cacofonia salveaza romania?

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Mesajde Djinn » Joi Iul 28, 2005 10:31 am

am citit threadu inainte sa postez, n-ai mentionat nicaieri de unde stii tu de teoria asta.

pentru 2) nu mi-ai raspuns la intrebare. Chiar e permisa in scris?! io stiam ca nu.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde baixinho© » Joi Iul 28, 2005 11:17 am

ia cititi voi aici, poate va luminati in vreun fel. daca nu, luati o lanterna, o bricheta, ceva de genul asta.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
baixinho©

Mesajde kant emir » Joi Iul 28, 2005 11:31 am

fluffy* scrie: n-ai mentionat nicaieri de unde stii tu de teoria asta.

Da, asa e. Pentru ca, am mai zis:
kant emir scrie: am prezentat-o zilele trecute. Restul detaliilor nu le mai tziu minte, si nici nu stiu exact pe unde sa le caut.

Despre acel (2):
Stii tu sa fie interzisa? Macar cea verbala? Si daca da, pot sa-ti cer si eu sa detaliezi?
Nu ca m-as eschiva de la raspuns c-o intrebare (am si recunoscut ca nu stiu si ca trebuie sa caut), dar m-ai facut curios.
Despre cele trebi ale Academiei nu pot decat sa spun ca exista. Se mai elaboreaza cate o "Gramatica" (academicienii o comit, ne-academicienii o contesta), cate un set de reguli de scriere, pe urma se mai revine (vezi treaba cu "a") si asa mai departe. E drept, de acolo (Academia) se impune regula.
baixinho © - da, e un punct de vedere avizat, desi nu lamureste chiar toate curiozitatile.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir

Mesajde baixinho© » Joi Iul 28, 2005 11:37 am

nu stiu ce scrie acolo, ca nu am avut rabdare sa citesc.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
baixinho©

Mesajde Djinn » Joi Iul 28, 2005 12:07 pm

1) aha
2) da, asa am invatzat la gramatica. Cacofonia este o greseala de exprimare. Si, dupa cum am zis mai jos, limba romana nu e singura care are o asemenea regula. La noi "ca-ca"/ "ca-cu" s-au impamantenit ca foarte deranjante si de evitat, din cauze evidente.
Djinn

Mesajde kant emir » Joi Iul 28, 2005 12:37 pm

Nu tin sa ma cert cu tine, dar :
fluffy* scrie:1) aha

Ai citit vorbele Pruteanului din linku baixului? - in mare, o sa regasesti acea "teorie" pe-acolo.
fluffy* scrie:2) da, asa am invatzat la gramatica. Cacofonia este o greseala de exprimare. La noi "ca-ca"/ "ca-cu" s-au impamantenit ca foarte deranjante si de evitat, din cauze evidente.

Ce-ai invatat tu la gramatica (nu contest nimic !) e una si neverificabila, dar pe mine m-ai intrebat asa: "teoria aia de unde ai luat-o? de la academia romana?" - nu puteam sa raspund "ca asa am invatat eu undeva" (gaga m-a intrebat "si mai exact care ar fi aceea, scoasa de cine, bazata pe ce?")
Deranjant si de evitat nu e tot aia cu "interzis". La fel de deranjante si nerecomandate sunt regionalismele (ca ex) intr-o comunicare oficiala, de presa, "academica" etc.
Cred ca ar fi util sa deschizi linku' cu pricina (poate ca asa n-o sa mai fie nevoie sa caut eu "detaliile").
kant emir

Mesajde Djinn » Joi Iul 28, 2005 12:53 pm

kant emir scrie:Nu tin sa ma cert cu tine, dar:

dar te-ai nascut carcotash si cu chef de cearta? :D

Am citit cand s-a postat linku.
1) incidentally, pruteanu e cam exagerat de felul lui.
2) insa asta nu inseamna ca contest ce zice dansul acolo. De la teoria asta banuiesc ca vine si expresia "cacofonie de sunete". De exemplu.

Ce-ai invatat tu la gramatica (nu contest nimic !) e una si neverificabila, dar pe mine m-ai intrebat asa: "teoria aia de unde ai luat-o? de la academia romana?" - nu puteam sa raspund "ca asa am invatat eu undeva"

de ce nu? daca tie ti-e jena de adevar si sa zici ca n-ai studiat la academia romana ~p e vina mea?! ceea ce se preda la gramatica in scoala sunt normele acceptate de academia romana, nu cine stie ce balarii. Ma rog, daca nu cumva profu tau de romana e frun ciudat sau frun vizionar :P

Deranjant si de evitat nu e tot aia cu "interzis".

deranjant si de evitat = interzis de bunul simtz.

Cred ca ar fi util sa deschizi linku' cu pricina (poate ca asa n-o sa mai fie nevoie sa caut eu "detaliile").

ma tratati de sus? fain, frumos, nici o problema. ramaneti cu superioritatea dvs.
la revedere. guzbai.
Djinn

Mesajde kant emir » Joi Iul 28, 2005 1:07 pm

Carcotas - tre' sa recunosc, insa doar de amuzament. N-am intentionat "superioritatea" despre care amintesti - sori daca asa a parut. Acolo (unde duce linku) chiar sunt o sama de chestii care s-au discutat aici (lamuririri !?).
pruteanu e cam exagerat de felul lui - da, dar este un excelent cunoscator al limbii noastre. Exagerarile lui nu au legatura cu discutia de aici.
ceea ce se preda la gramatica in scoala sunt normele acceptate de academia romana - si aici sunt de acord, doar ca regulile se schimba (in secolul trecut au fost ... nu stiu exact, dar multe schimbari de reguli)
deranjant si de evitat = interzis de bunul simtz - da, de acord, doar ca nu neaparat si nu intotdeauna.
Vezi ca vorbim mult si degeaba?
kant emir

Mesajde Djinn » Joi Iul 28, 2005 1:32 pm

pruteanu e cam exagerat de felul lui - da, dar este un excelent cunoscator al limbii noastre. Exagerarile lui nu au legatura cu discutia de aici.
d-aia am si zis ce-am zis la punctu doi.

ceea ce se preda la gramatica in scoala sunt normele acceptate de academia romana - si aici sunt de acord, doar ca regulile se schimba (in secolul trecut au fost ... nu stiu exact, dar multe schimbari de reguli)
da, mama, da' profesorii nu predau regulile alea vechi ~p

deranjant si de evitat = interzis de bunul simtz - da, de acord, doar ca nu neaparat si nu intotdeauna.
evident. totul e relativ.

Vezi ca vorbim mult si degeaba?
vad ca nu reusesc sa ma cert nici cu tine pe zioa de azi :)
Djinn

Mesajde kant emir » Joi Iul 28, 2005 1:55 pm

Pai asa zi bre, catz trebe "rasboiu" !
"doar ca regulile se schimba " - asta a vrut sa insemne ca o regula daca e buna, nu se schimba decat dupa decenii bune (si atunci nu se cheama ca s-a schimbat, ci ca s-a actualizat, dupa nevoile evolutiei limbii). Atunci cand se schimba des, se cheama ca e vorba de reguli proaste.
evident. totul e relativ
- uite, am facut si efortul asta:
[quote="boier Pruteanu"]Dacă]
(N-am nici o chemare pt marea cearta, e prea mare caldura.)
kant emir

Mesajde sin ella » Joi Iul 28, 2005 2:03 pm

Kant emir,

emoticoanele (sau michimausii, cum iti place tie sa-i alinti) au fost lasate de dumnezeu pe forum ca sa ne exprimam starile de spirit cu ajutorul lor. Daca ai mei se tavalesc de ras inseamna ca pe mine m-a amuzat ceva nespus. Si nu, nu ma pot lipsi de ei, de tavalitori (how funny :doh:).

kant emir scrie:Ai citit vorbele Pruteanului din linku baixului? - in mare, o sa regasesti acea "teorie" pe-acolo.

in foarte mare, in exagerat de mare am putea spune. ce anume din teoria expusa de tine se regaseste in textul lui Pruteanu? Ca sa nu te obosesti sa cauti tu detaliile:

kant emir scrie:O anume teorie spunea ca cacofonie (ai notat-o ? pe "că]repetare suparatoare a grupului consoana-vocala de la finalul unui cuvant la inceputul cuvantului urmator (gen "pe perete", "cu cuvintele" etc)[/B].

Ia exemplul lui Pruteanu si arata-mi repetarea suparatoare a grupului consoana-vocala bla bla...

Cacofonie va să zică, o asociaţie supărătoare, dezagreabilă, dizgraţioasă de sunete, INDIFERENT care, şi nu neapărat ca-ca. E adevarat că aceasta din urmă e cea mai frecvent şi cea mai direct agasantă. Dar, repet, nu e singura cacofonie. Intr-o propoziţie cum ar fi, să zicem: "Adesea la sedinţă toţi taţii tac", finalul ţă- toţi- taţii- tac, prin sonoritatea sacadată şi ţăcănitoare, adică ridicolă, e o cacofonie perfectă!

Lumea te-a contrazis pentru ca ai invocat “acea teorieâ€Â
............................
sin ella

Mesajde Djinn » Joi Iul 28, 2005 2:08 pm

halal rasboi ~p

in alta ordine de idei... deci da, de acord. :D

ps -lol, a aparut sin ergia sa ne dea peste cap armonia ~p
Djinn

Mesajde kant emir » Joi Iul 28, 2005 2:49 pm

[quote="sin ella"]

(1)emoticoanele (sau michimausii, cum iti place tie sa-i alinti) au fost lasate de dumnezeu pe forum ca sa ne exprimam starile de spirit cu ajutorul lor. Daca ai mei se tavalesc de ras inseamna ca pe mine m-a amuzat ceva nespus. Si nu, nu ma pot lipsi de ei, de tavalitori (how funny :doh:).
...
(2)in foarte mare, in exagerat de mare am putea spune. ce anume din teoria expusa de tine se regaseste in textul lui Pruteanu? Ca sa nu te obosesti sa cauti tu detaliile:
...
(3)Lumea te-a contrazis pentru ca ai invocat “acea teorieâ€Â
kant emir

Mesajde sin ella » Joi Iul 28, 2005 2:54 pm

:eat: :kiss2: :bere :grup: , parerea mea
sin ella

Mesajde kant emir » Joi Iul 28, 2005 3:00 pm

Amu, fiecare in parte as mai pricepe io ce vrea sa "exprime" in locul tau; dar asa, in grup?
Hai catz mai donez o BR, traduci?
kant emir

Mesajde Djinn » Joi Iul 28, 2005 3:04 pm

sin ella scrie::eat: :kiss2: :bere :grup: , parerea mea

"te mananc kant emire", "hai sa ne avem ca fratii totusi", "mergem la o bere", "sa ne facem turta/manga/ranga, sa ne tzinem de manutze si sa cantam <kumbaya> (sau cum naiba s-o fi scriind)"

am bere ? :D
Djinn

Mesajde sin ella » Joi Iul 28, 2005 3:10 pm

kant emir, ti-am mai spus ca nu-mi place berea

in principiu are dreptate fluffy*, cu o mica observatie: ultimii semnifica merenghe bah (c.m).

fluffy, bere n-ai, dar te angajez ca interpreta :zambet:
sin ella

Mesajde nocturna » Joi Iul 28, 2005 3:17 pm

fluffy* scrie:"te mananc kant emire"

ops. cakofonie. :D
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde kant emir » Joi Iul 28, 2005 3:18 pm

fluffy*, io gandeam ca al treilea stranuta de sar mucalitzii peste halba.
sin [...] "ti-am mai spus ca nu-mi place berea" - nici mie, dar daca asta-i vorba? (vezi, daca nu pun michimausi nu te prinzi - dependenta?)
kant emir

Mesajde Djinn » Joi Iul 28, 2005 3:21 pm

sin ella scrie:fluffy, bere n-ai, dar te angajez ca interpreta :zambet:

si platesti bine? +beneficii, ceva? mobil, masina, shofer, maseur, etc?
Djinn

Mesajde sin ella » Joi Iul 28, 2005 3:30 pm

am zis ca te angajez de interpreta, nu de printesa. auzi tu la ia, masina sofer, maseur :doh:... din toata lista aia etc. e singurul beneficiu garantat :zambet:

daca esti asa pretentioasa incearca mai bine la kant emir, ca el are nevoie de interpreti, nimic nu pricepe :zambet: :

io gandeam ca al treilea stranuta de sar mucalitzii peste halba
sin ella

apud.acad.Coseriu (conferinta la UVT)

Mesajde sol » Joi Iul 28, 2005 5:16 pm

cometa scrie:mai, ideea era ca sunt 3 mari cacofonii de genul "ca ca" doream sa le stiu pe alea , sa zic asa :)

1. standard, moderata: Vazand ca catul de sus sta sa cada...
2. miniatura, diminutivala: Vazand ca catzelul se apropie...
3. augmentativa: Vazand ca calaul se rade la ea...
sol
Junior Member

Mesajde EpicMan » Sâm Iul 15, 2006 9:54 pm

Acu...nu k dau q pietre..dar din cate stiu eu CACOFONIA este la fel de "interzisa" in limba romana orala cat si in cea scrisa.Doamne...va vede vre-un prof' de romana si mi-e k ne alearga pe totzi :)) Acu' pe bune...ink odata zic : Am spus..n-am dat cu parul :D
Umbrele,ce-i drept,seamana cu intunericul....dar sunt fiicele luminii (Lucian Blaga)
EpicMan
Junior Member

Mesajde A-Lex » Mie Aug 02, 2006 7:32 am

Bravo, mi-a placut paruiala voastra.
Pacat ca e degeaba.
Pacat ca romanul isi inchipuie intotdeauna ca el a inventat toate cuvintele si expresiile din lume drept care devine agresiv in orice conversatie - ca se stie sau nu la subectul cu pricina.
Imi sariti in cap degeaba, realitatea asta e.

Cacofonia nu vine de la kk cum vi se pare voua, asa ca va paruiti degeaba. E o coincidenta ca in romaneste se spune kk si nu merde, OK?
Termenul e francez si are de-a face cu muzicologia.
Cacophonie ( n-am accentele necesare pt e-urile frantuzesti instalate) este un termen muzical care inseamna disonantza sau zgomot - adica ceva fals si nemuzical.
Muzica de proasta calitate se numeste asa in franceza in general.

Mai exista un termen similar - ati auzit de muzica dodecafonica? Dodecaphonique?
Le dodecaphonisme (dodecafonism adica) este termenul care defineste folosirea in compozitia muzicala a tuturor celor 12 sunete ale unei game, fara legatura normala dintre ele, dandu-le aceeasi valoare cromatica si importantza egala la fiecare, ceea ce distruge oarecum armonia conventionala intr-o fraza cromatica muzicala.
Daca ati fi studiat si voi un pic de vioara ca mine in pruncia voastra, nu v-ati mai fi paruit acum aici.

Literaturii proaste, franceazii i-au aplicat termenul de "cacophonie" imprumutat din muzicologie.
Coana Chirita l-a importat in Romania sub forma de "cacafonie" fiindca era o doamna culta si din motive de kk romanii isi inchipuie ca el se refera la muzica cantata, biserca catolica si alte asemenea.
De fapt, cacofonia se refera la marfa de proasta calitate; in muzica si prin adoptie, in literatura.
Hai pupa-ti-va si-m-bratisa-ti-va si impaca-ti-va. Daca nu reusiti, uniti-va impreuna si laolata si spune-ti-mi conform traditiei cat sunt de prost si ce mult va deranjeaza ca nu sunt bine informat si asta va va impaca si solidariza din nou :x
Too bad that all the people who really know how to run the country are busy driving taxis and cutting hair (Steve Allen)
A-Lex
Junior Member

Mesajde Djinn » Mie Aug 02, 2006 9:15 am

bine ca e domnu A-lex mai tare ca Academia Romana :D

initial de acolo vine, n-a zis nimeni ca nu. Dar in speechul matale vijelios ai uitat o treaba: in timp, termenii sufera diverse modificari, inclusiv de sens si nu scrie nicaieri ca un cuvant preluat din alta limba o sa pastreze la infinit intelesul pe care-l avea in limba respectiva.

Hai pupa-ti-va si-m-bratisa-ti-va si impaca-ti-va. Daca nu reusiti, uniti-va impreuna si laolata si spune-ti-mi conform traditiei cat sunt de prost si ce mult va deranjeaza ca nu sunt bine informat

copyright baixu, da? ~p sa nu uiti.
Djinn

Mesajde A-Lex » Mie Aug 02, 2006 11:48 am

Djinn scrie:bine ca e domnu A-lex mai tare ca Academia Romana :D

initial de acolo vine, n-a zis nimeni ca nu. Dar in speechul matale vijelios ai uitat o treaba: in timp, termenii sufera diverse modificari, inclusiv de sens si nu scrie nicaieri ca un cuvant preluat din alta limba o sa pastreze la infinit intelesul pe care-l avea in limba respectiva.

copyright baixu, da? ~p sa nu uiti.

Poate domnu A-Lex e portar la academie si stie ce spune]dar tu abia acum ai aflat[/I], ca norocul ;)
Speech-ul ( te pomenesti ca stii si englezeste?!! sper ca macar in limba aia scrii mai corect decat in cea materna, macar la rubrica "literatura". Parca asa se pare ca zice regulamentul. Ori tu esti...autoexclus? ) era "vijelios" doar in tartacutele celor care vad peste tot...vijelii, ori ale celor ce traiesc in sticle astupate cu dop, pe vr-un fund de mare.

"Termenii" nu sufera diverse modificari de sens decat daca sunt folositi inoportun sau de catre cei ce nu cunosc notiunea de neologism si sensul aceluia in limba ab originem. <<< Origine si-o fi schimbat sensul oare?
Aici nu e vorba de sens pastrat la infinit, pasarel.
Francofonia romana a murit doar prin anii 80 pe plaiul mioritic, odata cu introducerea mult intarziata a calculatorului.

Spune si tu ceva adult ma, pui de leu, dar nu ceva care incepe cu p si se termina cu a, ci ceva de om matur...sau macar de copil inteligent.
Ba chiar mai bine, cand cineva te invata lucruri de care n-ai auzit pana acum, taci frumusel din gura si n-o sa-si dea nimeni seama ca nu le stiai ;)
Zarzar, barza si viezure si-au pastrat sensul cam 2000 de ani, chiar daca limba din care provin a murit demult. Si barza nu insemna varza si nici vice-vercea.
Cat de mult s-a schimbat de ex cuvantul poezie sa zicem de la latini incoace. Dar paine, apa, luna, cer, este, etc.<<<<< Chiar si asta ultimul?
Esti doar carcotash si-ti place sa te bagi ca musca si daca nu ti se adreseaza nimeni tie personal.
Na, te-am bagat. In seama.
Sau nu asta voiai?
Ti-a picat bine? Ca pot sa te bag si data viitoare daca tii neaparat.
Nu numai ca sunt un tip :calm: dar sunt si rabdator pana la :a:
De-aia ma si amuz de cate ori vad cate o vrabie ciripind
Too bad that all the people who really know how to run the country are busy driving taxis and cutting hair (Steve Allen)
A-Lex
Junior Member

Mesajde Shaki » Mie Aug 02, 2006 12:16 pm

CACOFONí
aliatzi, right? :D

A little girl went out to play, lost in the marketplace as if half-born...
Shaki

Mesajde Djinn » Mie Aug 02, 2006 12:48 pm

A-Lex scrie:"Termenii" nu sufera diverse modificari de sens decat daca sunt folositi inoportun sau de catre cei ce nu cunosc notiunea de neologism si sensul aceluia in limba ab originem.

limba este un organism viu, care evolueaza. Nu cum vrei matale, ci cum vrea ea (utilizatorii limbii). In timp, sensurile se pot modifica. Punct. De ce? Pentru ca asa se intampla, pentru ca apar noi notiuni care se cer denumite si atunci unui cuvant deja existent si cu inteles apropiat i se poate aloca si noua notiune (cazul nostru), pentru ca poate la un moment dat notiunea/treaba initial denumita de acel cuvant dispare la un moment dat si atunci ramane doar cu sensul conotativ.

Tinand seama ca esti o persoana atat de cunoscatoare in ale limbii romane :doh: ma mira preferinta pentru treburile alea bolduite citate de mine in postul anterior... te-as ruga sa-mi oferi o explicatie, dar am fi un pic cam offtopic si iar ne bate Shaki :D

ps - te rog sa remarci ca eu nu te-am jignit, nu am facut atac la persoana, ti-am atacat doar ideile. pentru atac la persoana se ia avert direct, asa cum ai merita matale, dar co-moda mea e prea blanda.
Djinn

Mesajde gaga » Mie Aug 02, 2006 3:54 pm

din motive de kk romanii isi inchipuie ca el se refera la (...) biserca catolica si alte asemenea.

biserica catolica nu este cacofonie cum nu este nici Ion Luca Caragiale, tactica cavalereasca sau (mai nou) Banca Comerciala. In rest intr-adevar, nu se refera numai la kk.

asa ca un ps: domnule alex, muzica, politica, istoria, filosofia, lingvistica, arta culinara, etnologia, etnografia (am ratat ceva?) nu va sunt straine dupa cum constat din ceea ce scrieti dvs pe aici. cum reusiti sa mentineti un nivel atat de ridicat, sa cititi si sa invatati atata? va pricepeti cred si la pictura, sculptura, cumva si la matematici superioare, rebus si literatura (atat romaneasca cat si internationala)?

da-ti-mi voie sa ma inclin in fata unui geniu. (google fireste ~p, apropos de tehnicile muzicale in care nu ma bag)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde aphextwinz » Mie Aug 02, 2006 4:54 pm

A-lex, din pacate drumul la Larousse (cacofonie :p) sau Google (fr) nu te face mai intzelept, shi hai sa-tzi arat de ce.

Cuvantul are etimologie greceasca. De "fonii" a mai auzit lumea. "caca" vine de la "kakos" care inseamna "rau, urat" shi eventual alte epitete inrudite (nu sunt un bun cunoscator al limbii, shtiu shi eu to' felu' de crampeie)
Pe de alta parte (nu cunosc in detaliu inlantzuirile shi derivatziile lingvistice) cuvantul "caca" inseamna in foarte multe limbi/dialecte ce inseamna shi in limba romana (inclusiv in franceza).
Dar mai mult, cuvantul cacofonie exista shi in alte limbi, in kirghiza, de pilda: cacophony. In dialectul kirghiz de la poalele Tian-Shanului cacophony se refera mai degraba in genere la sunete (zgomote shi in particular vorbire), nu la o compozitzie muzicala clasificata din perspective estetice (sau chiar fizice, exista o intrega teorie a undelor, frecventzelor, interferentzelor, in fine, nu trebuie sa intram in aceste detalii). Ashadar conexiunea cu muzica dodecafonica este ushor deplasata shi chiar sugereaza ca tu n-ai studiat asemenea chestiuni in pruncia ta, dimpotriva te-ai plimbat recent printr-un facil mediu enciclopedic care din pacate are o amprenta specifica care te duce pe cai greshite.
aphextwinz
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Carte