O shueta...amicala

Mesajde paiacec » Mie Mai 11, 2005 12:38 pm

Uamini rai!Mi-atz distrus ideia cu care vroiam sa dau pe spate editura Nebula:D

Era o chestie aia cu tzuicomicina intergalactica facuta din prune care cresc in quadrantul 9 la marginea hiperspatziului vulvcanian.
Acuma nu-m ramane decat sa povestesc cum m-am batut io cu ditamai ferengu care cum sa ia Imperiul Klingonian.Da asta e mai greu draculi:con: Ca se baga amaratzii aia de romulani...:D
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde gaga » Mie Mai 11, 2005 12:43 pm

ie buna semnatura, ie buna ~p plus inca un michimaus dasta: ~p daca e ce zice aiu valabel
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde paiacec » Mie Mai 11, 2005 2:58 pm

Daca atz pus pe undeva data limita la care putem trimite minciunile din viitor, va rog sa-m zicetz shi mie.Daca nu,apai cand e data aia limita de predare?
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde gaga » Mie Mai 11, 2005 3:18 pm

pai inca nu am propus-o. stiu si eu, miercurea viitoare va coafeaza?
gaga

Mesajde Daimon » Mie Mai 11, 2005 3:40 pm

ah, un moment am crezut ca mi-a scapat mie ceva, dar...
oricum dano, de filosofi e plina lumea asa ca mai bine nu!:D
Daimon

Mesajde gaga » Mie Mai 11, 2005 4:00 pm

ce nu bre?

deci ramane proba a doua sa se predea pana miercuri, eu nu o sa prea fiu online ca de maine-s in conced pana luni. aiu preia legatura :D
gaga

Mesajde older » Mie Mai 11, 2005 5:26 pm

vorbim de miercuri opshpe mai, da?
Orice cantitate, oricat de mica, adauga ceva, spuse soarecele si facu pipi in mare. ANTONIO LOBO ANTUNES
older

Mesajde eyewitness » Mie Mai 11, 2005 5:31 pm

dap, proba 2 se trimite pana miercuri 18/mai cand ie suarele ezat la 45 de grade .
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde SOD » Mie Mai 11, 2005 5:52 pm

danone scrie:de exemplu, la proba urmatoare, eu in 2005, ce anume ar putea intelege jurii diferit prin tehnica? mie mi se pare destul de clar care este subiectul, compunerea este libera (va fi restrictionata doar de numarul de caractere cred), ce anume s-ar putea intelege aiurea? nu de alta da' azi trebuie sa bag cerintele pt proba a doua si vreau sa vad ce si cum.

atuncia zimi rogute ce intzlege onorabilul juriu prin originalitate la proba cu bagau, sau prin estetica la aceeasi proba ( lucrarile nus transcrise asha cum au fost trimise. cel putzin a mea ), sau prin .....

concursu a inceput si io chiar nu sunt lamurit. io personal, si cred ca nu numai io, doream ceva de genu asta :

stil - juriul va puncta urmatoarele chestii : blablabla
tehnica - blablabla
originalitate - blablabla
estetica - blablabla
umor - blablabla

e simplu si concis, chiar daca pare pueril. adicalea, daca cineva imi zice ca la teza de fizica se puncteaza rezultatele corecte intzeleg, da daca imi zice ca se puncteaza rezultatele corecte si aranjamentu in pajina nu mai intzeleg.

sper catzi intzeles ce vreau io. senchiu :D
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde Alienor » Mie Mai 11, 2005 6:16 pm

Vrei nu vrei, criteriile alea raman intr-o oarecare masura subiective. Eu mi-am asumat greselile de subiectivitate si repezeala...daca e cazul, pot spune cum voi puncta proba de povestire erotica (in principiu e ok, in masura in care lucrarile s-au trimis deja... nu cred ca parerea mea va influenta pe ceilalti membri ai juriului..)

pot sa spun de acum ca aranjamentul in pagina nu se va (de)puncta, deoarece n-am de unde sa stiu in ce format a trimis fiecare textu'.. conteaza in ce masura (dupa ce-a trecut de furcile caudine ale corectitudinii exprimarii samd ) textul ala "ma fura", ma tine sa-l citesc pan-la capat, imi spune ceva, ma lasa pe ganduri, ma loveste la inima sau in alta parte..

pe de alta parte, mi-aduc aminte de la concursurile de prin scoli...abia dupa probe aflam baremul (adesea stupid, dar aici exclud aberatiile ceausiste si pretentiile uniformizatoare de rahat) .. ce-i drept, existau norme oarecum batute in cuie, de care juriul,la unison, trebuia sa tina cont inainte de a avea o parere..
Alienor
Junior Member

Mesajde COSS+min » Mie Mai 11, 2005 6:20 pm

Mda...cam ce vrea Sod, vreau si eu. Adica specificarea cerintelor sau exigentelor juriului la fiecare proba in parte.
Sau poate chiar inlocuirea acelor 3 criterii!
Stele mici de cositor
Ard de dorul morţilor
COSS+min
Junior Member

Mesajde Alienor » Mie Mai 11, 2005 6:27 pm

pe de alta parte, Coss+min, "exigentele" declarate dinainte ar insemna o pre-conditionare a textelor... or, in cazul "bucatilor" valoroase, tocmai elementul surpriza sau elementul subiectiv care actioneaza "colectiv" asupra membrilor juriului conteaza..
Cum sa "ceri", cum sa definesti exact, dinainte, un text care te transpune pur si simplu in tablou, care reuseste sa te faca sa vezi si sa traiesti cu ochii si simturile autorului, pricinuindu-ti totodata trairi unice sau chiar revelatii? Din pacate aceste lucruri trebuie sa se regaseasca sub denumiri conventionale: putere de sugestie, originalitate, forta a textului..

edit : nu cred intr-un juriu care stie dinainte ce vrea, asta omoara in fasa orice talent... poate ca probele de pana acum au fost prea stricte si s-a facut prea mare caz de respectarea unor norme fixe... Poate ca la randul lor concurentii s-au speriat de normele alea si au incercat sa se inscrie in tipare predeterminate, omorand originalitatea (sau dimpotriva exagerand cu ea). Una peste alta, cred ca la capatul catorva probe, talentul se vede.
Alienor
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mie Mai 11, 2005 7:08 pm

sodi, danone lipseste fro 2-3 zile deci iti voi raspunde io :

nu poti compara literatura cu o stiinta exacta tocmai de aceea nu se poate impune un criteriu de notare exat si infailibil totusi am sa incerc sa esplic care imi sunt criteriile dar pe care ceilalti jurati le pot icnora total sau partial .

1/ estetica si stil :

a/ paginatia - ma intereseaza ca lucrarea sa fie aerisita, cu paragrafe (acele randuri goale lasate in lucrare sunt un respiro binemeritat pentru un cititor). depunctez o lucrare care incepe in stanga sus si se termina dupa doo formate a4 in dreapta jos, toate spatiile din pagina fiind judicios folosite. sincer ma oboseste o astfel de lucrare

b/ gramatica - depunctez orice greseala gramaticala evaluand greselile precum mararu , 2 sau 3 legaturi la un punct. este adevarat ca toti facem greseli gramaticale, din graba , din tastare , din nestiinta insa vorbim aici de un concurs si nu de posturi pe caterinci. este de datoria fiecarui concurent sa-si reciteasca lucrarea si eventual acolo unde nu este sigur fie inlocuieste fie intreaba pe cineva. atunci cand da send sa fie sigur ca lucrarea este impecabila dpv gramatical
nu depunctez lipsa diacriticelor sau scrierea exclusiva cu litere mici

c/ punctuatia - nu pun accent deosebit pe punctuatie. daca intr-o lucrare lipsesc 3-4 virgule, de-obicei trec cu vederea. daca insa concurentul lasa punerea virgulelor pe seama juratului atunci depunctez. o consider neglijenta si dezinteres.

d/ exprimarea - depunctez incoerenta in exprimare , folosirea aberanta a unor figuri de stil doar pentru inzorzonarea frazei , ocolisurile si opintirile in transmiterea unui mesaj simplu. doresc cursivitate , stil direct , simplu dar atractiv, placut la citire. concurentul imi transmite un mesaj pe care pe mine, initial, nu ma intereseaza. este datoria lui sa-mi capteze atentia si sa ma faca sa-mi doresc sa-l citesc pana la capat cu placere si nu din obligatie.

depunctez folosirea numelor de marci inregistrate si a amanuntelor nesemnificative gen "si-a aprins o tigare lucky strike cu o bricheta dupont placata in aur de 18 karate, si-a pus geaca armani pe spatarul scaunului mobexpert si s-a asezat inshfacand in cadere sticla de pepsi light max" . vorbim de literatura si nu de reclamele protv

2/ tehnica - depunctez de la 10 la 2 daca lucrarea nu se incadreaza in genul literar care s-a cerut la proba respectiva in cazul in care genul respectiv are niste trasaturi clare si stricte (vezi sonet) . in cazul unor genuri mai "lejere", cum ar fi povestirea, nu cred ca exista prea multe motive de depunctare.

3/ originalitate si umor - este partea din notare cea mai dificila si unde se pot inregistra diferente mari intre notele juratilor pentru ca este cea mai subiectiva . in general original este asemuit cu inedit deci dpmv ofer nota aproape de maxim pentru o lucrare care ca idee este inedita. daca mi se mai smulg si cateva zambete zecele este asigurat.
eyewitness

Mesajde gabuba » Mie Mai 11, 2005 7:19 pm

fluffy* scrie:poate lumea stie deja, dar totusi: exista si asa-numitul "soft science fiction", care nu se axeaza atat de mult pe treburi de stiinta si tehnologie (astea cad in plan secund) cat pe altele - perceptia umana, aspecte sociale, politice, filosofice, etc. La o adica: avem voie si cu soft sau doar cu hard? :D nu de alta, da' sa nu ne trezim ca ne depuncteaza juriul la tehnica finca n-am vorbit in amanunt de treburi de-alea de le pomeni mai devreme paiacecu cel sideral/t :p

bai, flafi, ce pana mea tot nu intelegi? TU, da' , exact, TU in treimiitoamna! io nu inteleg de ce de fiecare data persisti in a isca discutii complet inutile, al caror dezonodamant este intotdeauna acelasi.

aiule, concurentu' scrie, da' n-are datoria sa te faca pe tine sa te intereseze, ca o dam in spiritu' comertzului si nu se cade la asemenea concurs de angajament cultural deosebit..:D
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde SOD » Mie Mai 11, 2005 7:23 pm

gladiola mea de primavara timpurie, io stiu ce punctezi tu. intrebarea mea e daca si ceilaltzi juratzi puncteaza ca tine. io unu nu cred.

si doi, de ce estetica + stil si originalitate + umor?
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde Alienor » Mie Mai 11, 2005 7:56 pm

total de acord, in mare, cu criteriile lui eye, cu mentiunea ca voi depuncta mai putin o virgula pusa sau scoasa din greseala, decat banalitatea unui text, figurile de stil "cautate", incoerenta, textele ce dau impresia ca le-am mai citit undeva, cliseele..
Voi reveni maine incercand sa-mi descriu pretentiile in detaliu, daca-i nevoie
Alienor
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mie Mai 11, 2005 8:09 pm

gabuba, oricine scrie pentru altii trebuie sa le capteze atentia. daca scrie pentru el, sa-si faca jurnal si sa-l tina sub perna. daca-ti faci publica povestirea, scopul tau este acela ca ceea ce scrii sa placa la cei ce-o citesc. plecam de la premiza ca ceea ce scrii tu nu ma intereseaza sau este irelevant pentru cultura mea. fa-ma ca din primele randuri pe care le citesc din obligatia de jurat sa citesc tot restul cu placere pana la sfarsit. fa-ti lucrarea interesanta atat pentru mine cat si pentru alti cititori
eyewitness

Mesajde darkshines » Mie Mai 11, 2005 8:20 pm

de asemenea ader la criteriile lui eye + alienor.

atentie mare la redactare(pe viitor, ca la povestirea erotica acum nu mai aveti ce face :rolleyes:) pentru ca eu una voi depuncta (cu putin ce-i drept) daca lasati spatii inainte de virgule(ex: robert , nu-i asa?) sau daca e impartit frumos si curat in paragrafe, si cum ii spuneam si lui cossmin, nu voi mai tolera greseli de gramatica & ortografie. si ar fi frumos sa nu apara nici greseli de tastat; recitit si voi textul inainte sa-l trimiteti si corectati-le.

in rest, sa aveti idei bine ilustrate si inchegate, fara clichee sau figuri de stil excesive. o idee originala poate salva un text cu lipsuri de tehnica sau umor. nu depunctez un fraze lungi si intortocheate in descrierea unui lucru simplu atata timp cat sunt placute la citire si inteligibile.

daca mai e nevoie de explicatii suplimentare, ma anuntati. succes in continuare ;)

To speak is to be silent
The concept is dead. There's nothing death should interrupt,
I went to bed last night with one sip left in the cup.
darkshines

Mesajde SOD » Mie Mai 11, 2005 9:24 pm

sami bag pula daca nu se bate apa in piua. gata! notatzi cum vretzi ca mam acrit sa tot intreb deo luna incoace.
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde Amaterasu » Mie Mai 11, 2005 9:46 pm

1. greseli flagrante, simple, de tastare, de orientare in spatiu si timp si de orice fel... de ortografie.
2. expresii fortate, inventate, visate, false friends (adiche prietenii pe neve intre cuvinte care de fapt nu inseamna acelasi lucru, da?!)
3. lipsa de seriozitate (adica un fel de: da-i bah in plm ca`s oricum fraieri si or sa-si strice ochii citind rahatul meu si un fraier tot o fi ca sa-mi dea un cinci...) si, de asemenea (avand in vedere incidentul anterior), aluziile facute subtil la adresa juratilor sau... intelegetz voi.
4. neincadarea in stil - 2. Punct.
5. originalitate... atata timp cat nu seamana cu jurnalele (s)lutzesti, bancurile din hustler si ... n-o uit in cele 47 de sec petrecute de la comp la buda, ie bine.

cam asta e. va convine bine, nu... ie ca-n popor: voi m-ati ales, suportati-ma.. daca nu, oricum n-aveti ce face. :)
Sunt ura falselor feline, surprinse-n perne adormite...
Oderint dum metuant.
Amaterasu

Mesajde j_arrive » Mie Mai 11, 2005 9:49 pm

Bonsoir! Da, stiu, nu e locul meu si totusi:

eyewitness sez:

d/ exprimarea - depunctez incoerenta in exprimare , folosirea aberanta a unor figuri de stil doar pentru inzorzonarea frazei , ocolisurile si opintirile in transmiterea unui mesaj simplu. doresc cursivitate , stil direct , simplu dar atractiv, placut la citire. concurentul imi transmite un mesaj pe care pe mine, initial, nu ma intereseaza. este datoria lui sa-mi capteze atentia si sa ma faca sa-mi doresc sa-l citesc pana la capat cu placere si nu din obligatie.

Eu cred ca un jurat are datoria sa citeasca un text pentru a-l nota chiar daca nu il intereseaza primele randuri sau chiar daca i se pare ca are de-a face cu o tampenie. Este datoria lui + nu poti judeca un text pe care nu l-ai citit integral. Cum ar fi sa dea un profesor nota 2 pentru un eseu care incepe prost si se termina genial, doar pentru ca nu i-au suscitat interesul primele randuri?

stil direct , simplu dar atractiv, placut la citire.
Inainte de conjunctia adversativa dar se pune virgula.

"si-a aprins o tigare lucky strike
Forma corecta: tigara.

daca mi se mai smulg si cateva zambete zecele este asigurat.
Oare Eminescu ar fi primit un 10 de la eyewitness pentru ciclul Scrisorilor, par egzamplu? Sau pentru Panorama desertaciunilor? offtopic, of course. ;-)

darkshines sez:
nu depunctez un fraze lungi si intortocheate in descrierea unui lucru simplu atata timp cat sunt placute la citire si inteligibile.
Mie, sincera sa fiu, fraza asta nu mi se pare prea inteligibila. ;-)

daca lasati spatii inainte de virgule(ex: robert , nu-i asa?)
Parca la finalul cuvantului apare totusi un blanc: virgule (ex: robert....)

sau daca e impartit frumos si curat in paragrafe, si cum ii spuneam si lui cossmin,
Virgula nu poate aparea inainte de conjunctia copulativa si.

si ar fi frumos sa nu apara nici greseli de tastat; recitit si voi textul
Ar fi frumos. ;-) Sublinierea imi apartine.

Destinul meu va apartine. Prietenii stiu pourquoi. :)
j_arrive
Junior Member

Mesajde darkshines » Joi Mai 12, 2005 5:23 am

darkshines sez:
nu depunctez un fraze lungi si intortocheate in descrierea unui lucru simplu atata timp cat sunt placute la citire si inteligibile.
Mie, sincera sa fiu, fraza asta nu mi se pare prea inteligibila. ;-)

daca vrei s-o intelegi, poti s-o intelegi.

daca lasati spatii inainte de virgule(ex: robert , nu-i asa?)
Parca la finalul cuvantului apare totusi un blanc: virgule (ex: robert....)

am enuntat o greseala tipica si am dat un exemplu. ideea era sa existe spatiul dupa "robert" tocmai pentru a vedea ce nu trebuie sa faceti.

sau daca e impartit frumos si curat in paragrafe, si cum ii spuneam si lui cossmin,
Virgula nu poate aparea inainte de conjunctia copulativa si.

my bad. aici ai dreptate.

si ar fi frumos sa nu apara nici greseli de tastat; recitit si voi textul
Ar fi frumos. ;-) Sublinierea imi apartine.

scumpa mea carcotasa, postul meu este un post oarecare pe acest forum. de fac greseli din cauza vitezei cu care tastez acestea nu stau in gat nimanui deoarece el are simplul rol de a comunica ceva care daca se poate intelege cu tot cu greselile mentionate atunci si-a indeplinit practic scopul. OPERELE LITERARE pe care juratii le noteaza trebuie sa fie impecabile dpdv gramatical si ortografic pentru ca in OPERELE LITERARE nu se tolereaza greseli in genul celor enuntate mai sus.

alte nemultumiri?

To speak is to be silent
The concept is dead. There's nothing death should interrupt,
I went to bed last night with one sip left in the cup.
darkshines

Mesajde eyewitness » Joi Mai 12, 2005 5:27 am

Da, stiu, nu e locul meu

tredu e deschis tuturor forumistilor , de ce nu ?

Eu cred ca un jurat are datoria sa citeasca un text pentru a-l nota chiar daca nu il intereseaza primele randuri

vezi raspuns pt gabuba, mai sus putin.
plecam de la premisa , ipotetic vorbind, ca fara a-i citi lucrarea, ceea ce scrie un concurent nu ma intereseaza. este insa talentul fiecarui concurent, ca inca de la primele randuri sa-mi capteze atentia, sa-mi trezeasca interesul si implicit sa transform obligatia in placere. inchipueste-ti ca esti invitat la o masa, ti se ofera de catre gazda o farfurie cu un fel de mancare, inedit, care poate nu arata prea tentant la prima vedere. bunele maniere de obliga sa mananci . ar putea sa-ti placa de la prima inghititura si sa razi farfuria cu placere sau sa nu-ti placa si sa mananci in sila, din obligatie.

Inainte de conjunctia adversativa dar se pune virgula.

fuarte corect, totusi este duar un post nu lucrare de concurs. in plus, am mentionat ca nu voi depuncta lipsa unor virgule din lucrari :)

vezi ca mai am o hiba , pun semnele de punctuatie , in special virgula , cu pauza inainte. pe asta n-ai sesizat-o. ntz, ntz, ntz :D

Forma corecta: tigara

corect , era insa un citat (partial) din clasici :D (prietenii jtie de ce)

Oare Eminescu ar fi primit un 10 de la eyewitness pentru ciclul Scrisorilor

aici ai bagat-o aiurea si as putea sa te citez "Da, stiu, nu e locul meu". umorul este un ingredient care se preteaza la unele probe din concurs si nu la tuate, fapt de altfel cunoscut atat de concurenti cat si de jurati. la probele anterioare de exemplu, schita satirica si sonet de lugu-lugu se preta fuarte bine la prima si mai putin sau deloc la a doua. unde nu e cazul , nu se puncteaza.

si totusi, stiindu-i pe sod, neatzu si publius, versul lui eminescu "ei fac din noapte ziua si al zilei ochi inchid" are un umor aparte ~p . deci da, i-as fi dat 10 lui eminescu la umor pentru ciclul scrisorilor :D

jariv, apreciez in mod deosebit efortul tau de a supune posturile nuastre unei analize gramaticale riguroase dar sincer, nu este cazul (sper sa nu citesti cemeu c-o sa te avem pe constiinta). daca insa impulsul launtric este prea puternic, riscand sa izbucneasca intempestiv, instantaneu, pe neasteptate si dintr-o data, iti sugerez sa citesti lucrarile probei 1 din concurs, povestirea erotica si inarmat cu un creionas si o bucata de hartie sa dai notele pe care le consideri , dupa criteriile tale si sa le trimiti userului oribilul mosh care strange notele celui de-al 9lea jurat. vezi tredu respectiv.
eyewitness

Mesajde j_arrive » Joi Mai 12, 2005 8:39 am

eyewitness, ce pot sa zic decat: simt enorm si vaz monstruos? ;-)

nu ma duc acolo unde ma trimisesi, intuitzul meu feminin zice c-ar fi vorba de-o insulta ori pe-aproape (da' n-am verificat). :x

pese: ce matinal eshti! :sal:
j_arrive
Junior Member

Mesajde eyewitness » Joi Mai 12, 2005 8:47 am

http://www.fanclub.ro/showthread.php?t=14439

nu e insulta , e cat se poate de serios
eyewitness

Mesajde paiacec » Joi Mai 12, 2005 8:49 am

Te asigur eu ca nu te-a insultat jariv!
Citeshte shi voteaza!Shi votul tau conteaza.:D

P.S. Altu-i matinalu:D
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
paiacec

Mesajde Mirela » Joi Mai 12, 2005 2:37 pm

aaah...danone...data limita de predare a povestirii sefe este??
Pink fluffy dynosaurs
Tremendously hardcore...
We are not born with the conviction that Pepsi is better than Coke and that heavy metal liberates the soul (Solomon, 2003). We try it out for ourselves...
Mirela

Mesajde Djinn » Joi Mai 12, 2005 3:28 pm

danone in vacantza 2-3 zile; loctziitor aiu a declarat urmatoarele:
eyewitness scrie:proba 2 se trimite pana miercuri 18/mai cand ie suarele ezat la 45 de grade .

:D
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde Alienor » Joi Mai 12, 2005 5:10 pm

Am avut putin timp si am incercat o creionare mai amanuntita a unor criterii de care voi tine cont la notare . Data fiind tema actuala a concursului, cele de mai jos se aplica mai ales la "povestire". Daca juratii sau concurentii au obiectii sau observatii, le astept cu placere si ma voi auto-corecta daca-i cazul :) .

Estetica si stil :
- stilul percutant si sugestiv; tema tratata sau intamplarile povestite sa capete forta, sa prinda viata in mintea cititorului (io) prin utilizarea cuvintelor si expresiilor potrivite;
- eleganta stilului (unde e cazul), precizia exprimarii (cunoasterea clara a sensului cuvintelor utilizate);
- cursivitatea scrierii sau chiar muzicalitatea ei (sa gadile placut urechea);
- naturaletea, lipsa ostentatiei, folosirea ne-exagerata cantitativ (fara rost) a figurilor de stil;
- vocabular bogat;
- ortografie corecta, cunoasterea regulilor gramaticii, punctuatia si scrierea corecta a cuvintelor (atunci cand va fi clar ca nu-i doar un deget scapat alaturi);
- capacitatea textului de a face cititorul sa se transpuna puternic in tabloul 'zugravit'; conturarea nuantata a contextului emotional (dar si spatio temporal, la genul epic);
- fluenta textului, fraze (sau rime) neimpiedicate;
- dispunerea logica a ideilor si coerenta acestora;

Tehnica:
- in special la genurile cu definitie oarecum stricta, voi incerca sa fiu mai drastica in privinta respectarii cerintei temei.. la povestire nu-i asa "grav", ar fi bine totusi sa aiba o structura inchegata specifica povestirii, formata din introducere, cuprins, deznodamant; voi pune accent pe diferenta intre povestire si simpla relatare (discursul povestirii este unul implicant, subiectiv, care induce trairi si emotii cititorului, transmitandu-i un mesaj, pe cand relatarea are strict scopul de a informa);
- prezenta clara a unei teme in jurul careia se cladeste creatia;
- coerenta intre tema si cuvintele/ mijloacele utilizate (de ex. voi depuncta un basm care foloseste procedee si cuvinte tipice unei povestiri realiste, sau care-o are in centru de pilda pe Madonna in lupta cu Bin Laden - stiut fiind ca basmul are prin definitie personaje IMAGINARE; voi depuncta o povestire cu un milion de intamplari si increngaturi ale actiunii - ca la roman, pt ca povestirea are o actiune mai simpla, samd)
- echilibru: fraze nici interminabile si fara sens, dar nici telegrafice - asta e undeva la jumate intre tehnica si estetica/stil.

Originalitate:
Aici pe de o parte e clar, pe de alta parte e cel mai greu de descris ce vreau.. nu vreau clisee, vreau o "marca personala" pronuntata, idei puternice si nu copiate, element surpriza, inventivitate..

Alti factori care vor face in general sa creasca sintitor notele de la E&S si O: iesirea din registrul personal, din banalitate si potentiala incadrare a creatiei in "universal" - asta facandu-se printr-un melanj de: marca subiectiva bine conturata + relativizare -> atingerea unor problematici universale intr un mod coerent, inteligibil si eventual inovator + viziune estetica de exceptie + exprimare percutanta + sensibilitate si implicare in text.

(daca-mi mai amintesc altele, le adaug)
Alienor
Junior Member

Mesajde Dany_S » Joi Mai 12, 2005 7:22 pm

am o intrebare:

am citit si topicul cu regulamentul, si cel cu al 9-lea jurat. Nu e precizat nicaieri care este nota minima acceptata de la public. Vreau sa stiu daca e tot 6 ca inainte sau pot acorda si note mai mici (minim 2) daca consider ca e cazul?
draivit laic iu stolit.
Dany_S
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Concursuri creatii literare