O shueta...amicala

Mesajde nocturna » Mar Mai 31, 2005 2:46 pm

sa bage si juratii cevashilea explicatii si comentarii pertinente

numa' la cerintza expresa, alfel nu ne departam de casa.

fluffi, ai ca rima cat de cat ai bunghit-o, da' metaforele...sublim de terne + nejte exprimari (tristetzea rea ? ie shi daia buna ?) iar originalitatea, iarashi lacustre amoruri frante de ploaie, veshnicul iel, iarashi lacramei...iarashi ??

poezia lu' paiacecu pe mine m-a amuzat. defabt, a fost singura care m-a amuzat, dupa atatea tristetzi, asha ca a cashtigat la umor.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde eyewitness » Mar Mai 31, 2005 2:47 pm

fluffy pentru inceput o sa-ti spun ca in 6 strofe bagasi urmatuarele cuvinte cu repetitie:

suflet = 3 ori
suvoaie 2
lacrimi 2
ploaie 4
nori 4
durere 3

mai vedem p-orma ce mai zic si altii sa nu le zic io pe tuate

qwufo: iote ca nocti ie deja cu cutitu la beregata :D

nocti, umor+originalitate la cecu, in rest stil, estetica + tehnica = VARAZA :D
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde Daimon » Mar Mai 31, 2005 2:48 pm

da keshule, eu apreciez in general imbecilitatile:D, nu vreau sa-ti aduc aminte de un episod de acu vreo 3 saptamani:D
Daimon

Mesajde gaga » Mar Mai 31, 2005 2:48 pm

cu neco e vina mea, nu cred ca i-am precizat la telefon ca poezia trebuie sa aiba rima si de aia a fost depunctata :(
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde Alienor » Mar Mai 31, 2005 2:51 pm

daca o sa mi ceara concurentii, voi explica.

ideea e ca, per total, poeziile nu m-au impresionat aproape deloc.. titi costel a castigat puncte pentru haz.. notele bunicele sunt date mai degraba pt stradanie decat pt ca as fi cazut pe spate la citirea vreunei poezii

Cat despre nota mare (aproape enorma comparativ cu ceilalti jurati) acordata ultimei poezii, ea se explica probabil atat prin oboseala si dorinta de a termina cu notarea (care nu a fost insotita de o mare placere a lecturii) si prin precautia de a nu-mi varsa toti nervii acumulati pe ultima opera citita (cum am facut un pic cu Mirela, la proba erotica, cand am depunctat-o serios de tot pentru greseli de scriere si alte chestii )
Alienor
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mar Mai 31, 2005 2:54 pm

cu neco e vina mea, nu cred ca i-am precizat la telefon ca poezia trebuie sa aiba rima si de aia a fost depunctata

danone, esti gaga, aia cu rima in copac ie a lu k@tzi :D
eyewitness

Mesajde aphextwinz » Mar Mai 31, 2005 2:56 pm

sincer poezia lu cecu nu mi se pare catastrofic mai proasta decat altele (cum spuneam ieri la masa, "baratzii" sunt cei din axa adversa cand deschide aiu cu 3 pici). sunt metafore care pe mine nu m-au patruns, expresii dubioase, shi daca rima mai merge din cand in cand, ritmul shi metrica in majoritatea poeziilor este la pamant - unele sunt aproape imposibil de recitat. shi nu cred ca am gasit vreo exceptzie (poate ultima poezie, nush' i-am dat la tehnica nota mica direct fara sa ma intereseze daca e "curgatoare")
aphextwinz
Junior Member

Mesajde nocturna » Mar Mai 31, 2005 3:00 pm

eyewitness scrie:in rest stil, estetica + tehnica = VARAZA :D

la tehnica hai, mai treaca merge, poezie, da' la estetique, intr-adevar, ushor catastrofal. :D per total, tu i-ai dat cu 0.01 mai mult ca mine. :D

nocturna

Mesajde Alienor » Mar Mai 31, 2005 3:01 pm

De fapt, am si eu o intrebare, chiar dac-o fac in calitate de jurat, pentru alti membri ai juriului (afex de exemplu) .. cum se explica faptul ca poeziile au primit note extrem de mici la tehnica (aproape pe linie), asta in timp ce la proba de sonet din defunctul concurs s-a dat 9 la tehnica pt ca se respecta cerinta "poezie cu forma fixa, n versuri tz silabe"
ce anume era necesar pentru 10, 9, 8 sau 7 la tehnica, pentru o poezie care nici nu avea, in cazul de fata, o forma impusa ?

nu de alta, dar incep sa simt ca dau note scandalos de mari dintr-un exces de toleranta si bunavointa....
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Mai 31, 2005 3:02 pm

eyewitness scrie:danone, esti gaga, aia cu rima in copac ie a lu k@tzi :D

acu vazui, am crezut io gresit si fc merge ca o laie. si mie tot a lu cecu mi-a placut si mi s-a parut haioasa, cu schiopatarile-i inerente. cecu din ultimu primu, ca sa vezi. las ca vine eseu :D
gaga

Mesajde nocturna » Mar Mai 31, 2005 3:05 pm

alienor, ai raspunsul mai sus. ritmul shi metrica.

nocturna

Mesajde Djinn » Mar Mai 31, 2005 3:08 pm

nocti, tristetea e cu gradatie, asa ca da, poate fi si d-aia buna.

eye:
1. "suvoaie" nu este repetat aiurea-n tramvai, are o semnificatie. Te-ai impiedicat de ideea de "repetitie=baaaad". Nu-i intotdeauna asa.
2. repetitia lui "ploaie" era oarescum inevitabila :con: din pacate n-am avut timp sa cat alte imbarligaturi de exprimare; cat despre "nori", trebea sa fi bagat "cumulo-nimbusi" in loc? :p sau cum naiba s-or fi numind norii de furtuna.
3. suflet-suflet, pai daca despre asta era vorba ce sufletu' sa-i fac? ~p

ps - cum bre, ritmul si metrica n-or fo bune?! :con: ian spuneti voi:de ce?
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde eyewitness » Mar Mai 31, 2005 3:11 pm

tu i-ai dat cu 0.01 mai mult ca mine.

nici macar, 0.01 a iesit din rotunjire ca era periuada 6 ~p
eyewitness

Mesajde Daimon » Mar Mai 31, 2005 3:12 pm

fair enough.. eu unul la proba asta am fost super generos, tocmai pt ca era poezie libera. sincer niciuna nu m-a dat pe spate, dar de data asta am preferat sa nu le dau tuturor 6 si 7.
Daimon

Mesajde nocturna » Mar Mai 31, 2005 3:15 pm

tristetze = mahnire, amaraciune, starea sufleteasca apasatoare, najpa, najpa, najpa ! eh, cum o sa fie asta buna ? doar daca era vorba de tristetzea aia ancestrala, creatoare, veshnica, inaltzatoare, cioraniana, bacoviana. ~p

shi bobitzele alea de turmalin, rozmarin care curg lin din cerul senin, opalin, nu prea m-au impresionat.
repetitie=baaaad". Nu-i intotdeauna asa.

din moment ce a ajuns sa deranjeze ochiul critic (fara referire stricta la ochila), io zic ca este, cam bad. :D

nocturna

Mesajde aphextwinz » Mar Mai 31, 2005 3:18 pm

alienor, la poeziile la care am dat 8-9 la tehnica la sonet imi facea placere sa le recit. respectau nu numai rima, dar shi ritm shi masura (in rest, daca tzii minte am aruncat cu 2 shi 3). nici-una din poeziile din concursul de fatza nu trece acest test.

recunosc insa ca am avut un exces de bunavointza la proza. acolo n-am stat sa citesc fiecare lucrare cu voce tare, sa-i vanez cacofoniile, aliteratziile shi nici n-am facut "verificari epice" (cum a facut aiu cu naturismu'/naturalismu' - adica sa vad daca exista consecventza). poate la basme shi esee am sa fiu mai vigilent ;)
aphextwinz
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Mai 31, 2005 3:20 pm

bre flufi, cum nu-ti convine, cum faci scandal? e obosituare si najpa repetitia aia, asa sa stii, parerea mea din afara, d'asta cu "semnificatia" poietului a gasit-o si gabuba ca scuza la poiezia lui sinucigasha :D

+ asta e hilara:
Şi curg lin din cer senin, din norişor opalin,
Bobiţe de turmalin cu parfum de rozmarin...

~p da-o-n plm ~p

+ schioapata, e chinuita :D
gaga

Mesajde Alienor » Mar Mai 31, 2005 3:26 pm

mersi afex pentru esplicatii.

Fliufi - pe scurt nota mea pentru tine: ca de obicei, la estetica stai binisor, tehnica e ok, ceea ce se vede la nota; Altfel, problematica si expunere destul de "cliseu" .. framantarile sufletului de muiere (stiindu-se ca fiecare dintre noi se simnte speciala si manata de suferinte la fel de speciale, dupa aventurile cu niste "ei" extrem de speciali :D .. deh, te-nteleg :))

A! si mi-am amintit de ce nu am lovit prea tare ultima poezea (in afara de precautiile de care am vorbit). Intre altele, pentru versurile urmatoare :

Oare tot ce am visat
M-a departat de tine
Sau ce era adevarat
Te-a facut sa uiti de mine?

Pentru o poezie scrisa de un copil (mi s-a parut absolut evident ca asa e), e apreciabila conturarea, printre suspine indoielnice si versuri schiopatate, a unei idei destul de serioase, sh-anume interogatia care ne bantuie adesea cand ne evaluam esecul/erorile: unde-i buba, in noi sau afara? ce trebe schimbat, tabloul sau actiunea? shamd..

EDIT- danone, io cred ca insertia aia cu opalinu si turnalinul si rozmarinu e o chestie absolut cautata, in scop de estetica, a la levantul lui nea cartarescu. Acum ca are efect sau nu, depinde de cititor
Alienor
Junior Member

Mesajde nocturna » Mar Mai 31, 2005 3:27 pm

(Si curg lin din cer senin, din norisor opalin,
Bobite de turmalin cu parfum de rozmarin...)

fluffi, la asta puteai sa foloseshti shi pe popalin ca rima de minune. ~p

mama lui de michimaus !

nocturna

Mesajde aphextwinz » Mar Mai 31, 2005 3:29 pm

fluf,

Hai, vino, ploaie – mana cerului – şi-mi spală sufletul de urma lui.
Durerea du-mi-o tu cat mai departe - şuvoaie negre printre frunze moarte...

citeshte cu voce tare versurile asta doo (sau patru, a fost alegerea ta "poetica" sa le scrii asha)
La ce altceva in afara de chiftelutza care joaca in burta unuia zgaltzait de 85 te trimite muzicalitatea versurilor de mai sus?

bashca exemplul citat cu opalinu'.
Shi sa fiu mai explicit (nu lua in seama sensul versurilor, e doar un exercitziu in care vreau sa-tz arat importantza ritmului):
"shi curg lin din cer senin din norishor opalin"
vs
"shi curg lin din cer senin norishor de opalin"
citeshte-le pe amandoo cu voce tare shi vezi de ce primu' suna nashpa shi este imposibil de recitat
aphextwinz
Junior Member

Mesajde Djinn » Mar Mai 31, 2005 3:36 pm

si voi va incapatzanatzi :p
"suvoaiele" de la inceput = durerea care se scurge din mine. "Trecutul meu pierdut e prin suvoaie" => am uitat de "el", amintirea lui s-a dus dracu odata cu suvoaiele alea. Ce-i asa de greu de inteles? :con:

(dar nu ma surprinde ca refuzati sa ganditi creativ si preferati sa dati cu bata. Nu-i prima oara.)

aia cu "si curg lin... etc" - este voit altfel decat restul poeziei, d-aia e si pusa cu alta marime de font, ritmul aminteste de descantecele populare (get it?) si face trecerea catre partea de vindecare.

alienor, am inteles, stiu ca tematica e banala :D

afex, explica-mi si mie metafora aia cu chiftelutza. Muzicalitate estem, ritm iambic, care-i problema. (Da, special am cuplat versurile doo cate do, finca ma enerva monotonia peisagistica a poeziei :p ). Ritmul nu e acelasi peste tot, la versurile popolare se mai intalnesc de-alde-astea, vezi explicatia de mai sus, alienor a intuit corect.
Djinn

Mesajde gaga » Mar Mai 31, 2005 3:39 pm

nocturna scrie:fluffi, la asta puteai sa foloseshti shi pe popalin ca rima de minune. ~p

~p ~p ~p

alienor, mie nu-mi place de cartarescu na, ghineon. mama lui de net

edit: flufi, vreau sa ma duc la un gratar, ma lasi? nici la tine nu e prima data cand faci scandal daca nu esti pe primul loc, asta este, poate poezia ta o fi mai buna da' vorba keshului " cecu a iesit ca la alegeri, nu l-au votat pe el, au votat schimbarea" ce satz fac daca ai obosit onoratu juriu, ghineon :D
gaga

Mesajde Alienor » Mar Mai 31, 2005 3:41 pm

flufilico, cred ca afex zicea de cat sunt (sau nu) de curgatoare versurile.. nu de cum simti tu suvoiul care s-a dus :)
Nu orice critica inseamna un refuz de gandire creativa din partea juriului..

shi da, insertia era evident ca e pusa expres, o imagine paralela sau o rupere de plan.
Alienor
Junior Member

Mesajde Djinn » Mar Mai 31, 2005 3:43 pm

io am pricipit ca nu toate versurile mele au ritm perfect :p dar primul exemplu chiar nu mi se pare cu probleme.
Djinn

Mesajde aphextwinz » Mar Mai 31, 2005 3:50 pm

Hai vi no ploa ie ma na ce ru lui
shimi spa la su fle tu de ur ma lui

du re rea du mio tu cat mai de par te
shu voa ie ne gre prin tre frun ze moar te

iaca silablele, oi fi eu prost recitator, eshti buna sa-mi pui accentzii dupa cum crezi tu ca ar trebui sa o citesc?
aphextwinz
Junior Member

Mesajde Alienor » Mar Mai 31, 2005 3:59 pm

Fluffy, iti inteleg ingrijorarea ... daca nu castigi s-a dus naibii statuia cu fluturele pe umar, care ti s-ar ridica in centrul orasului (intr-o piata care, dupa modelul Place Clichy, s-ar numi Place Fluffy ~p )
Pun la bataie un wischean si pentru concurentii necastigatori, sa-si inece amarul :D da nu stiu cum or s-o imparta, dat fiind ca-s cam raspanditi.,.

edit : "s-o imparta" = sticla, evident
Alienor
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mar Mai 31, 2005 4:01 pm

"suvoaiele" de la inceput = durerea care se scurge din mine. "Trecutul meu pierdut e prin suvoaie" => am uitat de "el", amintirea lui s-a dus dracu odata cu suvoaiele alea. Ce-i asa de greu de inteles?

ezat ce-ti spuneam
speli durerea in prima strofa cu ploaia, suvoaie si ce mai vrei . ok am inteles, frumos spre sublim.
da daca mai speli si amintirea tot cu ploaie si suvoaie in ultima deja te banalizezi si nu de alta dar o sa dispara dracu arielu si cilitu de pe piata si sa vaz cum spal io tot prin casa, rufe si vase , cu suvoaiele

refuzati sa ganditi creativ

noi? uare?
eyewitness

Mesajde Djinn » Mar Mai 31, 2005 4:02 pm

afex: nah, pune-i tu. Sa vad unde-am gresit.
O fi iambic, n-o fi iambic, o fi alt ritm? (nu le mai stiu pe toate) cert e ca eu pot sa recit versurile astea. Chiar sa le si cant :p

eye, n-ai intzales. durerea=suvoaiele (nu e "spalata de suvoaie"). Amintirea se duce odata cu suvoaiele astea. Nu e repetitie (care si aia ie figura de stil, in cazu in care nu stiai :p ) ci metafora.

bgtzl: me tired. geniu neintzeles go home rest eyes :D
Djinn

Mesajde eyewitness » Mar Mai 31, 2005 4:06 pm

o fi alt ritm?

da, de merngueeeee ~p

aufw: flu-flu tu de fapt ce vrei acum? sa ma convingi si mai mult ca (,) cu poezia ai dat chix?

tz-am zis mai devreme, pentru orijinalitate se ducea durerea si tristetea rea in prima transa de suvoaie (metaforic vorbind ca figura de stil da?) , boceai frumos pe ritm de bosanova de data asta in strofa doi (tot metaforic daca inteleji chestia asta) te inbatai cu opalin si popalin cu rachiu de rozmarin in strofa 3 (nemetaforic de data asta) si inchideai poezia cu shishu lu gabuba in vene unde odata cu suvoaiele de sanje aveai shansa sa scapi si de trecut (de data asta metaforic daca intelegi)

btw, zi-mi si mie cum ie floarea amara la gust? (metaforic bineinteles)
eyewitness

Mesajde gaga » Mar Mai 31, 2005 4:11 pm

:cry: vai si vai cata suparare cand nu castigam, vezi de ce sar toti? cecu cand a pierdut s-a amuzat, flufi nu intelege si pace. si nu o sa inteleaga. cartarescu sacs. :D
gaga

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Concursuri creatii literare