O shueta...amicala

Mesajde aphextwinz » Mar Iun 14, 2005 4:39 pm

nu toate basmele sunt creatzii populare. vezi basmele lui eminescu .. sau de ce nu, ale lui colin.
aphextwinz
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Iun 14, 2005 5:29 pm

alea se numesc basme culte. asa sa stii, aphexe !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mar Iun 14, 2005 5:40 pm

hai ca ma intorsei de la mare...departare de casa

afecs, notiunea de basm prezentata de dex se refera la o naratiune populara. chiar si multe alte definitii date basmului (fairy tale) in alte linbi, in special engleza, se refera tot la folclor, mitologie etc.

nu mai amintesc de alte aspecte legate strict de basm pentru ca se pare ca ati discutat pe trei pajini deja si cred ca nocti, flufanela, felina si miraculosu au punctat bine lipsurile insa un aspect pe care nici un concurent nu l-a avut in vedere a fost acela legat de categoria de varsta careia i se adreseaza bazmu.

mi-as dori, ca un experiment , fiecare din cei 4 concurenti , sa-si ia capodopera in brate si s-o citeasca unui copil din categoria "istetilor" de fro 8-10 anisori si sa asculte opiniile (a amintit ceva miraculosu in acest sens dar nu a accentuat) acestor copii. cred ca vor fi de 10 ori mai competenti in a judeca lucrarile decat noi , juratii.

in rest, sunt f dezamajit de aceasta proba.
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde sin ella » Mar Iun 14, 2005 5:44 pm

notiunea de basm prezentata de dex se refera la o naratiune populara.

in dex online se refera la o naratiune (populara), deci nu exclusiv populara, dupa puterea mea de intelegere.

iar de basmele culte am auzit si eu

in rest: :beer:
............................
sin ella

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Iun 14, 2005 5:54 pm

vedetzi ca am facut subiect cu lucrarile din afara concursului.

pentru inceput eseul lui Necko. Impecabil scris, in opinia mea !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde nocturna » Mar Iun 14, 2005 8:48 pm

aphextwinz scrie:nu toate basmele sunt creatzii populare.

de acord. da' tzi se pare tzie ca astea din concurs ce nu au fost populare, au fost culte ? in opiniunea mea era o abordare mult mai simpla a problemei. shi s-ar fi evitat shi pacatul nuvelei fantastice sau a povestirilor suprarealiste. :D
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde gabuba » Mar Iun 14, 2005 9:58 pm

sa o luam in ordine cronologica.

m-a deranjat
ca danone nu a tinut cont de faptul ca (in)juratii nostri trimit notele in ultimul moment si a atras atentia asupra lucrarii mele. era de comun acord stabilit sa nu comentam nimic inainte, parca asa imi amintesc. nu?

amate scrie:, eu stiam ca intr-un basm ie musai sa eziste lupta dintre bine si rau care sa fulmineze prin invingerea raului

tare prost mai stiai.
amaterasu, dragutzo, ca sa-ti refreshuiesc notiunele deja cunoscute, iti voi spune ca in introducerea comentariului literar al basmului pentru examenul de capacitate este specificat CLAR ca toata lupta personajelor fantastice, zmei, sperietori, zane si tot restu' se 'soldeaza' DE OBICEI (oricum ai da-o, nu exista intotdeauna) cu invingerea BINELUI. Mai is si la jurati hibe, dar trecem peste :p

flaf, ete pl basm. daca e sa o loam asa citeste-i tu unui plod istet de 8 ani ca n-o sa ai parte de uischean. ha!
plus ca basmu' lu fluf mi s-a parut ca a inserat exagerat de multe elemente deja cunocute.
personal am incercat sa inserez in dezimvoltura lucrarii mele, finalizate in asteptarea lui 381, numerele magice si alte detalii care ar putea identifica scrierea cu un basm.
insa cum juratii nostri considera musai intr-un basm regionalismele, nu se pune problema sa urmareasca asemenea detalii neimportante.
e miraculos de usor de inteles, e cu zane, uischean, rau care biruie intotdeauna, e? clar! :rolleyes:

sa nu credeti ca vreau a contesta vreo nota, nu! basmul meu (ca ne intoarcem la povestea cu e sau nu schita) sau ca sa scurtez povestea: scrierea mea, 'la piata libera', atat merita, dar vorbeam aici de argumentele juratiilor, care , pe alocuri, scartaie.
...si sa nu credeti ca m-am enervat :D
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Amaterasu » Mar Iun 14, 2005 10:28 pm

USER gabuba scrie:tare prost mai stiai.
amaterasu, dragutzo, ca sa-ti refreshuiesc notiunele deja cunoscute, iti voi spune ca in introducerea comentariului literar al basmului pentru examenul de capacitate este specificat CLAR ca toata lupta personajelor fantastice, zmei, sperietori, zane si tot restu' se 'soldeaza' DE OBICEI (oricum ai da-o, nu exista intotdeauna) cu invingerea BINELUI. Mai is si la jurati hibe, dar trecem peste
deci io stiam ca raul este invins de bine. nush ce basme ai citit tu in care zmeul ramane cu ileana, dar te asigur ca alea`s telenovele nu basme.

a! pt tine, tinere, nu sunt "draguto". "dragute" sunt colegele tale de clasa. te rog, de acum inainte, sa mi te adresezi cu AMATERASU, clar?! nici "amaterashu", nici "draguto", nici "pisi", nici nimic, inteles? ar fi chiar mai bine sa nu mi te mai adresezi deloc pe durata acestui concurs. multumesc anticipat.

da, uitasem. POVESTIREA TA NU ESTE BASM!, dar banuiesc ca stiai asta de fapt, doar ca ai vrut sa ne dem ca tu esti "altfel"...

later edit:
gabuba scrie:m-a deranjat ca danone nu a tinut cont de faptul ca (in)juratii nostri trimit notele in ultimul moment si a atras atentia asupra lucrarii mele. era de comun acord stabilit sa nu comentam nimic inainte, parca asa imi amintesc. nu?

adica tu crezi ca noi nu ne prindeam de greseala aceea (ca si de multe altele) daca nu ne atentiona danone?! ~p ai haz azi!
vezi ca eu nutz permit cu "(in)juratii", da?! data viitoare cand mai folosesti aceasta scriere fa asa: (in)juratii + juratul amaterasu, da? ca sa dorm eu linistita.
Sunt ura falselor feline, surprinse-n perne adormite...
Oderint dum metuant.
Amaterasu

Mesajde eyewitness » Mie Iun 15, 2005 6:33 am

se 'soldeaza' DE OBICEI (...) cu invingerea BINELUI

esti sigur?

sinelo, cu cuvintele tele, ce intelegi matale prin bazm cult?
eyewitness

Mesajde piskeshu » Mie Iun 15, 2005 9:04 am

Ma io-mi amintesc de-un basm Tinerete fara batranetze... in care pe la sfarsit toti erau oale si ulcele, nicicum nu-mi amintesc sa fi invins binele, poate doar morala.
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde Alienor » Mie Iun 15, 2005 9:28 am

gabuba, poate ai vrut sa spui ca se soldeaza cu VICTORIA binelui?

pijkesh, i-adevarat ca basmul ala e destul "dur", insa cred ca-i exceptia care confirma regula (si pana si basmul asta incepe cu "a fost odata.. cand facea plopul pere si rachita micsunele", se termina cu "s-am incalecat..")
Alienor
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mie Iun 15, 2005 9:41 am

facea plopul pere

plopshoru ,da ?

pijkej, da gheonoaia si scorpia ce plm erau? maici?
eyewitness

Mesajde sin ella » Mie Iun 15, 2005 9:59 am

eyewitness, nu stiu sigur

Cu cuvintele mele: basm care are autor spre deosebire de cele populare care sunt transmise pe cale orala din generatie in generatie????? Nu? Se invata in liceu ceva basm cult, pe vremea mea dar am uitat de atunci
............................
sin ella

Mesajde gabuba » Mie Iun 15, 2005 10:06 am

s-a suparat amate ~p

Amaterasu scrie: a! pt tine, tinere, nu sunt "draguto". "dragute" sunt colegele tale de clasa. te rog, de acum inainte, sa mi te adresezi cu AMATERASU, clar?!

ete nah ~p ignora-ma daca nu-ti convine ~p

nici "amaterashu"

pffffff....

POVESTIREA TA NU ESTE BASM!

ei, nu zau? nu de alta, dar nu-mi dau seama daca aduci vreo noutate in aria mea de cuuuu-noshhh-tiiiin-teeeee, cand eu deja incercasem sa scurtez povestea.

banuiesc ca stiai asta de fapt, doar ca ai vrut sa ne dem ca tu esti "altfel"...

da, tot ce am vrut a fost sa iti demonstrez tie ca sunt altfel. m-ai prins.

adica tu crezi ca noi nu ne prindeam de greseala aceea (ca si de multe altele) daca nu ne atentiona danone?! ~p ai haz azi!

nepretuita domnisoara, aici nu e vorba de o greseala care ar fi putut fi observata sau nu, caci nu asta am adus in discutie! ...ci faptul ca danone a incalcat o regula esentiala a acestui joc. asta m-a deranjat.

vezi ca eu nutz permit cu "(in)juratii", da?! data viitoare cand mai folosesti aceasta scriere fa asa: (in)juratii + juratul amaterasu, da? ca sa dorm eu linistita.

scuza-ma, dar iar te-ai vrut ironica? ~p
cand vei mai renunta la atitudinea asta princiara , iti garantez ca vei avea un somn de frumusete asa de linistit ca de dimineata nici tu nu te vei mai recunoaste...
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde eyewitness » Mie Iun 15, 2005 10:09 am

cam asa ceva sinelo, dar si ala cultu are la origine tot popularu, autoru creand o varianta de sinestatatoare a multiplelor variatiuni populare in circulatie ale aceluiasi basm. este valabil si in cazu doinelor, baladelor etc. deci , se poate concluziona ca basmu este o naratiune populara, asa cum a precizat si nocti mai sus, unde cultu se refera mai mult la ideea de autor si nu la continut. parerea mea (cb)
eyewitness

Mesajde Oribilul Mosh » Mie Iun 15, 2005 10:15 am

Stimatzi concurentzi, onorat juriu, dragi prieteni, danone.....

In aproximativ 105 minute se termita timpul limita pentru trimitere a fabulei. Astept lucrarile concurentzilor la adresa bine cunoscuta : PM la Oribilul Mosh.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde Alienor » Mie Iun 15, 2005 10:20 am

Diferentele intre basmul cult si cel popular tin intr-adevar mai mult de autor (basmul cult are autor) si de forma (fixa, la basmul cult, pe cand cel popular evolueaza, circuland si fiind mereu repovestit). Sursa de inspiratie/originea pt basmul cult sunt tot basmele populare ori traditiile/credintele. Fantasticul este prezent, la fel si personajele supranaturale.
Alienor
Junior Member

Mesajde aphextwinz » Mie Iun 15, 2005 11:58 am

Acu' ca v-atzi lamurit ca shi alea culte sunt basme, va rog sa cititzi Vladimir Colin - Maria Sa Moshul (basm pentru copii, il intzlege oricine, dar in afara de o frunza mare de brusture pe care exista un castel verde pazit de ultimul dinte cazut al moshului, nu este atat de fantezist, dar intr-adevar invoca o realitate posibil rurala). Prin asta vreau sa va arat ca intr-un basm mult-ashteptata lupta intre rau shi bine poate sa se intample la un nivel mult mai subtil, acela de morala.
Dar asta, dpmdv, este o scuza doar pentru primul basm pe care eu sincer nu l-am intzeles. Adica autorul ishi poate scuza oricum personajele shi actziunile lor.
Legenda cocoshului shi povestioara fantastica cu palatul nu prea au shanse sa-shi apere in nici-un fel apartenentza la basm. Fatza de astea chiar am un regret pentru faptul ca nu le-am "ars" mai rau la tehnica.
aphextwinz
Junior Member

Mesajde Djinn » Mie Iun 15, 2005 12:03 pm

Si "Mustatile fara pereche" e criminala, sau basmu' ala cu cei doi prosti - omu' cuminte si omu' cu scaun la cap ~p
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde gabuba » Mie Iun 15, 2005 12:22 pm

deci mai avem o proba si gata? sceneta? hai cu definitii, fluf.
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde nocturna » Mie Iun 15, 2005 12:25 pm

aphextwinz scrie:Fatza de astea chiar am un regret pentru faptul ca nu le-am "ars" mai rau la tehnica.

las, ne revansham la fabula. :D

nocturna

Mesajde Alienor » Mie Iun 15, 2005 12:25 pm

Fosti concurenti, reveniti, va rog io frumos. [-o
Actuali concurenti, reveniti-va !! (va rog tot io, tot frumos)
cam atat am voie sa spun deocamdata...
Alienor
Junior Member

Mesajde Djinn » Mie Iun 15, 2005 12:29 pm

n-am chef sa definitii :P cine are chef, sa puna.

(urasc emoticoanele astea!! le urasc, le urasc, le uraaaaaasc! )
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde gabuba » Mie Iun 15, 2005 12:31 pm

pentru ce sa mai revine , alienoare? pentru o proba?
lasa ca au ramas adevaratii luptatori, cei mai cei din frunce ~p
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde eyewitness » Mie Iun 15, 2005 12:39 pm

gabuba, mai sunt 6 probe dupe sceneta
faza a doa :)
vor fi comunicate saptamana viituare
eyewitness

Mesajde Alienor » Mie Iun 15, 2005 12:45 pm

sa revina, gabuba, pentru ca dezamajirea-i mare (si cred ca nu doar a mea). Mai ca-mi vine sa propun sa dea toti juratii notele de astazi, ca sa ne varsam nervii-n voie
Alienor
Junior Member

Mesajde gabuba » Mie Iun 15, 2005 1:07 pm

eyewitness scrie:gabuba, mai sunt 6 probe dupe sceneta
faza a doa :)

inca 6? :nesigur:
si se califica doar fluf in faza a doua, nu? dar noi vom fi alaturi de ea orice ar fi! :grup:

sper sa se afiseze cat mai rpd urmatoarele probe, poate le lucrez in avans, ca mai pleaca lumea din localitate. :D
- Toţi in păr!
gabuba

Mesajde Daimon » Mie Iun 15, 2005 1:13 pm

gabubi, cam iubacios zilele astea.:P

in loc sa te bucuri ca mai sunt 6 probe si poti sa o ajungi pe fluffy, tu carcotesti...
Daimon

Mesajde Oribilul Mosh » Mie Iun 15, 2005 1:39 pm

eye-ule...eu propun ca una din probele urmatoare sa fie epopeea :D
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde nocturna » Mie Iun 15, 2005 1:43 pm

io propun piesa de teatru, sa le punem capac. ~p

nocturna

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Concursuri creatii literare