Setup nou acvariu de la 0

pestele din acvariu, muscata din fereastra, "salatile" din gradina ursului

Setup nou acvariu de la 0

Mesajde Guppy » Vin Oct 12, 2001 10:58 am

Nu e vorba chiar de un nou acvariu . E vorba de verzitura mea.
Am lasat din 120 vreo 20 de litri peste care am pus 50 de apa proaspata . Nu prea am facut mare branza ...
Asa ca m-am decis , schimb 100% fie ce-o fi , or rezista ei ... In plus, m-ati cam convins , plus ce poze am mai vazut, plus acvariul super al lui Adi ;) , - imi pun pietris + plante vii ... so tre' sa scot tot din el.

Acu va intreb pe voi : cate zile tre' sa stau cu pestii in galetzi ca sa se stabilizeze acvariul? Daca las filtrul vechi presupun ca se face mai repede chestia asta (apa veche nu as mai lasa,ca parca iar vad ca se inverzeste in 2 timpi & 3 miscari) ... am sa bag si ceva antialge ca daca le vad din nou imi sar dracii :D .
Guppy

Re: Setup nou acvariu de la 0

Mesajde Catalin B » Vin Oct 12, 2001 11:15 am

Initial trimis de Guppy
Am lasat din 120 vreo 20 de litri peste care am pus 50 de apa proaspata . Nu prea am facut mare branza ...
Asa ca m-am decis , schimb 100% fie ce-o fi , or rezista ei ... In plus, m-ati cam convins , plus ce poze am mai vazut, plus acvariul super al lui Adi ;) , - imi pun pietris + plante vii ... so tre' sa scot tot din el.

Acu va intreb pe voi : cate zile tre' sa stau cu pestii in galetzi ca sa se stabilizeze acvariul? Daca las filtrul vechi presupun ca se face mai repede chestia asta (apa veche nu as mai lasa,ca parca iar vad ca se inverzeste in 2 timpi & 3 miscari) ... am sa bag si ceva antialge ca daca le vad din nou imi sar dracii :D .

fro' 60 zile, asa ca mai bine adapteaza-i in galetzi, intr-o zi rezolvi probl. (torni cate 1l la 2-3 ore apa proaspata,declorinata)
Catalin B
Junior Member

Re: Setup nou acvariu de la 0

Mesajde Gabi71 » Vin Oct 12, 2001 11:28 am

Initial trimis de Guppy

Daca folosesti filtrul vechi timpul se scurteaza dar nu te-as sfatui pentru ca si el contine spori de alge. Inainte de a pune substratul, plantele si apa in acvariu spala-l bine cu o solutie de clor apoi pune doar apa in el cu solutie pt eliminatrea clorului (de la Tetra sau altii) can de 2/3ori cantitatea normala indicata in instructiuni si lasa-l vreo 2 ore. Apoi poti incepe setup-ul. Toate acesoriile ce le vei introduce in acvariu trebui tratate in acelasi fel cu clor. Catalin ti-a spus bine cam 45/60zile pina la introducerea pestilor functie de substratul ales dar poti scurta aceasta perioada. Hagen face o solutie - pe care o gasesti sigur in magazine mai "dotate" - ce contine acele bacterii benefice cu care scurtezi sigur timpul de asteptare.
Gabi71
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Oct 12, 2001 11:36 am

sporii de alge se gasesc cacalau in atmosfera, nu te poti izola de ei, trb. sa nu le permitzi sa-si faca de cap(lumina, P, N,plante)
Catalin B
Junior Member

Mesajde Mircea » Vin Oct 12, 2001 12:43 pm

Ca sa vezi ce potriveala, cam asta vreau sa fac si eu, si tot cu un acvariu de 120l. Ultima saptamana am "sapat" ca nebunu' pe net pentru ce trebuie facut asa ca pot sa dau sfaturi dar numai din auzite, deocamdata.

Ia-o usurel, spala bine tot. Daca vrei plante, e groasa; si astea vor de mancare... Dupa multe sapaturi am tras concluzia asa: pui un deget de pamant pe fund (cat mai curat), apoi un deget de turba, apoi 2-3 de pietris bine spalat (eventual fiert). S-ar putea sa mearga mai bine argila rosie in loc de pamant, eu am gasit asa ceva pe un deal, da-i mai mult galbena... Dupa ce ai terminat substratul, baga apa, 3-4 degete si plantezi tot ce ai. Umpli cu apa, bagi lumina si lasi in pace 4 saptamani. Bagi pestii cu tzaraita, nu toti odata.

Despre alge: daca exista subst. nutritive in apa, apar si ele, mai mult sau mai putin. De aceea se recomanda sa fie un sol bogat si plantele sa se bazeze mai mult pe sol decat pe apa cand isi iau ce le trebuie. In plus, daca plantele "prind" si cresc bine iau toate subst. nutritive din apa si algele nu mai au ce manca si nu apar. Abtine-te de la antialge cat poti fiindca ataca si plantele. La inceput, mai ales ele trebuie sa-si faca radacini si sa se adapteze si tu le "dai in cap" cu antialge.

Sa ne tii la curent cu ce-ai mai facut. Eu nu cred ca ma apuc weekendul asta, poate celalalt.
Mircea
Junior Member

Mesajde Guppy » Vin Oct 12, 2001 12:59 pm

Mircea,cred ca te apuci tu inaintea mea :p

Si eu as vrea sa incerc weekendul viitor. Oricum,nu am pretentii prea mari , vreau doar sa-i dau un look mai 'a acvariu' ... o sa iau pietris d'ala comercial (prefer negru,dau bine guppy peste el) si oricum e mult mai curat asta ... alte substante as vrea eu dar n-am timp acum sa ma ocup serios :( .. elodeea + alte cateva mai descurcaretze o duc bine si asa ...

o luna e mult prea mult, am populatie calumea ... plus fro 200 de pui ...asa ca dupa ce amortizez socul de ph ii pun , stiu ca mi-a mai mers faza acum cativa ani fara sa faca prea urat . Probabil am sa iau si un Hagen din acela cu bacterii sa grabeasca procesul ...
Guppy

Mesajde razvan » Vin Oct 12, 2001 1:12 pm

daca vrei sa pui pietris in apa, cauta prin locurile pe unde ratb-ul schimba sinele, imposibil de ratat ca astia scurma prin tot buc.....
ca ala este granit si nu lasa substante in apa si mai este si estetic la culoare ca e gri cu punctulite albe.
razvan
Junior Member

Mesajde duduloi » Vin Oct 12, 2001 1:44 pm

Guppy, la tine problema s-a "acumulat" in timp, iar acum nu ai cum sa o rezolvi una-doua. E bine ca te-ai decis , in sfarsit, sa pui substrat + plante. Ca timp, tot atata o sa iti ia. De ex eu saptamana asta am plecat de acasa la 6:45 si m-am intors la 22, si asta zilnic. Papica, lumina, si cam atat. Totul e normal, apa cristal..

deci sincer, intretinerea unui acvariu care are si plante si substrat NU o sa iti pape mai mult timp. In plus, o sa arate mai bine, etc.

Abia astept sa vad poze :-)

SI btw, nu cred ca vrei sa afli cat a costat acvariul lui Adi, nu mai visa la lucruri sfinte !!
duduloi
Junior Member

Mesajde Guppy » Lun Oct 22, 2001 1:24 am

Update:
Eu tocmai am terminat reinstalarea acvariului ...
Am pus pietris negru si ceva plante noi si sunt multumit de cum arata.
Parca si uitasem cum e un guppy adevarat , in contrast cu pietrisul ala negru sunt superbi ,nu ma mai satur de privit. :D
Fiind in mare criza de timp , m-am cam grabit cu pusul pestilor dar asta era singura solutie ...
Sambata ,dupa ce am umplut acvariul la loc (au ramas vreo 3-4 litri din apa veche + ce am mai adaugat cu pestii ..) am pus primii pui, de test.
Apoi spre seara am bagat si primii adulti,vreo 5. Vazand a doua zi ca totul e ok (pusesem aquasafe si nu eram sigur de efectul ei) am pus si restul de pesti,in rate.
Stiu ca normal acvariul tre' sa stea fara pesti pana se formeaza filtrul bilogic,etc ... dar asta era singura solutie,nu-i puteam tine in galeata atatea saptamani , si asa am pierdut cativa...

Oricum , efectul apei asteia noi se observa ... asa vioi nu i-am mai vazut de mult ... la inceput se uitau cam lung la pietris ,plus ca obisnuiti cu apa aia verde in care nu vedeau nimic,nu le venea sa creada ca peisajul ala e real :D . Pana si niste masculi mai batrani,veterani pe care ziceam ca-i sacrific in curand, au revenit la viata si alearga dupa femele :D . Pac , deja si doua nasteri :p . Si pofta de mancare le-a crescut considerabil...Acum astept sa vad efectele secundare ... socuri de ph,amonia crescuta ,paraziti de la stress si tot tacamul :( .

Astept sfaturile voastre , in situatia asta cum sa procedez pentru a minimiza pierderile?
Sper sa nu fie prea grava treaba .. mai ales ca am lasat ceva apa veche, plus filtrul spalat doar cu apa rece .

Deci , acum ce sa mai fac , ca sa fie bine? :)
Guppy

Mesajde Mircea » Lun Oct 22, 2001 6:55 am

Initial trimis de Guppy

Acum astept sa vad efectele secundare ... socuri de ph,amonia crescuta ,paraziti de la stress si tot tacamul :( .

Astept sfaturile voastre , in situatia asta cum sa procedez pentru a minimiza pierderile?
Sper sa nu fie prea grava treaba .. mai ales ca am lasat ceva apa veche, plus filtrul spalat doar cu apa rece .

Deci , acum ce sa mai fac , ca sa fie bine? :)

Vezi ca tot tu ai fost primul? A trecut weekendul si eu tot n-am facut nimic. Ma bucur ca acvariul tau arata OK, poate ii faci niste poze. De unde ai gasit nisip negru? In ce priveste eventualele probleme, cu pH-ul, daca au supravietuit o zi - doua in apa "noua" inseamna ca au trecut testul de rezistenta, oricum poate diferenta nu era prea mare. Cu ammonia va fi mai periculos, oricum varful de concentratie apare in cateva saptamani; cea mai sanatoasa metoda e sa schimbi apa masiv si poate vor mai muri cativa, dar nu mai mult. Daca ai pus si plante, scrie-ne si despre ele. In cateva saptamani in substrat nou si apa noua ar trebui sa-si formeze radacinile si sa-nceapa sa creasca. Sa nu pui fertilizator pt. plante inainte de 3-4 saptamani.
Mircea
Junior Member

Mesajde Guppy » Lun Oct 22, 2001 7:51 am

Mircea, am pus pietris negru , e destul de marisoara granula , l-am luat din Obor , 50 000 punga . Fiind mai comod si mereu in lupta cu timpul, am preferat de'asta comercial - e si mai curat (dupa vreo 10 spalari deja ramanea apa curata) .

Cu PHul cred ca-i ok , i-am adaptat cu metoda clasica , plus ca si apa din acvariu inainte sa faca schimbarea era noua (din incercarea mea de a scapa de alge) . Zici sa schimb iar multa apa ? La ce interval si cata? (am 120l) Sau astept vreo 2 saptamani pana creste amonia ? ...

Plantele sunt deocamdata doar elodeea... asa ca nimic ce v-ar putea interesa . Si nu prea cred ca o sa ma avant la plante mai selecte , le las pentru acvariul de vis , care o sa apara (cand or vrea domnu timp & domnu buget,cum am mai zis) :D .
Fertilizator nici atat nu cred ca pun ,mai ales ca elodeea isi ia substantele din apa din cate stiu .
Guppy

Mesajde Mircea » Lun Oct 22, 2001 8:53 am

Initial trimis de Guppy
Cu PHul cred ca-i ok , i-am adaptat cu metoda clasica , plus ca si apa din acvariu inainte sa faca schimbarea era noua (din incercarea mea de a scapa de alge) . Zici sa schimb iar multa apa ? La ce interval si cata? (am 120l) Sau astept vreo 2 saptamani pana creste amonia ? ...

Conform graficului ciclului azotului varful de concentratie a ammonia apare dupa cateva saptamani (n-am nici unul la dispozitie, gaseste si tu unul si vezi cand apare varful). Schimba si to 20% pe saptamana si in saptamana de varf schimbi ceva mai mult sau mai des). Nu-ti fa probleme prea mari, Guppy sunt cei mai rezistenti pesti, nu-i sperie pe ei asa ceva.
Mircea
Junior Member

update

Mesajde Guppy » Sâm Oct 27, 2001 5:07 am

La aproape o saptamana de la reamenajarea acvariului , arata incredibil de bine ... nu cred ca a mai aratat vreodata asa ; o apa cristal , la care de mult visam ... se vede absolut clar pana la geamul opus pe lungime chiar ! (si acvariul are 1 metru lungime...)

La lumina incerc un alt regim: o aprind la 7 dimineata cand plec (deci apuca si ei o hranire in plus) si o sting pe la 3 noaptea .

Acum tot ce imi mai ramane de facut este sa ma rog la Doamne Doamne sa nu faca prea urat ammonia cand o veni :D .

Mircea , la tine ce se mai petrece ? l-ai bagat in renovare?
Guppy

Re: update

Mesajde Mircea » Dum Oct 28, 2001 9:38 am

Initial trimis de Guppy
La lumina incerc un alt regim: o aprind la 7 dimineata cand plec (deci apuca si ei o hranire in plus) si o sting pe la 3 noaptea .

Mircea , la tine ce se mai petrece ? l-ai bagat in renovare?

Nu-i cam mult luminat? Chiar daca n-ai decat o singura planta, si ea ar vrea sa respire, si 4 ore pe noapte e cam putin. Mie mi-au aparut pt. prima data alge verzi cand lasam un bec de cativa W aprins toata noaptea...

Acvariul meu, tot asa. E mai complicat la mine, sunt legat de niste modificari prin casa (instalare centrala termica) care implica mutarea bibliotecii cu acvariu cu tot. Saptamana asta mai fac o tentativa sa achizitionez un decor si eventual Leterit; daca nu gasesc o sa pun turba. Sunt hotarat sa bag un decor cat mai cool. Am facut o tentativa sa lipesc nisip pe polistiren folosind lac incolor dar n-a mers, desi in teorie suna bine. Daca stie cineva: un decor din polistiren din ala care imita scoarta de copac, de 80 x 40 cm cam cat costa?
Mircea
Junior Member

setup nou si la mine

Mesajde Mircea » Mar Noi 13, 2001 7:45 am

Ieri am terminat re-instalarea acvariului meu de 118l. Am facut modificari la iluminat (acum sunt 3x18W daylight), la substrat (1 cm de argila galbena pe fund) si la decor (vopsit cu negru).
Ca sa fie totul ca la carte vreau sa fac o ciclare completa fara pesti dupa recomandarile din http://www.tomgriffin.com/aquamag/cycling.html
Pentru asta imi trebuie amoniac alimentar pur; exista asa ceva? in forma lichida sau cum? Nevasta-mea zice ca se foloseste la bucatarie dar mai rar. Daca cineva are cunostinta il rog sa ne informeze.
Mircea
Junior Member

Re: setup nou si la mine

Mesajde Catalin B » Mar Noi 13, 2001 8:02 am

Initial trimis de Mircea
Ieri am terminat re-instalarea acvariului meu de 118l. Am facut modificari la iluminat (acum sunt 3x18W daylight), la substrat (1 cm de argila galbena pe fund) si la decor (vopsit cu negru).
Ca sa fie totul ca la carte vreau sa fac o ciclare completa fara pesti dupa recomandarile din http://www.tomgriffin.com/aquamag/cycling.html
Pentru asta imi trebuie amoniac alimentar pur; exista asa ceva? in forma lichida sau cum? Nevasta-mea zice ca se foloseste la bucatarie dar mai rar. Daca cineva are cunostinta il rog sa ne informeze.

bicabonatul de amoniu alimentar se gaseste , e sub forma de praf,il poti folosi dar ai grija sa pastrezi pH <6,8, asa disociaza si ai numai NH4+, care initiaza ciclul, peste val. asta devine f. periculos, se degaja NH3, oricum trebuie sa ai bacteriile nitrificatoare deja instalate, altfel nu vad cum se poate oxida azotul la nitrati, ca sa fie asimilabil de plante
Catalin B
Junior Member

Re: Re: setup nou si la mine

Mesajde Mircea » Mar Noi 13, 2001 10:17 am

Initial trimis de Catalin B

bicabonatul de amoniu alimentar se gaseste , e sub forma de praf,il poti folosi dar ai grija sa pastrezi pH <6,8, asa disociaza si ai numai NH4+, care initiaza ciclul, peste val. asta devine f. periculos, se degaja NH3, oricum trebuie sa ai bacteriile nitrificatoare deja instalate, altfel nu vad cum se poate oxida azotul la nitrati, ca sa fie asimilabil de plante

O versiune mai amanuntita a articolului link-uit de mine se afla la
http://www.aaquaria.com/aquasource/cycle2.shtml

Ideea tipului care a scris articolul este ca pentru a aparea, bacteriile care mananca NH3 trebuie intai hranite (destul de logic). Pentru asta trebuie sa le dai NH3 care este extraordinar de solubil in apa si cea mai buna sursa e cel folosit in gospodarie. Astfel initiat ciclul, astea produc nitriti si astfel pot apare si bacteriile care transforma nitritii in nitrati. Dupa ce nu mai au ce transforma ciclul ar trebui sa fie complet, adica NH3 si NO2 aprox. =0. Bineinteles ca in timpul asta nu bagi pesti in acvariu.

Culturile de bacterii, zice tipul, de genul Stresszime, despre care s-a mai scris pe Forum, nu aduc nici un avantaj fiindca degeaba le introduci daca le lasi flamande, si populatia lor va muri in majoritate, ramanind cele care au efectiv din ce se hrani. Din cate am inteles eu, populatia de bacterii se stabilizeaza dupa 2-3 saptamani la un numar in functie de cantitatea de hrana (NH3 respectiv NO2).

Dupa metoda asta, ciclul ar trebui sa se incheie in 1-2 saptamani. Problema e ca nu stiu cat bicarbonat de amoniu sa bag; cred ca o sa bag putin si pe urma o sa las acvariul 4 saptamani. Daca in timpul asta fac rost de un kit de masura a NH3, NH4, NO2, NO3, si toate sunt OK, bag pesti. Daca nu, ar trebui sa mai astept inca 2 saptamani ca sa fiu sigur. Plante am pus deja, se pare ca pe ele nu le deranjeaza amoniacul. pH-ul inca nu l-am masurat ca doar ieri am bagat apa, dar cred ca nu voi avea probleme ca sa-l mentin intre 6 - 6,5 pe perioada asta. Ce zici?
Mircea
Junior Member

Mircea

Mesajde andreiard » Mar Noi 13, 2001 10:22 am

in afara de articolul specificat de tine (Fishless Cycling) a mai aparut unul (Fishless Cycling Revisited). uite-te si prin el, ca poate oi gasi ceva interesant. acuma sa-ti raspund la intrebare: nu e absolut necesar sa folosesti Amoniac pur, se poate si cu exces de mancare pt. pesti, de exemplu, sau chiar urina. nu rade, ca au facut-o si altii si a fost ok... :) in cazurile din urma s-ar putea sa dureze mai mult un picut ciclarea, dar... daca faci rost de un burete de la un acvariu ciclat se accelereaza un pic procesul ;)

hehehe... acum am vazut ca a raspuns si Catalin la intrebarea ta... subscriu la ce zice dansul... :)

nu pot sa nu remarc cei 54 de Watt pe care i-ai pus deasupra acvariului tau si ma declar invidios :D
Radu Dobre from Learn @ Reflex - Forum de web design
andreiard
Junior Member

Mesajde andreiard » Mar Noi 13, 2001 10:25 am

bai da' ce mi-ati facut... sper ca am zis si ceva nou in postul meu :)
Radu Dobre from Learn @ Reflex - Forum de web design
andreiard
Junior Member

Mesajde Mircea » Mar Noi 13, 2001 11:04 am

Yes!!!
Urina, cea mai simpla chestie, cum de nu m-am gandit!
Cateva picaturi pe zi sper ca ajung. Nu spuneti la nimeni, dar eu in mod normal cand schimb apa trag cu gura din furtun :p .
Acu' trebuie sa gasesc alta solutie.
Mersi mult pt. informatie, grozava treaba Forumul asta.
Mircea
Junior Member

Mesajde Catalin B » Mar Noi 13, 2001 12:43 pm

Initial trimis de Mircea
Yes!!!
Urina, cea mai simpla chestie, cum de nu m-am gandit!
Cateva picaturi pe zi sper ca ajung. Nu spuneti la nimeni, dar eu in mod normal cand schimb apa trag cu gura din furtun :p .

componenta din urina care genereaza NH3 este ureea,prin hidroliza formeaza amoniac si CO2, dar echilibrul e deplasat in sensul formarii ei , pt. a se schimba sensul reactiei trebuie sa intervina iar niste bacterii, ale caror enzime au rol de catalizator-promotor
deci, pt a folosi ureea, e necesar sa existe si aceste bacterii
cel mai bine e sa introduci amoniul direct, sub forma de bicarbonat, sau sol. NH34%(eu iti pot face rost,dar nu stiu cum ne putem contacta),totul strict controlat, pana la pH 6,8
Catalin B
Junior Member

Mesajde Catalin B » Mar Noi 13, 2001 2:15 pm

Initial trimis de Mircea
Yes!!!
, dar eu in mod normal cand schimb apa trag cu gura din furtun :p .

a propos de chestia cu apa, enervanta treaba, dar ce ziceti de mine care , dupa ce scot cate 4 galeti, 2 ligheane si 5 galetuse, mai trebuie sa scot si apa proaspata tinuta intr-un bidon de plastic de 70l, mai mare chinu, o las la decantat cateva zile degeaba , ca nu reusesc sa sifonez din prima, apa se duce inapoi si tot ce s-a decantat se agita, degeaba, trebuie sa pun bidonul undeva mai sus, sa am cadere de presiune
Catalin B
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Noi 16, 2001 8:42 am

DEZAAAAASTRUU!:( :confused: :mad: :mad:
au mai murit 2 scalari
acum acvariul e plin cu spiritele a cateva zeci de scalari cu care am incercat sa-l populex din varancoace, sper sa iasa-n poza, dudule
am discutat si cu tipu , aseara am inceput tratamentul cu antibiotice, daca nu o sa tina , reset(sau shut down?)
Catalin B
Junior Member

Mesajde duduloi » Vin Noi 16, 2001 9:20 am

bre bre bre, da ce scalari ai tu acolo ???!!!
pai daca o sa am asa probleme, parca vad ca ma axez pe vreo 2.000 de guppy in acvariul de 200 l
duduloi
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Noi 16, 2001 9:25 am

Initial trimis de duduloi
bre bre bre, da ce scalari ai tu acolo ???!!!
pai daca o sa am asa probleme, parca vad ca ma axez pe vreo 2.000 de guppy in acvariul de 200 l

pai aici e MICA MARE diferenta:sa-ti intre bine in cap, tuNICIODATA NU O SA AI PROBLEMELE ASTEA , e clar?
sunt probleme de acvarist ramolit , rutinat , tu o sa ai norocu incepatorului
Catalin B
Junior Member

Mesajde Mircea » Vin Noi 16, 2001 11:09 am

Initial trimis de Catalin B
DEZAAAAASTRUU!:( :confused: :mad: :mad:
au mai murit 2 scalari

Masoara inca o data toti parametrii apei pe care-i poti masura, da-ne date despre acvariu (substrat, plante, filtre etc.) si comportamentul pestilor, poate avem noi noroc si gasim hiba...
Mircea
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Noi 16, 2001 11:37 am

Initial trimis de Mircea

Masoara inca o data toti parametrii apei pe care-i poti masura, da-ne date despre acvariu (substrat, plante, filtre etc.) si comportamentul pestilor, poate avem noi noroc si gasim hiba...

pai abia astept o parere,in concluzie:
-apa inlocuita 25% sapt. asta(esalonat, cate 10l/zi),cu apa proaspata pH7,5, dGH5si ceva, NX=O, sare 1 lingura(cu varf) la 10l
apa e cam alcalina?
- substrat - 2cm nisip de 1-2 mm , peste care 4 cm pietris 1-2cm,plante-tufe de ceratopteris, 1 echinodorus, 2 nustiucum ii zice(mugurii crestati, frunzele vechi rotunde, destul de frecventa), 1/4 din suprafata acoperita cu ceratopteris plutitor
-melci-d-aia mici si rotunzi, negriciosi, nu mai scap de ei, au ajuns din greseala
- temp.25-26, mai mult nu pot, am 20 in casa, 75Wincalzitoare
- filtre-2bureti normali actionati de un ELITE 801, destul de puternic, fac fata, apa f. limpede,dar dupa un timp, aia de la robinet e cam tulburie
oricum, am observat ca problemele ii apuca atunci cand schimb apa, ultima data nu am umblat 2 luni la apa si parca era mai bine
aseara am inceput un tratament cu streptomicina, la recomandarea unui specialist, si urmeaza sa vad ce rezultate da
Catalin B
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Noi 16, 2001 12:20 pm

completare
cand am amenajat acvariul, acum 4 luni, am avut initial 6 scalari luati din Pitesti, care au dus-o bine cam 1 luna, dupa care mi-am facut plinul cu o sumedenie luati din Buc(cam 30 buc) , dupa o sapt. a inceput tragedia care continua si azi, un singur scalar o duce bine(inca) , din vechea garda de mult nu mai am nici unul, intre timp am tot refacut populatia , si degeaba...
altii , in locul meu, ar fi cedat demult
am uitat, comportamentul--slabire, refuz hrana, retragere in locuri linistite, astia doi de ieri nu au apucat sa slabeasca, totul a fost brusc, in 2 zile au dat coltu
Catalin B
Junior Member

scalari

Mesajde www.acvariu.ro » Vin Noi 16, 2001 12:56 pm

Mestere,

O vreme am tinut si eu scalari. Pe atunci nu schimbam apa (completam) Asa se face ca schimburi de apa faceam la 3 luni la un bazin de 100L. si schimbam cam 30% (o tineam 1 saptamana sa se invecheasca. Nu mi-a murit nici un scalar.

Dar dupa cam 6 luni, incepeau plantele sa se duca dracului. Cand am masurat prima data ph-ul nu mi-a venit sa cred: mult sub 6 (pioate chiar 5, oricum testul nu era f. performant). Apa devenise usor galbuie (sui nu aveam mopan).

Asa ca de atunci eu fac schibari de apa cam 1-2 ori pe luna, cate 10 - 15 litri. Apa tin PERMANENT in niste bidoane de 5 litri (de la apa minerala plata parca) FARA CAPAC (sa iasa clorul)

In plus, mai pun niste solutie (aqua-safe sau asa ceva, daca vrei revin si iti spun EXACT) . Solutia aia elimina clorul (nu mai e cazul) dar se lauda ca neutralizeaza metale grele etc.

Altfel la mine variaza calitatea apei ingrozitor de mult: uneori e transparenta :)) , alteori e alba (clor & stuff si probabil si altele). Cateodata are miros - cred ca a clor...

Filtrarea o fac ca si tine prin niste bureti amarati (cinstit vorbind ii tin doar pt ca in ei se inmultesc colonii de bacterii.

Acum am 3 discusi, 9 neoni, 1 labeo, 1 ancistrus, 2 perechi leeri si un macrognatus. (Scalarii i-am donat, intr-o vreme aveam si niste nigro). Nimic rau nu se intampla in bazin la mine. uneori sifonez apa (mi-am luat un fel de aspirator, actionat de vibrator) - 1 data pe luna.

Acum nu am nici multe alge (algele sunt semn si de nitrati si restul, bad stuff) La mine exista, dar nu prolifereaza. Acum din nu stiu ce motive ph-ul sta la 7 -7,5 (toleranta vine de la calitatea testului Tetra).

Cea mai buna solutie ar fi sa-ti cumperi TOTI scalarii pe care vrei sa-i faci mari dintr-o data. Daca nu behaie nici unul ceva timp, ai reusit. Ideal ar fi sa-i procuri din surse separate ....

26gr C sunt suficiente pt intretinere. Mai ales daca nu variaza temperatura f mult.

Aha: si am crescut scalari si in Constanta, intr-o apa extrem de dura. nu au avut nici pe dracu'. Chestie de obisnuinta (pt ei saracii). Atentie : nu am zis ca am inmultit scalari.

Sarea aia nu e prea multa ?(2 linguri /100litri cred ca e suficient)
www.acvariu.ro
Junior Member

Re: scalari

Mesajde Catalin B » Vin Noi 16, 2001 1:12 pm

Initial trimis de http://www.acvariu.ro

Mestere,

O vreme am tinut si eu scalari. Pe atunci nu schimbam apa (completam) Asa se face ca schimburi de apa faceam la 3 luni la un bazin de 100L. si schimbam cam 30% (o tineam 1 saptamana sa se invecheasca. Nu mi-a murit nici un scalar.

Dar dupa cam 6 luni, incepeau plantele sa se duca dracului. Cand am masurat prima data ph-ul nu mi-a venit sa cred: mult sub 6 (pioate chiar 5, oricum testul nu era f. performant). Apa devenise usor galbuie (sui nu aveam mopan).

Asa ca de atunci eu fac schibari de apa cam 1-2 ori pe luna, cate 10 - 15 litri. Apa tin PERMANENT in niste bidoane de 5 litri (de la apa minerala plata parca) FARA CAPAC (sa iasa clorul)

In plus, mai pun niste solutie (aqua-safe sau asa ceva, daca vrei revin si iti spun EXACT) . Solutia aia elimina clorul (nu mai e cazul) dar se lauda ca neutralizeaza metale grele etc.

Altfel la mine variaza calitatea apei ingrozitor de mult: uneori e transparenta :)) , alteori e alba (clor & stuff si probabil si altele). Cateodata are miros - cred ca a clor...

Filtrarea o fac ca si tine prin niste bureti amarati (cinstit vorbind ii tin doar pt ca in ei se inmultesc colonii de bacterii.

Acum am 3 discusi, 9 neoni, 1 labeo, 1 ancistrus, 2 perechi leeri si un macrognatus. (Scalarii i-am donat, intr-o vreme aveam si niste nigro). Nimic rau nu se intampla in bazin la mine. uneori sifonez apa (mi-am luat un fel de aspirator, actionat de vibrator) - 1 data pe luna.

Acum nu am nici multe alge (algele sunt semn si de nitrati si restul, bad stuff) La mine exista, dar nu prolifereaza. Acum din nu stiu ce motive ph-ul sta la 7 -7,5 (toleranta vine de la calitatea testului Tetra).

Cea mai buna solutie ar fi sa-ti cumperi TOTI scalarii pe care vrei sa-i faci mari dintr-o data. Daca nu behaie nici unul ceva timp, ai reusit. Ideal ar fi sa-i procuri din surse separate ....

26gr C sunt suficiente pt intretinere. Mai ales daca nu variaza temperatura f mult.

Aha: si am crescut scalari si in Constanta, intr-o apa extrem de dura. nu au avut nici pe dracu'. Chestie de obisnuinta (pt ei saracii). Atentie : nu am zis ca am inmultit scalari.

Sarea aia nu e prea multa ?(2 linguri /100litri cred ca e suficient)

raspunsuri, comentarii:
si eu sunt de parere ca nu prea trb. umblat la apa cand ai ciclul N bine stabilizat, mai ales ca apa de robinet cateodata e alburie (de la sulfatul de aluminiu), eu o tin intr-un bidon de plastic de 70l, problema e ca face o spuma care dispare destul de greu,cred ca de la pH prea mare, solutia aia poate are rol de adjuvant pt. grabirea decantarii aluminiului(alte metale nu mai sunt, poate Fe, dar nu e prea toxic)
chestia cu duritatea e adevarata, si eu am tinut la 14 fara probleme, ba am si eclozat icrele cu apa asta fara pierderi
intrebarea e ce fac acum:am vreo boala nasoala, de nu mai scap de ea decat prin metode radicale, sau e altceva?
ar mai fi dubiul cu hranirea exclusiva cu tubi, dar pana acum 2 ani numai asa am crescut generatii intregi de scalari
daca reusesti sa-i faci mari si sanatosi, reproducerea e cel mai simplu lucru , cred ca scalarii sunt cel mai usor de reprodus pesti(dupa ciclidele africane, care pazesc stolul)
Catalin B
Junior Member

Înapoi la Animalele si plantele cu care convietuim