Mestere,
O vreme am tinut si eu scalari. Pe atunci nu schimbam apa (completam) Asa se face ca schimburi de apa faceam la 3 luni la un bazin de 100L. si schimbam cam 30% (o tineam 1 saptamana sa se invecheasca. Nu mi-a murit nici un scalar.
Dar dupa cam 6 luni, incepeau plantele sa se duca dracului. Cand am masurat prima data ph-ul nu mi-a venit sa cred: mult sub 6 (pioate chiar 5, oricum testul nu era f. performant). Apa devenise usor galbuie (sui nu aveam mopan).
Asa ca de atunci eu fac schibari de apa cam 1-2 ori pe luna, cate 10 - 15 litri. Apa tin PERMANENT in niste bidoane de 5 litri (de la apa minerala plata parca) FARA CAPAC (sa iasa clorul)
In plus, mai pun niste solutie (aqua-safe sau asa ceva, daca vrei revin si iti spun EXACT) . Solutia aia elimina clorul (nu mai e cazul) dar se lauda ca neutralizeaza metale grele etc.
Altfel la mine variaza calitatea apei ingrozitor de mult: uneori e transparenta

) , alteori e alba (clor & stuff si probabil si altele). Cateodata are miros - cred ca a clor...
Filtrarea o fac ca si tine prin niste bureti amarati (cinstit vorbind ii tin doar pt ca in ei se inmultesc colonii de bacterii.
Acum am 3 discusi, 9 neoni, 1 labeo, 1 ancistrus, 2 perechi leeri si un macrognatus. (Scalarii i-am donat, intr-o vreme aveam si niste nigro). Nimic rau nu se intampla in bazin la mine. uneori sifonez apa (mi-am luat un fel de aspirator, actionat de vibrator) - 1 data pe luna.
Acum nu am nici multe alge (algele sunt semn si de nitrati si restul, bad stuff) La mine exista, dar nu prolifereaza. Acum din nu stiu ce motive ph-ul sta la 7 -7,5 (toleranta vine de la calitatea testului Tetra).
Cea mai buna solutie ar fi sa-ti cumperi TOTI scalarii pe care vrei sa-i faci mari dintr-o data. Daca nu behaie nici unul ceva timp, ai reusit. Ideal ar fi sa-i procuri din surse separate ....
26gr C sunt suficiente pt intretinere. Mai ales daca nu variaza temperatura f mult.
Aha: si am crescut scalari si in Constanta, intr-o apa extrem de dura. nu au avut nici pe dracu'. Chestie de obisnuinta (pt ei saracii). Atentie : nu am zis ca am inmultit scalari.
Sarea aia nu e prea multa ?(2 linguri /100litri cred ca e suficient)