Ciondaneli si convorbiri cu muzica: stiinta, religie si desigur... muzica

cea mai culta dintre ele, asa numita muzica clasica

Moderator: ghionoiul

Mesajde colegu » Vin Noi 10, 2006 2:26 pm

Cat despre "evolutie", am un singur comentariu: daca o broasca se transforma in print peste noapte, e vorba de un basm; daca se transforma in cateva zeci de milioane de ani, e vorba de stiinta

aici ai fost tare :)

referitor la inteligenţa populaţiei, eu sund de partea lui ciuhandru, nu am de unde să ştiu că in evul mediu omul de regulă era mai prost ca acum.
genii a cunoscut şi antichitatea iar mediocritatea a fost şi atunci ca şi acum, numai că acum are drept de vot.

mediocritatea e la fel de proastă indiferent de perioadă, in schimbi, savanţii de azi, pentru că acumulează şi ce-au descoperit ăia dinaintea lor sunt mai deştepţi.

pentru că eu nu judec lucrurile in funcţie de potenţial, ci de cat şi ce faci, fără a da apă la moară gigeilor care susţin că ne folosim 13,4 % din creier, restul fiind păstrată la saramură.
scorul de 120 de puncte la un test de inteligenţă nu spune că eşti un geniu, ci că ştii să rezolvi probleme care apelează la logica matematică.

asta cu capul mare este o enormitate, sunt atatea genii cu capul chiar foarte mic, cu o circumferinţă a craniului de 50 de cm. nu contează cat de mare dacă-i umplut cu tăraţe.

şi dacă se folosea omul antic de nas pentru depistarea ciupercilor otrăvitoare sau eventual a gazelor toxice hahahahaa.
nasul ajută la perceperea gustului, şi in plus, nu nasul, care e doar un cartilagiu acoperit cu piele şi mai ştiu eu ce
http://colegu.no-ip.org/muzica/ - de la rautavaara la nørgård....
un computator fără windoze e ca o prăjitură cu ciocolată fără muştar
colegu
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Vin Noi 10, 2006 2:34 pm

AlexN scrie:- dinti mai mici (pentru ca la regimul alimentar actual, ei nu sunt necesari mari)

De unde stiu ei ca regimul alimentar actual va mai fi valabil peste "multe mii de ani"?

AlexN scrie:- nas mai mic (pentru ca la conditiile actuale, el nu mai e folosit pentru a deosebit buruiana otravitoare de aia comestibila).

Deci grecii de azi au nasul mai mic decat grecii de pe vremea lui Alexandru cel Mare?
Regele si Patria! Nihil sine Deo!
Ciuhandru
Burghez monarhist

Custom user title: Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Vin Noi 10, 2006 2:52 pm

Imi place, caci in orgoliul tau, trebuie sa fii mereu Ghita contra. Nu e nimic rau in a lua in considerare rezultatele cercetarilor unor oameni care si-au dedicat viata studierii acestor probleme.

Nu spune nimeni ca regimul alimentar actual va fi valabil si peste mii de ani, dar, daca nici un cataclism nu ne va arunca inapoi in epoca de piatra, este usor sa-ti imaginezi ca nicicand oamenii nu vor mai manca radacini nefierte si carne cruda de pe osul de mamut. Cu alte cuvinte, oamenii vor manca de acum incolo doar alimente moi sau, chiar mai mult, intr-o zi vor inghiti pastile energetice. Ce nevoie ar mai avea de dinti de carnivor din padure?!

Da, dragul meu, sigur ca grecii au nas mai mic decat Alexandru cel Mare... si avand in vedere ca el a trait acum 50.000 de ani, in mod sigur evolutia si-a spus cuvantul intre timp... :cool2:
Schmiede, mein Hammer, ein hartes Schwert!
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Vin Noi 10, 2006 3:07 pm

AlexN scrie:Nu e nimic rau in a lua in considerare rezultatele cercetarilor unor oameni care si-au dedicat viata studierii acestor probleme.

Din pacate, unii dintre ei si-au dedicat viata crearii unor teorii care sa le justifice ideile preconcepute si au prostituat stiinta punand-o in serviciul ideologiei. Pentru ca tot vorbim de evolutie, exemplul cel mai frapant este Richard Dawkins, care e in stare sa inventeze cele mai abracadabrante ineptii numai ca sa nu recunoasca evidenta ca stiinta are limite si ca nu poti sari de la fapte la metafizica pretinzand ca asta e stiinta.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde colegu » Vin Noi 10, 2006 3:10 pm

apropo de wga.hu, pe langă faptul că lipsesc perioade intregi de la 1850 incoa(adică crema) nu pot să nu-l recomand pe ibiblio.org.
pană daţi de fine art durează ceva, rezoluţia pozelor nu e tocmai fericită, dar situl e bine alcătuit.
http://www.ibiblio.org/wm/paint/

pe bune alex, i-ai văzut tu nasul lui alexandru machedon?
şi apoi, nu dau doi bani pe cercetătorii care pierd o viaţă intreagă in studirea furnicilor, adică ce fac? efectiv le numără, cate se duc la o bucată de pastramă şi cate la o bucată de paine.

şi apoi cercetările de tipul ăsta au deseori un caracter speculativ, mai ales astea care prevăd ce se va intampla in viitor.
colegu
Junior Member

Mesajde h0va » Vin Noi 10, 2006 3:11 pm

Dupa ce telul actual al "marii unificari" va fi atins, vor fi alte bariere de depasit. Caci orice raspuns ridica o sumedenie de alte intrebari...

pai sunt nishte neni care zic ca teoria stringurilor sau chiar m-theory a cam rezolvat problema asta..cel putzin pe hartie :) din punctul meu de vedere, al unui matematician (jeez, i love this aproach:D) pe mine ma cam lasa rece subectu, pentru ca la fel ca shi in cazul cuanticii calculele sunt inexacte (inexact cu sensul de imprecis) deoarece aceste fizici au ca baza matematica teoria perturbatiei (perturbation theory), iar pentru mine aproximarea nu este o metoda valida de a oferi solutzii matematice..sincer sa fiu, in ultima vreme observ ca "adusul din condei" a devenit o practica obishnuita atat in fizica cat shi in matematica..

anyway, referitor la discutia despre matematica, axiome shi legatura sa cu realitatea, cred ca cea mai corecta abordare ar fi una de genul: nu este nevoie pentru ca un concept matematic sa fie valid ca acesta sa corespunda unei "realitatzi" fizice, cu alte cuvinte, intr'un sistem axiomatic putem trage concluzii shi emite presupuneri fara ca acestea sa trebuiasca certificate experimental..deshi majoritatea sistemelor de axiome au la baza experimentele sau perceptzia umana asupra realitatzii curente, ele nu depind de acestea, ba mai mult aceasta certificare confera matematicii calitatea de instrument principal in rezolvarea unor probleme cat se poate de palpabile shi "reale". Tocmai din acest motiv cred ca ar trebui sa se faca o delimitare cat mai clara intre matematica shi shtiintze precum fizica care este o shtiintza a naturii, calitate intarita fie shi prin etimologia acestui termen. Fizica ar trebui sa ne ajute sa descoperim sau sa intzelegem legile fundamentale ce guverneaza materia, spatiul, energia si timpul, pe cand matematica este doar un instrument necesar in acest proces cognitiv...

?!
h0va

Mesajde colegu » Vin Noi 10, 2006 5:15 pm

nu este nevoie pentru ca un concept matematic sa fie valid ca acesta sa corespunda unei "realitatzi" fizice

cat se poate de corect.
pe mine ma cam lasa rece subectu, pentru ca la fel ca shi in cazul cuanticii calculele sunt inexacte (inexact cu sensul de imprecis) deoarece aceste fizici au ca baza matematica teoria perturbatiei (perturbation theory), iar pentru mine aproximarea nu este o metoda valida de a oferi solutzii matematice..sincer sa fiu, in ultima vreme observ ca "adusul din condei" a devenit o practica obishnuita atat in fizica cat shi in matematica..

fizica nu-şi propune să ajungă la soluţii matematice, cu alte cuvinte ori laie ori bălaie dar nu ambele in acelaşi timp şi asta in funcţie de probabilitate şamd..
fizica incearcă să ofere un model valabil care să arate legile şi modul in care se petrec lucrurile, fenomenele etc..
şi din moment ce incertitudinea este un postulat trebuie luat ca atare, deşi pare greu de crezut.
lucrurile trebuiesc tratate cu o oarecare detaşare de privirea "clasică"

eu nu văd cum de susţii că marea unificare, chiar şi pe hartie s-ar fi produs cu ajutorul unor teorii. introducerea unor particule speculative ori nu, experimental nedetectate incă, sau in curs de detectare nu rezolvă absolut nimic, ci pare mai degrabă o ajustare din condei.
başca faptul că e vorba de nişte lucruri atat de complexe şi complicate incat mentalitatea asta "aa, s-a cam fumat, chiar dacă doar teoretic" arată o oarecare superficialitate.

după mine lucrurile sunt incă departe de a fi unificate, şi ca să fiu cinstit nu posed nici cunoştinţele necesare ca să mă pronunţ in cunoştinţă de cauză.
colegu
Junior Member

Mesajde h0va » Vin Noi 10, 2006 5:24 pm

eu nu văd cum de susţii că marea unificare, chiar şi pe hartie s-ar fi produs cu ajutorul unor teorii

pai am precizat de la bun inceput ca "sunt nishte neni care zic ca teoria stringurilor sau chiar m-theory a cam rezolvat problema asta..cel putzin pe hartie" si am adaugat ca nu impartashesc acest punct de vedere tocmai pentru ca vorbim de chestiuni ce nu au putut fi probate irl..

uite un articolash, ce'i drept destul de "subtzire" insa contzine informatzii recente, despre teoria stringurilor..

http://www.sns.ias.edu/~witten/papers/string.pdf

daca avtetzi timp, chef shi tzeava putetzi cauta documentarul celor de la PBS intitulat "The elegant universe"...fara a fi pretentzios si fara a necesita un background consistent de notziuni fizice, documentarul cu pricina explica destul de clar cum stau lucrurile cand vine vorba de stringuri..

?!
h0va

Mesajde ghionoiul » Vin Noi 10, 2006 5:25 pm

Mai ziceţi şi ceva de religie, că e in titlul threadului :D
Şi il rog pe Alex să adauge şi artele in titlu, că e deja un fapt implinit.

Apropo de arte, eu nu mă pot impăca de nici o culoare cu clasificarea propusă de colegu, şi anume literatura e mai valabilă/bengoasă ca muzica, care la randul său e mai valabilă/bengoasă decat pictura sau sculptura. Deşi eu recunosc conceptul de valoare in artă, tot nu pot accepta clasamentul de mai sus. Cu atat mai ciudat mi se pare acest clasament intocmit de cineva care a admis că nu recunoaşte conceptul de valoare in artă.

Adică Mozart pur şi simplu nu poate fi mai valoros decat Adi de Vito-Minune, in schimb literatura in ansamblul ei e mai tare decat muzica. Deci beletrista Sandra Brown, reprezentanta artei supreme, e musai cu două capete mai sus ca Wagner, Mozart, Şostakovici şi Guţă, puşi unul peste altul.
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Vin Noi 10, 2006 6:20 pm

[quote="ghionoiul"] Apropo de arte, eu nu mă]

Ghionoiule, in privinta asta Colegu nu se ia nici el in serios, pentru ca acum cateva zile a scris cu manuta lui:

[quote="colegu"]pe literatură]

Acum brusc a avut o revelatie cu privire la valoarea si importanta literaturii...
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 10:12 am

Nene Alexule, am doua intrebari pentru matale:

Prima: daca omul medieval era atat de prost si omul modern e atat de inteligent, cum se face ca Wagner - el insusi un tip inteligent - si-a ales ca subiecte numai legende medievale?

A doua: cum se face ca tu - la randul tau inteligent - , la 150 de ani dupa Wagner, esti fascinat de universul sau medieval?
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 12:40 pm

Mergand pe firul logicii ciuhandriene, inseamnă că, dacă eu citesc basme arabe de la 1300, generez o anomalie dpdv al IQ-ului (pe care Ciuhandru, măcar din politeţe şi curtoazie, mi-l va considera ridicat, deşi nu l-a măsurat niciodată şi oricum nu are incredere in măsurătorile de IQ...)
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 12:44 pm

[quote="ghionoiul"]Mergand pe firul logicii ciuhandriene, inseamnă]

In primul rand, asta e o logica ghionoiasca.

In al doilea rand, n-am nevoie de masurarea IQ-ului ca sa-mi dau seama de inteligenta cuiva :D
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 12:54 pm

Ciuhandru scrie:In primul rand, asta e o logica ghionoiasca.
Ba să am pardon, tipul de inlănţuire logică iţi aparţine. L-ai intrebat pe Alex, vizibil mirat, cum se face că-i plac legendele medievale de la Wagner, deşi Alex pare a fi un exemplar de Homo sapiens dotat cu inteligenţa secolului 21. Ca şi cand această preferinţă pentru povestirile unor vremuri populate cu oameni mai grei de cap l-ar transforma pe el intr-un prost sadea.
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 12:57 pm

[quote="ghionoiul"]Ba să]

L-am intrebat. Dar sensul intrebarii mele ti-a scapat total si esti pe de laturi rau de tot cu interpretarea ta.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 1:05 pm

N-am interpretat absolut nimic. Am sesizat doar o carenţă de logică in intrebarea ta. Mai pe romaneşte: ce-are sula cu prefectura ?! Ai pus o intrebare de genul "Dacă nu-ţi place pescuitul, de ce mănanci peşte ?".
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 1:13 pm

[quote="ghionoiul"]N-am interpretat absolut nimic. Am sesizat doar o carenţ]

Repet: in interpretarea ta gresita. Mai gandeste-te. Intre timp, eu astept raspunsul lui Alex, ca lui ii era adresata intrebarea.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 1:17 pm

Deoarece la prima vedere intrebarile Ciuhandrului mi se par aberante (a se vedea cat de diplomat si civilizat sunt si nu sar la gatul lui :n: ), il rog sa-mi explice de fapt unde vrea sa ajunga.

Ciuhandrului, cat de umanist e el, ii place sa se joace cu logica si baga soparle din astea din cand in cand...
AlexN
Junior Member

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 1:21 pm

Ciuhandru scrie:Repet: in interpretarea ta gresita. Mai gandeste-te. Intre timp, eu astept raspunsul lui Alex, ca lui ii era adresata intrebarea.
Ok, dacă vrei tu, asta e interpretarea mea. Din cat se pare, insă, mai sunt şi alţii care au aceeaşi interpretare :D
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 1:30 pm

AlexN scrie:il rog sa-mi explice de fapt unde vrea sa ajunga.

Daca legendele medievale (create, dupa teoria ta, de oameni "prosti" pentru alti oameni inca si mai "prosti") au atras atentia unui tip inteligent ca Wagner (si nu numai a lui), inseamna ca ele sunt departe de a reprezenta produsul "prostiei medievale"; dimpotriva, au implicatii filosofice, teologice si existentiale profunde, care sunt inca dezbatute si astazi.

Pe scurt, daca oameni moderni inteligenti admira si studiaza legendele medievale, inseamna ca medievalii nu erau chiar atat de "prosti" pe cat vor unii sa ni-i prezinte.

In fond, idealurile civilizatiei medievale (sfantul si cavalerul) sunt cu mult superioare "idealului" modern al "burghezului" cu masina si cont in banca.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 1:37 pm

Sunt foarte surprins sa aud un asemenea comentariu/rationament de la tine. Sincer. Daca mi-ar fi spus asta Gogu de pe strada, pietzar de felul lui, as fi dezbatut cu el problema. Dar pe tine, oare, ce te-a apucat?! :nesigur:
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 1:39 pm

AlexN scrie:Sunt foarte surprins sa aud un asemenea comentariu/rationament de la tine. Sincer. Daca mi-ar fi spus asta Gogu de pe strada, pietzar de felul lui, as fi dezbatut cu el problema. Dar pe tine, oare, ce te-a apucat?! :nesigur:

Spune-mi ce anume te deranjeaza sau gasesti gresit in ce am spus?
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 1:45 pm

Profunzimea spirituala a legendelor nu prea are nimic de-a face cu faptul ca oamenii trecutului erau inteligenti. Din contra, ele arata carenta de inteligenta, compensata de o mai mare disponibilitate de a "gandi" cu sufletul. Idealurile in sine evident ca sunt mai nobile, dar asta iarasi nu are legatura directa cu inteligenta (o sa-mi zici ca un om inteligent va face numai lucruri bune si nobile. Siiiigur ca da... raul e o parte a fiintei umane care se slujeste de inteligenta, tot asa cum face si binele).

Nu intru aici in polemici de unde au aparut miturile, legendele. Ele pot fi incercarea omului simplu (sau prost, daca preferi asa) de a explica natura, sau pot fi transmise intr-o forma metaforizata de catre o civilizatie (extraterestra?) superioara. Si sa nu uitam ca in fiecare trib/comunitate se gasea cate unul mai inteligent care, in cursul trasmiterii pe cale orala, sa le mai infloreasca putin, eventual adancindu-le sensul.
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 1:54 pm

AlexN scrie:Profunzimea spirituala a legendelor nu prea are nimic de-a face cu faptul ca oamenii trecutului erau inteligenti. Din contra, ele arata carenta de inteligenta.

Cu alte cuvinte, cu cat esti mai lipsit de inteligenta, cu atat esti mai profund din punct de vedere spiritual, iar absolutul spiritual e corelat cu absoluta imbecilitate. Alexule, ma faci sa ma indoiesc de... dar mai bine lasa.

AlexN scrie:o sa-mi zici ca un om inteligent va face numai lucruri bune si nobile.

N-o sa-ti zic pentru ca nu cred asta.

AlexN scrie:Nu intru aici in polemici

Nici eu.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 2:05 pm

Dar imi place, te roade tare-tare problema asta cu inteligenta stramosilor :n: De fapt nu stiu ce incerci sa ma convingi, sau de fapt ce incerci sa te convingi pe tine insuti.
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 2:10 pm

AlexN scrie:nu stiu ce incerci sa ma convingi

Nu incerc sa te conving de nimic. Ai aruncat in discutie ideea ca medievalii erau mai prosti decat noi. Nefiind deloc de acord, am replicat cu cateva comentarii. Asta-i tot.

Si, daca nu sunt indiscret, ai putea sa-mi spui care sunt sursele tale de informatie despre Evul Mediu? As vrea sa le consult si eu.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 2:17 pm

Ciuhandru scrie:Cu alte cuvinte, cu cat esti mai lipsit de inteligenta, cu atat esti mai profund din punct de vedere spiritual,
"Fericiţi cei săraci cu duhul, căci a lor va fi íŽmpărăţia Cerurilor" (Matei, 5, 3). Deci medievalii cei săraci cu duhul (a nu se inţelege proşti, care are o conotaţie patologică) erau mai predispuşi la o abordare spiritualizată a vieţii decat suntem noi astăzi. Asta cred că vrea să spună şi Alex, chiar il rog să-mi confirme.

Şi eu nu cred că medievalii erau mai proşti, ci doar cu mintea mai "odihnită". Dacă un exemplar biologic mediu de nou-născut din sec 13 ar putea fi teleportat in zilele noastre, unde să aibă parte de educaţia omului modern, nu cred că ar avea probleme in a se acomoda şi a lua scoruri decente la testele IQ. Exact la fel cum un nou-născut al zilelor noastre, condamnat in timpurile noastre la atrofierea muşchilor din cauza mersului cu maşina şi a statului la birou, dacă ar putea fi mutat in sec 13, nu cred că ar avea probleme in a deveni un Strambă-lemne de nădejde la casa lui.
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 2:21 pm

[quote="ghionoiul"]Ş]

Oricat ne-am intepa noi, Ghionoiule, pana la urma tot la armonie deplina revenim. :)

Da, asa este!
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 3:15 pm

[quote="ghionoiul"]"Fericiţ]

Confirm intru totul.

[quote="ghionoiul"]Dacă]

Da, sunt de acord, cu un singur amendament: exemplarul medieval isi poate ridica IQ-ul peste cel al timpului sau, traind in vremurile moderne, dar ramane intrebarea: in ce masura creierul mostenit de la parintii sai medievali ii va permite sa atinga nivelul omului mediu modern? Eu unul nu stiu sa raspund si nici oamenii de stiinta nu pot da un raspuns categoric...

A, si inca ceva, legat de evolutia fizica de data asta: oamenii evului mediu erau mai scunzi. Astazi este o tendinta generala ca oamenii sa creasca in inaltime. Ce se poate spune despre asta?
AlexN
Junior Member

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 3:30 pm

Chestia cu evoluţia biologică a creierului poate fi adevărată intr-o oarecare măsură (nu ştim exact cat), dar n-am zis că vreau să fac din progenitura secolului 13 un laureat de Nobel, ci doar să ia un scor decent la un test IQ. Nu cred că cerebelul său "subdezvoltat" l-ar impiedica.

Apropo de creşterea in dimensiuni a creierului. Am mai citit şi eu prin tot felul de literaturi că omul işi foloseşte, in medie, doar 10% din capacitatea creierului. Nu intreb de unde au scos cifra de 10%, de ce nu 5% sau 55%, dar mă intreb la ce e nevoie de creşterea in dimensiuni a creierului, cand zace atata creier nefolosit ?
Picus canus
ghionoiul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Filarmonica