"Alb vs. negru" presupune doua perceptii total opuse - dar banuiesc ca nu la asta te referi.
Laptele este ceva vizibil, palbabil, baubil :p poti folosi aceeasi logica/argumentatzie in cazul unui concept imaterial?
Sa presupunem ca da.
Ceea ce vrei tu sa zici este ca, pentru a avea o valoare epistemologica, laptele trebuie sa fie limitat la culoarea alb? Cum ramane cu toate celelalte experiente si perceptii/perspective? Asta imi suna un pic a cenzura, a conservatorism. In momentul de fatza si din perspectiva postmoderna a realitatzii in care traim acum (daca nu cumva s-a trecut intre timp la altceva si-am ramas io in urma :p ) este foarte greu sa acceptam aceasta limitare.
Tu vrei sa demonstrezi ca, pentru ca laptele sa aiba valoare, el trebuie sa fie doar alb si cu asta basta.
Cu alte cuvinte, intorcandu-ne umpic mai catre subiectul dezbaterii, adoptzi o pozitzie care mie personal mi se pare limitativa (stiu, ma repet), imbacsita si o piedica in calea unei evolutzii si dezvoltari normale a omului, societatii si umanitatii in general si pe care eu personal n-o suport. Anume: Dumnezeu este cum spun eu (Biserica Catolica, sa zicem - nu pot sa zic "crestinismul in general" pentru ca intre timp au aparut foarte multe factiuni si nu le cunosc, ca atare nu doresc sa comit o eroare declarand ca totzi sunt la fel din punctul asta de vedere) si totzi ceilaltzi suntetzi niste pagani fara credinta, fara Dumnezeu.
Din acest punct de vedere, eu sustzin ca laptele este nu numai alb si negru, in acelasi timp, ci are si o infinitate de nuantze aflate intre alb si negru.
Pe de alta parte, sa nu uitam de eschimosi: ei spun ca laptele e alb de-nu-stiu-care si au un anumit cuvant pentru nuantza aia (sa zicem x si presupunand existenta a 25 de cuvinte in lb. eschimosilor pentru a desemna diverse nuantze de alb). Eu insa vad laptele alb pur-si-simplu si poate ca din limba lor nu cunosc decat un cuvant care inseamna "albul" (y) . Din punctul meu de vedere, am zis bine. Din punctul lor de vedere, am facut o greseala imensa

laptele este x, nu poate fi decat x si a-l denumi altfel decat x (adica y) este total incorect. E vorba de perspectiva. Si eu si eschimosii avem dreptate. Laptele este, in acelasi timp, si x si y. In plus, pentru mine el poate fi si z, w, etc (celelalte 23 de cuvinte care inseamna "alb" in eschimosa).
Intelegi unde bat? vreau eu sa zic ceva aici dar nu stiu daca am fost suficient de coerenta :p
Din cate am putut intelege rapid (o wikipediala scurta, ca n-am avut prea mult timp la dispozitie), Aristotel sustinea cumva ca numai ceea ce poate fi perceput (cu simtzurile - vaz, auz, miros, etc) are valoare?
Ceea ce-mi declansheaza alta idee :p eu aud muzica. Asta inseamna ca are valoarea epistemologica pe care o cautzi tu, insa muzica nu este creata/ascultata de oameni pentru ca reprezinta un concept valid dpdv stiintific. :rolleyes:
Fara a nega valoarea logicii clasice, remarc totusi ca nu se poate aplica oricum si in orice context, fara a risca sa omitzi ceva; si poate ca acel ceva ar fi esentzial.
Mama cat am scris :T