aceste nerusinari

politicianul vrea puterea, poporul se multumeste cu o minciuna acceptabila

aceste nerusinari

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 11:50 am

Tara arde si baba se piaptana
Nu ca ar fi o noutate, si nici ca ar fi momentul sa ne mai plangem nitel de mila, dar nu pot sa nu observ (cu amaraciune) cum putinii bani ai romanului se duc in toate directiile, numai cu folos nu.

Biserici peste biserici (da' ce treaba am eu? doar omul da de voie, nu-i baga nimeni mana in buzunar!), catedrale pompoase si diverse case si casute de adunare se construiesc ca la concurs; ba, mai nou, nu se construieste direct biserica-tinta, ci se construieste o bisericuta mica (inghite si aia niste zeci de mii de euro) in scopul infiintarii noii parohii, sa aiba unde sa vina lumea si sa... cotizeze. Preotul se alege cu parohia (in oras!) si cu faima de intemeietor, orasul mai pierde un parc sau un loc de joaca (ori chiar si un simplu spatiu verde), oamenii mai pierd niste banuti (dar raman cu mandria si bucuria de a fi pus si ei o caramida la temelia "Casei Domnului"!). Daca ne lipseste cheful sa dam, vine "trimisul Domnului" la usa si ne cere ("in numele Domnului", normal!) sa ajutam si noi; ca doar si asa cheltuim la crasme si distractii, nu?

Apoi: bancile - sedii unu si unu, stralucitoare, securizate, informatizate. Daca vrei cumva un credit - ala esti, mai pui si la temelia asta o caramidutza ("da' care-i problema, suntem particulari, salariile noastre vin din profitul pe care il realizam" - da, din dobanzile sufocante)

Pe urma: farmaciile - "nu sunt fonduri", "nu ni s-au virat banii de la Casa cu pricina", degeaba ai facut anticamera la medicul de familie, degeaba lesini si mori la cozile de la fiecare inceput de luna, ca "nu eliberam compensate si gratuite"; dar spatziile lor se extind, isi schimba destul de des tamplariile, mobilierul, pardoseala, decorurile; nu isi schimba (farmacistele - cele mai multe dintre ele, stiu ca nu toate!) aroganta, nu isi schimba aerul de tamaduitori trimisi de providenta, nu isi schimba adaosurile uriase.

Justitia romaneasca? salarii scandaloase si diverse sporuri (cum era ala cu "coruptibilitatea"? sa le dam noi bani, ca sa nu mai ia de la infractori, nu? pai daca sunt coruptibili, ce mai cauta acolo, sa imparta dreptatea?); imi spunea cineva (de curand, nu mai mult de o saptamana) despre un fluturas de concediu de judecator - 120 de milioane - fireste, din buzunarul amarasteanului (cati contribuabili si cata vreme "contribuie" la o asemenea unica leafa?) vin si astia. Nu mai zic nimic despre ce fel de dreptate se face si cum anume se infaptuieste ea. Notarii, avocatii - cred ca stie toata lumea despre tarife si onorarii.

Nu mai spun de guvernarile, guvernantii si "alesii" care, pe linga ca isi umplu buzunarele, dorm in sedinte si "parasesc sala in semn de protest" (plecand, usurel, acasa) emana numai catastrofe.

si mai sunt pilde destule
De ce zic eu "nerusinare"? pentru ca poporul se zbate sa isi plateasca facturile lunare, isi imputineaza confortul si hrana, isi carpeste hainele cele vechi, iar sistemul ne jefuieste, ne prosteste si ne manipuleaza. Murea clasa popeasca daca isi mai amana ambitziile? crapau farmacistii daca puneau un adaos comercial mai rezonabil si nu se mai grabeau sa-si schimbe sediile, casele si masinile?
Se ia banutul necajtilor si se risipeste fara noima. Intr-o scoala care si-a pus termopane (sponsorizari, fireste), scoala care si-a plimbat conducerea prin tari vestice (diverse trebi - importante foc!), premiantii si olimpicii primesc diplome xeroxate (alb-negru, nu color!).
N-ar fi fost oare mai cuviincios sa mai asteptam nitel? sa intram intr-o oarecare stabilitate, si pe urma sa risipim? macar sa nu ne mai moara, umiliti de anacronicele cozi, batranii? Nu e vorba de respect?
E drept, in mare masura ne meritam soarta (m-am lamurit!), dar nu e prea mult ce ni se intampla? nu e contrastul prea mare?
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir

Mesajde Djinn » Sâm Iun 17, 2006 12:05 pm

kantemir, in toate trebile alea tu nu tii seama de-o chestie: omul si firea sa.
Omul este un egoist innascut. De asemenea, e constient de faptul ca viata e scurta. Asadar, odata ajuns intr-o functie de unde poate trage cat mai mult pe spuza proprie, aia face. Clasa politica, sectorul privat si chiar clerul (fara a generaliza absurd) nu sunt formate din Maici Tereza si sfinti, ci din oameni cu interese proprii, burti de umplut (chiar mai multe daca au famelie, neam etc) si orgolii.

Mie, sincera sa fiu, mi-au cam murit sperantele de mai bine din aceste puncte de vedere. Trebuie multa daruire si sacrificiu de sine din partea legiuitorilor ca sa se miste ceva in sens pozitiv si ma indoiesc ca cele doua-trei randunici care sa zicem ca sa straduiesc sa faca ceva o sa aduca primavara. Mai ales tinand seama ca sunt inconjurati de lupi si alte animale.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde nbm » Sâm Iun 17, 2006 12:07 pm

kant emire, te contrazic doar punctual pe un subiect pe care il cunosc:
crapau farmacistii daca puneau un adaos comercial mai rezonabil si nu se mai grabeau sa-si schimbe sediile, casele si masinile?

adaosul comercial la medicamentele etice (adica eliberate numai pe reteta) este strict limitat de stat, adica prin lege sunt stabilite marjele maximale de profit. si asta indiferent daca sunt sau nu compensate de casa de asigurari de sanatate.
mai mult, la unele farmacii, mai bine de jumatate din medicamente sunt vindute cu adaos comercial zero.

problema este alta - si anume modul in care se aloca bugetele de la casele de asigurari. adica baremurile (plafoanele) care sunt alocate fiecarei farmacii nu sunt corelate deloc cu un istoric al vanzarilor in acea farmacie. adica nu se tine cont daca farmacia este pusa in buricul tirgului sau in satu cucuietzii din deal. si astfel, farmacia din orash termina baremul in 5 zile, iar cea din sat ramine si dupa o luna cu bani necheltuiti. se pare ca lucrul asta e pe cale sa se schimbe...

ps: fluf, daca ma chinuiam nu scoteam asa limbaj de lemn ca tine, zau. ce naiba ai patit? (sacrificiu de sine, legiuitorii)
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
nbm

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 12:19 pm

nu te combat, se poate sa stii mai multe decat mine; nici nu e esential, dealtfel (farmacia "modernizata" de vreo 3 ori in ultimii 5-6 ani ramane, o vad eu des; asta ma framanta pe mine, risipa de resurse - eu insist sa cred ca daca respectiva farmacie se multumea sa functioneze in vechiul local, cu geamuri de sticla si tamplaria de fieratanie ordinara n-ar fi suferit nimeni, n-ar fi fost bolnavii mai bolnavi; atata doar, ca ar fi consumat mai putin acea farmacie)
si despre (unele) adaosuri am si eu niste informatii si niste pareri (parerea: pune atat cat sa te ajute sa prosperi, dar nu jefui, nu e momentul potrivit sa afisezi luxul)

edit pt flaf: tziu cont, gin, de firea omului, si inteleg foamea; nu-mi doresc sa nu se mai fure, sa nu se mai construiasaca biserici; sa se faca de toate, am zis - dar mai cu masura, si nu neaparat acum - sa mai astepte putin, sa nu se lacomeasca acum, cand e atat de greu pentru cei sarmani
kant emir

Mesajde nbm » Sâm Iun 17, 2006 12:27 pm

vorbind strict de farmacia modernizata. este posibil ca acea farmacie sa-si fi schimbat proprietarul in acesti ultimi ani, sa fi fost preluata de un lant de farmacii, care - ca si retelele de supermarketuri sau cele de electrocasnice sau cele de telefonie - au modele proprii de organizare, de decorare.
in fine, spune tu sincer daca preferai farmacia invechita cu sertare de lemn si bare de metal si o farmacista acra sau spatiul modern, cu aer conditionat, in culori vesele si chiar cu cite o tinerica dragutza :D eu unul prefer varianta a doua...
nbm

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 12:30 pm

nu comentez postu lu kante miru, este adevarat in mare parte, ca un aspect de suprastructura economica, insa problema bunastarii romaniei nu sta in biserici, sedii de banca si farmacii. axiomatic, problema pleaca de la cat muncim, cat producem si cat ne ramane de-npartit

nene ienbieme, io unu sunt convins ca farmaciile au un profit considerabil. fara a intra in speculatii de analiza economica iti dau un ezenplu sinplu. pe bdul lacu tei unde stau io, acu fro 5 ani ezista o singura famacie pe o raza de 500m stanga casei mele si 500m dreapta. nu erau cozi, nu ierea bataie. azi, pe aceiasi distanta de cca 1km sunt 8 farmacii. tuate in foste sedii de alimentari, patiserii, mobila etc deci nu la parteru frunui bloc de locuinte, unde tanti margareta si-a transformat apartamentu proprietate in farmacie ci cunparate sau inchiriate pe bani grei. deci intrebarea ie, crezi ca ie frunu nebun sa-si deschida o farmacie intr-o zona unde sunt deja 7 duar de dragu de a deschide farmacie?
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde Djinn » Sâm Iun 17, 2006 12:36 pm

kantemir, a nu se lacomi acum inseamna exact acea renuntare de care ziceam eu. Schimbarea o sa apara abia peste zeci de ani - deci tu spui ca abia atunci sa se apuce de furat. Ei na. Pai atunci naiba stie de-or mai fi in functie sau in viata.
Carpe diem and all you can, cred ca asta e deviza in Romania zilelor noastre.
Djinn

Mesajde nbm » Sâm Iun 17, 2006 12:43 pm

nene aiule, nu ie nebuni si cistiga suficient (sa zicem, un 3-5%). dar de aici pina la considerabil e un pas cam mare.
dar afacerea cu farmacii este destul de specifica - daca vrei, seamana destul de mult cu cea a unui avocat. e firma ta, iti faci de cap cum vrei, banii de la buget vine, chiar daca cu intirziere. si mai apoi vine un lant si ti-o cumpara si ti-ai facut si casa :D
nbm

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 12:44 pm

martoru - nu ma framanta productivitatea muncii sau interesul pe care i-l aratam noi (muncii), poporul; eu zic numai atat: sarmanii o duc cumplit de greu, mizeria este starea care ii defineste.
din putinul care ne ramane, biserica cere (se milogeste, ne prosteste pe fata), statul ia cu japca (pe diverse cai), iar maruntzeii (farmacia, sau vanzatorii din piata, cei care cumpara de la tarani si vand pe urma cum vor ei, pentru ca ei - breasla lor - fac pretzurile) te silesc sa cumperi in conditiile pe care ti le impun. Atat, nerusinarea ma preocupa.

nbm - da, prefer o farmacie frumoasa, cu aer conditionat, autoservire si gardian, farmaciste dragutze - tot completul; dar nu cu pretzul batranilor pe care ii culege moartea de pe la cozi (nu pot sa separ in mintea mea opulentza unei farmacii de bietzii ponositzi care stau in ploaie si in soare ca sa capete medicamentele pe care nu isi permit sa le cumpere)
kant emir

Mesajde nbm » Sâm Iun 17, 2006 12:46 pm

kant emire, ceea ce numesti tu nerusinare, altii ar numi-o strategie de business :D
sa nu cumva sa cazi in capcana impresiei ca romanii au inventat roata
nbm

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 12:48 pm

nene ienbieme, la ce zici matale colosha inseamna ca mai profitabil ie sa-ti deschizi vulcanizare si centru de centrat(sic!) rotzi :D
creca argumentele lu matale scartzie, mai incearca :D

edit (bagasem un consecutiv)

nu ma framanta productivitatea muncii sau interesul pe care i-l aratam noi (muncii), poporul

pacat, ti-ar deschide perspectiva intelejerii notiunii de bujet si ai putea inteleje ceea ce te framanta
eyewitness

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 12:53 pm

da, strategie - merge in cazul farmaciei (incepe sa ma agaseze exemplul asta!), dar in cazul bisericii? este o institutie, nu un trust, si nu are nimic de produs sau de vandut - se ocupa de pastoritu sufletelor, nu investeste, nu profita, nu risca; de ce ne sufoca? de ce cere bani? de ce vrea mereu alte constructii? nush, convinge-ma ca nu e nesimtire sa ceri de la cel mai sarac decat tine (pentru ca cei mai multi dintre preotzi traiesc mai bine decat cei mai multi dintre enoriasii lor)

ti-ar deschide perspectiva intelejerii notiunii de bujet

du-te mah si tu cu bugetu tau d'aci, ca n-are legatura
kant emir

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 12:58 pm

du-te mah si tu cu bugetu tau d'aci, ca n-are legatura

nu, n-are, atata tinp cat exista ministeru cultelor care traiejte din bujet cu siguranta n-are :D
eyewitness

Mesajde nbm » Sâm Iun 17, 2006 12:59 pm

aiule, din puntu meu de vedere, poti sa-ti deschizi si atelier de prajit seminte. cu cit mai multi intreprinzatori, cu atit mai bine. si vorbesc foarte merlucian.
nu ai prins doua lucruri esentiale in discutia despre farmacii:
unu - ai niste clienti siguri, nu ca in cazul vulcanizarii, care vin luna de luna sa lesine in fata firmei tale (si nu de placere)
doi - ai niste bani care vin (cu chiu cu vai) de la stat. dar care totusi vin si nu sunt chiar putini, daca stii unde sa ungi. chestie care in cazul vulcanizarii nu s-ar intimpla decit eventual in cazu in care ai deschide-o in curtea Palatului Victoria :D

kant emire, dar catedralele alea gotice care ne incinta privirea cind mai iesim peste hotare cum crezi ca au fost construite? tot cu 'finantari' de la nevoiasii enoriashi, cu frica lui Dumnezeu
nbm

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 1:16 pm

ministeru cultelor care traiejte din bujet

nu ma intereseaza (prea mult) ce capata BOR (si restul) de la buget, cat ma preocupa banii pe care ii cer de la popor, de la sarmanii care, adesea, fac foame si se stramtoreaza ca sa "ajute" biserica

nbm - multe dintre constructiile din zilele noastre sunt monumente de uratzenie; catedralele acelea nu au rasarit ca ciupercile (o sa socotesc, zilele astea, cate biserici s-au construit in urbea mea, din 90 incoa, ba o sa fac si niste poze, cu monstruozitatile care insulta ochiul), nu au fost atat de multe "pe cap de locuitor", si nu este comparatie (institutia bisericeasca de atunci era alta, incasa banii - tot najpa, e drept - prin legile si obiceiurile pamantului; se primeau danii serioase de la nobilime si regi; nu cred ca enoriasul de atunci avea parte de tranzitia de acum - poate ca avea o stabilitate a mizeriei, se poate)
si, ca sa fiu sincer (am cam tzinut cu ursu') - nu ma preocupa catedralele acelea frumoase (si avem si noi niscai manastiri si biserici frumoase), ma preocupa nerusinarea actuala
kant emir

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 1:16 pm

unu - ai niste clienti siguri, nu ca in cazul vulcanizarii, care vin luna de luna sa lesine in fata firmei tale (si nu de placere)
doi - ai niste bani care vin (cu chiu cu vai) de la stat. dar care totusi vin si nu sunt chiar putini, daca stii unde sa ungi. chestie care in cazul vulcanizarii nu s-ar intimpla decit eventual in cazu in care ai deschide-o in curtea Palatului Victoria

unu= ienbieme, cauciucele se sparg, uite la gaga :D, ierea un ezenplu aleator si total random, putea fi altceva din sfera consumului vital, gen papica si bauturica :D

doi= amiralu are doo cabinete, unu proprietate personala de-acasa si a lui personal si altu in contract cu casa de asigurari in cadru unei policlinici stomatolojice din bucuresti. daca tu incerci sa ma convinji pe mine ca statu prin casa de asigurari asigura supravietuirea, nu zic asigurarea unui profit, ci repet, supravietuirea acelui cabinet te-nseli amarnic sau iejti f prost informat. la 7,5 mil pe luna barem, scuza-ma, da cu 3 plonbe si-o proteza ai inchis parceaua si baremu obtinut daca, repet, daca iti ajunje pentru plata facturii la lumina. deci sa nu ma vrajejti cu farmaciile si banii de la casa pentru medicamntele conpensate, poate pe flufa o mai pacalesti cu argumentu asta, pe mine insa nu :D
eyewitness

Mesajde pacha » Sâm Iun 17, 2006 1:23 pm

De construit se costruiesc,in ordine:Baruri,biserici,benzinarii,banci.

De biserici nu te lega caci esti departe de subiect.Du-te in primul sat si-i intreaba pe oameni de ce si-au durat o biserica asa de mare.Iti vor raspunde ca e mandria lor sa fie mai inalta ca a vecinilor.
In rest sunt bagati si ei in tot felul de lucrari mai mult sau mai putin filantropice
Si asta trece !
pacha

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 1:29 pm

Du-te in primul sat si-i intreaba pe oameni de ce si-au durat o biserica asa de mare.Iti vor raspunde ca e mandria lor sa fie mai inalta ca a vecinilor.

asta da, e un alt aspect (bun tare, dealtfel!)
dar tot taranii aia merg in noroaie pana la genunchi (ca n-au drumuri bune), scolile lor sunt darapanate si neincalzite sau nu sunt deloc si cate alte probleme mai au ei (dar biserica trebuie sa fie mai inalta decat a vecinilor, da!)
kant emir

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 1:38 pm

bre, kante mire, ie opttziunea acelor tzarani de a unbla in noruaie, sa nu aibe scoli etc, nu ii obliga nimeni sa-si dea banii pe biserica si sa se faleasca cu ia. asa cum o mare masa de romani si-au vandut tot ca sa juace la caritas sau fni sau plm, in speranta de a avea mai mult asa si uaminii aia, isi fac biserica in speranta ca Domnu le va da mai mult. asta n-o s-o schinbi nici tu, nici io, nici guvernu
eyewitness

Mesajde Djinn » Sâm Iun 17, 2006 1:43 pm

eyewitness scrie:poate pe flufa o mai pacalesti cu argumentu asta

breep, wrong aiule.
Pe flufa n-o pacalesti, finca flufa stie ca atunci cand mamica ei avea cabinet d-ala de care zici matale cu casa de asigurari, da' ca medic de famelie, nu ca stomatolog, se intampla deseori sa vina cu bani de-acasa ca sa poata plati diversele angarale, deci nici macar profit zero nu avea. Si pacienti erau.
Djinn

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 1:45 pm

ie opttziunea acelor tzarani de a unbla in noruaie, sa nu aibe scoli etc, nu ii obliga nimeni sa-si dea banii pe biserica

da, si asta e drept, numai ca alegerea pe care o faci in necunostinta de cauza seamana a tzeapa: popa din sat (sa-l numim beneficiara direct, ca el utilizeaza catedrala sateasca), daca ar fi baet bun ar zice asa: "bah, natarailor, navetz scuale, navetz tzuale, da' va trebe catedrale! punetz umaru la construit un centru universitar sho maracana mai micutza, iar biserica la anu'; pana atunci ne inchinam in asta veche, ca shefu vede si aude bine si de-AIci"
kant emir

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 1:59 pm

popa din sat (sa-l numim beneficiara direct, ca el utilizeaza catedrala sateasca), daca ar fi baet bun ar zice asa: "bah, natarailor, navetz scuale, navetz tzuale, da' va trebe catedrale! punetz umaru la construit un centru universitar sho maracana mai micutza, iar biserica la anu'

bre kante mire, de unde plm le scoti azi?
daca satenii unui sat din angola s-ar duce la papa cu economiile lor de 6 jeneratii ca papalitatea sa le construiasca o bisericuta in satucu lor, tu crezi ca papa le-ar spune sa-si asfalteze ulita?

edit:

scuze flufa, nu jtiam ca iejti in tema, jtiam duar ca circula o vorba pe-aici ca tu pui botu la orice :D
eyewitness

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 2:05 pm

mah, daca tu pui in balanta credinta cu moralitatea (sau cu orice altceva), nu e cinstit
ca papa asta ar zice: "vaaaai, ca credinciosh is omuletzii! poi cum sa nu, da' se puate?"
or pacha zicea de ambitie (adica de dorinta stupida si paguboasa de a iesi in fatza, de a crea o imagine!), nu de credinta. iar daca o alegere este motivata doar de ambitie, situatia nu e tocmai fericita
kant emir

Mesajde Djinn » Sâm Iun 17, 2006 2:09 pm

eyewitness scrie:scuze flufa, nu jtiam ca iejti in tema, jtiam duar ca circula o vorba pe-aici ca tu pui botu la orice :D

ma intreb oare cine-a lansat svonu asta :D (total nefondat, of cors)

In rest, e cum zici tu acolo cu biserica.
Djinn

Mesajde pacha » Sâm Iun 17, 2006 2:38 pm

"dar tot taranii aia merg in noroaie pana la genunchi "

Pentru asta ei injura guvernul,nu pe popa.
Si asta trece !
pacha

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 2:57 pm

kante mire, primu tau post, visavis de biserica, nu se rezuma la credinta si moralitate?
deci am rezolvat si problema asta. pe aia cu farmaciile am rezolvat-o demult deci ne mai raman sediile de banci si justitia :D

cu ce propui sa continuom? :D
eyewitness

Mesajde kant emir » Sâm Iun 17, 2006 3:49 pm

nu se rezuma la credinta si moralitate?

nu, nu are nicio legatura cu credinta (si n-am observat sa se fi rezolvat ceva)
kant emir

Mesajde eyewitness » Sâm Iun 17, 2006 4:42 pm

ok, am inteles atunci, vine popa si pune pistolu la tanpla enoriasilor, daca cotizeaza scapa, daca nu, merg in ceruri la duamne-duamne. plm, nici tu nu jtii de fapt ce vrei
eyewitness

Mesajde shiona » Sâm Iun 17, 2006 10:14 pm

el de fapt vrea o lume/tara perfecta[sau cat mai aproape de perfectiune] in care sa existe un echilibru cat de cat...ceea ce este foarte complicat avand in vedere firile si dorintele fiecarui om
"Ar trebui pus un gratar la intrarea in orice suflet.Ca sa nu se bage nimeni in el cu cutitul." M Sorescu
shiona
Junior Member

Mesajde sin ella » Dum Iun 18, 2006 11:00 am

eyewitness scrie:ok, am inteles atunci, vine popa si pune pistolu la tanpla enoriasilor, daca cotizeaza scapa, daca nu, merg in ceruri la duamne-duamne. plm, nici tu nu jtii de fapt ce vrei

poi nu-i asa, eyewitness. Ca la noi in sat, daca imi amintesc bine, daca nu cotizezi la biserica nu-ti ingroapa mortii in cimitir, nu-ti boteaza copiii si ciuciu casatorie religioasa. Deci se apeleaza la altfel de masuri. Si inca lumea nu-i atat de emancipata incat sa zica “las ca mere si fara botez, cadavrul lu unchesu poate fi incinerat iar de casatoria in fata domnului ma pot lipsi.â€Â
............................
sin ella

Următorul

Înapoi la Politica