Cum sa scap de acumularile anaerobe din nisip?

pestele din acvariu, muscata din fereastra, "salatile" din gradina ursului

Cum sa scap de acumularile anaerobe din nisip?

Mesajde andreiard » Sâm Oct 13, 2001 11:17 pm

Cine a folosit pana acum nisip pe post de sustrat in acvariu a vazut, fara doar si poate, niste pete inchise la culoare in el. Chestia e ca acumularile alea de gaze si nu numai sunt cam toxice pentru saracii pesti... mai ales pentru cei care stau pe la fund.

Intrebarea este: Cum sa scap de amestecul ala fara sa nenorocesc toti pestii din acvariu? ... pentru ca presupun ca daca-l scormonesc o sa se dizolve o mare parte in apa, nu?

mersi
Radu Dobre from Learn @ Reflex - Forum de web design
andreiard
Junior Member

Mesajde duduloi » Dum Oct 14, 2001 12:30 pm

Am "urcat" un subiect dedicat substratului, raspunsul il gasesti acolo.
duduloi
Junior Member

Mesajde andreiard » Lun Oct 15, 2001 5:23 pm

duduloi, imi vine greu sa cred ca numai prin inlocuirea intregului substrat pot scapa de chestia asta... pe bune... am sa ma bag prin alte forumuri si daca aflu ceva vin si aici... intre timp poate mai stie cineva cate ceva despre asta... :)
andreiard
Junior Member

Mesajde Mircea » Mar Oct 16, 2001 7:58 am

Initial trimis de andreiard
duduloi, imi vine greu sa cred ca numai prin inlocuirea intregului substrat pot scapa de chestia asta... pe bune... am sa ma bag prin alte forumuri si daca aflu ceva vin si aici... intre timp poate mai stie cineva cate ceva despre asta... :)

Esti convins ca ai gaze in substrat? Poate sunt alge pe nisip... Gazele apar in substrat prea fin unde apa circula foarte greu. In principiu ar trebui sa masori nivelul NH3 si N. Presupun ca n-ai cu ce; in cazul asta acvaristii experimentati deduc nivelul de gaze din comportamentul pestilor. Nu am detalii dar am cunoscut un patron de petshop care stia cum, din pacate nu am notat fiindca ma grabeam si am pierdut informatia. Daca afli raspuns la asa ceva pe alte forumuri spune-ne te rog si noua.
Mircea
Junior Member

Mesajde duduloi » Mar Oct 16, 2001 8:05 am

te rog frumos sa revii cu detalii:
- cat de gros este stratul de nisip
- este numai nisip sau are si pietris prin el, sau pe deasupra?
duduloi
Junior Member

Mesajde andreiard » Mar Oct 16, 2001 8:33 am

am gasit o chestie care ar putea interesa la Tom's Place:

http://boards.aaquaria.com/topic.cgi?forum=12&topic=1141

pai eu nu vad petele alea PE nisip ci IN nisip, prin geam :) nu sunt 100% convins ca sunt bacterii anaerobe pe acolo... doar ca am mici probleme cu niste Corydoras... e drept ca problemele astea ar putea veni foarte frumos si din alte parti, dar... trebe musai sa inteleg cum vine chestia... :)

tip substrat:
nisip fin de rau, cu putintel pietris, ici-colo pe deasupra, mai ales pe la radacinile plantelor.

adancime strat: 3-4 cm

plante:
- 1 Echinodorus osiris maricel
- 1 Anubias barteri maricel
- o gramada de Valisneria spiralis
- o tufa babana de Vesicularia dubyana

mai am o bucata de bogwood, un filtru Shark2, o pompa de aer (vibrator) si 40W lumina zilei - neon :P.

NH3 / NH4+ (amoniac / amoniu)= ~0.2 - 0.3 ppm sau mg/l
Azotul nu am cu ce sa-l masor si nici nu am auzit sa se faca chestia asta prea des...
NO3 (nitrat) = ~40 ppm sau mg/l
NO2 (nitrit) = ~ 0 ppm sau mg/l
pH = ~7
GH = 10 dh
KH = 3 dh
Temp. = 26-27 gr. Celsius

eh, sufizante datele? :)
andreiard
Junior Member

Mesajde Catalin B » Mar Oct 16, 2001 11:27 am

orice ai face nu ai cum sa scapi decat schimband substratul, cum spune Mircea e prea fin si nu circula apa prin el, gandeste-te ca astfel nici un antiseptic nu poate patrunde acolo , iar mediul bacterian e prea puternic sa poata fi distrus prin mijloace comode, si nu prea conteaza parametri descrisi de tine, oricum intra in limite normale, la nivel de intersubstrat sunt altii.
decio , inlocuieste-l cu pietris de 1 cm granula , si ai grija cu resturile de hrana, mai ales tubi in exces care se vara in substrat si mor acolo(pestii au obiceiul sa rupa o bucata din cei care se onduleaza prin nisip)
Catalin B
Junior Member

Mesajde Mircea » Mar Oct 16, 2001 1:19 pm

Initial trimis de andreiard
am gasit o chestie care ar putea interesa la Tom's Place:

http://boards.aaquaria.com/topic.cgi?forum=12&topic=1141

pai eu nu vad petele alea PE nisip ci IN nisip, prin geam :) nu sunt 100% convins ca sunt bacterii anaerobe pe acolo... doar ca am mici probleme cu niste Corydoras... e drept ca problemele astea ar putea veni foarte frumos si din alte parti, dar... trebe musai sa inteleg cum vine chestia... :)

tip substrat:
nisip fin de rau, cu putintel pietris, ici-colo pe deasupra, mai ales pe la radacinile plantelor.

adancime strat: 3-4 cm

plante:
- 1 Echinodorus osiris maricel
- 1 Anubias barteri maricel
- o gramada de Valisneria spiralis
- o tufa babana de Vesicularia dubyana

mai am o bucata de bogwood, un filtru Shark2, o pompa de aer (vibrator) si 40W lumina zilei - neon :P.

NH3 / NH4+ (amoniac / amoniu)= ~0.2 - 0.3 ppm sau mg/l
Azotul nu am cu ce sa-l masor si nici nu am auzit sa se faca chestia asta prea des...
NO3 (nitrat) = ~40 ppm sau mg/l
NO2 (nitrit) = ~ 0 ppm sau mg/l
pH = ~7
GH = 10 dh
KH = 3 dh
Temp. = 26-27 gr. Celsius

eh, sufizante datele? :)

Se pare ca esti unul dintre putinii posesori ai unui kit de test al apei complet. Valorile tale par OK. Din ce ai scris tot nu sunt convins ca ai bacterii anaerobe, daca nu din alta cauza fiindca astea sunt prea mici ca sa se vada. Mai sigur e sa le mirosi. Daca se simte miros de oua stricate e hidrogen sulfurat (toxic pt. pesti). Scormoneste putin fundul si stai cu nasul aproape.

Am citit topicul indicat cu link-ul tau. Foarte interesant. Se pot trage niste concluzii cam asa: substrat din pietris, (se recomanda 2-3 mm)=no problem; substrat din nisip fin, s-ar putea sa fie probleme, dupa cum urmeaza:

cazul fericit, se formeaza si se stabilizeaza colonii de bacterii in sol. Bacteriile descompun resturile organice transformandu-le in nutrienti folositi de plante. Se formeaza si bacterii care "rezolva" ciclul azotului;

cazul nefericit, in special in acvariile fara plante, cu substrat de mal sau nisip fin, acesta impiedica circulatia apei (care aduce O2) si iau nastere bacterii anaerobe, dintre care unele (nu neaparat toate) produc H2S, urat mirositor si toxic pt. pesti.

Problema are 2 moduri de abordare tinand de scoala "clasica" de acvaristica si de cea "high tech".

Clasica: lasa sa se formeze bacterii in sol si nu scurma solul pentru curatare cand il sifonezi. In timp, ceea ce necesita experienta, se va stabili ecosistemul acvariului si cel al substratului si toata lumea va fi multumita (vezi "cazul fericit").

High-Tech: Bagi lumina cat incape, substraturi sofisticate (Leterit, Power Sand, etc), bagi filtre destepte de genul "Trickle", "Wet-dry", sau altele care preiau sarcina formarii/mentinerii coloniilor de bacterii care fac ciclul azotului; valorile pH si KH se mentin prin tot felul de automatizari (numarator de bule la injectia ce CO2, turba in filtru sau alte chimicale care modifica duritatea, etc.).

Abordarea High Tech nu se prea poate aplica la noi. Cealalta necesita experienta, sau cum spunea cineva pe boardul ala, sa "simta" acvariul.

Cam lung post-ul asta. Convinge-te daca ai sau nu H2S. Mie mi-ar parea cam rau sa "stric" un acvariu asa de bine echilibrat ca al tau. Tine-ne la curent
Mircea
Junior Member

Înapoi la Animalele si plantele cu care convietuim