Nanuka scrie:Hmm deocamdata acest sistem nu este pus in functiune. Florin lucrand la Bell Company, are oportunitatea de a folosi aceasta noua tehnologie timp de 10 saptamani gratuit.
Numarul se formeaza printr-un router ce face legatura prin internet, este mult mai convenabil. Pentru moment va fi in stadiu de experminent. Stiu ca acest sistem va fi disponibil numai in Canada si Statele Unite, cred ca va trece o perioada pana va aparea si in Europa.
Detalii mai multe nu am deocamdata, tot ce stiu este ca va fi mult mai ieftin sa dai telefon over sea, sub 1$ minutul..in jur de 50 de cents sau chiar mai putin..
Asta a pus capac!!!! Draga mea nanuka, daca taceai filosof ramaneai!! Nu stiu daca imi amintesc bine dar citisem undeva pe forum ca activezi/ai activat in domeniul calculatoarelor. Refuz sa cred ca un calculatorist poate scrie asa ceva (refuz asta pt ca daca as accepta ar trebui sa il jignesc mult mai mult decat l-a jignit mama natura)
Draga mea, EU SUNT IN ROMANIA SI EU FAC VOIP DE MAI BINE DE UN AN. Compania la care lucrez se ocupa printre altele si cu asta.
Ia un pix si o hartie si noteaza:
- tehnologia VoIP a fost introdusa CA SERVICIU COMERCIAL in anii 90 (da cu gugal dupa anu exact, n-am vreme sa caut)
- routeru de care vorbesti se cheama GATEWAY
- tehnologia VoIP implica: originarea apelului (directa sau prin retea TDM), codarea vocii din analog in digital, transmiterea pachetelor in POP-ul cel mai apropiat de destinatie, decodarea pachetelor digitale si transformarea lor la loc in analog si daca e cazul terminarea apelului prin retea TDM.
- ca echipamente implica: gateway de originare (daca e cazul), gatekeeper (de preferinta inca unu de backup) si gateway-ul de terminare(la fel daca e cazu). Intre echipamente de gen IP phone sau IP Softphone scapi de originare/terminare si implicit de costurile aferente
- serviciile VoIP se imaprt in 3 categorii majore: cartele, dial in si direct connection
- in Canada Voip-ul nu e deloc experimental, se foloseste pe scara larga de ani buni
- in afara de Bell mai sunt companii gramada care ofera servicii de telecomunicatii prin VoIP. Iti dau exemple numa aia cu care colaborez io: ICS, MDC, Galaxy Telecom
- in Romania, inca dinainte de 1 ianuarie 2003 (cand RTC a fost nevoit sa lase garda) se facea VoIP (pe usa din dos dar se facea din plin, in principal originare de apeluri). Dupa 1 ianuarie 2003 serviciile VoIP au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Cateva exemple:
RDS Tel
Astral Telecom
AR Telecom
PC Net
ALO DA
Arpicom
Telsys
Magic Telecom
Bio-net
Nexcom
Eurodata
Net Service
Voice Link
daca dai cu gugal pe "VoIP Romania" mai gasesti, astia sunt dintr-un review pe care l-am facut acu ceva vreme
In concluzie, mi se pare de prost gust si jignitoare abordarea ta "voip e o jucarie noo inventata de nasa si la voi in lumea a III-a nu ajunge curand". Draga mea, ca si cultura nu faci fatza lumii a III-a din care ai plecat, deci nu e cazu sa vii cu fitze din astea.
Inainte de a citi postul editat de barlogu, eram cu telnetu' pe un Gateway de VoIP si dadeam cu: IFADDR -IP xxx -GATE xxx -MASK xxx -> COMMIT -> REBOOT. Si vine tzatza Floare din Bobohalma de Quebec si imi zice ca "la voi acolo nu sunt sanse sa ajunga curand minunea asta a tehnicii". Nanuko, daca erai langa mine azi cand am citit asta iti dadeam cu gateway-u in cap sa vezi cum e VoIP made in Romania.
(Transmite-i lu Florin ca IFADDR si SYSCONF merg si in Romania si ca sculele voastre Welltech made in USA sunt de tot rahatu, Audio Codecs ii bat de ii ia nevoia)
PS: imi cer scuze daca te-am jignit, nu asta a fost intentzia, nu am nimic personal cu tine dar m-a revoltat si m-a jignit profund postul tau.
EDIT: Reclama: Daca vrei iti ofer servicii VoIP canada-romania cu 11 c/min (orasele mari), 15c/min restu tzarii si 30c/min retele mobile.