gaga scrie:este (cum spuneam si in alt post) o aberatie logica sa faci o analogie intre doua treburi care nu au nimic in comun. obiectivele masoneriei si ale parlamentului britanic sunt de cu totul alta factura
Nu cred ca vorbeam despre obiective, ci de ce-si pierd astia timpul cu ritualul si simbolurile.
gaga scrie:2. membrii nu ar trebui sa isi sustina parerile individuale dar care converg catre o imagine benefica a masoneriei in public. ei au pareri individuale despre ceva colectiv pe care, din momentul aderarii, il reprezinta. tot ce se scrie de membrii unei comunitati care se declara ca facand parte din acea comunitate afecteaza imaginea acesteia. asta am vrut sa spun.
Si ce concluzie tragi tu din faptul ca ca in masonerie intilnesti atit conservatori cit si liberali? Care-i preferinta masoneriei?
Eu mi-am declarat apartenenta la masonerie din sinceritate, ca sa vada interlocutorul ca vorbesc nu din auzite sau din citite, ci din experienta (limitata, ce-i drept).
Acu' sper ca dialogul cu mine o sa-ti arate ca mai sint si masoni cu capu' relativ pe umeri.
I-adevarat ce spui tu cu imaginea comunitatii, accentul fiind pe imagine. Ideea e ca masoneria ca institutie nu e prin statut satanica, corupta, etc, e
perceputa astfel din cauza comportamentului unor membri si a secretomaniei care o inconjuoara.
gaga scrie:3. cunosc persoane din cler sau care au sau au avut de a face cu biserica. pe ce te bazezi cand spui ca un preot fraternizeaza pe ascuns cu biserica? (desi asta e alta discutie).
Cunosc doi, un popa si-un dascal (lucreaza in parohii diferite) care prin comportament par sa fi facut mai degraba pact cu competitia, decit cu sefu' lor direct.
Si daca tot vorbim de satanismul masoneriei, sint destui preoti masoni.
gaga scrie:unde scrie asta, sau arata-mi undeva unde sunt masoni ramasi pe drumuri si ajutati... sau ... sau ... ceva concret. masonii pe care ii stiu eu nu mi-au zis de asa ceva

Eu cunosc cazuri, unul dintre ele e nepotul unui amic de-al meu al carui fiu mason e mort. Copilul a fost inscris la o scoala privata cu internat, totul platit de masonerie. Tot masoneria ii da bani de buzunar, ii cumpara haine si ce mai are nevoie pentru scoala. In plus, loja la care merg trimite regulat bani vaduvelor unor fosti membri, pentru ca femeile nu se descurca din pensie.
gaga scrie:si nu e asa? am mai zis, e ca o gradinita pentru copii mari (metaforic vorbind, nu peiuorativ cum au impresia unii care se simt luati peste picior cand nu e cazul)
Poti sa-i spui si-asa, in practica e mai mult ca o asociatie de teatru pentru amatori.
gaga scrie:eu nu vorbesc de cei care
se declara ci de cei ce
sunt credinciosi. este o mare diferenta. aia care se declara s-or aduna dar nu ma intereseaza persoanele cu labilitatzi religioase

OK, putem considera preotii/rabinii cu-adevarat credinciosi? Daca da, vezi mai sus. Sau poate aia nu-s cu-adevarat credinciosi...
gaga scrie:tu ziceai ca sapi in masonerie nu la munca sau acasa, la asta ma refeream.
M-a derutat chestia cu internetu'...
Da, sap, si probabil voi mai sapa ceva timp de-acu' incolo.
Hai sa clarific si ce-i cu intrarea mea in masonerie. Pina acu' citiva ani, masoneria era pentru mine o teorie a conspiratiei despre care tot citeai prin presa. Ba ca-s buni, c-au pus umaru' la fiecare mare eveniment istoric/cultural, ba ca opereaza ca Mafia, sau ca-s satanisti, mai mult o chestie istorica, mai putin de actualitate. In plus, eu sint inginer (asta explica gaurile in cultura generala

) si privesc aproape totul cu suspiciune, un fel de Toma Necredinciosu'. Nu sint credincios/religios, da' am unele nelamuriri despre Univers, asa ca nici ateu pur nu ma pot declara. S-a-ntimplat sa cunosc un mason, om normal, si-am inceput sa pun si eu intrebari, ca tot auzisem atitea. In plus, in Anglia (unde traiesc acu'), se face mare vilva despre coruptia masonica in politie, justitie, administratia publica. Asta e grija majoritatii, nu planuri diabolice de-a acapara lumea. In sfirsit, amicu' meu a zis, stiindu-ma om serios, ca daca vreau sa sa aflu mai multe de ce nu ma bag si eu? La-nceput am ris, ca nu ma vedeam stind cu moaca sobra cu sortu' pe mine si cracu' suflecat (ca s-o lamurim si pe asta, suflecatu' se-ntimpla numai in 3 instante, nu la fiecare sedinta), da' dupa aia m-am gindit serios ca e o oportunitate sa vad si eu pe viu cu ce se maninca masoneria la mama ei, nu pe malu' Dimbovitei. La urma urmei n-am de pierdut decit ceva bani si citeva ore pe an, da' macar vad si eu situatia din partea cealalta a gardului. Si iac-asa m-am facut eu mason. Sa nu crezi ca astia se-omoara sa faca noi membri, desi organizatia e pe moarte. Fiecare loja face intre 0 si maxim 2 membri pe an. E foarte probabil ca am ajuns aici prea tirziu, pin' sa aflu eu care-i planu' n-o sa mai ramina cin' sa-l puna-n aplicare...
Eu n-am venit pe forumul asta sa apar masoneria, ci s-aduc o vedere din interior. Incerc sa fiu cit mai obiectiv, desi obiectivitatea mea e probabil afectata de faptul ca sint membru, cum si opiniile tale sint influentate de crestinismul ortodox.
gaga scrie:peseu: am citit viatza lui balcescu laumomendat si ma gandeam ce misto de el ca a fost mason, dolce far niente. de fapt nu a prea facut el mare branza, noroc cu hartie de o suta de lei ca si-a mai facut reclama. iar newton, nu numai ca era mason, era si jidov asa ca .... dar asta e alta discutie

Nu-i vorba numa' de astia doi, o gramada de 'VIP'uri au fost masoni, unii cu ceva creier, chiar oameni de stiinta (i.e. care gindesc logic). Intrebarea asta ma bintuie si pe mine: ce i-a facut pe oamenii astia cu ceva in cap, care'au influentat omenirea mondiala, sa puna sortu' si sa suflece cracu' in camere fara ferestre? Ca n-as crede ca umblau sa omoare n miliarde de suflete si sa domine lumea.
Dreptate si Fratie!
PS: Am uitat sa-ntreb care-i relevanta faptului ce Newton era evreu.