Oricum excelenta...

In mijlocul odaii se afla Lizaveta, cu o legătură măre in braţe — era ălbă că varul; n-avea putere nici sa strige şi-o privea incremenită pe soră ei ucisa. Cand il văzu năvălind in odaie se infiora, o cuprinse tremurul şi faţa i se schimonosi de groază; ridică incet braţul in sus, deschise gura fară să scoată un sunet şi, incet de tot, se retrase de-a-ndaratelea intr-un colţ al odaii, unde se ghemui fără să-şi ia ochii de la el, fără să poată striga, ca şi cum n-ar mai fi avut suflare. Raskolnikov se repezi asupra ei cu toporul; buzele Lizavetei se strimbară jalnic, ca ale unui copil mic cand se sperie la vederea unui lucru care-l ingrozeşte şi se pregăteşte să ţipe. Nenorocita de Lizaveta era intr-atat de naiva, bătuta de soartă şi fusese intotdeauna atat de terorizată, incit nu-şi ridică braţul să-şi apere faţa, cum ar fi fost natural, căci toporul era acum in dreptul obrazului ei. 펺i ridică numai uşor mina stingă, dar nu pină in dreptul feţei, şi o intinse incet inainte, ca şi cum ar fi vrut să-l depărteze. Lovitura o nimeri drept in ţeastă şi tăişul despică fruntea aproape pină in creştet. Femeia se prăbuşi.
Dostoievski - Crima si pedeapsa.
Doi dintre bărbaţi fumau in picioare. Un altul stătea jos cu o cravaşă pe genunchi, iar cel aplecat asupra ei, mangaindu-i un san, era chiar iubitul ei. Numai că toţi patru o avuseseră, iar ea nu reuşise să il deosebească de ceilalţi.
I s-a explicat că va fi mereu la fel, cat timp va sta la castel, că niciodată, noaptea, nu va putea vedea chipurile celor care o vor viola şi o vor tortura, aşadar niciodată nu va şti care vor fi cei răspunzători de tot ce poate fi mai rău. La fel se va intampla şi cand va fi biciuită, mai puţin in momentul cand va dori să vadă cum este biciuită, drept care nu va fi legată la ochi, insă bărbaţii vor purta măşti, aşa incat nici atunci nu le va putea vedea feţele. Iubitul ei o ridicase aşa, imbrăcată in mantia roşie, şi o aşezase pe braţul unui fotoliu, la colţul şemineului, pentru a putea asculta ceea ce avea să i se spună şi pentru a putea vedea ceea ce urma să i se arate.
Este vorba de un amestec de hornizare cu repulsie, cu stupoare şi lista contradictorie ar putea continua. De mult nu am mai citit o carte atat de bună prin impactul pe care il are asupra cititorului. Dar este şi o carte bine scrisă. Este fresca injosirii extreme, a unui masochism dus la absurd, este dincolo de puterea de inţelegere. Nu sunt o feministă convinsă, dar in prima parte am fost revoltată de injosirea femeii, totuşi, inaintand in poveste am realizat că nu are nicio legătură cu condiţia femeii, este vorba de sclavia umană şi nu cea fizică, ci cea psihică. Finalul e singurul care strică atmosfera. E neterminată. Totuşi, este o carte pe care o recomand, deşi trebuie să fii pregătit psihic pentru a o citi. Şi o spun eu, care dupa ce am citit Sade credeam ca nu prea mai are ce să mă impresioneze. Andra Ilias.
IOANA NICOL scrie:Povestea lui "O", o carte care intradevar m-a marcat, dar intr-un mod neplacut. Plăcere şi infern, erotism şi delir intr-o carte unică: romanul unei vieţi, singurul roman scris de o autoare ce avea să-şi păstreze anonimatul pană la varsta de 86 de ani!
Shaki scrie:si asta ar aduce nou... ce?
taci kantemire ca pe Creanga ti l-am batut
eliana scrie:mai multe detalii despre cartea citita de ea.
. Iar daca n-o fi fost asa, ce era mai usor de facut? sa scrie de mana acelasi lucru sau sa faca copy/paste?nu stiu de unde ai informatia potrivit careia dostoievski ar fi scris la betie. imi pare cam curioasa, ca sa nu spun mai mult.
in Romania Mare este o rubrica numita "Lecturi la lumina ceaiului". ia da o tura pe-acolo si-ai sa vezi ca sunt chestii interesante scrise de oameni cu bagaj literar forte in spate, multi dintre ei fiind scriitori. Si, printre altele, au fost adusi in discutie Dostoevki si Marin Preda despre care se spunea ca scriau sub influenta alcoolului. Despre cel din urma chiar Kantemir ti-ar putea spune, cu mana pe masina ce-l tine in viata ca asa e.Kanti: da, steaua aia de la rasarit nu anunta un nou mantuitor nascut din fecioara si suc de portocale, ci anunta invierea maiorescului, carele sa se ocupe de noul creanga
vezi c-o sa vrea sa te ia cu el, daca ii place de tine
helga scrie:nu cred ca ioana a intentionat sa faca vreo "magarie"
Shaki scrie:cum sa citesc romania mare?chiar daca stiu ca sunt oameni de cultura acolo, sunt lucruri care o descalifica din start, ca sa zic asa. si apoi, ce gen de discutii sunt astea, dostoievski era betiv, eminescu avea sifilis, nu mai stiu care era curvar. ce, suntem la revista cancan sau click? macar din literatura sa dispara genul asta de abordari...
Shaki scrie:nu injur politicienii nici deschis nici pe la colturi fiindca nu fac politica. iar aici discutam de literatura.
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator