O shueta...amicala
bah gabuba, sa muara miraculosu de inanitie daca io n-am banuit ca a lu paiacecu ie a ta. prea scolaresc si infantil stilu pentru batranu lup de mare paiacec
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
daca pentru unii "licentza poietica" este un scut, invocat mai mult de critici, decat de autori, in cazul de fatza, treaba este numa un fum subtzire care se risipeshte la prima adiere de norishor opalin cu parfum de rozmarin din care picura turmalin.
consideri ca paiacecu nu poate invoca licentza poietica ?
pai, sh-atunci cu mine ciai ? ca io orcum tze-am notat cu 0.17 peste paiacec.
nu. unpic de latina mult in cretacic.
ai vazut, bre paiacecule ? are invidie pe tine, nu vrea sa cashtigi.
consideri ca paiacecu nu poate invoca licentza poietica ?
si daca nu iesea a lu' paiacecu in fatza n-as fi zis nimic
pai, sh-atunci cu mine ciai ? ca io orcum tze-am notat cu 0.17 peste paiacec.

N-ai facut scandari la latina?
nu. unpic de latina mult in cretacic.
ai vazut, bre paiacecule ? are invidie pe tine, nu vrea sa cashtigi.

-
nocturna - Mesaje: 8725
fluf,
Poezia libera inseamna sa fie totushi poezie. nu orice alaturare de cuvinte e poezie. nu orice alaturare de cuvinte care rimeaza e poezie. mai precis, nu e poezie buna. caci totushi n-ai primit 2 la tehnica. tehnic, o poezie trebuie sa aiba o melodicitate. degeaba ii dai tu cu cantatu'. shi Hi-Q ishi canta versurile, asta nu-le face mai putzin jalnice, shi nu ma refer numai la estetica: "Sunt trei zile deja de cand n-am mai fost acolo / la discolo / ma simt ca Marco Polo". Trecand peste numarul inegal de silabe, care totushi intr-un context poate sa fie apreciat, sunt cuvinte care pur shi simplu
"sparg" ritmul prin accentuarea lor aparte (cel putzin conform dictizonarelor - licentze, licentze dar n-am sa modific pronuntzia tuturor cuvintelor pentru ca poetul s-a cramponat de o exprimare)
Ma mira ca refuzi sa iti interpretezi propria creatie. Este singura ta sansa de a-tzi sustine cauza, iar evitarea imi arata ca tu de fapt nu ai un temei al contestatiei tale, probabil doar o frustrare din cauza notelor. Hai sa te conduc eu in cateva detalii exemplificatoare pentru cele doua/patru versuri:
Nitzel la estetica shi sa studiem efectul cuvintelor "gre prin tre frun". Ce vrei sa-mi sugerezi aici? Un Tanatos rarait? Muzicalitate? Putem asculta shi o Mobra, nu?
Nitzel la tehnic. Cum recitzi "ma' na ce' ru lui'" sau "ma' na ce' ru lui" (eu am ales varianta a doua). Caci versul urmator se termina in "de ur' ma lui'". Daca ma iau dupa intonatzia propusa de punctuatzie " - mana cerului - " nu am nici-un motiv sa accentuez ultima silaba din cerului pentru a avea un ritm corect, ci dimpotriva sunt tentat sa las cuvantul "cerului" sa pice neaccentuat. Daca ash avea "mana cerului ce varsa" de pilda, "lui" este accentuat in mod clar.
Alta parte care deranjeaza este faptul ca versurile au 10 - 10, 11 - 11 silabe, rezultand in 20 - 22 silabe. O diferentza cu atat mai deranjanta (stai linishtita, nu zic ca toate versurile sa aiba acelashi numar de silabe), cu cat prima silaba din a doua jumatate a primului vers, se suprapune peste ultima silaba a primei jumatatzi din al doiilea vers (silaba 11-a cum ar fi). Imi ceri o recitare diferita a celor doua versuri, deshi structural nu-mi indici asta, dimpotriva. Trebuie sa le vad ca doua grupuri de cate doua versuri pentru o recitare corecta.
Poezia libera inseamna sa fie totushi poezie. nu orice alaturare de cuvinte e poezie. nu orice alaturare de cuvinte care rimeaza e poezie. mai precis, nu e poezie buna. caci totushi n-ai primit 2 la tehnica. tehnic, o poezie trebuie sa aiba o melodicitate. degeaba ii dai tu cu cantatu'. shi Hi-Q ishi canta versurile, asta nu-le face mai putzin jalnice, shi nu ma refer numai la estetica: "Sunt trei zile deja de cand n-am mai fost acolo / la discolo / ma simt ca Marco Polo". Trecand peste numarul inegal de silabe, care totushi intr-un context poate sa fie apreciat, sunt cuvinte care pur shi simplu
"sparg" ritmul prin accentuarea lor aparte (cel putzin conform dictizonarelor - licentze, licentze dar n-am sa modific pronuntzia tuturor cuvintelor pentru ca poetul s-a cramponat de o exprimare)
Ma mira ca refuzi sa iti interpretezi propria creatie. Este singura ta sansa de a-tzi sustine cauza, iar evitarea imi arata ca tu de fapt nu ai un temei al contestatiei tale, probabil doar o frustrare din cauza notelor. Hai sa te conduc eu in cateva detalii exemplificatoare pentru cele doua/patru versuri:
Nitzel la estetica shi sa studiem efectul cuvintelor "gre prin tre frun". Ce vrei sa-mi sugerezi aici? Un Tanatos rarait? Muzicalitate? Putem asculta shi o Mobra, nu?
Nitzel la tehnic. Cum recitzi "ma' na ce' ru lui'" sau "ma' na ce' ru lui" (eu am ales varianta a doua). Caci versul urmator se termina in "de ur' ma lui'". Daca ma iau dupa intonatzia propusa de punctuatzie " - mana cerului - " nu am nici-un motiv sa accentuez ultima silaba din cerului pentru a avea un ritm corect, ci dimpotriva sunt tentat sa las cuvantul "cerului" sa pice neaccentuat. Daca ash avea "mana cerului ce varsa" de pilda, "lui" este accentuat in mod clar.
Alta parte care deranjeaza este faptul ca versurile au 10 - 10, 11 - 11 silabe, rezultand in 20 - 22 silabe. O diferentza cu atat mai deranjanta (stai linishtita, nu zic ca toate versurile sa aiba acelashi numar de silabe), cu cat prima silaba din a doua jumatate a primului vers, se suprapune peste ultima silaba a primei jumatatzi din al doiilea vers (silaba 11-a cum ar fi). Imi ceri o recitare diferita a celor doua versuri, deshi structural nu-mi indici asta, dimpotriva. Trebuie sa le vad ca doua grupuri de cate doua versuri pentru o recitare corecta.
- aphextwinz
- Junior Member
o, nasha, cat de darnica esti
Licenta poetica ar raspunde la invocatiile lu paiacecu in doar cateva cazuri in poezeaua respectiva, impiedicandu-se in rest de tz ori, printre fulgere, efectele "secetii" si vesnicii barati
(da dom'le, nu vreau sa castige iel sticla aia. :p are destui pruni in curte, ce-i mai trebe uischi? )

Licenta poetica ar raspunde la invocatiile lu paiacecu in doar cateva cazuri in poezeaua respectiva, impiedicandu-se in rest de tz ori, printre fulgere, efectele "secetii" si vesnicii barati

(da dom'le, nu vreau sa castige iel sticla aia. :p are destui pruni in curte, ce-i mai trebe uischi? )
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
fluffy* scrie:Licenta poetica ar raspunde la invocatiile lu paiacecu in doar cateva cazuri in poezeaua respectiva,
de ce doar cateva ? a ta e mai buna fiindca e a ta ?
impiedicandu-se in rest de tz ori, printre fulgere, efectele "secetii" si vesnicii barati
shi daca se impiedica de furtuni, torente, bobitze, tristetzi (rele) shi lacramei era mai...poetic ?
da' dupa expunerea de mai sus, mai doreshti explicatzii in plus ?

-
afex.
S-a zis "poezie libera" dar apoi s-a facut precizarea: daca nu veniti cu rima si ritm naiba va ia. asta n-am inteles-o eu.
"gre prin tre frun": daca tot te legi de alaturarea asta de consoane (dragutza ideea cu Thanatosul rarait :p ), efectul e de duritate, impreuna cu "(frun)ze moarte". Se vede ca m-am nascut in epoca gresita, aia din antichitate nu cunosteau Mobrele, eventual ar fi zis ceva de mugetul bourului sau grohaitul porcului
banuiesc ca "ma' na ce' ru lui". Eu nu simt o diferenta atat de deranjanta intre "lui" asta si "lui" din "de urma lui". Poate fiindca eu le pronunt pe amandoua semiaccentuat? (exista asa ceva? :con: ), nu stiu.
Sa-nteleg ca am gresit ca le-am unit doo cate doo? Daca le lasam catren n-ar mai fi fost problema asa mare?
Motivatia mea a fost de ordin vizual-estetic. Nu m-am gandit la probleme atat de amanuntite de "cursivitate a recitarii" pe care unirea asta le-ar crea. Dupa ce le-am unit, le-am recitit si nu mi s-a parut varza.
nocturna, ce nu intelegi din "balariile la mistou pe care le faceam in tinerete cand ma plicitiseam la ore"? Nu fiindca a lui e a lui si a mea e a mea.
S-a zis "poezie libera" dar apoi s-a facut precizarea: daca nu veniti cu rima si ritm naiba va ia. asta n-am inteles-o eu.
"gre prin tre frun": daca tot te legi de alaturarea asta de consoane (dragutza ideea cu Thanatosul rarait :p ), efectul e de duritate, impreuna cu "(frun)ze moarte". Se vede ca m-am nascut in epoca gresita, aia din antichitate nu cunosteau Mobrele, eventual ar fi zis ceva de mugetul bourului sau grohaitul porcului

"ma' na ce' ru lui'" sau "ma' na ce' ru lui" (eu am ales varianta a doua).
banuiesc ca "ma' na ce' ru lui". Eu nu simt o diferenta atat de deranjanta intre "lui" asta si "lui" din "de urma lui". Poate fiindca eu le pronunt pe amandoua semiaccentuat? (exista asa ceva? :con: ), nu stiu.
Imi ceri o recitare diferita a celor doua versuri, deshi structural nu-mi indici asta, dimpotriva. Trebuie sa le vad ca doua grupuri de cate doua versuri pentru o recitare corecta.
Sa-nteleg ca am gresit ca le-am unit doo cate doo? Daca le lasam catren n-ar mai fi fost problema asa mare?
Motivatia mea a fost de ordin vizual-estetic. Nu m-am gandit la probleme atat de amanuntite de "cursivitate a recitarii" pe care unirea asta le-ar crea. Dupa ce le-am unit, le-am recitit si nu mi s-a parut varza.
nocturna, ce nu intelegi din "balariile la mistou pe care le faceam in tinerete cand ma plicitiseam la ore"? Nu fiindca a lui e a lui si a mea e a mea.
-
voi nu v-atz plictisit sa o luati pe fata la mishto bre? hai ca mai e o proba, nu varsati tot acum. ca ia nu se plicti never ever, nu va temeti, dati-o de poiezea, a fo najpa.
fuarte, fuarte, fuarte urat si meschin pentru cineva care invoca licentze poietice. haidetz cu eseu(L)
daca nu iesea a lu' paiacecu in fatza n-as fi zis nimic
fuarte, fuarte, fuarte urat si meschin pentru cineva care invoca licentze poietice. haidetz cu eseu(L)
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
flu-flu, am o intrebare cu iz merlucian, tu iejti masochista ?
-
tu n-ai intzeles. de ce "balariile alea" nu pot fi invaluite in licentza poietica ? (doar pentru ca nu contzin metafore stufoase, sforaitoare shi obositoare ?) ie stilului lui, de a "balariza" poietic.
scuze, da' shi poezia ta face parte din aceiash categorie a tentativelor poietice, a creatziilor scrijelite la mijtou in liceu.
cursivitate a citirii, in primul rand ! care ie un aspect teribil de important.

scuze, da' shi poezia ta face parte din aceiash categorie a tentativelor poietice, a creatziilor scrijelite la mijtou in liceu.
cursivitate a citirii, in primul rand ! care ie un aspect teribil de important.
-
Rima shtiu ca nu e obligatorie, dar ritm trebuie sa fie shi la o poezie cu rima alba. Ca nu totzi reushesc, asta diferentziaza un poet bun de un poet prost. Sau cel putzin ai sa shtii de ce Afex tzi-a dat 8-9 la tehnica sau 5, chiar daca tu te-ai chinuit cu rimele sa iasa cat de cat.afex.
Shi sa shtii, ca din cate am citit pe forum, ai mai mari shanse sa iei note la tehnica (cel putzin la mine) la o poezie cu rima decat la una fara. La aia fara, de multe ori autorii ma pun in fatza unei simple inshiruiri de cuvinte shi dupa vreo 2-3 incercari de recitare ma las pagubash. Moment in care eu ma intreb daca aia nu e de fapt proza in care s-au infipt aleator nishte <Enter>-uri. Dupa care va urma un 4-5 la tehnica. Simplu, nu?

Bourul nu este rarait, iar "e"-urile alea sunt mai degraba behaituri de oaie"gre prin tre frun": daca tot te legi de alaturarea asta de consoane (dragutza ideea cu Thanatosul rarait ), efectul e de duritate, impreuna cu "(frun)ze moarte". Se vede ca m-am nascut in epoca gresita, aia din antichitate nu cunosteau Mobrele, eventual ar fi zis ceva de mugetul bourului sau grohaitul porcului

Poate fiindca eu le pronunt pe amandoua semiaccentuat? (exista asa ceva? ),

Ar fi fost oricum mai mica. Unindu-le doua cate doua, ai sugerat o unitate de vers care nu este sustzinuta. Shi nu am fost singurul care am avut probleme cu versurile tale unite.Sa-nteleg ca am gresit ca le-am unit doo cate doo? Daca le lasam catren n-ar mai fi fost problema asa mare?
Le-ai recitit ca pe doua versuri lungi? Sau, vorba Nocturnei, ca pe proza? Poate asha mergeDupa ce le-am unit, le-am recitit si nu mi s-a parut varza.

- aphextwinz
- Junior Member
nocturna, as mai avea io multe de zis despre poezia lu' paiacecu, dar ma abtzin
sa dea naiba, daca stiam ca poezele de-astea va ating pe voi la corazon... :p dar deh, proba a trecut, inspiratie sa fac asa ceva n-am avut...
da-mi exemplu din creatiile alea scrijelite pe banca la liceu. Si sa semene cu asta.
Eu n-am pus poezia mea pe primul loc, am pus-o pe-a lui necko; dar vad ca refuzati sa observati ca am mentionat asta in posturile mele. Poate sa scriu cu font 6? asa o sa vedeti? (iar pe-a lui paiacecu mai pe la coada :p )
deci nu exista semiaccentuat? :con: de ce-mi amintesc io atunci de "silabe semiaccentuate"?

scuze, da' shi poezia ta face parte din aceiash categorie a tentativelor poietice, a creatzilor scrijelite la mijtou in liceu.
da-mi exemplu din creatiile alea scrijelite pe banca la liceu. Si sa semene cu asta.
Eu n-am pus poezia mea pe primul loc, am pus-o pe-a lui necko; dar vad ca refuzati sa observati ca am mentionat asta in posturile mele. Poate sa scriu cu font 6? asa o sa vedeti? (iar pe-a lui paiacecu mai pe la coada :p )
deci nu exista semiaccentuat? :con: de ce-mi amintesc io atunci de "silabe semiaccentuate"?
-
flufleable scrie:da dom'le, nu vreau sa castige iel sticla aia. are destui pruni in curte, ce-i mai trebe uischi? )
O torn la radacina prunilor sa iasa tzuika shi mai tare.Te offtici? Iete numa ashea d-al dreaq o sa-m dau silintza shi n-o sa mai invatz pentru shcoala de shoferi, da le compun pa toate shi le analizez sa las paf juriu shi tot itz iau stecla aia de uischian:D
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
fluffy* scrie:da-mi exemplu din creatiile alea scrijelite pe banca la liceu. Si sa semene cu asta.
sa ma topejti cu miere, da' nu pricep. sa rascolesc acuma dupa celebrele oracole shi sa gasesc poezii asemenea sau cum ? cand zic, scrijelite pe banca, ma refer ca au ramas fics in acel stadiu.
personel, nici una dintre poezii nu m-a atins la miocard, nici macar pe langa, da' io-s mai insensibila. singura, poezia paiacecului a reushit sa ma destinda dupa atatea depresii.
-
paiacec, nu zice de doo ori, ca la tuamna te trezesti cu mine-n batatura.
(nu mine de razboi bre, mine=io
)
nashica, ce poiata esti
te-as topi cu miere si-apoi te-as turna in forme rascolituare (si le-as da apoi la frigider sa se racoreasca o tzara, ca-s prea fierbinti :p ) da' nu-s d-aia de fuse la parada de dumineca, deh
deci da, mie mi-e clar acu ce/cum tre sa scriu ca sa cuceresc "publicul jurat".
(nu mine de razboi bre, mine=io

nashica, ce poiata esti

deci da, mie mi-e clar acu ce/cum tre sa scriu ca sa cuceresc "publicul jurat".
-
ce/cum tre sa scriu ca sa cuceresc "publicul jurat".
cu mufa, fluturas pe tzatza , ou zburator si bineinteles merengueeee

-
haiditz bre cu eseiele odata.
io ash fi facut poiezie despre ploaie cam asa:
ploaia care va veniiiii le va potopiiiii pe toateeeeeeee
sa-ncercam sa facem noooooi un orash fara pacaaaaateeeee
io ash fi facut poiezie despre ploaie cam asa:
ploaia care va veniiiii le va potopiiiii pe toateeeeeeee
sa-ncercam sa facem noooooi un orash fara pacaaaaateeeee

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
ploo si mi-e dor
de-un fenomen cazator
torente, ape, suvuaie
sa-mi bag p00la-n ia de ploaie
ca mi-a loat tristetea rea
sa-mi bag p00la si in ia
(melc,melc,cotobelc
gargaritza ritza
popalin opalin
sa ma fut in rozmarin)
plunb
de-un fenomen cazator
torente, ape, suvuaie
sa-mi bag p00la-n ia de ploaie
ca mi-a loat tristetea rea
sa-mi bag p00la si in ia
(melc,melc,cotobelc
gargaritza ritza
popalin opalin
sa ma fut in rozmarin)
plunb
-
Am primit 4 lucrari pentru proba IV.
Termen limita pentru ca juratii sa trimita notele : 7 iunie 2005, orele 12:00. Notele se trimit prin PM la baixinho ©.
Termen limita pentru ca juratii sa trimita notele : 7 iunie 2005, orele 12:00. Notele se trimit prin PM la baixinho ©.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Oribilul Mosh - Junior Member
pijkej, si de unde bucuria asta imensa la matale? sau te oftici ca dupa iesirea triunfatuare din concurs totusi concursu mai continua?
-
normal ca-i muribund
v-a eclipsat flu flu pe toti si ati picat ca mujtele
v-a pierdut pe drum, numa cecu ce-i mai tine piept (fara fluturash)
v-a eclipsat flu flu pe toti si ati picat ca mujtele

v-a pierdut pe drum, numa cecu ce-i mai tine piept (fara fluturash)

-
Înapoi la Concursuri creatii literare