de que » Sâm Apr 01, 2006 2:58 pm
In primul rand, threadul asta e binevenit, mi-as fi dorit sa am pe cineva care macar sa-mi sugereze cu ce carti de filozofie sa incep.
Bradut, exagerezi cu Socrate, dar si mie imi place mult mai mult decat Aristotel, Kant, Hegel... (si mult mai mult decat Nietzsche, desigur, desi recunosc ca polonezul e filozof mai bun) Si ai perfecta dreptate, filozofia e buna doar pentru persoane precum gaga, (daca "gaga" e noul username al lui "danone") le da ocazia sa arate unui forum intreg cum sunt mai culte decat cvasianalfabetii care posteaza pe aici. Cine vrea sa fie cu adevarat inteligent, sa puna mana sa citeasca literatura de calitate (parerea mea!)
Recomand inceperea lecturilor filozofice cu Albert Camus (scrierile lui sunt undeva intre literatura si filozofie) si Friedrich Nietzsche, (dar nu "Asa grait-a Zarathustra", ca aia trebuie citita printre ultimile) cu scrierile "Dincolo de bine si de rau" si "Despre uzul si abuzul istoriei in viata" (capitala pentru intelegerea textelor sale ulterioare, o gasiti gratis pe net, in english) Desigur, degeaba il citesti pe Nietzsche daca habar n-ai nimic despre Grecia antica. Pentru cei care vor sa citeasca filozofi idealisti, neaparat trebuie sa inceapa cu Aristotel si sa-i ia pe toti la rand (dupa parerea mea, Schelling e singurul care merita citit).
Oricum, pentru mine singurele carti de filozofie sunt "Lumea ca Vointa si Reprezentare" de Schopenhauer si "Fiinta si Neantul" de Sartre.
Leer perjudica gravemente su estupidez.