nu,fisher la bayreuth da rateuri..din ce am ascultat eu mi se pare un tempo taraganat,karajanistic.
solti pune pret pe orice efect,de aceea la capitolul orchestra sta bine,nu foarte bine pt ca degeaba vede el daca orchestra nu-l asculta
apoi e si inregistrarea in studio,parca ceva nu se leaga,e ceva sintetic,iar la o opera asta se simte. mai ales la o opera atat de dinamica precum e inelu'.
la bí¶hm e o problema majora cu percutia - nu se aude.si la solti e,dar aici intra inginerii de sunet,care introduc apoi,in mixajul final zanganitul acela de tunete.
timpanistii parca-s niste restantieri.
problema si la solti si la bí¶hm este sectiunea de corzi - care este infricosator de mare
a trebuit sa ma screm sa mai aud si alte instrumente.
dar noroc ca solti e constient de chestia asta si le mai da liber din cand in cand
in aurul rinului chiar exagereaza cu asta si-n intrarea in valhala la monologul lui wotan harpa se aude prea tare..
de fapt nu pot sti daca asta e vina lu solti sau a inginerilor de sunet...
fiind o inregistrare in studio presupun ca e "polished" ulterior.
da,orchestra din karlsruhe nu-i cine stie ce,da asa zicea lumea si de lahti,dar cand vine un dirijor care vrea sa face ceva atunci se face - osmo ví¤nskí¤,constantin silvestri la bournemouth etc..
si apoi,nu-i orchestra de studenti,cum a avut parte celi la münchen

)
probleme sunt garla si la neuhold nu zic nu,de fapt nu-i nici un inel perfect.
orchestra excelent de buna este la sawallisch.
in general prefer variantele care se invart pe la 14 ore.aici tempourile sunt la locul lor.iar apoi ramane detaliul.
la solti,windgassen nu-i cine stie ce grozav,hotter suna chiar excelent comparativ cu ce-a dat din el pentru krauss,unde zici ca vomeaza din secunda in secunda.
la solti bonusul e george london. si minusul grav e valchiria.
fara actul 1,unde king isi cam da in petect tinand prea mult in gat nota,da deh,trebuia sa apreciem si calitatile lui de tenor.nu numa opera si drama.
in general e greu sa opresti un solist care vrea cu orice pret sa-ti arate ca canta bine.
chiar si nilsson,faimoasa brunhilda ,are momente in care-si da in petec si-si arata maiestria inutil.
dupa parerea mea,orchestra tipica de vagner e aia care sa stea la subsol,una de duzina care sa faca musai ce spune dirijoru.ca altfel e constienta ca n-are cum sa iasa din anonimat.
oricum,avand in vedere ca hotter canta o buna parte din vreme ,e greu sa-ti scoti vocea lui din minte....
si daca lu solti chiar i-a placut vocea lui hotter atunci e un cretin.
daca nu da n-a avut ce face(cum a fost si cazul cu windgassen) inseamna ca n-a avut suficienta autoritate - iar un dirijor fara autoritate nu vrea nimeni
baftalo