Teste de limba...romana
Zici bine. Cu virgulele este putzin mai complicat, dar am sa fac un efort suplimentar si am sa ma informez cat mai bine in legatura cu problema ta.
(Daca nu o face altcineva inaintea mea) 

"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "
imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
-
river - Junior Member
Incerc mai jos un exemplu de fraza in care, daca ai pune virgulele ca la carte, iesi la pepeni:
"Si, pe langa faptul ca, fiind, totusi, bolnav, nu putea juca, asa cum, dealtfel, promisese, mai era, ca intotdeauna, si vesnica problema a banilor"
Asa-i ca iti vine sa-ti bati copiii cu, lantul, de, la, bicicleta ? :confused:
"Si, pe langa faptul ca, fiind, totusi, bolnav, nu putea juca, asa cum, dealtfel, promisese, mai era, ca intotdeauna, si vesnica problema a banilor"
Asa-i ca iti vine sa-ti bati copiii cu, lantul, de, la, bicicleta ? :confused:
-
ghionoiul - Mesaje: 1359
nu mi se pare asa de dificila treaba cu virgulele in fraza asta de mai sus. eu am inteles de ce si cum vin. dar sunt unele cazul mult mai dificile in care nu stii care ii e rostul virgulei.
si apropos...nu "sti" sau nu "stii"? sa stii e cu doi i, nu cu unu. dar cand e negatie?
si apropos...nu "sti" sau nu "stii"? sa stii e cu doi i, nu cu unu. dar cand e negatie?
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
- Toţi in păr!
-
gabuba - Mesaje: 6847
verbul la infinitiv este 'a shti', la prezent 'a shtii': tu shtii, la viitor/conditizonal prezent 'a shti': eu voi shti/eu ash shti.
da' oare se merita? - aud expresia asta zilnic.
da' oare se merita? - aud expresia asta zilnic.
-
nocturna - Mesaje: 8725
sa luam de exemplu canalul tv HBO
cum este corect, HBO este "codat" sau "codificat" ?
cum este corect, HBO este "codat" sau "codificat" ?
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
io shtiam ca e codat, la mine ie codat de fo 4 ani shi codat a ramas pana in ziua de azi, care decodoru' n-a mai putut sa faca fatza presiunii shi solicitarilor.
scuzatzi, 'eu', 'e', 'vreo'.
scuzatzi, 'eu', 'e', 'vreo'.
-
nocturna - Mesaje: 8725
Las' ca eu l-am auzit ieri la F1 pe dobitocul de Dan Alexandrescu, dealtfel un agramat de prima clasa, spunand despre motor ca are 20.000 de TURURI pe minut !!! Mi-a placut de redactorul din studio, care l-a luat imediat la caterinca, vorbind despre cele 57 de ROTATII pe care trebuie sa le faca pilotii !
-
aia cu tururile alexandrescu o are de cativa ani, e prima oara cand il ia cineva in basca, ceilalti comentatori (d'alde putinica si cobilanski) ii tineau isonul adoptand chiar cuvantul "tururi", nishte handicapatzi
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
pai hai sa deschidem si un thread de "perle" auzite sau citite ,un fel de alternativa la cronica carcotasilor 

-
era unu, ceva de genu "Vazute si nevazute la tv" sau ceva asemanator.
ANTI
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
-
baixinho© - Mesaje: 14117
Pai fratilor, daca e vorba de perle, eu am o culegere impresionanta, pe care am alcatuit-o in ani de zile de urmarit emisiunile si transmisiunile sportive de la radio si TV. Daca va-ntere, le pot posta si aici. Asa, ca sa va fac pofta, iata vreo cateva mai delicioase:
"Loveste balonul cu capul si acesta se duce in plasa"
"Bun gasit va spun din orasul de sub Somesh"
"Forta apei are o putere de 15 m/s in intensitate"
...etc...etc...
"Loveste balonul cu capul si acesta se duce in plasa"
"Bun gasit va spun din orasul de sub Somesh"
"Forta apei are o putere de 15 m/s in intensitate"
...etc...etc...
-
Cum e corect : " culoarea neagra " sau " culoarea negru " ? E valbil shi pentru celelalte culori , mai putin roz , mov shy nu mai shtiu ce .
Shi cu virgulele shtiam asta " Shtefan cel Mare nu eram om prostu "
"Shtefan cel Mare nu era om , prostu "
Exemplul asta il aveam pentru a observa importantza virgulelor .
A nu pune virgula inainte de "shi" e valabil intotdeauna ?
Shi cu virgulele shtiam asta " Shtefan cel Mare nu eram om prostu "
"Shtefan cel Mare nu era om , prostu "
Exemplul asta il aveam pentru a observa importantza virgulelor .
A nu pune virgula inainte de "shi" e valabil intotdeauna ?
Anti pro-ana
-
Weet-weet - Mesaje: 2682
Weet, pai e "culoarea neagra", ca "culoarea negru" suna ca draq. Asta nu inseamna ca n-ai sa mai auzi cate un stab din Politie recomandandu-ne sa nu traversam pe "culoarea rosu" a semaforului.
In ce priveste virgulele, nu e o regula cu virgula inainte de "si". Depinde de situatie. De ex.: "mere, pere si prune" (fara virgula), dar: "iti spun cinstit, si nu ca sa ma laud, ca..."
In ultima vreme a mai aparut o moda: folosirea lui "ca si" pe post de "ca", in expresii precum: "eu, ca si student". Initial, folosirea lui "ca si" a aparut ca metoda de evitare a cacofoniilor: "ca si candidat". E adevarat ca se evita cacofonia, dar metoda e incorecta gramatical. S-ar fi putut spune "in calitate de candidat". Oricum, problema e ca expresia s-a generalizat rapid, si in situatiile care nu exista nici o cacofonie de evitat. "Ca si" are o destinatie foarte clara: comparatiile. "Bucurestiul, ca si Budapesta, este oras mare". S-a ajuns acum la aberatii de genul "se uita ca si la masini straine" sau chiar "as vrea ca si sa avem un copil"...
In ce priveste virgulele, nu e o regula cu virgula inainte de "si". Depinde de situatie. De ex.: "mere, pere si prune" (fara virgula), dar: "iti spun cinstit, si nu ca sa ma laud, ca..."
In ultima vreme a mai aparut o moda: folosirea lui "ca si" pe post de "ca", in expresii precum: "eu, ca si student". Initial, folosirea lui "ca si" a aparut ca metoda de evitare a cacofoniilor: "ca si candidat". E adevarat ca se evita cacofonia, dar metoda e incorecta gramatical. S-ar fi putut spune "in calitate de candidat". Oricum, problema e ca expresia s-a generalizat rapid, si in situatiile care nu exista nici o cacofonie de evitat. "Ca si" are o destinatie foarte clara: comparatiile. "Bucurestiul, ca si Budapesta, este oras mare". S-a ajuns acum la aberatii de genul "se uita ca si la masini straine" sau chiar "as vrea ca si sa avem un copil"...
-
virgula inainte de si se accepta cand incadreaza (cu o alta virgula) o subordonata.
ANTI
-
baixinho© - Mesaje: 14117
din cate stiu eu corect este "culoarea neagra" pentru ca adj. se acorda in gen, nr si caz cu subst. , dar s-ar putea sa fie o capcana pe undeva.
later: cat ma poate enerva nanuka asta. parea ca in prima faza a inteles ca nu-i frumos sa ma intrebe ceva pe YM si dupa sa se duca pe forum sa spuna, ca sa para 'entelectuala, da' se pare ca n-a inteles. eh, pacat. nanuko, mai incearca, mai incearca.
later: cat ma poate enerva nanuka asta. parea ca in prima faza a inteles ca nu-i frumos sa ma intrebe ceva pe YM si dupa sa se duca pe forum sa spuna, ca sa para 'entelectuala, da' se pare ca n-a inteles. eh, pacat. nanuko, mai incearca, mai incearca.
- S-a strans toată lumea?
- Toţi in păr!
- Toţi in păr!
-
gabuba - Mesaje: 6847
nuka, te-am rugat frumos cate ceva:
1. ca sa scrii pe literatura ai nevoie de alte calitati decat cele pe care le crezi tu;
2. in afara de gramatica si topica, un personaj binevenit pe acest forum trebuie sa stie si punctuatie, ca moderator iti atrag atentia ca tu, in afara de puncte de suspensie total aiurea folosite, nu uzezi asa ceva;
3. cu doua posturi inainte de "explicatia" dumitale, ghionoiu deja raspunsese, rog a se citi inainte de a se posta.
In speranta ca de aceasta data m-am facut inteleasa, va urez drum bun si forumire placuta prin alte zari.
1. ca sa scrii pe literatura ai nevoie de alte calitati decat cele pe care le crezi tu;
2. in afara de gramatica si topica, un personaj binevenit pe acest forum trebuie sa stie si punctuatie, ca moderator iti atrag atentia ca tu, in afara de puncte de suspensie total aiurea folosite, nu uzezi asa ceva;
3. cu doua posturi inainte de "explicatia" dumitale, ghionoiu deja raspunsese, rog a se citi inainte de a se posta.
In speranta ca de aceasta data m-am facut inteleasa, va urez drum bun si forumire placuta prin alte zari.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
danone scrie:2. in afara de gramatica si topica, un personaj binevenit pe acest forum, trebuie sa stie si punctuatie
Uhhhhh, iar imi da napolacta material de studiu ! I hate this ! :rolleyes:
Chiar vroiam sa aduc in discutie problema virgulei intre subiect si predicat. Regula de aur e ca nu se pune virgula intre subiect si predicat. Sunt si exceptii de argint la regula de aur, dar, in general, exceptiile astea se refera la incadrarea intre virgule a unei expresii sau propozitii subordonate care se intercaleaza intre subiect si predicat. Ceea ce nu e cazul in materialul didactic oferit cu generozitate de simpatica noastra moderatoare.
E adevarat ca, de multe ori, cadem in capcana ce ne-o intinde intonatia. Un vorbitor cu intonatie ingrijita, rostind propozitia in cauza, va face mai mult sau mai putin voluntar o mica pauza inainte de "trebuie", insotita de o usoara ridicare a intonatiei pe finalul cuvantului "forum". De aici si tendinta de a marca acest lucru printr-o virgula in scriere.
Sper ca in dizertatziunea mea de mai sus nu s-au strecurat virgule de aiurea, ca atat asteapta danonina sa ma fluiere in ofsaid :B
-
hai sa insiram aici sinonime sau cuvinte foarte apropiate ca sens pentru unele cuvinte din limba romana
sa luam de exemplu vechi
io o sa zic unu : desuet
sa luam de exemplu vechi
io o sa zic unu : desuet
-
(sinonime partziale in marea majoritate, ofcorz)
decrepit
caduc
shi dupa ce terminam cu sinonimele ne apucam de integrame? ;D
decrepit
caduc

shi dupa ce terminam cu sinonimele ne apucam de integrame? ;D
- aphextwinz
- Junior Member
mai ie si vetust
afex:
1/ decrepit ie valabil numa insotit de adjectivul abominabil
2/ ma gandeam la metagrame