Literatura SF

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Mesajde NARAYAN » Dum Mai 11, 2003 4:27 pm

Initial trimis de Tachyonix
Este ciudat faptul ca niste oameni care au citit atat de mult SF trateaza atat de superficial subiectul. In caz ca ati uitat SF inseamna science-fiction si in general nu-si propune sa revolutioneze stiinta ci sa dezvolte imaginatia, pentru ca stiinta fara
imaginatie e ca acul fara atza (sau fara cocaina). In plus, mi se pare o metoda eficienta de a traduce stiinta intrr-un limbaj accesibil. Voi atzi incercat vreodata sa deschideti ochii celor din jurul vostru ? (Poate doar ca sa aveti ce sa scoateti)
As vrea sa stiu daca s-a gandit vreunul dintre voi sa scrie SF, si daca atzi ajuns la concluzia ca nu merita, de ce ? Eu unul recunosc ca nu stiu inca destul de multe lucruri pentru a putea avea o idee originala.

un om normal, cu o parere normala, sincera...asa e -oare ne dam seama cate nu stim pentru a avea o idee originala? te respect
p.s.apropo de topic...am citit Dune de Herbert(primele 3 carti) dar incepand cu Mant.Dunei...ce sa zicla o anumita varsta am citit 10 pag.si am aruncat cartea, la alta varsta am citit 20 de pag.si iar am aruncat-o,acu' vreo doi ani ...am inceput sa inteleg :)ciudat e ca la prima varsta am citit si Monstrul din prag a lui Lovecraft...pe care am inteles-o din prima...see my point?
Semnatura nu tre' sa depaseasca 4 randuri !

Whakawhiti te ra
A upane ka upane!
A upane kaupane whiti te ra!
Hi!!
NARAYAN
Junior Member

Mesajde Tachyonix » Joi Mai 15, 2003 6:32 am

Ma flatezi Narayan, si nu ai motive.Un om normal nu-si dezvaluie adevaratele ganduri si sentimente odata cu primele cuvinte, riscand sa deranjeze si sa fie marginalizat de la inceput. Ma bucur totusi ca esti de acord cu mine, dar asta nu te ajuta cu nimic, nu-i asa? Dupa cate am observat, si tu esti ancorat in realitatea imediata ca si ceilalti de pe aici, cred ca ar fi bine sa-ti propui un scop in viata si sa-l urmezi, daca vrei sa faci ceva - daca nu, carpe forum...! Cu asta inchei scurtul meu popas in aceasta lume si plec mai departe. Presupun ca la intoarcere o sa va gasesc tot aici, asa ca va pot spune la revedere!
Tachyonix

Mesajde Shaki » Joi Mai 15, 2003 2:42 pm

Mai sa fie, dar de unde stii tu asa de multe despre mine sau despre nivelul meu intelectual ca sa-ti permiti sa ma faci gasculita?... You make me laugh... probabil am citit mai multe carti, si nu SF, ci din toate genurile, decat tine... Cred ca ai o problema... probabil ai o viata foarte nefericita...Nu o sa ma mai obosesc sa-ti raspund de acum incolo, ca ar insemna sa ma cobor prea jos. Dorinta de a schimba pareri si de a mai afla ceva nou ma face superficiala mai nou. Faptul ca chiar ma intereseaza ce au altii de spus... nici nu mai am chef sa mai scriu, gata!
Shaki

Ca tot veni vorba despre distopii

Mesajde regius1000 » Sâm Iul 12, 2003 6:23 pm

Ca tot veni vorba despre distopii, ce parere aveti despre urmatoarea?
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
regius1000
Junior Member

Mesajde memetshot » Joi Iul 17, 2003 8:44 am

Initial trimis de Shaki Devil
In timpul unei ore de curs am citit primele pagini din "Thanatonautii" de Werber... sa merg mai departe sau imi pierd timpul?

din cate am auzit (inca nu am avut ocazia sa o citesc) nu e chiar asa de mareata. daca vrei sa citesti ceva fain de Bernard Werber iti recomand Furnicile si Ziua Furnicilor. ultima carte din trilogie e un pic mai slabuta, defapt mai sfistica, dar merita citita...
memetshot

Mesajde Shaki » Joi Iul 17, 2003 12:34 pm

Animaloo, intre timp am citit mai multe carti de Werber (de cand am trimis mesajul acela) si nu mi s-au parut cine stie ce. Am citit si "Natura moarta cu timp", dar de aici m-am cam impotmolit iar... nu stiu ce-as mai putea sa citesc interesant. Am auzit ca mai sunt 2 carti din seria cu Ender care n-au fost traduse la noi, si in momentul acesta ele ma tenteaza cel mai mult.
aliatzi, right? :D

A little girl went out to play, lost in the marketplace as if half-born...
Shaki

Mesajde memetshot » Joi Iul 17, 2003 3:06 pm

ai citit si Furnicile? asta e prima carte din trilogie si e de-a dreptu' super. te face sa indragesti tare de tot furnicutzele alea.
alte carti scrise de el nu am mai citit, singura carte de care am mai auzit pareri a fost "Thanatonautii".
tie cum ti s-a parut cartea (nu cred ca cine stie ce, avand in vedere faptul ca scriitorul nu te-a incantat)
memetshot

Mesajde Dzeu » Joi Iul 17, 2003 7:41 pm

Ca roman SF am citit Omul Invizibil care mi s-a parut super.M-am apucat sa-l citesc pentru ca ma tot bateau ai mei la cap sa citesc lista de lecturi pentru vacanta,dar dupa ce am citit primul capitol mi-a placut sa am continuat.

Sfatul meu este sa cititi acest roman ca o sa va placa.
Razi!Maine poate fi mai rau!!!
Dzeu
Junior Member

Mesajde monk » Dum Iul 20, 2003 6:22 pm

azi plimbandu-ma prin mamaia (statiunea nu bunicamea) ... am remarcat la una din tarebe niste carti ... nimic neobisnuit dar cand m-am apropiat : " Star Wars : Ochiul intelept " si inca alte cateva asa zise episoade Star Wars scrise de persoane diferite care nu aveau nici o tangenta cu scenariul si cartile SW initiale . daca e careva care le-a citit plz posteaza aci si spune-ti parerea despre ele

pies : misto ca SF e Dune ... meria citita chiar daca are peste 1000 de pagini
Tre sa ma apuc de karate sa nu ma bata Dumnezeu

The Wake Up Show™
monk

Mesajde Dzeu » Mar Iul 22, 2003 10:00 am

Io le-am citit pe primele 2(Adica Amenintarea Fantomei si Planeta Adormita)si mi se par destul de misto.Cine are chef de citit Star Wars si e fan adevarat poate sa le citeasca pe toate.
Cica in engleza sunt vreo 90 de volume care au actiunea dupa Episodul 6 si astia le traduc in romana.
Razi!Maine poate fi mai rau!!!
Dzeu
Junior Member

LOL, SNOBISMUL E IN FLOARE

Mesajde UnSlayne » Mar Iul 22, 2003 10:56 pm

Bai oameni buni, un lucru va spun:
cititzi nuvelele The Winter Market shi Fragments of a Hologram Rose de William Gibson, apoi restul volumului Burning Chrome shi excelentul roman Neuromancer, de acelashi autor, dup-aia venitzi sa vorbitzi de valoarea literara a SFului.

A, shi inca ceva: cititzi-le in original! Traducerile care exista pe piatza sunt mediocre sau de kko.

De acolo,
UnSlayne
UnSlayne
Junior Member

Numai pentru cei deschishi la minte

Mesajde UnSlayne » Mar Iul 22, 2003 11:11 pm

Daca cuiva ii place cu adevarat SFul shi are idei proprii puse in scris (nuvele, short stories, etc, chiar romane) sa-mi dea un mail pe personala. In caz ca nu shtitzi, exista o comunitate SF romaneasca pe internet, care ishi propune la ora actuala o revolutzionare a imaginii SFului in tzara shi mai ales afara. Adresa mea de mail este x-raptor@rdslink.ro

Atashatzi mailurilor cele mai bune texte, in momentul de fatza grupul de yahoo nufic-ro cauta membri. Alte grupuri (tot de yahoo) sunt RoFandom, sfrom shi RomanianSF.

Cruciada nu se va sfarshi curand.

De acolo,
UnSlayne
UnSlayne
Junior Member

SF romanesc

Mesajde demonicus » Mie Iul 23, 2003 9:49 am

Tot vorbiti de SF romanesc...Ati citit cumva "Abatia" lui Dan Dobos?
sau "Turnurile Gemene" de Robert David? Daca nu, va pot indrepta spre locul de unde sa le cumparati, sa le cititi si dupa aia mai vorbim!

De acolo, de jos....
demonicus
Junior Member

Carti romanesti SF

Mesajde demonicus » Joi Iul 24, 2003 7:13 am

Exista doua romane scrise de romani destul de proaspete care ar trebui citite:

Abatia - Dan Dobos

Turnurile Gemene - Robert David

Cumparati-le si nu o sa va para rau!

De unde? Intrebati si raspund pe prv daca e cazul....
demonicus
Junior Member

Doi smecheri de sefisti

Mesajde meduzal » Joi Iul 24, 2003 7:49 am

Hai, salut, sesfisti harsiti prin toate cele. Dom'le mie imi place un smecher SF, Marius Damian daca l-ati citit si mai e unu' cu capu mare prin Internet, Bogdan Gheorghiu. Ii gasiti la http://www.avangarda.ev.ro Hai va pupicesc, copii!
meduzal
Junior Member

Votati acum in TOP 10 SF Avangarda!

Mesajde demonicus » Mar Iul 29, 2003 10:13 am

Marius DAMIAN cu doua povestiri in top 10 SF

http://www.avangarda.ev.ro/pages/top/

Daca va plac povestirile mele, votati!

Daca nu, mai sunt si ceilalti!!!

Marius

Mesajde onk » Mar Iul 29, 2003 2:10 pm

avertisment:
in atentia userilor care isi fac conturi din doua in doua zile, si in general se repeta...se repeta...se repeta...si fac subiecte noi cu aceleasi si aceleasi lucruri: domnilor, am inteles de prima oara, nu e nevoie sa fim batutzi la cap....

in rest .... succes!

ps. domnu aci de fatza mai sus prezentat, dat fiind ca pe forum viatza noastra e publica si de aceea transparenta, v-am ruga sa divulgatzi despre cartile acestea si citeva detalii macar sa ne deschidem apetitul (in caz ca ne intereseaza) sau sa fim mai cunoscatori in ale stiintei fantasticului, va rugam...
onk

Mesajde Shaki » Vin Aug 01, 2003 11:28 am

Animaloo, nu stiu daca sa-ti spun sau nu despre ce e Thanatonautii, poate vrei s-o citesti si-ti stric placerea... In fine, in mare e vorba despre diverse teorii ale aparitiei omului. E scrisa pe doua planuri: o poveste din epoca preistorica si una in zilele noastre.

Uite, Star Wars n-am citit, poate fac rost de ele de undeva...
aliatzi, right? :D

A little girl went out to play, lost in the marketplace as if half-born...
Shaki

Mesajde tomita » Sâm Aug 02, 2003 12:18 am

Hai sa punem problema si altfel
genul SF nu este mai plin de "deseuri" si mediocritate ca alte genuri. Si nu este lipsit de capodopere, mai putin ca alte genuri.
Dar pasiunea din jurul acestui gen este oare determinata de alte motive decat cele normale care ne fac sa ne intrebam cate ceva despre " Cine suntem, de unde venim, incotro ne indreptam", acolo in formul nostru interior? Eu cred ca nu, doar ca SF-ul exteriorizeaza mai bine, mai comod si poate mai convingator nelinistea metafizica simtita de omul epocii induatriale, amenintat in adincul constiintei sale de Masini la fel cum eroul antic se simtea amenintat de Fiara impotriva careia se ridica la lupta. Si, vorba ceea, "ce-i mana pe ei in lupta?"
O carte buna nu trebuie sa imi arate cum este lumea, ca nu sunt tampit sa nu pricep. Ea trebuie sa imi arate cum trebuie sa fie lumea, fie si prin exemplul negativ, ("iata cum nu trebuie sa fie lumea"). O carte este buna pentru mine cand imi raspunde unei intrebari, poate nerostite, despre mine si despre lumea de afara. Visul pune in miscare inima mea, dar nu imi fac visul stapan.
Iar aventura, inventarul de posibile destine care ma asteapta, imi este draga si ma incita sa le iscodesc, sa le combat sau sa le confirm...
Si toate astea le gasesc pe deplin si in SF.
- cea mai buna carte SF este greu de precizat. Nu pot numi una fara sa nedreptatesc atatea altele...
Am sa numesc deci cateva care imi sunt dragi si pe care le mai recitesc uneori
- Orice carte de HG Wells, dar mai ales "Omul invizibil"
- Jules Verne - aproape tot
- E A Poe - Aventurile lui Gordon Pym.
- A. Clarke - Rendez - vous cu Rama (o serie de 4 carti, ultimele trei in colaborarte cu Gentry Lee - ar trebui sa va spuna ceva numele asta!)
- Stanislav Lem - Solaris
- Strugatski - Picnic...
- Asimov - ciclul Robotilor. ("Fundatia" este, dupa parerea mea, cam naiva si simplista, dar ingenioasa.)
- Miturile Greciei antice
- si tot asa mai departe...
Propun o lista de titluri de carti din domeniu - poate topul celor mai bune 200 carti SF - si sunt convins ca nu va fi usor de ales.
tomita
Junior Member

Mesajde BloodOnMoral » Mar Aug 12, 2003 5:51 pm

Dune , bineinteles, IMO cea mai tare serie de romane SF scrise vreodata !!! Vrei sa stii si de ce ?
When you die the pain is over
BloodOnMoral
Junior Member

Mesajde BloodOnMoral » Mar Aug 12, 2003 5:54 pm

[quote]Initial trimis de Shaki Devil

Uite, Star Wars n-am citit, poate fac rost de ele de undeva... [quote]

Am citit seria, si e putin cam stufi pentru ca fiecare carte din trilogie a fost scrisa se un alt autor, mai bine zis de o combinatie de autori si scenaristi sau ceva similar. Poti incerca, de dragul ursuletilor Evok ;)
When you die the pain is over
BloodOnMoral
Junior Member

Re: Literatura SF

Mesajde Ovidius » Mie Aug 20, 2003 11:24 pm

Ma gandeam ca as vrea sa aflu parerile voastre despre acest gen, si care e cel mai interesant roman SF pe care l-ati citit.

Unele dintre cele mai ineresante romane sunt
"Helliconia" de Brian Aldiss
"Lumea fluviului" de Philip Jose Farmer
"Oameni in jungla" de Spinrad
"Furnicile", "Ziua furnicilor", "Thanatonautii" de Bernard Werber
"Neuromantul" de William Gibson
Mai sunt multe alte romane , nuvele si povestiri care sunt cel putin interesante. Intreaba insa pe cineva care a citit doar clasicii literaturii universale despre SF si iti va raspunde invariabil ca nici macar nu merita mentionat deoarece nu are nimic de a face cu realitatea , natura umana, nu poti invata nimic din psoudo-literatura SF .Invariabil va urma ceva de genul " chestiile alea cu roboti si nave spatiale sunt pentru copii" si cam atat.
Fiecare cu ce-i place, dar n-ar trebui sa deschida gura dupa ce au citit doar "Dune", "Fundatia" si "Star Wars" sau "Star Trek" pentru ca , desi sunt carti bune , prea seamana cu " chestiile alea cu roboti si nave spatiale pentru copii"
Ovidius
Junior Member

Mesajde Shaki » Vin Sep 05, 2003 4:19 pm

Sincera sa fiu, Ovidius, eu nu prea l-am "gustat" pe Werber... am citit mai multe carti scrise de el si la un moment dat am observat ca se cam repeta si ma plictisise. Oricum, thanx, mi-ai dat niste idei de carti pe care nu le stiam.
Shaki

Re: Re: Re: Literatura SF

Mesajde axxxel » Dum Sep 28, 2003 2:14 pm

Da, merci, m-am uitat... La "Cateva propozitii despre SF" nu se spune nimic despre nici o carte, si la "Fiction si Science" se vorbeste mai mult despre edituri...

Ca sunt si eu nou membru, si am dreptul sa-mi dau cu presuspusu' nu prea aveti de unde sti, dar faptul ca SF-ul a adus numai de castigat omenirii, cred ca ati aflat deja... si daca omu' zice ca vrea ceva bun in domeniu ar fi bine sa-l ajutati. Parerea mea este ca poti incepe cu Lovecraft.... sau de ce nu cu scriitori de-ai nostri care nu sunt deloc de neglijat... si ma refer aici la Eliade, sau Hobana....Sper ca nu am suparat pe nimeni.... Sau daca da, atunci imi cer (public) scuze
axxxel
Junior Member

Mesajde Lestat » Lun Oct 06, 2003 8:06 pm

Seria " RINGWORLD " - " Lumea Inelara " de Larry Niven , mi-a placut mult .

La Teora au aparut :

" Lumea Inelara "
" Inginerii Lumii Inelare "
si
" Tronul Lumii Inelare "

Dar , citind a doua carte din serie pe la mijlocul ei , iti dai seama ca se fac referiri interesante la lucruri care se presupune ca ar trebui sa le cunosti , desi , nu le regasesti in primul volum .
Eu am fost destul de inspirat sa ma opresc acolo si sa trec mai inainte la cititul unei alte aparitii Teora-ice a lui Niven : " Protector " .

Asa , in succesiunea asta : prima parte , a doua parte pina la jumate`, " Protector " , sfirsitul partii a doua a trilogiei si in final " Tronul Lumii inelare " ..... e dupa mine cea mai buna modalitate de a nu strica nimic din surprizele actiunii si a intelege toate personajele si civilazitiile din care fac parte , exact cind ar trebui pentru a nu stirbi nimic dintr-o lectura cu adevarat acaparanta .
Lestat
Junior Member

Mesajde Shaki » Mar Oct 07, 2003 3:38 pm

Axxxel, nu cred c-ai suparat pe nimeni,...bine-ai venit! Ce sa zic, pe Lovecraft l-am citit mai demult, de Eliade la fel am citit multe carti, mi-a placut cel mai mult Domnisoara Christina, desi nu cred ca e chiar autor de SF... Momentan, am incercat "Lumea non-A", dar nu prea mi-a placut...sunt la volumul II.
M-a fascinat mult timp genul SF, dar ajunsesem intr-un punct mort, vroiam si altceva. Imi place ca multi dintre cei care au scris aici mi-au dat exemple de carti interesante.

"Lumea inelara"... a aparut mai demult sau e recenta? Tre' sa ma interesez.
Shaki

Mesajde Lestat » Vin Oct 17, 2003 9:05 pm

.

Relativ recenta . Cred ca anul trecut a aparut editia romana .
Lestat
Junior Member

Mesajde Aurolacul » Sâm Noi 22, 2003 3:51 am

Sf-ul e total fictiune, nu inseamna ca daca nu poti sa relatezi la acest film este un film rau. Cel putin asta e parerea mea. Eu sunt inebunit dupa cartile Star Wars, cred ca le am pe toate(vreo123) Dupa mine fenomenul Star Wars e cu adevarat o lectie pentru omenire despre morala shi despre existenza. Combina genre de love, religie, bine shi rau, shi aduce la iveala o povesta la care tozi putem relata. De ce e Star Wars atata de fain, nu stiu, doar stiu ca Lucas e un geniu.
"For evil men to succeed all it takes is for good men to do nothing"
Aurolacul
Junior Member

Mesajde Wydarr » Mar Ian 06, 2004 11:34 pm

Mi-am frecat bucuros palmele cand am vazut subiectul SF. Cel putin pentru mine este unul din genurile preferate.
Autorul meu preferat, numero uno, the man este Frank Herbert. Am citit cele 6 romane ale seriei Dune de nenumarate ori si pot spune realmente ca am INVATAT enorm de multe din acele carti. Am citit Ciuma Alba despre care s-a scris ceva mai sus si avand studii de specialitate... parerea mea este ca nu este atat de fiction. (Adica probabilitatea sa se intample asa ceva intr-un viitor nu prea indepartat nu este de loc mica).
In afara de acestea ar mai fi trilogia Pandora (pe care nu va sfatuiesc sa o cititi daca nu aveti SOLIDE cunostinte biblice.
Parerea mea despre ce s-a discutat aici despre Dune este ca voi abordati problema intr-un mod destul de superficial. Nu este un lucru de condamnat, numai ca influentati in mod negativ oameni care s-ar putea bucura MULT de aceste romane.
"To lift an autumn hair is no sign of great strength;
to see the sun and moon is no sign of sharp sight;
to hear the noise of thunder is no sign of a quick ear."
Sun Tzu - The Art of War
Wydarr
Junior Member

Mesajde gabuba » Joi Ian 08, 2004 4:35 pm

am citit destul SF pana acum ca sa-mi fac o parere jenerala despre gen.
mi-a placut "Jocul lui Ender" (am citit toata seria) dar finalul m-a dezamagit.
Nu este stilul meu preferat si nici nu cred ca o sa fie vreodata, dar intotdeauna i-am apreciat pe acei oameni a caror imaginatie e nemarginata (sau cel putin asa pare).
cu alte cuvinte, ma simt in stare sa scriu o carte SF. :D

concluzia e ca o carte SF iti croieste drum intr-o lume inexistenta si poate fashcinanta.
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
gabuba

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Carte