maestre in primul rand se foloseste cuvantul aterizare pe orice corp solid ai ateriza pentru ca toate au sol! sa-mi zici cum se numeste aterizarea pe europa, pe titan sau pe pluto... aselenizarea e cuvant inventat pentru epoca respectiva... nu este deloc gresit sa folosesti aterizare si pentru alte corpuri (solide!) atata vreme cat specific corpul respectiv.
Cat despre pilotajul modulului Lunar te inseli amarnic

asa cum unii il incurcau pe Neil Armostrong cu Gagarin tot pe aici prin zona. Ia da matale un search pe guugle care va place asa de tare si vezi cine a pilotat Vulturul in aterizarea pe Luna in iulie, 1969... asta ca sa nu mai fii cu nasucu` pe sus fara sustinere in realitate.
P.S.: cateva detalii despre aterizarea pe Luna exista pe site-ul:
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/lunar/apollo_11_30th.html
dupa cum observati chiar si americanii folosesc "landed" la fel ca pentru avioane pe Terra din motivele care vi le-am zis mai sus... se zboara pe multi sateliti si planete si cuvintele ar deveni destul de incurcate.. in plus toate au sol si gravitatie!
""Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed." These words ushered in a new era of human exploration at 4:18 p.m. EDT on July 20, as the first crewed flight to the Moon touched down after flying longer than planned, down to the last 40 seconds of fuel, to avoid a field of boulders and a large crater. Charles Duke, the Capcom (capsule communicator) back in Houston, replied, "Roger, Tranquility. We copy you on the ground. You got a bunch of guys about to turn blue. We're breathing again." This picture, taken from the LM window shortly before touchdown, shows the surface of the Moon near the touchdown point in the Sea of Tranquility."
Observati ceea ce v-am spus ca aterizarea a fost mai lunga cu 40 de secunde? au evitati craterul si sper sa gasesc exact si textul descrierii problemelor cu calculatorul de bord- aceasta a fost pur si simplu supra incarcat si a intrat in procedura de urgenta punand idle pe toate procesele si asteptand flush-ul memoriei... sa nu uitam ca acele calculatoare nu aveau puterea de calcul a unui telefon mobil de astazi...
eyewitness scrie:1/ aterizarea puate avea loc numa pe terra , pe luna ie aselenizare ,eventual pe marte ie amartizare

2/ pilotu modulului lunar al misiunii apollo 11 fu buzz aldrin si nu neil amstrong iar a modulului de comanda michael collins. amstrong ierea sefu misiunii ,deci bagator de seama

acum ca te-ai lamurit cu punctul 1.) si sper ca ai prins un pic de lamuriri si pe punctul 2... (apropos unde ai citit tu ca am zis eu ca armstrong avea functia de pilot pe eagle? eu doar am zis ca armstrong a pilotat eagle... pentru simplul fapt ca la vremea respectiva era singurul astronaut care avea experienta necesara unei aterizari a capsulelor spatiale... in 1965 intr-unul din zborurile Gemini care urma sa se cupleze cu treapta superioara a rachetei Agena au existat probleme si Armostrong de asemeni a efectuat reintrarea in atmosfera in mod manual...). Dar sa vedem mai departe:
"Apollo 11 launched from Cape Canaveral, Florida, on July 16, 1969, and arrived in orbit around the moon on July 20. On the 14th orbit of the moon, following eight hours of preparation for the landing, the lunar module Eagle undocked from the command module Columbia and descended toward the Mare Tranquillitatis (Sea of Tranquility). Armstrong began actively piloting the Eagle when the craft was about 1500 m (about 5000 ft) above the moon and 6 km (4 mi) east of the landing target, maneuvering to avoid boulders in the landing zone. The Eagle touched down on the moon’s surface very gently about three hours after separating from the Columbia. Armstrong and Aldrin prepared the Eagle for immediate liftoff in case of emergency, ate a meal, skipped a planned rest period, and began getting ready to go out onto the lunar surface."
acum e clar ca tu vorbesti fix prostii neinformate... pe romaneste adica baigui!
Soyuz
P.S: fragmentul in engleza este preluat din encarta:
http://encarta.msn.com/encyclopedia..._Armstrong.html