deschid acest thread in ideea ca poate foarte multi dintre noi am cochetat candva , mai mult sau mai putin, cu dezlegarea cuvintelor incrucisate fie ele integrame sau rebusuri. un real exercitiu al mintii care apeleaza atat la cultura generala cat si la cunostintele de limba romana in special cele legate de vocabular. ma voi opri mai mult asupra rebusului care pare ceva mai dificil decat integrama si are o mai mare varietate si optiuni. in primul rand sunt careurile tematice unde cuvintele incrucisate in careu trebuie sa fie, intr-o proportie cat mai aproape de suta la suta, de o tema data. in al doilea rand sunt careurile netematice care din punctul meu de vedere sunt cele mai atractive dar si mai dificile. aici intalnim careurile cu definitii elaborate, fraze pompoase si eventual elevate pt definirea unui singur cuvant, cele cu definitii cu pista falsa in care "evidentul" trebuie eliminat si gasita pista corecta si cele cu asa zisele "surprize" unde in titlul careului se da un "algoritm"(cheie) care dezlegat si aplicat definitiilor ofera solutia rezolvarii careului.
in continuare va propun un exercitiu, sper io interesant, legat de definitiile rebusiste fie elaborate, fie cu pista falsa, in care sa incercam sa gasim solutia corecta la definitiile pe care fiecare le poate posta pe acest thread.
dupa fiecare definitie trebuie sa se mentioneze : nr de litere, masculin sau feminin, plural sau singular.
conform regulilor rebusiste nu sunt acceptate : substantivele proprii, subst. articulate, diminutivele, verbele ci numai cuvintele (substantive si adjective,
verbe la infinitiv ) ce apar in dex .
bineinteles ca cei care vor gasi definitia corecta vor primi eternele bile albe introduse pe alt thread de aphex
pt inceput iata o definitie mai veche care mi-a placut foarte mult la vremea ei :
Ofera servicii la inaltime (10 litere/fem/sing)
succes!
later edit onk: la cererea aiului am completat carevasazica cu roshu