Descoperiri epocale in domeniul culinar!

slujba mintilor iscoditoare: nu crede, cerceteaza!

Descoperiri epocale in domeniul culinar!

Mesajde gaga » Mie Mai 25, 2005 3:38 pm

edit: mai multi oameni cu capul pe umeri mi-au spus ca am inebunit sa pun asa ceva pe net, ca-s multi nebuni si ca nu se stie ce cretin ce face si ma scoate basma murdara, asa ca am sa sterg minunatul text (il pastrez in word). cei care stiu despre ce este vorba stiu. voiam sa sterg tot threadul la prima ora, dar e pacat, sunt prea multi interesati :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde Alienor » Mie Mai 25, 2005 4:08 pm

Oau ! din ciclul "descoperi si mori" .. E doar o idee, sau ai si incercat consumarea respectivelor ciumperci?

Sa-nteleg ca retzeta de "space cake" (preparata cu diverse ... ierburi :D) isi poate gasi locul tot aici ?
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mai 25, 2005 4:17 pm

io nu am incercat-o, este creata pe baza dovezilor gasite pe site-uri pe net unde zice clar: atropina ie anti muscarinica. asta ie o descoperire epocala. daca e funu istetz sa le incerce treaba lui. datele sunt reale, dozele nu le stiu ca nu am cobai si pe vasile nu-l dau :D
gaga

Mesajde Djinn » Mie Mai 25, 2005 4:29 pm

antimuscarinica? :con: imi vin in minte neshte interpretari shugubetze, da' mi-e ca ma alergi ca iar aberez pe forumu greshit :p deci ce vra a insemna ?
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde piskeshu » Mie Mai 25, 2005 4:31 pm

Io am baga amanita, da n-am patit nica, din pacate! ~p probabil era prea mica bucata!
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
piskeshu
banned

Mesajde gaga » Mie Mai 25, 2005 4:40 pm

Atropine is a competitive antagonist of acetylcholine at muscarinic receptors. Muscarinic antagonists are often referred to as parasympatholytic drugs - the effect of parasympathetic stimulation has been taken away or lessened

na flufi
gaga

Mesajde Djinn » Mie Mai 25, 2005 4:43 pm

;i yoy duamne.... n-am intzales boaba...

iote ce-am gasit: MUSCARINA, muscarine, s.f. Alcaloid foarte toxic, puternic inhibitor cardiac, prezent in unele ciuperci otravitoare.

Acu' am inteles :)

ps - ATROPí
Djinn

Mesajde jeorj » Mie Mai 25, 2005 7:00 pm

Mai dano, sper ca virgula coautorul de care borbesti pe ici pe colo nu e autor si la cartea amintita cu alice pentru ca vaz ca te abtii in a aminti bibliografia, sau macar biblioraftul(pardon : bibligraful) autor al ideilor. Ca vehiculezi neste cifre de genul: "doar in 80 percente din cazuri e rezultatul garantat" sau altele de genu asta, faptul in sine iti mai scade un picut din prestanta cu care ai obisnuit oaresce auditoriu.
Pentru a nu contribui mai mult la asta te rog sa ma lamuresti si pe mine, ca pe un aprig consumator de amanite, care ecsclude pe cele continand solutii finale(cel putin pana acum, cam de pe unde ai adunat informatiile astea atat de otravitoare. Si de asemenea, daca tot te-ai hotarat sa le publici, spunemi si mie prin ce criterii ai ales threadu asta ca sa fie potrivit.

Cu netarmurita atentie :D......... gigiell
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Mesajde sol » Mie Mai 25, 2005 8:29 pm

Am fost intoxicata cu ciuperci, nu-i de gluma, inca se mai vede. In general nu se ia de la unii la altii, pe forum vreau sa zic da daca ma gandesc mai bine toti ati zis ca va deprima textele mele - de-acolo o fi ? mishto imaginea cu Alice!
sol
Junior Member

Mesajde jeorj » Joi Mai 26, 2005 8:15 am

Ca sa citez cativa clasici in viata sau nu:D :" Totul e bine cand se termina cu bine"

Totusi daca sursa informatiei nu e secreta, iar trucul cu pricina e chiar valabil, raman inca foarte curios:)
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Mai 26, 2005 8:29 am

solaris ~p tu pe ce planta traiesti mami, poti lega o fraza coerenta? :D

gigiel, toate datele sunt luate de pe net, de pe situri in diverse limbi internationale la care am ajuns discutand diverse cu pijkesh. filmul a fost asa:

cautam cum ii zice la asmatzuchi in latina pt a gasi informatii complete. am gasit un site de senzatie care are denumirea fiecarei plante in toate limbile posibile (in tarile in care exista planta). toate cu diacritice, cu caracterele tzatii (japan, china, arabi, plm).

stai ca va dau din discutie:
kesh(2:33:32 PM): ce plm ie hasmaputzi?
io(2:33:44 PM): un patrunjel
io(2:33:50 PM): ma intrebat unu pe haleli
io(2:33:56 PM): da vezi ca are index
io(2:34:06 PM): si creca poti gasi trebi romanesti in tuate linbile
kesh(2:37:23 PM): caut omag si matraguna

si de aici a inceput povestea.

io(2:38:49 PM): matraguna am io acasa uscata
kesh(2:39:08 PM): si ce faci cu ea?
io(2:39:18 PM): o pastrez pt preteni
kesh(2:39:20 PM): atropa belladonna
io(2:50:43 PM): Order Solanales Family Solanaceae A large fraction of the 2300 species of the nightshade family contains alkaloids; few species are nontoxic. A well-known example is Deadly Nightshade (Atropa belladonna). The pungent principle of chile is structurally related to alkaloids, but hardly toxic by oral route.

si p'orma distractia descoperirilor pe diverse situri mai mult sau mai putin serioase:

kesh(2:58:22 PM): da omag?
kesh(2:58:28 PM): ai gasit?
io(2:58:36 PM): ce e aia?
kesh(2:59:00 PM): tot ceva planta de asta halucinogena
kesh(2:59:11 PM): si nu stiu cum arata, cica se gaseste si la noi
io(2:59:36 PM): stai unpic sa mai citesc de reactiile la atropina (ca cica e bogatan atropina)

descoperirile continua:

io(3:02:06 PM): Bronchial, biliary and urinary smooth muscles are relaxed.
io(3:02:19 PM): adica te pishi si te caci pe tine cu placere

apoi continua:

kesh(3:04:09 PM): unu zicea ca vreo 3 zile o avut filme de la ceai cu 2 flori
io(3:05:16 PM): mai si ecsagereaza lumea
kesh(3:05:30 PM): ba era pe un site ma
kesh(3:05:45 PM): zuicea ca ie bine sa fie unu treaz tot timpu sa cheme salvarea
io(3:12:04 PM): cica amanita se corceste si e de vina de 95 la suta din intoxicatziile mortale
kesh(3:12:23 PM): da am auzit si io asta
io(3:12:41 PM): antidotu pt palaria sharpelui e matraguna
io(3:12:42 PM): ~p
io(3:12:45 PM): ~p
io(3:12:56 PM): . Sindromul colinergic (muscarinic) Specii responsabile: Amanita muscaria (pop.:muscarita), Inocybe fastigate, Inocybe purico, Inocybe geophylla, Clitocybe delbata (pop.:ghebe, opintici, ghebe de radacina).
kesh(3:12:57 PM): ce-am mancat io era corcita cu de-aia buna daca n-am avut nica ~p

io(3:13:02 PM): Antidot: Atropina 0,5 mg subcutan sau intravenos la fiecare 15 minute pana la obtinerea uscaciunii mucoasei bucale. Pacientilor care au ingerat cantitati mari de ciuperci li se face spalatura gastrica cu suspensie de carbune activat.
kehs(3:13:06 PM): ~p
io(3:13:10 PM): :ce tare ~p
kesh(3:13:10 PM): ~p
io(3:13:35 PM): te duci la aia pe site si le zici bah prostilor nam avut nimica bah ca luasem matraguna inainte ~p

si draga gigiell de aici inainte s-a scris istoria si e merluc ca antidotu' e atropina in care buretele pufos exceleaza. majoritatea siturilor sunt medicale si serioase (biensure ca nu fac legatura intre plante, asta am facut-o noi). am sters reteta la sfatul multor preteni cu capul pe umeri, noi radem si ne veselim da' draq stie cine mai intra pe aici.

alte intrebari? :D
gaga

Mesajde jeorj » Joi Mai 26, 2005 10:10 am

Mersi Danone de lamuriri:). Mi-ai dat un imbold sa ma mai cultiv si eu in marea gradina a netului despre un subiect care oricum ma preocupa foarte mult.

Ca sa ii lamuresc eu pe eventualii care au apucat sa citeasca postul sters si si-au si planificat o mancarica de ciuperci amanita muscaria si amanita panterina le recomand sa-si implanteze un cip in stomac care sa faca mariajul dintre atropina si muscarina din cele doua ciuperci pentru ca sa traiasca in liniste si pace, iar celelalte substante daunatoare, care sunt suficiente pentru o liniste eterna, sa le trimita cat mai rapid pe una din rampele de evacuare:D, pentru a nu stri ca, ca snicia celor doua. Succes!

PS. Ideea cu stersul treadului nu-i rea, sau macar mutarea lui altundeva unde nu-i vorba de mancare:D
Ca e mare gradina domnului
Poate undeva la stiinta:) unde nu se baga oricine:D
jeorj
Junior Member

Mesajde isabo » Joi Mai 26, 2005 11:10 am

Trebuia lasata retzeta aia (eu n-am citit-o), dar cu precizarea ca e doar pentru servit soacrele ;-) .
Dar scrieti care sunt saiturile alea serioase si botaniste de unde putem sa ne cultivam si noi (alte bubitze in cap, pe langa cele existente) si sa verificam ce e cu ingredientele dubioase de prin diverse retete ;h.

Questia cu bubitzele n-am scris-o chiar degeaba: cine imi spune daca gelatina alimentara cauzeaza la ...? Eu am folosit doar de cateva ori, la dulciuri, dar asha, pt cultura generala...
isabo
Junior Member

Mesajde gaga » Joi Mai 26, 2005 1:21 pm

Chiar asa il mut pe stiinte ca poate gasesc ceva si despre alte trebi de gen. oricum un laborant ar putea face dozaju dintre substanta alcalina si atropina, apoi analiza ciupercii si gasirea dozei optime. cred eu.

isabo, siteurile alea sunt multe ca le-am luat din gugle vrei sa le caut iar sa ti le dau? am gugalit pe termeni, nu e greu da' ia din cuvintele de mai sus din discutie si da search, poate gasesti trebi mai misto, mai stii?
gaga

Mesajde sol » Vin Mai 27, 2005 8:10 am

Dana, Dana, Dana! Cred ca serverul meu functioneaza mai bine ca al vostru: ieri la noo cand m-ai intrebat pe ce planta traiesc eu coseam in delta si de-odata, nus' ce-mi vine, ti-am rupt o creanga din creanga aia, cu un nufar pe ea, aveti adresa la forum s-o trimit cu DHL?
Despre ciuperci, stiu ca la noi, la munte, cand se otravea vreunul dam cu lapte, care trece prin mate si pana la urma se prinde din ce gaseste pe-acolo. Tot din folclor: la ce otraveste nu trebuie sa-i zici numele, tare, ca se trezeste puterea din el si umbla asa din cap in cap pana da de unul mai slab s-acolo chiar trece la treaba.
sol
Junior Member

Mesajde Alienor » Vin Mai 27, 2005 8:52 am

Danon, e de-a dreptul o celebritate ciumpearca asta a ta..

Ieri am vazut un tricou pe care erau imprimate niste ciuperci si pe care scria, nici mai mult nici mai putin , "AMANITA MUSCARIA" :D

cred ca-mi fac tricou cu hasmatuchi :D
Alienor
Junior Member

Mesajde jeorj » Vin Mai 27, 2005 9:41 am

Am auzit si eu de un munte in delta, si ca unele persoane mai cosesc pe acolo. Da sa rupi creanga cu nufarul pe ea si sa o mai si trimiti prin posta , asta le intrece pe toate.

Chestia cu superstitile de la tara, de multe ori sunt daunatoare. Am auzit si eu ca daca se electrocuteaza unu e bine sa-l ingropi in pamant, probabil sa nui curenteze si pe altii. Despre ciuperci sunt iara o multime de "retete" pentru oameni otraviti care justifica existenta spitalelor:D.

Ps. In delta e doar muntele lui Venus.
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Mai 27, 2005 1:15 pm

Lasa pe solaris ca e un caz aparte, e un boris vian al forumului si acum s-a imbolnavit de nufar.

Si apropos de lapte pt otravire, probabil ca de aia sunt cazurile de mortalitate din otravire de peste 70%, nu mai retin exact la ce tip de otrava reactia cu laptele este exact ca si cum ai turna gaz pe foc (alcaloizi poate? o sa caut)

Ingropatul nu e superstitie, este vorba sa ingropi subiectul inca in viata pentru a se scurge mai rapid curentul static acumulat, asa cum daca te curentezi fara sa devi friptura e bine sa mergi in picioarele goale prin iarba uda, pe care din nefericire eu nu am avut-o la indemana cand m-am conectat accidental la 220 si am prajit un telefon mobil, un foeun si o veioza, treaba absolut reala care a daunat grav sanatatii aparatelor in cauza.

azi nu prea am mood sa caut si planta ailalta, sunt cu ochii pe ciuperci :D
gaga

Mesajde Djinn » Vin Mai 27, 2005 1:36 pm

cum bre, te-ai conectat la 220 si n-ai patit nimic?

deci muntele lui Venus e in delta?! :T

ps - care planta ailalta? c-o caut eu :D
Djinn

Mesajde sol » Vin Mai 27, 2005 2:29 pm

Nufarul e din Delta Banatului, pomul in care creste se numeste lyrodendron, unii ii zic pomul cu lalele, altii cu nuferi, anul asta se poarta nuferii. Chiar l-am dus la DHL, vezi thread dialoguri mishto. Iar muntele in care au murit in fiecare an ciupercari de renume e Semenicul, inca mi se face rau prin sugestie cand aud de ciuperci: ce stiu eu de acolo este ca se inmultesc toata lumea cu toata lumea, ca sporul e prost si nu stie alege si devin otravitoare ciupercile care scrie la carte ca nu-s.
sol
Junior Member

Mesajde gaga » Vin Mai 27, 2005 2:32 pm

da bre, n-am patit, adica mi s-a facut paru maciuca (maciuci dastea de care nu are aiu) si apoi am curentat umpic. cred ca am rezistenta la dastea, ori fiindca nu eram cu picioarele pe pamant, draq stie, am pus mana fara sa ma uit pe un stecher care era jumate scos din priza si l-am apucat gospodareste, strans, m-a zguduit ceva :D
gaga

Mesajde Djinn » Vin Mai 27, 2005 2:37 pm

solaris scrie: ce stiu eu de acolo este ca se inmultesc toata lumea cu toata lumea

ai dreaq perversi swapishti ]ca sporul e prost [/quote]
mai ales la salar :rolleyes:

Lyrodendron, tulipiferus? :con: naiba, n-am gasit decat neste pagini in rusa, iar io nu gavareshte a limba :p

later edit: lol, era "liriodendron" bre, ma hinducetzi in heroare?
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Liriodendronflower0117.JPG

(tot wikipedia :p sper ca n-aveti alergie).

danone, ce bine sa nu fii cu picioarele pe pamant :D
acu serios, daca erai creca deveneai conductor de electricitate, ca trecea prin tine spre pamant si-asa mai departe (nu ma pricep nici la fizica :p )
Djinn

el que busca enquentra

Mesajde sol » Sâm Mai 28, 2005 3:41 am

Elie, specie mai altfel, frunza-n sase colti si floarea-n sapte petale.
Rise and shine, Fluff, rasare soarele.
sol
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Iun 01, 2005 9:43 am

deci am impulinat-o. la recomandare rasfoind mythos si logos de andrei oisteanu (care se bazeaza pe eliade si diversi etnologi ca lupescu sau gorovei) am descoperit ca romanii, in afara de matraguna si ciuperci au o droaie de "imbucuratoare".

cum ar fi: ciumafaie sau laur, odolean, mac, mutulica sau matraguna mica, omag, avrameasca sau veninarnitza, maselarita, talpa gashtei, mutatoare, cucuta ... uf bre.

alte treburi interesante: amanita muscaria isi trage numele de muscaritza (l'amanite tue muche sau fly agaric in inglish) pt ca se folosea ca insecticid contra mustelor.

si in afara de faptul ca foloseau o droaie de halucinogene, cartea consemneaza dupa un geograf roman dinainte de chrisos ca tracii faceau fumigatzii cu canabis la ospetze!!!! (nu cannabis cannabis ci o canepa mai romaneasca, dar se pare ca avea efect)

(nu mai zic ca abia am ajuns la capitolul de opiacee). deci are dreptate astia, romania e buricu pamantului oprimata de comunisti :D (asta explica de ce nu s-au publicat decat voalat pe vremea lui ceashca studiile si eseurile)
gaga

Înapoi la Stiinta