Initial trimis de Golem
Nu stiu de ce unii trebuie sa arunce cu noroi in stinga si in dreapta si sa-i considere pe toti naspa. Ii asta o moda mai noua sau ce? Defaimind pe cineva parem noi mai destepti?
Unii n u arunca cu noroi in stanga si in dreapta. Daca vrei o lista cu ce merita si nu pute, si e mai mijto ca D., se face. Nu. Dupa cum observi, defaimand pe cineva nu parem de loc mai destepti. Da' mai e nevoie din cand in cand.
Initial trimis de Golem
In primul rind as dori ca daca cineva arunca cu noroi intr-un scriitor ca Dostoievski sa aiba macar bunul simt de a o face cu argumente.
Vezi ca sintagma "scriitor ca dostoievschi" e izomorfa cu "miroase a usturoi". Ce e ala "scriitor ca D" ?
Initial trimis de Golem
Doua mici observatii:1. Dupa domnul Dinu Fratii Karamazov este drama unui om superior pervertit de societate si vinat de nenoroc. Inseamna ca nu l-ai inteles deloc.
Dupa anumiti domni, fiecare opera literara e mai mult decat ar putea vreodata sa fie si simbolizeaza mai multe decat ar putea sa gandeasca vreodata autorul. Sunt traumatizat suficient de snobismele de liceu cu valoarea inestimabila a poeziei "la steaua". Si indraznesc sa afirm ca Fratii D-tale cuprinde si drama mai sus amintita, care si-ar avea locul mai degraba in romantismul tragico-sheicspirian.
Initial trimis de Golem
2. Personaje mult prea realiste ca sa fie adevarate. Acuzi cumva personajele lui Dostoievski de a fi neverosimile?
Da.
(DEX) Verosimil: care prezinta asemanari cu realitatea(/dex)
Daca tu sustii ca a existat vreodata un individ asemanator cu oricare dintre personajele disecate de Dostoievski, atunci poti sa consideri personajele lui verosimile.
Eh, eu am zis ce am avut, da' tot n-am auzit pana acum vreun argument care demonstreaza neobosita maiestrie a lui D. In afara de "a fost primul care" si "scriitori ca el, oameni ca noi"... eh, chiar mi-ar face placere sa cetesc un comentariu argumentat, se simte cineva in stare ?