hittiti

slujba mintilor iscoditoare: nu crede, cerceteaza!

hittiti

Mesajde stefan » Lun Ian 12, 2004 11:43 am

M-am gandit sa deschid un subiect pe o tema care probabil nu va intra prea curand in gratzia Discovery Channel (spre deosebire de WW2 si Egiptul Antic) si, de ce nu, google :D.

Pana in 1906 nu se stia nimic de existenta hittitilor - atunci a fost descoperita o colectie impresionanta de tablite de lut continand, atentie, arhiva curtii hittite, undeva in Asia Mica. Poporul respectiv nu avea un nume, se pare ca-si spuneau Hatti, astfel incat oamenii moderni i-au botezat hittiti, limba lor fiind denumita hittita. Ulterior s-a descoperit ca ei isi numeau limba nesita, dar numele incetatenite au continuat sa fie folosite in virtutea intertiei. Nu mai retin daca tot atunci sau ulterior a fost descoperita capitala regatului hittit, Hattousa, in Turcia, langa Bogazkoy.

LImba lor nu era cunoscuta cercetatorilor, nici scrierea lor. Intai un norvegian, Knutdzon, a avansat ipoteza ca ar fi o limba indo-europeana; cel care a descifrat scrierea hittita si a reusit sa sintetizeze gramatica limbii a fost un ceh, Bedrich Hrozny, care a si demonstrat validitatea ipotezei apartenentei la familia indo-europeana (pe care Knutdzon a retractat-o).

Acum, unul din motivele pentru care am deschis acest subiect este pentru ca despre toate astea am citit mai demult intr-o carte gasita intamplator in biblioteca, carte ale carei titlu si autor nu le retin, dar care se referea in mare parte la cum a descifrat Hrozny scrierea hittitilor fa ra a le cunoaste limba. Suna cunoscut cuiva tema cartii? Ring any bells?

O relatare mult mai comprimata am reusit totusi sa gasesc pe net la:
http://www.aai.freeservers.com/Hittites%20and%20The%20Riddle%20of%20the%20Scripts.htm

(daca nu merge link-ul de mai sus datorita modului nefericit al vBulletin de a trata URL-uri mai ciudate, vedeti in google directory, ultimul link, "hittites and the riddle of the scripts": http://directory.google.com/Top/Science/Social_Sciences/Language_and_Linguistics/Natural_Languages/Indo-European/Anatolian/)

altflel relatarea mea ar fi fost considerabil mai aproximativa.

O chestie fascinanta mi s-a parut faptul ca s-a pastrat in mare parte arhiva unui stat antic (1800 - 1200 i. Hr., cel mai vechi document e unul din secolul 17 i. Hr. cred), putandu-se reconstitui aproximativ mare parte din istoria sa; se pare ca arhiva continea si corespondenta, scrisa in limba diplomatica a vremii, babiloniana. Suna ciudat sa regasim modele moderne in organizarea unui stat antic - e adevarat ca noi ne raportam prin comparatie la modele cunoscute, in antichitate ele fiind gandite diferit, dar posibilitatea stabilirii unei analogii e totusi ceva.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member

toate civilizatiile antice erau interesante in felul lor

Mesajde Mr Teo » Joi Ian 15, 2004 10:50 pm

Daca reusim sa cunoastem pe scara mai larga modurile lor de viata sar putea sa invatam ceva de la civilizatiile mai veche inclusiv hititti.
Eu cel putin pana sa citesc articolul asta tot cea ce stiam despre ei era ca erau o rasa in Age of Empires.
Fain articol stefan.
Mr Teo
Junior Member

Mesajde aphextwinz » Vin Ian 16, 2004 10:35 am

Fane

Am citit cu ceva vreme in urma o carte care se are ca subiect misterele civilizatziei hitite (multe aspecte, intru in detalii doar daca intereseaza - eventual poate gasesc shi cartea sa te lovesc cu detalii bine puse la punct), da' sincer nush' exact cum se cheama shi nici care-i autorul, are coperta oareshcum roshcata, shi parca nishte mazgaleli in galben care vor sa parodieze nishte basoreliefuri :p

Pana in 1906 nu se stia nimic de existenta hittitilor

Hititzii sunt cunoscutzi (nush' exact cand s-a facut legatura) shi din docomentele civilizatziilor cu care au luat contact, spun asta gandindu-ma la domnia lui Ramses II-lea, lupta de la Kadesh, descrisa in detaliu de egipteni - nu foarte obiectiv ce-i drept, shi legaturile diplomatice dintre acesta shi Hatusili/Hatushili, urmashul regelui Muwatali/Muwatili care a luptat la Kadesh impotriva lui Ramses. In plus, este de notorietate shi campania lui Mursili in Mesopotamia shi cucerirea Babilonului.
Sunt convins ca atat egiptenii, cat shi asirienii ii mentzioneaza pe hititzi ;)

Toponomiile shi antroponomiile hitite (shi nu numai) sunt adaptate la limba folosita, in cartzile scrise in limba romana am vazut pentru capitala hitita numele de Hat(t?)usha. Sunt in dubiu daca in limba romana este corect hititzi sau hittitzi. In postul asta am optat pentru prima varianta, in viitor, s-ar putea sa ma razgandesc ;)

Exista episoade bine documentate shi in istoria altor popoare antice, chiar in epoca scrierii cuneiforme (vezi istoria asirobabiloniana sau egipteana)
aphextwinz
Junior Member

Mesajde stefan » Vin Ian 16, 2004 11:05 am

Da, probabil fraza ar trebui inlocuita cu "nu se stia mare lucru despre ei". Intr-adevar you have a point cu Kadesh, probabil ca descoperirea din 1906 a permis localizarea lor mai precisa, identificarea cu poporul care s-a batut cu Ramses, reconstituirea istoriei lor, din care se stiau elemente putine.

Daca aveau corespondenta diplomatica intr-adevar trebuie sa se fi pastrat ceva si la destinatarii corespondentei, acu nu stiu cat de mult ajuta asta la cunoasterea mai buna a civilizatiei lor.
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Mesajde stefan » Lun Ian 26, 2004 3:02 pm

Cu concursul lui afex identificai cartea, se cheama "Din tainele imperiului hitit" si e scrisa de Vojtech Zamarovsky, aparuta in 1980 la Editura Junimea in Iasi; editia originala e din 1974. Zamarovsky fiind slovac (si atunci cehii si slovacii avand aceeasi patrie) pune destul de mult accent pe faptele de "vitejie" ale lui Hrozny, facand in acelasi timp digresiuni pentru a povesti pe scurt despre descifrarea hieroglifelor egiptene, a cuneiformelor asiro-babiloniene, precum si de alte scrieri nedescifrate (de ex. din Creta). Ultima parte a cartii este o prezentare scurta a istoriei, culturii si organizarii sociale a hititilor, iar postfata, scrisa de un lingvist (Ariton Vraciu), este poate prea specializata pentru o carte pentru publicul larg, dar totusi unele precizari legate de limbile vorbite in Asia Mica sunt interesante, pacat ca se pierd in terminologia specializata. Si mai sunt si rezervele fata de afirmatii gen "scrierea hitita nu mai este azi o problema" la care exceleaza Zamarovsky.

Alte chestii mai ciudate sunt bucatile impregnate ideologic, ce-i drept sunt doar cateva, si usor de neglijat.

Din cate se pare, Hrozny nu a descifrat o limba necunoscuta cu o scriere necunoscuta, ci a reusit sa inteleaga (si citeasca (,) corect) limba hitita scrisa cu cuneiforme akkadiene - sub influenta assiriana, asta a fost sistemul de scriere adoptat de hititi pana undeva in secolul XIII i.e.n. A incercat sa descifreze si hitita cuneiforma (care se pare ca era mai inrudita cu o alta limba indo-europeana vorbita in Asia mica), dar a cam dat-o in bara, pentru ca limbile nu erau identice, nu se stia care semne sunt versiuni ale altora, ce denota hieroglifele etc. Hieroglifele au fost descifrate treptat, cate un meserias ca Hrozny identificand cate un numar de hieroglife, pana cand un neamt, Bossert, a ajuns la niste rezultate mai interesante, cu ajutorul unei inscriptii bilingve. De asemenea, Hrozny a mai dat-o in bara incercand sa descifreze inscriptii proto-indiene (gasite in Mohenjo-Daro si Harappa) si cretane. Deh, that's science.

Din cate am inteles, vestigii hitite au fost gasite inca de la inceputul secolului XIX, dar nimeni nu stia carei civilizatii apartin. Doar dupa ce Archibald Henry Sayce si William Wright au avansat ipoteza ca vestigiile din care faceau parte si pietrele gasite la Hama (cu inscriptii hitite) apartin hititilor din Biblie, unde-s mentionati mai mult in treacat; un pasaj din Biblie totusi sugera ca hititii erau o forta de temut.

In arhiva lui Akhenaton, descoperita tot spre sfarsitul sec. XIX, s-au gasit doua scrisori trimise de catre un rege hitit faraonului. Coreland aceste date cu mentiunile assiriene despre hititi au inceput sa se contureze detalii legate de istoria acestora, printre altele faptul ca in sec XVI au devastat Babilonul.

In 1906 Winckler a gasit arhiva regilor hititi de la Hattusa (azi Bogazkoy), care i-a servit drept material lui Hrozny. Pana atunci mai fusesera descoperite vestigii hitite (ex. de catre Humann in 1888), dar aceasta arhiva avea sa serveasca la intelegerea limbii hitite.
subpolar homesick fane

stefan
Junior Member

Înapoi la Stiinta