Shawshank Redemption

sub lumina lanternei magice

Shawshank Redemption

Mesajde Aliosha » Mie Mai 21, 2003 4:17 am

Toti avem filme preferate a caror ordine intr-un top personal se schimba in functie de diferiti factori - varsta , stare interioara, etc...

Tot permutand filme ca Pulp Fiction, Fight Club, Full Metal Jacket, Goodfellas, Snatch, etc... am realizat ca unul singur ramane constant pe locul 1-2, Shawshank Redemption (o adaptare dupa nuvela Rita Hayworth and Shawshank Redemption de Stephen King).

Filmul a aparut in 1994 si datorita concurentei facute de Forrest Gump (care de asemenea imi place foarte mult) la Oscarul din '95 nu s-a ales cu nimic desi fusese nominalizat la 7 categorii (Si Pulp tot in 94 e facut, ce an !!!).

Nu o sa incerc sa fac o cronica a filmului. Am citit cateva foarte reusite si poate ca o sa le postez pe thread ..daca ar fi sa facem un comentariu a la clasa a 8-a am vorbi despre coruptie, razbunare , lupta dintre bine si rau etc...in fond el este un eseu despre speranta si rabdare, probabil ca deaia este si atat de cuceritor.

Tim Robbins si Morgan Freeman joaca extraordinar iar filmul are o naturalete iesita din comun (spre deosebire de altele unde o reteta este aplicata pentru obtinerea de premii (oscaruri). etc...)

I find I'm so excited, I can barely sit still or hold a thought in my head. I think it the excitement only a free man can feel, a free man at the start of a long journey whose conclusion is uncertain. I hope I can make it across the border. I hope to see my friend, and shake his hand. I hope the Pacific is as blue as it has been in my dreams. I hope.
"Against modern football."
Aliosha

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free

Mesajde Oribilul Mosh » Mie Mai 21, 2003 3:44 pm

Aliosha stie ca The Shawshank Redemption este si filmul meu preferat all-time. Alaturi de Pulp Fiction. Aceste doua filme au ramas intodeauna pe primul loc...printre sutele de filme pe care le-am vazut. Dar despre Pulp Fiction am vorbit pe un alt subiect , asa ca acum sa vorbim despre Inchisoarea Ingerilor.

In primul rand mi-a placut foarte mult simplitatea filmului. O poveste pe intelesul tuturor dar spusa cu enorm de multa sensibilitate. Povestita de un detinut care si-a petrecut 40 de ani in puscarie....dar pe care cu totzii l-am indragit din prima. Da , Ellis Boyd 'Red' Redding ...sau mai simplu...doar Red. Interpretat de Morgan Freeman. Povestea unui om nedreptatit care si-a facut singur dreptate , intr-un mod suplim. Andy Dufresne .

Despre fazele din film..o sa mai vorbim.....prin alte posturi. Nu vreau sa ma lungesc de la inceput. Remarc doar finalul....cel mai frumos final al vreunui film. In opinia mea..in toata cinematografia nu a fost realizat un final mai deosebit. Am plans de fiecare data la el. Ma intrebam acum ceva vreme...oare de ce femeile plang atunci cand in filme mor oamenii , sau atunci cand nu mai stiu cine se indragosteste de nu stiu care.....si in schimb......nu arata nici macar o lacrima la sfarsitul filmului Shawshank Redemption ?

Inca ceva si termin. Aliosha...mai stii de pariul pus de Red in prima noapte cand a venit Andy in puscarie ? Cat de linistit a stat Andy...si cum a povestit pe urma Red : His first night in the joint, Andy Dufresne cost me two packs of cigarettes. He never made a sound.

Nu-i asa ca 10/10 e mult prea putin ?
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde Aliosha » Mie Mai 21, 2003 4:06 pm

Cateva ciatate:

I have no idea to this day what those two Italian ladies were singing about. Truth is, I don't want to know. Some things are best left unsaid. I'd like to think they were singing about something so beautiful, it can't be expressed in words, and makes your heart ache because of it. I tell you, those voices soared higher and farther than anybody in a gray place dares to dream. It was like some beautiful bird flapped into our drab little cage and made those walls dissolve away, and for the briefest of moments, every last man in Shawshank felt free.

I have to remind myself that some birds aren't meant to be caged. Their feathers are just too bright. And when they fly away, the part of you that knows it was a sin to lock them up DOES rejoice. Still, the place you live in is that much more drab and empty that they're gone. I guess I just miss my friend.

"Against modern football."
Aliosha

Why was Red set free?

Mesajde bhuttu » Vin Aug 22, 2003 8:57 pm

Provenit dintr-una din cele mai recente pasiuni cinematografice ale mele - Shawshank Redemption - episodul urmator imi lasa in minte o intrebare fara raspuns. Asta, pe langa faptul ca poate fi interpretat ca un Spoiler grosolan.

De ce Red, dupa 30 de ani de puscarie, isi schimba poezia pe care o spunea de obicei in fata alora cu eliberarea conditionata? Isi doreste libertatea, crede in ea, sau pur si simplu simte nevoia revoltei si depaseste frica institutionalizata? Cine sau ce ii inspira discursul? Si de ce tocmai protestul impotriva ordinii sociale are mai mult succes in obtinerea eliberarii conditionate decat poezia frumoasa pe care-o spunea de obicei?

End of Spoiler
Threadul asta l-am gandit ca pe un mic exercitiu. Sa extindem un pic actiunea unui film in afara povestii de pe ecran si sa fabulam pe marginea scenariului, cam asta ar fi ideea. Episodul din Shawshank Redemption mi-a fost cel mai la indemana, da' puteti sa propuneti alt episod din alt film care va place. Mie unul imi place sa vorbesc despre filmele care-mi plac. Daca threadul are succes, o sa revin asupra episodului de mai sus.
If there's a war, we'll all fight!
bhuttu

Mesajde vali » Sâm Aug 23, 2003 11:15 am

red a fost eliberat spunand o poezie noua fata de ceilalti detinunuti, care toti sustineau ca s-au schimbat, cand de fapt erau la fel
some people deserve to die
vali

Mesajde bhuttu » Dum Aug 24, 2003 10:59 am

Discutam si cu Aliosha ieri de faza asta, si nici el nu era de aceeasi parere cu mine.

Eu cred ca discursul lui Red este un protest impotriva institutionalizarii, influentat fiind de moarte lui Brooks imediat dupa iesirea din puscarie, generat de forta disperata a omului care nu mai are nimic de pierdut, iar personajul nu mai spera in nici un fel de libertate. Ironia sortii e ca libertatea vine tocmai cand nu mai spera in ea, cand speranta murise.

Daca Red ar fi fost personajul principal, probabil ca taglineul ar fi fost ceva in genul "Hope can hold you prisoner. Loosing it can set you free." :D

Geniala si totodata reprezentativa mi se pare replica aia cu : "Let me tell you something, friend. Hope is a dangerous thing"

Pacat ca nu se posteaza pe subiectul asta.
If there's a war, we'll all fight!
bhuttu

Înapoi la Film