Părerea mea e că la momentul ăsta in Romania există destule aspecte deranjante in modul cum eşti tratat ca angajat - e normal să fii ţinut peste program fără să fii plătit pentru ore suplimentare, e normal să ţi se spună că nu e bine să mergi in concediu in perioada nu-ştiu-care, şi parcă destui dintre manageri gandesc la modul "nimeni nu e de neinlocuit" - oricat de aberante sunt condiţiile, oricate ore faci overtime fără plată, dacă te oftici sigur se va găsi unul să vină in locul tău.
Poate e impresia mea, am avut doar două locuri de muncă in Romania, dar impresia se bazează şi pe relatări ale unor prieteni care muncesc in Bucureşti. Chiar, aşteptăm şi provincia

Acu, eu mă gandesc totuşi la o treabă. Ce te faci că tot mai multă lume se duce să muncească afară? Şi cel puţin in IT, domeniul meu, şi in Finlanda, ţara mea de exil, lucrand cu forme legale etc. pot spune că primesc mai mulţi bani pentru muncă mai puţină, şi un tratament mult mai atent din partea conducerii. Legea finlandeză interzice firmelor să te ţină la serviciu mai mult de un număr de ore pe lună, indiferent dacă faci parte din sindicat sau nu. Iar dacă se află că ai făcut aşa ceva, ai cam incurcat-o. In şapte luni am avut trei săptămani liber (fără să am concediu), şi imi mai iau 2 de Crăciun, totul aranjat prin sistemul de ore suplimentare - fac ore suplimentare, le folosesc ca ore libere, etc. Vara, concediul lor standard e de 6 săptămani, in timp ce in Romania nu ai parte de mai mult de 4. In condiţiile astea, dacă, ipotetic vorbind, eu is un tip carierist, am o familie şi vreau un trai decent, ce interes aş avea să vin in Romania, unde am şanse să fiu muncit ca salahorul pe bani mai puţini?
Ce vreau să spun nu e că nu vreau să mă intorc in Romania - am destule motive pentru a-mi fi dor de casă, şi Finlanda nu mă atrage deloc -, dar nu credeţi că e timpul ca firmele din Romania să trateze angajaţii ca nişte "bunuri achiziţionate pe termen lung"? Sunt convins că o firmă de programare care şi-ar trata angajaţii decent (nu tre să ne ducă la curve

Bineinţeles, nu peste tot afară e ca-n Finlanda, ştiu că in State de exemplu au concediu mai puţin ca noi, etc.
Revin, acu merg la bere. Da bre, pe bune, nu e glumă