat si pentru aruncare la cosh si driblinguri. cine gresea se inscria pe orbita ,alergand de tembel in juru sali, pe exterior. dupa multe antrenamente reuseam toti sa jucam la fel de bine cu ambele maini. deci consider ca e vorba de mult antrenament. chestiunea era folosituare in sensul ca daca patrundeai pe partea stanga spre cosh si driblai sau aruncai cu dreapta riscai mult mai mult sa ti se fure mingea

hagi, ca fotbalist, a fost magistral cu picioru stang in schimb cu dreptu era agiamiu :D
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde piskeshu » Joi Aug 19, 2004 2:02 pm

Io la sapa is stangaci, iar la scris is dreptaci. In general is dreptaci.
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde Weet-weet » Joi Aug 19, 2004 2:35 pm

Eu sunt neindeminatica de obicei , pai sa folosesc mana stanga , e grav ! Nu-mi place mana mea stanga , pentru ca nu poate sa scrie , nu poate sa duca plasele pentru mult timp , nu stie sa scoata apa din fantana .. si de-aia prefer dreapta , dar nu pot sa zic sa o mana e proasta , doar nepriceputa :) Obisnuinta e de vina .
Anti pro-ana
Weet-weet

Mesajde paiacec » Joi Aug 19, 2004 2:44 pm

Deci,da!Io-s dreptaci de cand ma shtiu.Am vazut odata pe cineva ca scria cu mana stanga shi-am plecat imediat de langa el.Mi se parea foarte ciudat cum ishi incarliga tipul mana.Ziceai ca e Eddy de la Iron Maiden:D
In armata insa am patzit-o rau de tot.La trageri,io fiind dreptaci,normal, tzineam mana dreapta in garda tragaciului shi luam tzinta cu ochiul drept.Asta, timp de doua shedintze de tragere, dupa care mi-am luat un shut in cur ca nu ochiam tzinta.Abia dupa ce mi-am luat shutul in cur mi-am dat seama ca ochiul meu director e stangul,deci automat trebuia sa trag cu mana stanga.Mi-a venit destul de greu,dar la urmatoarele trageri am luat numai febeuri.Insa,la scris,nu o sa folosesc stanga,orice-ar fi.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde baixinho© » Joi Aug 19, 2004 3:24 pm

sunt stangaci de felul meu cu exceptia momentelor cand mananc si cand scriu. cand eram mic scriam cu stanga mult mai bine decat cu dreapta, dar din cauza conceptiilor comuniste ale educatoarelor, parintii mi-au bagat mana in gips sau mi-au legat-o (nu mai tin minte) ca sa scriu doar cu dreapta.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
baixinho©

Mesajde bad bad Annie » Joi Aug 19, 2004 3:43 pm

Da, exact cum am zis si mai sus, ti se bandaja mina stinga sa n-o mai folosesti, chit ca tu erai stingaci. Pai nu e o prostie?...
Don't hate me because I'm beautiful!
bad bad Annie
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Joi Aug 19, 2004 3:52 pm

Eu mananc cu dreapta, scriu cu dreapta, sunt ambidextru la batatul maimutei, joc tenis si ping-pong cu dreapta, arunc cu dreapta la cos cand joc basket....dar folosesc stanga pentru a canta la chitara. De fapt...pentru a zdrangani, pt. ca nu stiu sa cant la chitara. Am aflat ca si Jimi Hendrix tot stangagi era la chitara...si am mai aflat ca pentru stangaci se pun invers corzile chitarei. Pur si simplu, m-am mirat si eu, nu-mi vine chitara bine pe mana dreapta...si m-as simti "stangaci" daca as zdrangani corzile cu dreapta.

Si noua ni s-a spus in scoala ca aia care scriu cu stanga sunt un pic nebuni...ca li s-a dezvoltat nu stiu cum creierul...mai cu inclinatie spre partea stanga.

In incheiere doresc sa amintesc ca in dublurile de tenis...cele mai bune sunt formate de un stangaci si un dreptaci.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde Necko » Joi Aug 19, 2004 4:08 pm

in ceea ce priveste mina, sunt dreptace. maninc, scriu, cos (da, da, cos si eu cite un nasture cind si cind, rar ce-i drept, dar se intimpla), etc.

in ceea ce priveste piciorul, sunt stingace. adica, atunci cind ma dau pe gheata, ma dau cu piciorul sting inainte. dar ca sa fiu mai exacta, am doo picioare "drepte", ca ma impiedic tot timpul si am genunchii plini de vinatai.

cu ochii e si mai grav. cu stingul vad bine de aproape si cu dreptul in departare. la stingul am dioptrie minus si la dreptul plus. la aceeasi ochelari.

si va spun toate astea pentru ca nu am de gind sa ma mai marit. l-am fraierit pe unul, nu cred ca as avea o alta sansa.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Necko

Mesajde shakti » Joi Aug 19, 2004 4:36 pm

scriu cu stanga...norocul meu a fost ca am inceput scoala in 90 si nu mai conta prea mult ce mana foloseai.
dreapta o folosesc doar la mouse (de lene sa nu i schimb pozitia , toti din fam sunt dreptaci)
am aflat ca nu e bine sa fii obligat sa folosesti dreapta in favoarea stangii...cica se produc niste disfunctii la nivel cerebral

e nasol cu stanga la masa cand ii deranjez pe toti cu mana....si mereu tre sa caut loc intr o margine:(
don t hate me....
shakti

Mesajde Asassinu » Joi Aug 19, 2004 8:01 pm

Stiti cum se poate afla la tinerii virgini daca sunt stangaci sau dreptaci? Te uiti la mana aia mai dezvoltata (a se citi plina de muschi de atata folosinta)
hahaha
Ajutor, ajutor, a luat foc ceva?/Nu, mami, mi-am aprins tigara!
Asassinu
Junior Member

Mesajde 7vies » Joi Aug 19, 2004 8:07 pm

copii ar trebui sa fie incurajati sa-si foloseasca ambele brate...doua maini indemanatice pot constitui un bun avantaj...
7vies
Junior Member

Mesajde Shaki » Vin Aug 20, 2004 11:02 am

Sunt dreptace, problema e ca fac totul cu dreapta, stanga e mai mult de decor :D Dreapta face totul si stanga huzureshte: nu pot sa tin o foarfeca, sa scriu si sa mananc cu stanga, nu mai vorbesc...
Cand eram in scoala, se punea mult accent pe a invata sa scrii cu dreapta... am vazut multi copii chinuiti si mi se pare o mare greseala si o prejudecata. Nu cred k conteaza in dezvoltarea copilului ca scrie cu stanga, nu cred k ii dauneaza cu ceva.
Sunt sigura k daca as face exercitii s-ar rezolva si mica mea problema, dar m-am obisnuit prost de mica sa ma bazez mai mult pe mana dreapta :)
aliatzi, right? :D

A little girl went out to play, lost in the marketplace as if half-born...
Shaki

Mesajde supermouse » Vin Aug 20, 2004 12:39 pm

scriu shi cu stanga shi cu dreapta la fel de urat, tastez cu amandoua - loooool, n-am facut niciodata diferentze intre ele. Cand eram mica shi m-a prins invatzatoarea ca scriu cu stanga s-a ofticat shi a sunat-o pe coana mama, care i-a facut un scandal monstru pe tema "ce te fute grija"
riiiiiiiiiight................
supermouse
Junior Member

Mesajde gabuba » Vin Aug 20, 2004 4:09 pm

asta e o problema la care nu m-am mai gandit de mult.
tin minte ca atunci cand faceam gimnastica antrenoru' ne punea sa ne dezvoltam ambele bratze. adica ne punea sa facem 20 de flotari in mana (la perete) cu care scriam, si vreo 25-30 in cealalta. sau erau linii acrobatice care trebuiau incepute pe partea stanga, iar eu fiind dreptaci, aveam un real talent de a ma duce fix in cap. pana la urma tot pe partea drepta faceam si pace. n-am echilibru pe partea stanga deloc, si chiar e mai usoara partea stanga a corpului meu decat cea dreapta pentru ca majoritatea greutatii o duc pe partea dreapta. doar ghiozdanu il port pe partea stanga, ca mai echilibrez situatia. :)
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Titina » Vin Aug 20, 2004 4:12 pm

eu scriu cu dreapta....dar pot scrie shi cu stanga...nu chiar asha de frumos,dar mai ales cifrele le fac f bine cu stanga..era o vreme cand scriam la scoala,la mate cu stanga...n-aveam nici o treaba :D
Titina
Junior Member

Mesajde F|y! » Vin Aug 20, 2004 8:18 pm

Nu imi amintesc sa fi fost vreodata stangace, insa prin clasa a VI-a devenise o provocare sa invat sa scriu si cu stanga. Am reusit, intr-o anumita masura. ~) Mai car plasele din cand in cand cu stanga; cand plilotez, mana stanga sta pe flaps, scoate frana aerodinamica a planorului, mai foloseste compensatorul si declansatorul cand e nevoie... pot spune ca o folosesc aproape la fel de mult ca si pe dreapta. :) Sunt multumita de ea! ;D A-)
Only pilots know why birds are singing!
F|y!
Junior Member

Mesajde baixinho© » Vin Aug 20, 2004 8:35 pm

ma scuza-ti de oftopic: tanti, matale ai o mare problema cu pilotatul. daca nea-m bate toti cu caramida in piept ca cine stie ce fac-em atunci cand fac-em ar iesi debandada pe forum.

inca o data, ma scuza-ti de oftopic.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
baixinho©

Mesajde Asassinu » Vin Aug 20, 2004 8:45 pm

Normal, traim intr-o lume plina de prejudecati si urmand anumite reguli care nu sunt intotdeauna cele bune. De aceea vine si epitetul "stangaci", de la faptul ca mana stanga este considerata mai putin capabila. Oamenii sunt fiinte care se sperie de nou sau diferit, deci nu accepta ceva diferit lor(in cazul asta mana stanga data pe default). Dar asta e o mica problema in viata asta "moderna" plina de idei preconcepute. Eu sunt dreptaci, dar daca as fi fost stangaci nu cred ca ar fi putut nimeni sa ma impiedice(bine, asta e firea mea). Deci, copii, nu va lasati convinsi de parinti sau profesori, e dreptul vostru sa scrieti cu ce vreti!
Pace
Ajutor, ajutor, a luat foc ceva?/Nu, mami, mi-am aprins tigara!
Asassinu
Junior Member

Mesajde F|y! » Vin Aug 20, 2004 8:46 pm

off-topic: bine, baixinho... ii las pe altii sa se bata cu caramida (scuzati cacofonia) in piept. Poate asa esti si tu multumit!
Only pilots know why birds are singing!
F|y!
Junior Member

Mesajde Raz van Helsing » Vin Aug 20, 2004 9:27 pm

Ah, ce ii invidiez pe cei cu doua maini stangi! Adica, eu m-as multumi si cu una, dar eu la cat de neindemanatic sunt tre'sa mananca supa cu paiul...(bine ca n-o mananc). Excuse Lame. He'll be on his away now...
Nu sufar de o secare a vointei de putere. Puterea mea este iubirea. Ascetismul ilar negand viata nu este singurul garant al iubirii, alpinismul ratiunii si cufundarea in marea pasiunilor conduc invariabil la sentimente considerate chiar de catre baba morala inaltatoare. Sunt bolnav sau in sfarsit sanatos. Tot un drac. Ecce homo
Raz van Helsing
Junior Member

Mesajde Love2Fly » Vin Aug 20, 2004 9:39 pm

F|y! scrie:cand plilotez, mana stanga sta pe flaps, scoate frana aerodinamica a planorului, mai foloseste compensatorul si declansatorul cand e nevoie... pot spune ca o folosesc aproape la fel de mult ca si pe dreapta.

Mda...sa fim seriosi...cum ar fi sa scoti flapsul si frana aerodinamica cu dreapta si sa tii mansa cu stanga. Practic ai avea mainile incrucishate + ca declanshatorul e usor de scos, flapsul aproape coboara singur...singura chestie ar fi cu franele aerodinamice da' in general se scot putin asha ca nici acolo nu e mare efort. Incearca totusi sa "tii la plan" cu stanga sa vedem cum iti vine :p
Love2Fly
Junior Member

Mesajde eyewitness » Sâm Aug 21, 2004 7:31 am

Love2Fly scrie: Practic ai avea mainile incrucishate

entomofile, asta ie identica cu un englez dreptaci sa schimbe vitezele la mashina cu mana dreapta :D

si lasa si tu uaminii sa epateze ca stie sa piloteze, da?
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde baixinho© » Sâm Aug 21, 2004 8:07 am

aiule, io am reusit sa schinb vitezele cu dreapta la masinile englezejt. eri am venit de la londra, deci se poate.
ANTI

baixinho©

Mesajde Kayla » Dum Aug 22, 2004 4:34 pm

Eu sunt ambidextra in tot ce fac. Numai ca de obicei scriu cu dreapta, pt ca la stanga imi vine sa scriu de la dreapta la stanga si in oglinda. Mama mi-a spus ca in copilaria mica eram stangace. Poate pentru ca acum sunt ambidextra am ambele emisfere cerebrale la fel de dezvoltate. =D ;m
Dar si eu cred ca exista o anumita doza de discriminare in ceea ce priveste folositul unei maini sau alteia. Nejustificata, bineinteles.
Kayla

Mesajde Lea » Dum Aug 22, 2004 10:24 pm

Eu nu pot scrie aproape deloc cu stanga. Daca fac asta scriu oribil si nici macar eu nu inteleg ce am scris. oricum, in principiu scriu foarte grabita (nu stiu de ce! :x ) si foarte urat. In schimb la alte lucruri ca de exemplu: sa car ceva (apa, obiecte, cumparaturi), sa-mi tin rucsacul de scoala pe umar, etc., ma descurc mai bine cu stanga. Nu stiu! Poate suntp utin cam ciudata... oricum cand eram mai mica, cica scriam superb! Acum nu stiu de ce nu mai scriu asa. Dar sa ma gandesc ca, cu mana stanga, voi scrie mai furmos... nu cred ca o voi face! Nu ma descurc bine deloc!
Lea
Junior Member

Mesajde Red_Mustang » Sâm Sep 04, 2004 10:33 am

Yo deobicei scriu cu mana dreapta, iar cu stanga o folosesc, dupa cum mai spunea cineva, la carat diferite lucruri, pentru insurubari, cu alte cuvinte ma descurc cu mana stanga, dar NU la scris...desi pot scrie cu mana stanga da' mai greu si mai urat da' se intelege...
Moartea sta si bea un suc, in timp ce pe mine ma calca masinile ! - copyright Ulhvan
Red_Mustang

Mesajde Titina » Sâm Sep 04, 2004 10:41 am

eu cand eram mica de tot,scriam aproape numai cu stanga :D vroiam eu neaparat sa scriu cu stanga...da' cica nu ma lasau membrii familiei...nici pana acum n-am intzlees why....lool
Titina
Junior Member

Înapoi la Antichitati