jaja beens imi cer scuze, ma luase valul cu motoarele pe motorina (m-au marcat de cand le-am vazut trecute pe nu stiu unde ca fiind motoare ecologice) si am uitat sa fac precizarea in legatura cu cuplul maxim si caii-putere. serios.
cat despre zona rosie, nu am zis ca tre' sa te duci in zona rosie ci sa schimbi cat mai aproape de acea zona rosie pentru a mentine motorul intr-o plaja de turatii optima, aproape de turatia unde sunt generati maximum de cai-putere.
exemplu general:
sa zicem ca sunt in treapta 2 si schimb la 3000 rpm. cand schimb in treapta 3 motorul va cobori sub 2000 de ture.
daca schimb in treapta 3 la 6500 rpm atunci turatia nu va scadea la mai putin de 3500 de ture, ramanand intr-o banda relativ optima de putere.
bun, ce rost are sa freci motorul aproape de zona rosie cand tie-ti trebuie cuplu, sa 'traga' adica? pai sa vedem:
eu n-am turometru la tico (caut sa cumpar si nu gasesc) si fac in felul urmator:
- in treapta 1 ma duc pana la 40 ca la mai mult de-atat face motorul urat si nu mai urca viteza.
normal ar fi sa schimb la 20 de exemplu dar, masina va accelera mult mai repede de la 20 la 40 in treapta 1 decat in treapta a 2a.
- in treapta 2 ma duc, de regula pana la 60-65. cand merg in coloana si conduc sportiv mai 'uit' sau gresesc si ma duc chiar si pana la 70.
iarasi, normal ar fi sa schimb pe la 40-50 cam asa, dar la fel, masina va accelera mai repede de la 40-50 la 60-65 intr-a 2a decat intr-a 3a si tot asa.
- in treapta 3 o duc, de regula, pana la 85-90 dar, tot asa cand 'uit' sau mai gresesc cu schimbatorul ajung si peste 100.
- in treapta 4 pana la 130-140 si dau a 5a pana la 160. nu vrea sa se duca mai mult de 160. nu stiu acum daca o fi de la kilometraj, care se opreste in timp ce masina mai accelereaza. sa ma ia radarul odata si-o sa aflu

.
in manual si-n talonul de la tico scrie 'vit max constructiva = 134 km/h'.
inca ceva, desi am constatat zilele trecute ca rezervorul de apa e aproape de minim, indicatorul de temperatura a apei n-a trecut mai mult de 1/4-1/3.
cand merg economic (cand n-am benzin de regula) se-ntampla sa am 50 cu a 5a.
am condus si eu supernova si parca e ceva mai rapida decat tico. am constatat asta pe un tronson reprezentativ; cu tico atingeam 115-120 in timp ce cu supernova am atins 130. singurele dezavantaje sunt volanul mare, pozitia de condus nasoala, felul in care se-apasa pedalele (cursa prea lunga la pedala de ambreiaj si prea scurta la cea de frana) + cutia de viteze prost etajata (Sau optimizata pt viteza maxima mai mare cum vreti).
cu tico urc podul (panta cca. 10%) cu a 5a fara probleme in timp ce la supernova a trebuit s-o tin destul de mult din ambreiaj ca sa nu faca urat.
prin 90-91 aveam o dacie 1310 din 84, in 4 trepte si a mers taica-miu cu 110 cu ea. dupa vreo 2-3 km a trebuit sa tragem pe dreapta ca sarise capacul de la borcanul de apa si fierbea tot pe-acolo.