Sinucidere

discutii pe care nu stii unde sa le incepi, haz de orice caz; ca intre prieteni

Moderator: anjin-san

Ce metoda de sinucidere alegetzi ?

prin impuscare
3
0%
spanzuratoare
1
0%
taierea venelor
1
0%
luat pastile (otravire)
7
0%
"hara-kiri"
1
0%
aruncare de pe bloc
1
0%
dat foc
1
0%
aruncat in fatza metroului /trenului
2
0%
curentare
1
0%
citind "Gardianul"
19226
100%

Voturi totale : 19244

Mesajde onk » Mie Ian 08, 2003 1:23 pm

Initial trimis de Aragorn

Onkule imi explici si mie afirmatia ta de mai sus?
:confused: :con: :confused:

pai satz explic: erectia se produce 100% la partea masculina sinucigasa (sau nu, la toti barbatii in clipa mortii) iar la cei care se spanzura eu asa stiu case produce si ejacularea.
alceva?
onk

Mesajde vali » Mie Ian 08, 2003 1:44 pm

Initial trimis de bhuttu
Bobo, pistol=forme legale, acte pentru port-arma, stapanirea metodologiei de a folsi un pistol, stapanirea unor notiuni elementare de balistica, sange rece suficient pentru a-ti slobozi un glont in cap fara sa-ti tremure mana, uneori chiar inventarea de tehnici ciudate pentru descarcarea unui intreg incarcator in propriul corp etc.

este de kkt mah. da ce are sa te duci in magazin, spui ca vrei sa iti cumperi o arma, il rogi sa ti-o incarce si ti-o armeze si iti zbori creerii acolo, sa se distreze si vanzatorul un pic.

Initial trimis de Nicholas_Alex
Dupa citi draci am acum, l-as sinucide pe seful meu cu un glonte in capatina aia de bulgar ce e...:mad:

bah, mai moale, da? ca si eu am sange din ala in ceafa. :p

Initial trimis de onk
sau, cum am citit unde.... undeva: a sunat unu la politzie ca este atacat de un terorist feroce, casa a fost inconjurata de politisti, din casa iese unu fugind, cu o chestie neagra nedefinita in mana, atintita spre politisti, urland, si bineinteles ca este ciuruit. In mana avea o Biblie mica neagra, si in ea un bilet in care spunea ca asta a fost singura metoda de sinucidere la care putea apela deoarece ii era prea frica de moarte pentru a se omori singur

la asta nu m-am gandit. multam pentru sugestie. da probabil ca la noi, ma duc peste aia de la antitero si ii bat bine pana sa ma impuste.

onk, avanaju e ca nu se impute 2-3 zile si poti sa il mai folosesti. apropos, l-a mai vazut cineva pe andrei?
some people deserve to die
vali

Mesajde Blu-Ice » Mie Ian 08, 2003 2:07 pm

Initial trimis de Oribilul Mosh
Cine stie sa imi spuna care e diferentza intre hara-kiri si se-puku ?

Iti spun eu..

Seppuku inseamna in limba japoneza "sinucidere rituala".
Hara-kiri este metoda de sinucidere rituala(seppuku) realizata prin spintecarea abdomenului.(hara=abdomen: kiri=taiere)

Samuraii barbati isi faceau seppuku prin taierea abdomenului(hara-kiri),iar femeile isi faceau seppuku taindu-si gitul cu pumnalul.

Traditia la hara-kiri cerea sa se realizeze o taietura in cruce la nivelul buricului,procedeu foarte dureros,de aceea aproape intotdeuna exista si un secundant,care avea misiunea sa-i taie capul celui care facea hara-kiri,pentru a-i usura moartea.
Blu-Ice
Junior Member

Re: raspuns final:

Mesajde Blu-Ice » Mie Ian 08, 2003 2:14 pm

Initial trimis de intoxic8
intre acesti doi termeni nu este nici o diferenta. hara-kiri (la japonezi) are la chinezi echivalentul seppuku. taierea buricului

Gresit....Amindoi sunt termeni japonezi.
Blu-Ice
Junior Member

Mesajde Aragorn » Mie Ian 08, 2003 4:46 pm

Initial trimis de onk

pai satz explic: erectia se produce 100% la partea masculina sinucigasa (sau nu, la toti barbatii in clipa mortii) iar la cei care se spanzura eu asa stiu case produce si ejacularea.
alceva?

Suna ridicol ce spui tu...de unde ai aceste date? Si ce legatura are erectia/ejacularea cu sinuciderea?
I'm back, back again.
Aragorn
Junior Member

bai fratele meu alb de ciocolata!

Mesajde intoxic8 » Mie Ian 08, 2003 10:19 pm

Gresit....Amindoi sunt termeni japonezi.

da un search pe google si vei vedea. cam al treilea link pe care ti-l afiseaza este un link catre o enciclopedie on-line!
Arbeit macht Frei!
intoxic8
Junior Member

Mesajde Mirela » Mie Ian 08, 2003 11:07 pm

Interesant subiect...
Stiu de la munca de la mama de mai multe tipe care au incercat sa se sinucida . Una a luat pastile...si s-a ales cu o spalatura stomacala (care nu-i deloc placuta ) si o dereglare gastrica de toata frumusetea...iar una s-a aruncat de pe un bloc si a picat intr-un pom , de acolo jos , de acolo la spital si de acolo intr-un carutz cu rotile .

acu....doar sa aleg un bloc mai inalt , da' nu cred...

as fi optat probabil pentru taiatul venelor , dar am avut norocul sa stau intr-o noapte in veceu la baieti apasand o bluza pe mana unei colege care isi taiase venele cu o buca' de sticla...

ce-ati zice de un cutit infipt in inima? sau si mai bine in gat ? ( tata treaba e ca trebuie sa stii unde sa nimeresti , ca daca nu geaba' o mai faci . )

cred ca cel mai mult mi-ar place sa mor in " toiul extazului ". Sa fac dragoste asa , cu tot sufletul , cu disperare , sa fie cea mai tare partida de care am avut parte vreodata...si exact cand ating punctul culminant sa imi zbor creierii . Nah , viatza imputzita , n-ai vrut sa-mi dai nici o satisfactie ,. iete , plec io , si cat de " satisfacuta " plec...Singurul impediment ar fi neplacerile pe care i le-as crea partenerului . Mijto ar fi sa ne sinucidem amandoi , sa murim in acelasi timp , ultimul lucru pe care il vad sa fie privirea celuilalt , plina de pasiune si inconstientza si sa stiu , sa ghicesc ca aceeasi privire vede el in ochii mei .
Sau in loc de impuscare...care lasa mizerie , sa iau o " pastilutza " cu efect rapid . Repede , curat , eficient si fara durere . Dar parca nu mai are acelasi dramatism , nu ?
Cred ca am vazut prea multe filme de'ale lui Almodovar...

Ah , ca mi-am adus aminte . Atunci cand un om moare, intervine celebra " rigiditate corporala " . Nu mai stiu pi undi am citit , dar cica acest lucru include , bineinteles , si penisul , care ramane erect cateva ore si cica ar capata o rigiditate foarte greu de atins daca respectivul ar fi fost in viatza .
Sa fie oare adevarat :yD ??
Pink fluffy dynosaurs
Tremendously hardcore...
We are not born with the conviction that Pepsi is better than Coke and that heavy metal liberates the soul (Solomon, 2003). We try it out for ourselves...
Mirela

Supradoza de ciocolax

Mesajde dinu » Mie Ian 08, 2003 11:15 pm

da un search pe google si vei vedea. cam al treilea link pe care ti-l afiseaza este un link catre o enciclopedie on-line!

Amandoi sunt termeni japonezi. Explicatia lui Blu-Ice e cat se poate de exacta.

BOBO: impuscarea e un procedeu tehnico-haios. Imi povestea cineva cu experienta lunga prin armata ca au mai incercat unii sa se impuste in tampla si n-au reusit decat sa se zgarie sau sa-si sparga un ochi. Pentru' ca pistolu' scapa can apesi pe tragaci. Tre' sa te duca mintea ca doar din gura nu mai scapa... asa ca nu va recomand sa va impuscati in tampla. Nu e ca-n filme, cu o gaura curata exact unde trebe.

BOBO: In toate crizele de asfixie apare o contractie a tuturor muschilor, inclusiv ai penisului, care o sa determine probabil cea mai grozava erectie pe care ai avut-o in viata ta. Onk: nu se produce ejacularea pentru ca este legata de mecanismul psihic al excitatiei, care are alta fiziologie decat ce am zis mai sus.

Eu sunt pentru sinuciderea prin supradoza de ciocolax. (rog adaugare la sondaj). O viata de cacat cere O MOARTE DE CACAT.
dinu
Junior Member

Re: bai fratele meu alb de ciocolata!

Mesajde Blu-Ice » Mie Ian 08, 2003 11:40 pm

Nu am gasit link-ul de care vorbesti.Poate esti atit de amabil sa il postezi.
M-am documentat mult asupra subiectului,si sustin in continuare ca amindoi sunt termeni japonezi.
Teoria ta o aud pentru prima data,si s-ar putea sa gresesc eu,dar nu cred.
Asa ca te rog spune-mi si mie unde ai auzit tu ca seppuku este un concept chinezesc,sau unde ai auzit ca seppuku este un cuvint chinezesc.
Blu-Ice
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Joi Ian 09, 2003 2:22 pm

Mirela cu stupoare constat ca ai inclinatzii necrofile. :p
Dar ce te faci daca : tu discutzi cu ala sa va sinucidetzi dupa ce terminatzi...si el nu o face ...si te impusti degeaba ! Cum potzi fi sigura ca muritzi amandoi ?

Aliosha...tu de ce evitzi asemenea subiecte ? Spune-ne ce mod de a te sinucide alegi !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde Mirela » Joi Ian 09, 2003 3:29 pm

Da' nu dupa ce terminam mah...in timpu' , ca-i mai cool , atuncea nu mai gandesc io limpede si nu mi-i frica sa apas pe tragaci .

Daca el nu mere pan' la capat si ma lasa balta pe lumea cealalata ?? Asta e , pierderea lui , io am murit asa cum mi-am dorit , pe cand el trebuie sa se descurce dupa cu formalitatile , explicatiile pe la familie si politie ( acu' s-ar putea sa vorbesc prostii , dar daca un om se sinucide langa tine si tu nu faci nimic spre a-l impiedica nu se considera ca esti complice la omor ?? )
Pink fluffy dynosaurs
Tremendously hardcore...
We are not born with the conviction that Pepsi is better than Coke and that heavy metal liberates the soul (Solomon, 2003). We try it out for ourselves...
Mirela

nah ca am facut-o si pe asta!

Mesajde intoxic8 » Joi Ian 09, 2003 10:51 pm

http://www.encyclopedia.com/searchpool.asp?target=seppuku

iata adresa pentru cei interesati.
imi plac visele tale mirela dar cam greu realizabile. eu unul, daca mi-ar fi dat sa traiesc o asemenea experienta, nu mi-as dori nicidecum sa mor, ci sa o retraieisc, ca sa am ce povesti copiilor mei.

cea mai sadica metoda de sinucidere: sa ii ascult pe aia de la Non Stop in timp ce vorbesti cu o 'blonda' naturala.

p.s.: (tot pentru cei interesati) cititi a treia explicatie, iar dupa ce terminati de citit nu incercati sa o puneti in aplicare. se intampla si la case mai mari!
Arbeit macht Frei!
intoxic8
Junior Member

Mesajde bhuttu » Joi Ian 09, 2003 11:32 pm

Mirela, da' apropo de faza aia cu erectia nemaivazuta, cred c-ar fi interesant ca ala sa fie strangulat in timp ce e inauntru. Asta senzatie! Aproape ca-s curios.
If there's a war, we'll all fight!
bhuttu

Mesajde genicon » Sâm Ian 11, 2003 1:15 pm

Eu am ales impuscarea, pt ca mi se pare cea mai putin dureroasa dintre toate optiunile sondajului (si mie mi-e tare frica de o moarte dureroasa, asa ca daca e sa ma sinucid, de ce sa o fac "incet si dureros"?)
Totusi, sper sa nu ajung in astfel de situatii, pt ca este destul de greu sa fac rost de un pistol.
E drept, am vrut, cica, o data sa ma sinucid - si alesesem aruncatul in fatza trenului. Da eram beat, si au reusit prietenii mei sa ma opreasca. Oricum, pt halul in care eram, cred ca as fi ratat momentul si m-as fi aruncat "in tren", si nu m-as fi ales decat cu capul spart.
Am si eu o propunere dureroasa, pt cei care isi permit si vor o moarte lenta: Intr-un bazin cu un singur peste piranha (asta am citit eu o dat' prin FHM) Cred ca ar fi misto...
Am zis
Fara acte, fara bani, fara echilibru - genicon!

Shi tzine bine minte numele/ Ca s-ar putea sa-l auzi din toate partzile/ Si n-ai sa uitzi niciodata ca ai fost cu mine - Du-te dracu! De la mine pentru tine...
genicon
Junior Member

Mesajde bhuttu » Sâm Ian 11, 2003 1:22 pm

Singur in bazin cu un peste piranha e o mare basina. Pestii piranha, ca si cainii africani, nu sunt periculosi decat in numar mare. Intr-o "confruntare" 1 la 1 intre un om si-un peste piranha eu pariez pe om.
If there's a war, we'll all fight!
bhuttu

totusi...

Mesajde intoxic8 » Dum Ian 12, 2003 12:57 am

multi si-au exprimat 'placerile' in ceea ce priveste sinuciderea. in ultima vreme ma gandesc tot mai des la aceasta tema si uneori simt ca sunt gata sa o fac, dar in clipa urmatoare intervine ceva (nu stiu ce), care ma opreste din demersul meu. simt nevoia sa mentionez ca demersurile sunt doar psihice. niciodata nu m-am suit pe bloc cu gandul de a ma arunc, niciodata nu am pus mana pe cutit cu gandul de a mi-l infige intr-un loc care sa-mi cauzeze moartea.
Arbeit macht Frei!
intoxic8
Junior Member

Mesajde Radu123 » Joi Ian 16, 2003 5:56 pm

In primul rand toti care au scris aici nu au curajul sa o faca.
Vrea cineva sa demonstreze contrariu?
AM GLUMIT !

Eu zic ca daca o faci macar sa o faci cu demnitate nu ca un las ai o fractiune de secunda curaj si te-ai aruncat de pe bloc. BLEAH
Ceva foarte lent sa ai timp sa-ti dai seama de urmatoarele lucruri:

1. Esti fraier ca o faci.
2. Motivele pt care o faci sunt ridicole.
3. Esti las, infrant si ai c-am renuntat la lupta. Pacat daca vrei sa demonstrezi ceva lupta.
4. Ce sens are sa faci ceea ce deja faci in fiecare zi? Ceea ce faci de fiecare data cand refuzi sa gandesti, sa vezi realitatea, sa faci ceva? Cand esti un sclav umil si fraier, cand in loc sa faci ceva pentru tine care te-ar ajuta tu stai si-ti plangi de mila Ka fraierul, sau analizezi din punct de vedere gramatical ce a scris cineva pe forum ca sa arati ce bengos erai in clasa a II -ua si ca inca mai gandesti la fel.
5. Ce sens are sa depui atata efort? Sa te chinui sa te sinucizi. (Ca sa atragi atentia asupra ta? LOL Mai bine te dezbraci si te duci sa te plimbi sau faci cee ce ai vrea sa faci dar nu ai curajul sa faci ca oricum nu ai ce pierde)
6. Viata a fost nedreapta cu tine. Nu-i nimic fii si tu la fel cu ea.

Daca vrei sa te sinucizi cu onoare , curaj bla bla bla trebuie sa o faci lent, cat mai lent, si parerea mea e ca trebuie sa suferi cat mai mult si cea mai buna metotda de a face asta (garantat 1000/100) e sa TRAIESTI.

Metoda care as alege-o daca as vrea sa ma sinucid? Nu o pot spune si trebuie inbunatatita.
Radu123
Junior Member

l

Mesajde Love2Fly » Vin Ian 17, 2003 2:42 am

Viata a fost nedreapta cu tine. Nu-i nimic fii si tu la fel cu ea.

:con: Cum?! ca vreau sa fiu si eu nedrept cu viatza!

Daca vrei sa te sinucizi cu onoare , curaj bla bla bla trebuie sa o faci lent, cat mai lent, si parerea mea e ca trebuie sa suferi cat mai mult si cea mai buna metotda de a face asta (garantat 1000/100) e sa TRAIESTI.

Ca bine zici!:)
Love2Fly
Junior Member

Mesajde Cruela » Vin Ian 17, 2003 6:23 pm

Nu stiu ce sa spun... De multe ori problemele pot fi depasite si cei care incearca sa se sinucida o fac, de cele mai multe ori, din lasitatea de a infrunta viata (o spun din proprie experienta). Dak ai ajuns pana acolo incat sa vrei sa te sinucizi, nimic nu mai poate fi dureros pentru ca durerea interioara va fi foarte foarte mare...
Cruela
Junior Member

Mesajde nederlande » Joi Ian 23, 2003 7:34 am

mi'ar fi frica sa folosesc un pistol ... daca ma impusc in laba, cine mi'o face?

aleg pilirea venelor
nederlande
Junior Member

Sinucidere

Mesajde Norbert » Mar Feb 04, 2003 2:52 am

Eu Norbert am in plan sa ma sinucid peste 6 luni adica in toamna iar ptr asta eu consider ca cea mai buna si mai sigura metoda este sa iau 20 Grame de Natriu Pentobarbital. Are 100 % sanse de reusita, dar conditia este sa nu fiu gasit la timp de nimeni ! Ce ziceti de asta ? Oare ma insel cu privire la metoda ?
Norbert
Junior Member

Re: l

Mesajde Norbert » Mar Feb 04, 2003 2:56 am

Initial trimis de Love2Fly

:con: Cum?! ca vreau sa fiu si eu nedrept cu viatza!

Ca bine zici!:)

Eu Norbert spun ca daca alegi sa traiesti inseamna ca te lasi ingenunchiat de viata ! De ce sa nu scapam de suferinta ? Unde duce sufetrinta ? Cel mult ajungi la 80 ani fara dinti in gura si fara sa mai auzi sau sa mai vezi ! Si tot mori apoi ! De ce sa nu mori fara sa suferi ?
Norbert
Junior Member

Mesajde Norbert » Mar Feb 04, 2003 2:59 am

Initial trimis de Cruela
Nu stiu ce sa spun... De multe ori problemele pot fi depasite si cei care incearca sa se sinucida o fac, de cele mai multe ori, din lasitatea de a infrunta viata (o spun din proprie experienta). Dak ai ajuns pana acolo incat sa vrei sa te sinucizi, nimic nu mai poate fi dureros pentru ca durerea interioara va fi foarte foarte mare...

Stai asa !!! De ce sa infruntam viata ? De ce sa-i dam satisfactie ei ? Infruntind-o inseamna ca intram in jocul ei, eliminind-o inseamna ca nu mai are pion de joc deci noi scapam de suferinta iar viata nu mai are satisfactia de a ne da mereu bobirnace ! Cum e ? Hai ca e logic !
Norbert
Junior Member

Re: Sinucidere

Mesajde eyewitness » Mar Feb 04, 2003 9:43 am

Initial trimis de Norbert

1/ Eu Norbert am in plan sa ma sinucid peste 6 luni adica in toamna
2/ eliminind-o inseamna ca nu mai are pion de joc

1/ pai daca esti asa de hotarat si ai sange-n mustiuc ce dracu sa mai astepti 6 luni? puneti gatu pe sina de tren si asteapta rapidu de satu mare si gata ai pacalit-o pe viata... "mortzii" ei de viata... sfideaz-o, da-i tu un bobarnac, invat-o minte!

2/ si de unde stii ca viata te considera pion si nu tura sau chiar ... nebun? si de unde stii ca joaca sah cu tine si nu...popa prostu?
eyewitness

Mesajde river » Mar Feb 04, 2003 10:37 am

Tu, Norbert, mare egoist mai esti! Se pare ca tu te gandesti chiar numai la tine...
Si eyewitness are dreptate, pentru ce mai astepti 6 luni? Astepti sa treci peste un examn ceva? Sau itzi place totushi, sahul prea mult si vrei sa mai joci nitzel?
In afara de asta esti tu convins ca dupa ce ai "scapat" din "imputzoshenia" asta de viatza, vei scapa realmente e suferintza?...Tzi-a demonstart cineva sau ceva acest lucru?
Io zic sa pui mana sa mai traieshti un pic, un pic de tot, macar atat cat sa ai timp sa te gandeshti serios la acest subiect...Subiect care, by the way...nu credeti ca ar fi mai bine sa ia sfarshit?...
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
river
Junior Member

Mesajde river » Mar Feb 04, 2003 10:43 am

AAAA.....shi inca ceva....Undeva, intr-un film, era o replica simpatica. Ceva de genul...."Viatza este ca un joc de poker. Cartile de joc, omul le amesteca, dar Dumnezeu le imparte". Ganditzi-va asadar, "sinugicashilor", PUTZIN, la aceste vorbe.

love, love, love
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
river
Junior Member

Mesajde m0on » Dum Feb 16, 2003 12:53 am

eu cred ca sinuciderea este lucrul care trebuie luat cel mai in serios, pentru ca sunt o multime de factori care te vor impiedica sa nu o faci. de aceea cred ca trebuie sa fii sigur daca vrei sa te sinucizi sau nu, si neaparat trebuie sa ai un plan, ceva acolo..., pentru ca subiectu asta are legaturi cu alte subiecte la fel de interesante, de exemplu: existenta lui Dumnezeu, a Raiului, etc.
daca tu crezi in asa ceva, atunci probabil stii ca sinucigasii nu sunt primiti in cimitir, si nici in Rai, deci oarecum trebuie sa faci o smecherie, sa nu se prinda ca te-ai sinucis, sa para real.
de aceea toate metodele descrise mai sus nu sunt bune pentru exemplu asta.
una dintre metodele recomandabile ar fi, de exemplu sa nu te uiti cand traversezi autostrada, sau sa te duci intr-o "discoteca" din ferentari singur, sau ma rog, sunt o infinitate de moduri, trebuie sa iti dai seama care este cel mai potrivit tie.
pentru cazul meu, imi recomand exemplele de mai sus, pentru ca nu vreau sa risc.
m0on
Junior Member

Re: Sinucidere

Mesajde Axxl » Vin Mar 07, 2003 12:43 am

Ar trebui sa-ti fie frica:
1.Daca prin apsurd iti este frica sa intri in padure,
2.Ori ti se ofera de catre o persoana multii bani , cam 100 de mil de $ care sa-i cheltui in termen de 6 luni ,apoi sa fi incarcat cu 40 kg de nitroglicerina si sa te duci in locul care iti place tie cel mai mult(s-au tara) ce ai alege: spinzuratoarea - ori - sa fugi cu 100 mil $
3.Daca sfoara nu este destul de rezistenta si se rupe ,te zgarii la gat se infecteaza ,ajunge la un nivel ridicat iti afecteaza sistemul muscular, nu ai sa te mai poti misca si in decursul a trei ani sa te chinui si in final sa mori, ce ai alege:sa renunti la gandul cu spinzuratoarea - ori - sa iei cu tine doua bucati de sfoara.
4..5..6..7..8..9..10..............
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Axxl
Junior Member

Mesajde tUdOrUK » Vin Mar 07, 2003 12:58 am

bang bang! prin impushcare ca e mai rapida shi sigur mori.
tUdOrUK
Junior Member

Re: In China ...

Mesajde Nightmare » Sâm Mar 22, 2003 9:05 pm

Initial trimis de Gabyzzu
Un om daca face o fapta rea, fura or something, si daca se sinucide se considera ca cel pe care-l slujesc l-a vrut mai devreme acolo. Daca nu, sunt dusi pe stadioane unde li se taie gatu' in fatza a mii de oameni.

E chiar nashpa... mi se pare sadic...
The new rule is no rule...It's time to get outside and feel free again...Reinvent yourself...Be whoever you want to be...
Nightmare
Junior Member

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mai in gluma mai in serios. mai mult in gluma