Gladiatorul

sub lumina lanternei magice

Gladiatorul

Mesajde diana_2205 » Sâm Ian 18, 2003 12:03 am

Sapt. asta am revazut "Gladiatorul" pe HBO...un film super! Cum vi s`a parut voua? Ideea in sine, jocul actorilor, si toate cele petrecute`n film.
!L3t m3 b|0w y4 m|nd~
diana_2205
Junior Member

Mesajde bhuttu » Sâm Ian 18, 2003 1:26 am

Gladiatorul este dupa parerea mea unul din cele mai bune filme din toate timpurile. Cam totul e de laudat la filmul ala, si pentru ca are prea multe calitati o sa incerc sa spun cam ce nu mi-a placut. Si n-am decat doua mici mentiuni: una la mana, nu-mi place cum sunt prezentati barbarii aia de la inceput(o multime extrem de dezorganizata, imi vine greu sa cred ca legiunile romane au infruntata vreodata multimi dezorganizate, nu armate in toata regula), iar a doua chestie, un "goof" observat de mine(unul din soldatii romani apare intr-un prim plan purtand un coif ascutit. Romanii n-au avut niciodata asa ceva, pentru protejarea capului folosind o ikntaritura cu doua traverse deasupra traditionalelor coifuri rotunde. Am auzit ca ar mai fi "goofs"-uri, da' pana nu vad nu cred).
Ce mi-a placut in mod deosebit au fost: cursa lui Maximus din aceeasi batalie initiala(cea mai spectaculoasa cavalcada pe care am vazut-o vreodata) si sfarsitul filmului, unul pe cat de loagic, pe atat de neasteptat.
In rest, o gramada de replici memorabile si prestatii actoricesti deosebite. Toate rolurile sunt frumoase, inclusiv cel al lui Commodus, un personaj destul de complex.
Multe ar mai fi de spus despre "Gladiatorul", dar o sa ma opresc aici, incheind cu o chestie de-am auzit-o azi: cica ar exista un proiect "Gladiatorul II". Personal nu-mi imaginez cum ar putea sa arate un asemenea film si sper sa nu-l vad niciodata pus in practica.
If there's a war, we'll all fight!
bhuttu

What we do in life echoes in eternity

Mesajde Oribilul Mosh » Sâm Ian 18, 2003 1:45 am

Despre Gladiatorul am scris de vreo 7-8 ori pe forum. Este unul dintre putinele filme caruia eu i-am acrodat 10 stele din 10 posibile (celelalte sunt : Pulp Fiction , The Shawshank Redemption , Green Mile , Forrest Gump , The Fellowship of The Ring , Godfather , Godfather II )
Pacat ca un film atat de mare...se bucura de un thread initiat atat de slab. In sfarsit.

Mai bhuttu mie imi plac barbarii. Dar defapt nu erau barbari ci locuitorii de acolo. Noi in film tinem cu Maximus..ca deh...dar defapt cu ei ar fi trebuit sa tinem caci isi aparau mosia. Imi place cum vine seful lor cu capatana solului in mana si rosteste niste vorbe in genul ritualului haka practicat de echipa de rugby a Noii Zeelande.
Si barbarii erau bine organizatzi si luptau destul de bine. Dar i-a pacalit Maximus ca a dat foc la padure...si i-a luat prin spate. Plus ca i-a cam terminat cu sagetzile.
O mentiune speciala pentru cainele lui Maximus...care a luptat si el cu mare vitejie. Si imi place mult strigatul.....Roma Victor !

"Hold the line ! Stay with me ! " ...striga el la inceput....dar va striga si ca gladiator...in Colisseum ..la "the second fall of mighty Cartige" . Aceasta este (dupa cum deja stitzi) scena mea preferata. Reconstituirea Caderii Cartaginei....cand Scipio Africanul l-a invins pe Hanibal. Parca la Zama .si parca in 212 BC. Si romanii il numea pe Hanibal un barbar ..dupa cum atzi vazut si in film. Dar in nici un caz Hanibal nu a fost un barbar....ci un mare general si strateg si conducator de osti. Nu mai stiu pe unde am citit....dar cineva il asemuia cu Alexandru Machedon. In sfarsit...sa revenim la film.

bhuttu bine a remarcat....Joaquin Phoenix l-a interpretat impecabil pe Commudus. Nu inteleg de ce nu a luat Oscar pentru rol secundar ! (cine draq a lua Oscarul in acel an ? )
Dar foarte bine au jucat si cei doi batrani...care intre timp au si murit : Richard Harris si Oliver Reed. Bineinteles...preferatul meu este Reed....care da viatza personajului Antonius Proximo. (shadows and dust)

Muzica lui Hans Zimmer este perfecta si se potriveste de minune cu filmul. E o placere sa o ascultzi si asa ..fara film.

Pai cam atat pt. inceput. Va reamintesc ca am vazut filmul de 6 ori (de 2 ori la cinema) ....si tot nu m-am saturat de el .
Dupa Pulp Fiction (11 ori) ...e cel mai urmarit film de mine.

Strength and Honor!
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde diana_2205 » Sâm Ian 18, 2003 2:13 am

Nu shtiam ca s`a mai vb..anyway...
Oribilul Mosh: vezi ca e acum pe HBO...saptamanal..so...just tale a look again... ;)
!L3t m3 b|0w y4 m|nd~
diana_2205
Junior Member

Re: What we do in life echoes in eternity

Mesajde Lord Barty » Dum Ian 19, 2003 2:09 pm

Initial trimis de Oribilul Mosh
.....Joaquin Phoenix l-a interpretat impecabil pe Commudus. Nu inteleg de ce nu a luat Oscar pentru rol secundar ! (cine draq a lua Oscarul in acel an ? ) ....

Benicio Del Toro pt rolul din "Traffic"

Respekt!
Lord Barty
Junior Member

Mesajde dinu » Dum Ian 19, 2003 3:27 pm

Initial trimis de bhuttu
iar a doua chestie, un "goof" observat de mine(unul din soldatii romani apare intr-un prim plan purtand un coif ascutit.

Mai sunt fo cateva goof-uri, pe care le-am vazut eu la vreo 5 vizionari asa... cele mai multe sunt la coloseum, cum ar fi gratiile si balustradele de fier forjat, ascunse pe cat se poate, da' tot se vad... parca mai era Maximus, care e dreptaci da' il injunghie in umaru' stang, mai sunt leii aia care sunt feroce rau vreo 2 minute, dupa care stau ca pisicutele, nici nu mai tin aia de ei... si mai erau, da' ma lasa memoria. Mai e ceva cu arcurile alea ale romanilor care imi dau, asa, o senzatie neverosimila.
dinu
Junior Member

Mesajde SatyR » Lun Ian 20, 2003 12:29 am

Da un film excelent n-am ce sa-i reprosez,o atmosfera deosebita.....iar de muzica nu mai zic.....se vede contributia Lisei Gerarrard de la Dead can Dance......main theme-ul ma baga in boala :)
SatyR
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Sâm Mar 08, 2003 8:48 pm

Ia privitzi ce skin de WinAmp am ! :ham:
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde Lovely_angel » Sâm Mar 08, 2003 9:37 pm

Filmul "Gladiatorul" este unul din filmele mele preferate. Are foarte multa actiune, ceea ce mie imi place la nebunie, iar muzica e super.
E un film superb...si e singurul film pe care l-as vedea si de 100 de ori, si cred ca tot nu m-as plictisii, uitandu-ma la el!
Love, love ,love...
Love, love, love...
La multi ani tuturor indragostitilor!
Lovely_angel
Junior Member

Mesajde vali » Dum Mar 09, 2003 4:24 am

am si eu o mica curiozitate: la scena primei lipte din colloseum, dupa ce arunca sabia, cica in cadru s-ar vedea un operator cu camera pe umar. am randat scena aia imagine cu imagine si nu am vazut nimic. voi?
some people deserve to die
vali

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Mar 09, 2003 10:37 am

Nici eu nu am sesizat nimic..cu toate ca am vazut filmul de 2 ori la cinema pe ecran mare..si de vreo 7-8 ori la tv. Deh..poate vezi daca dai cu incetinitoru.

Dar altceva am observat. La prima lupta din Colisseum..cand toata lumea il stie pe gladiator drept "spaniolul"...la un moment dat Juba il striga "Maximus" ...pentru a ii da sabia lui. De unde draq stia ca il cheama Maximus..ca pana atunci el nu dezvaluise ? :p
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde stefan » Lun Mar 17, 2003 5:15 pm

Initial trimis de vali
am si eu o mica curiozitate: la scena primei lipte din colloseum, dupa ce arunca sabia, cica in cadru s-ar vedea un operator cu camera pe umar. am randat scena aia imagine cu imagine si nu am vazut nimic. voi?

Poate ar fi de mentionat ca Licinius a fost co-imparat cu Marc Antoniu si a murit inaintea acestuia (in film e copil si ii supravietuieste lui M.A.), Commodus nu a murit omorat in arena ci, daca nu ma-nsel, asasinat, dar ce le pasa lor la Hollywood. A, si poate ar mai fi de mentionat ca e un film penal, ca isi bat aia joc de fapte istorice cum vor ei, ca Russell Crowe are o prestatie egalata poate doar de Chuck Norris in... you name it.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member

Mesajde Lord Barty » Lun Mar 17, 2003 5:39 pm

Din pacate pt. tine, nu toate filmele sunt facute ca sa respecte istoria sau anumite carti. Daca le preferi, atunci lasa filmele in pace. Nu vei fi niciodata multumit de ele.

Respekt!
Lord Barty
Junior Member

Mesajde stefan » Lun Mar 17, 2003 5:55 pm

Initial trimis de Lord Barty
Din pacate pt. tine, nu toate filmele sunt facute ca sa respecte istoria sau anumite carti. Daca le preferi, atunci lasa filmele in pace. Nu vei fi niciodata multumit de ele.

Respekt!

Pai atunci de ce au mai folosit personaje reale, mr smartass?
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde Lord Barty » Lun Mar 17, 2003 6:02 pm

Vrei sa zici ca daca se numea imparatu' Ion si cavaleru' Vasile ai fi privit cu alti ochi filmul... ar fi fost mai rustic, nu?!

Respekt!
Lord Barty
Junior Member

Mesajde stefan » Lun Mar 17, 2003 11:39 pm

Initial trimis de Lord Barty
Vrei sa zici ca daca se numea imparatu' Ion si cavaleru' Vasile ai fi privit cu alti ochi filmul... ar fi fost mai rustic, nu?!

Respekt!

Bah, greu cu ardelenii astia...

Are rost sa vorbesti de personaje istorice atata timp cat respecti macar un pic adevarul istoric si brodezi un pic, nascocesti personaje and stuff pentru a specula un pic, a face lucrurile mai interesante. In "Gladiator" nu mai poti sa zici ca e vorba de fictiune, de brodat, e vorba de confuzii de nume, de documentare superficiala.

In fond si la urma urmei, este transpunerea in film a retetei serialelor gen "Hercule" & friends, se pleaca de la istorie pentru a se scoate subiectul pentru un film cu bataie, pe parcurs ducandu-se in p**a tot ce-nseamna in cazul lui Hercule mitologie si in cazul lui "Gladiator" adevar istoric. Acu, in treacat fie spus, nu faptul ca astia fabuleaza face filmul mai slab, e doar un "feature". Totusi, cred ca lumea care a postat pe-aici s-a cam lasat vrajita de... dracu stie ce si nu a observat ca familia lui Marc Antoniu are probleme tipice Americii de azi (vai, Commodus, care nu era destul de bun pentru tatal lui, vai, Marc Antoniu, care vroia pacea, filmul e plin ochi de clisee, mai lipsea Commodus sa fi fost maltratat de ta-su in copilarie), ca Russell Crowe... Hm, n-as putea spune nimic despre el, mi s-a parut teribil de sters.

In fine, mie mi s-a parut foarte clar: oamenii au vrut sa faca un "action movie with a difference". Difference fiind faptul ca in loc de Van Damme si kickboxing si mitraliere si Seagali si Schwartzenegeri avem gladiatori, in rest totul este la fel. Nu gasesc nimic reusit in acest film, e o salata de clisee, condimentata cu un pic de istorie romana, gladiatori si multa stangacie.
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde Mr Hyde » Mar Mar 18, 2003 12:37 am

Lol inginere, io sincer nu inteleg de ce-ti mai pui ambitia... nu ti-a ajuns experienta "La vita e bella"? :D
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Mr Hyde

Mesajde Lord Barty » Mar Mar 18, 2003 10:07 am

Ardelean, ne-ardelean.... asta e....

Daca stai sa cauti in filme cum si in ce masura se respecta adevarul istoric te apuca groaza. Filmele, si in special cele americane, tin de "entertainment bussiness". Daca se vinde bine un film de actiune ca si asta, de ce sa nu il faca asa. Ce mai conteaza ca personajele alea istorice erau altfel ?! Crezi ca pe spectatorul de rand l-ar fi impresionat in mod diferit ?!
In esenta este un "action movie", asta nu e de contestat, insa realizarea este foarte buna si cred ca asta il face mai interesant decat celelalte filme cu bubuiala care sunt chiar fara noima.

Respekt!
Lord Barty
Junior Member

Mesajde stefan » Mar Mar 18, 2003 2:49 pm

Capitane, lol, insist, ce vrei...

Mr Barty, treaba cu "foarte bine realizat" e discutabila, ti-am zis, actorul principal este absolut sters, actiunea e cam varza, scenariul nu mi se pare prea bine inchegat. Daca e sa ne luam dupa cat de "vizual" este, poate ca am putea spune ca e bine realizat, dar sincer, in rest nu inteleg de ce filmul asta e asa laudat. Am vazut filme de actiune mai misto, mai lipsite de pretentii.

Cat despre partea cu action movie, frumos ca admiti acest lucru, ca lumea pe-aici vorbeste despre "unul din cele mai bune filme din toate timpurile" (bhuttule speri sa speli rusinea cu bere, ca altfel...), despre "un film excelent"... Lasati dracu calificativele astea pentru filme ca "Hotii de biciclete", "Crucisatorul Potemkin", "Goana dupa aur" and friends...

Daca pe lume ar exista numai filme americane sau numai filmele facute in ultimii cinci ani, as intelege calificativele. A, si eu nu vorbesc de spectatorul de rand, daca vrei sa spui ca "Gladiatorul" e "unul din cele mai bune" cum se spune aici trebuie sa te raportezi si la (oricare) altii decat average lusers. Daca nu, nu.
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde Lord Barty » Mar Mar 18, 2003 3:13 pm

Nici nu am spus ca e cel mai bun din toate timpurile. Comparativ cu unele filme, nu e mare lucru. Vroiam doar sa spun ca e un film deasupra mediei, care dupa mine merita vazut. Nimic mai mult.

Respekt!
Lord Barty
Junior Member

Mesajde Mr Hyde » Mie Mar 19, 2003 1:44 am

@stefanp
Lasati dracu calificativele astea pentru filme ca "Hotii de biciclete", "Crucisatorul Potemkin", "Goana dupa aur"

Daca pe lume ar exista numai filme americane

Hai ma inginere, sacrificam consecventa in numele unui anti-americanism discutabil? "Gold Rush", D.W. Griffith sau "Citizen Kane" or apartine culturii suedeze :D

sau numai filmele facute in ultimii cinci ani

P'asta cred c-ai zis-o intr-o doara... American Beauty, Memento, Mulholland Drive, asta numind doar varfurile.

@Lord Barty
Vroiam doar sa spun ca e un film deasupra mediei, care dupa mine merita vazut.

Pai asa merita vazut si "Irreversible" ( btw, pana si asta ii da clasa gladiatorului)

Acum, ca tot am intrat in hora asta, sa-mi exprim si eu parerea: Gladiatorul e un cacat de film. Motivele le-a expus prea bine stefanp ca sa mai fie nevoie sa le repet. Spun doar ca pentru mine constituie o noua dezamagire din partea unui regizor care in trecut a facut si lucruri extraordinare ( Blade Runner, Duelistii, chiar si Alien pentru genul lui)
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Mr Hyde

Înapoi la Film