pe clavell l-am citit prin anii 85-90. chestii interesante dar nu deosebite. superficiale si fara esenta. din punctul meu de vedere este fuarte greu pentru un vestic, in special american, sa patrunda aceasta lume misterioasa a extremului orient chiar daca, naratoru, pentru cei neinitiati, pare sa cunuasca in detaliu aceasta lume. shogunu? este o fictiune, un talmes-balmes de ipostaze, chipurile reale, argumentate si traite ,aruncate pe un fir epic fictional ca picanterii fanteziste, menite sa entuziasmeze gospodinele, militarii in termen si baicshii rapidisti . rezultatu, o telenovela sau un serial teveu cu audienta medie. iar daca am ajuns la fantezie si imaginatie, prefer un stargate atlantis sau un battlestar galactica
raman la o parere exprimata anterior, tot pe acest forum, ca mult mai interesanta este o fictiune realizata de un autohton si ca sa-mi ilustrez afirmatia, va invit sa cititi "balkan trilogy" prima carte, "fortunes of war" scrisa de olivia manning, si care, prezinta romania in tinpu celui de-al doilea razboi mondial. ca si cartile lui clavell, am citit-o in engleza prin anii 88-89, mai mult, poate reusiti si "windmills of the gods" a lu sidney sheldon, mult mai slaba, dar sunt convins ca citindu-le veti putea face o paralela intre clavell vs lumea asiatica si alti autori vs romania. in esenta, toti sunt paraleli culumea pe care o descriu