Initial trimis de ild12
cu tot respectul.. o forta e intotdeauna o lege iar viceversa n-am sustinut-o chiar daca se putea intelege asa ceva din postul meu.
hmm, ajungem la definitzii.
nu o sa iau definitziile strict fizico-matematice, caci acolo evident nu avetzi dreptate, le luam in sens larg
fortza = "manifestare" a materiei (intre ghilimele, caci fortza este energie/coordonata)
legea = o formalizare a unei manifestari a materiei. aceasta formalizare nu intotdeauna corespunde realitatzii (sau mai bine zis realitatea nu corespunde formalizarii, aduc ca argument dubiul dvs fatza de qcd), mai mult sunt manifestari neformalizabile (din motiv de limitare a cunoashterii actuale), de aici eu trag concluzia ca nu pentru orice fortza se poate stabili o lege (presupun ca asta atzi dorit a spune).
analizand ceea ce scrieti as spune ca acuzati pe nedrept. in primul rand nu am spus ca einstein a scris in respectiva carte despre cele 4 legi.
einstein este singura referintza biografica shi pomenit in conjunctzie cu "personal cred in acele 4 (sau cate or fi) legi si mai cred ca legea unificatoare (pe care einstein s-a straduit atat s-o gaseasca) e defapt D-zeu.", sugereaza ca einstein utilizeaza aceasta terminologie, altfel nu se straduia atat sa gaseasca
deasemenea cred ca sunteti de acord ca nu s-a reusit o unificare decat a fortei electromagnetice si a celei slabe. a doua unificare de care pomeniti este subiectul unor controverse care n-au cum s-o legitimeze definitiv(cel putin nu inca). inventarea unor noi particule(multe dintre ele imposibil de pus in evidenta prin tehnica actuala) pt a explica sau a motiva anumite rezultate inca cetoase ale fizicii nu poate fi considerata stiinta in sensul clasic al cuvantului. e border-line sf. revenim la tendinta de complicare a lucrurilor de care vorbeam..
nu sunt de acord. in mare proportzie, fizica secolului xx a fost facuta din matematica, intai s-a calculat (inventat) pe hartie, dupa aceea a venit experimentul. de exemplu, modelele atomice, dualismul particula-unda, chiar shi particulele elementare. nu mai shtiu istoria fiecareia dintre ele, dar imi amintesc sigur ca neutrinii au fost "inventatzi" din cauza unei violari ale legii de conservare a energiei (pe hartie). ca sa nu se infirme fundamentul teoretic, s-a preferat inventarea lor. sa nu pomenesc de zecile de particule acceptate de fizica actuala, bosoni, mezoni shi tot felu' de minunatzii. mai mult consider ca qcd-ul este o simplificare. este o teorie cuantica in acceptziunea larga a cuvantului (spatziu hilbert, operatori etc etc shi permite renormalizarea). este o simplificare sa ai un singur model decat sa ai doua, nu?
desi am gustat ironia de la sfarsitul postului dvs, recomand totusi o mai mare deschidere spre diversela abordari ale problemei. poate veti percepe atunci ca exista o legatura intre religie si stiinta si ca antagonismul invocat de multi e doar de suprafata.
religia shi shtiintza sunt independente (cel putzin la suprafatza). amestecarea lor este gretzoasa (vezi "shtiintza" creatzionista). au scopuri diferite, mijloace diferite. doar bigotzii, cei care cred "in litera legii", aceia sunt cei care au probleme shi vor sa le impace (obiectivitatea - relativa ce-i drept, cat de obiectiv poate fi ceva uman :p - shtiintzei nu le permite sa o nege).
in prisma unei astfel de intrebari (ca cea din titlu), se poate incerca unificarea eforturilor. parerea mea ca fuziunea se va dovedi dezamagitoare, pentru ca in timp ce religia va consolida o dogma finala, a esentzei transcedentale, ce nu poate fi intzeleasa datorita "umanitatzii" noastre, shtiintza va trivializa, "dumnezeul" descoperit prin shtiintza nu poate fi decat anorganic, sterp, cuantic, probabil ascuns sub lungimea lui planck sau sub o raza schwarzschild.