:con:
nu tin nimanui nici o morala, chestiunea in cauza probabil ca ar trebui extinsa mai mult decat la nivelul de a posta un banal mesaj pe forum; este un subiect care zguduie mintile tuturor, fie in timp ce se chinuie sa termine o facultate, fie dupa ce au facut-o
si aici si-n strainatate posibilitatea de a face o facultate si a reusi in cariera si in viata consider ca nu e conditionata de termianarea ei; parerea mea este ca intr-un final si cu facultate si fara cel mai mult tine de capacitatea individului de a se descurca si de a isi croi drum prin culoarele de reusita care viata ti e pune la dispozititie; muritori de foame s-au vazut si de o parte si de alta a baricadei !
nu sunt arhitecti care au gresit planuri de cladiri ce nu au stat in picioare si rezistat conform normelor dupa care au fost facute ?! nu sunt chirurgi care au taiat pacienti sanatosi ? nu sunt finantisti care au falimentat banci ?!
....si daca toti acesti nefericiti sau..ratati mai bine zis nu ar fi fi urmat o astfel de profesie, credeti ca s-ar fi descurcat mai bine ca ...zugravi, soferi, tehnicieni ?! cine poate spune asta ?! ...parerea mea este ca primordial este de cat de capabil esti, nu de ce scoala urmezi; adevarat, important si scola, dar nu spune nimeni ca e solutia unei reusite in viata
nu pot sa continui decat prin a prezenta situatia cu care in prezent ma confrunt, aceea ca nici eu nu am terminat si am preferat sa tot lungesc ideea de a duce la bun sfasit o facultate, ncii pana in ziua de azi proiect inalizat..si e ceva vreme chiar
lucrez pentru o comapanie IT dintr-o tara membra UE, ai carei patroni nu depasesc 25 de ani, si care au renuntat ca si mine la ideea ca o facultate isi merita la momentul acesta preocuparea avand in vedere ca, inceputa dintr-o gluma afacerea lor merge si creste destul de rapid.
eu am venit practic al treilea in echipa care in prezent numara 8 oameni, si e impartita clar intre cei care au terminat o scoala si cei care au renuntat la ea
. cum stau lucrurile ?! ei bine juniorii nostrii si cei care inca nu inteleg cum practic merge treaba sunt din randurile celor cu diplome, ba chiar avem unu care are si doctorat....insa intr-un final s-a dovedit ca singurul post dupa multiple incercari ar fi de hotliner, fiind nicidecum cacapbil sa diagnosticheze problemele tehnice de nivel ingineresc cu care restul ne confruntam din plin si pentru care mai ales se cheama ca a studiat indeung pe bancile facultatii
nu voi vorbi despre mine, nu are sens, dar cine sunt ceilalti ?! ei bine un programator de exceptie, care a renuntat in anul 1 la a mai merge la scoala, dupa principiul ca ceea ce isi doarea sa studieze nu se gasea nicicum in aroganta profesorilor despre care stim prea bine cat de mult sunt interesati in exercitarea functiei de dascal si a programei scoalre, ci la butoane cu documentatia de internet in fatza, singur 15 ore pe zi vreme de vreo 3 ani ! actualmente este persoana din firma cel mai bine platita si care este capabila de a face fatza majoritatii problemelor cu care ne confruntam, in mod normal suplineste cam alte 5 posturi diverse cu care ar fi trebui t sa ne incarcam
mai am vreo 2 politehnisti de la automatica care tocmai urmeaza sa fie proaspeti ingineri, cu diploma cica, carora ma chinui de luni de zile sa le explic de luni de zile principiul functionarii informatiei in internet ...email, DNS..extrem de greu se lipste ceva, mai ales ca ideea de a studia variata documentatie existenta, pare o idee complet inabordabila.
concret lucrurile stau cam asa: 4 oameni fara facultate care fac majoritatea taskurilor in firma si inca vreo 4 care de luni bune si traininguri nca nu sunt capabili sa devina productivi
asadar degeaba daca vrei sa studiezi teoremele marilor matematicieni precum Fermat sau Laplace, daca nu vei fi capabil sa te acomodezi si sa devi eficient in ceea ce societatea iti propune si propune suficient cat sa iti poti gasi locul pe planeta; studiile sunt pentru cei care cu adevarat considera cau nevoie sa faca un pas in dezvoltatea lor profesionala si nicum in dobandirea unei experiente profesionale, doar pentru ca poate asa , li se va garanta un loc in paturile fruntase ale societatii; prost inteleasa ideea si , mai ales in Romania, nde moda ca trebe sa mergi la scoala este precum continuare a imbogatirii culturii generale, nicicum !
am un amic care saptamanal recruteaza in Romania din randurile informaticienilor; din 300 de cv-uri primite in urma anunturilor selecteaza 100 la interviu, din care numai 50 sunt capabili sa sustina un test tehnic si doar 10 se dovedesc a fi capabili sa il treaca. din acesti 10 numai 2 dovedesc a putea rezolva probleme de ordin curent , nicidecum de ordin avansat si numai acesti 2 vor putea sa poarte un dialog, sa prezinte un raport, sa prezinte o idee, sa scrie corect un email , o documentatie, sa poarte o discutie cu un partener intr-o limba straina si sa reprezinte firma intr-o situatie data.
deci, intr-un final, si imi asum responsabilitatea pentru aceasta concluzie, nu facultatea iti garanteaza suscesul, facultatea vine sa iti furnizeze cunostintele si sa te formeze pentru a fi capabil sa raspunzi eventualelor solicitari pe care le vei primi incercand sa gasesti un post pentru care ai optat ; in facultate studiezi doar Fermat si Laplace si algortmica care va trebui mai tarziu sa fi in stare sa o integrezi
si nu uitati, aseisti sau politehnisti, succesul est practica, studiile te lasa doar cu diploma in brate, dar nu spune nimanui ca vei fi capabil sa dovedesti ca stii sa aplici cele invatzate.
eu unul am renuntzat caci provocarea a venit inainte de a reusi sa termin facultatea si nu regret nimic, saisfactiile care le-am trait prin prisma experientei profesionale nu stiu in ce masura s-ar fi putut repeta, dar sper ca va veni si ziua in care voi merge iar si voi relua ceea ce vreau sa studiez (mare parte stiu deja acum din practica) , insa convins fiind ca in acel moment chiar voi avea nevoie; sper ca intre timp sistemul se va alinia la nivelul nevoilor si cerintelor societatii, caci cel putin, in prezent in Romania, intreg sistemul de invatzamant este neadaptat cerintelor actuale.