Si violentele lui Pettersson sunt la fel de "ancestrale", dupa umila mea parere ca si ale lui Bruckner si razbate si la el pe alocuri aceeasi "lumina" care e si la austriac.
bine spus,dar violentele parca predomina..depinde aici si de fiecare simfonie in parte.
de exemplu,a 7-a mi se pare ca se termina intr-o tenta optimista,in genul magnificatului din simfonia lui liszt la divina comedie a lui dante..
insa caracterul oarecum melancolic poate sa ne joace feste
am avut o perioada in care am ascultat a 7-a simfonie,cele 4 inregistrari disponibile,si pur si simplu varianta dirijata de comissiona este cu o clasa peste celelalte,omul pur si simplu simte muzica,deseori ma trec fiori pe sira spinarii.
o alta lucrare intensa mi se pare si concertul nr 2 pentru vioara(primul pentru vioara si orchestra - primul concert e pentru vioara si cvartet si este mult mai abscons)
deci revenind la acest concert,nu pot sa nu remarc rezistenta solistei ida haendel,cred ca deja ma repet,dar l-am ascultat de 3 ori la rand si de fiecare data pe la jumatate mi se parea mai firesc ca solista sa arunce efectiv vioara si sa pice in genunchi si eventual s-o napadeasca lacrimile..
dvorak si-a pierdut o fiica,silvestrov nevasta, lui pettersson trebuie sa i se fi inecat tot neamul dintr-o data,si eventual si el...cine stie dupa ce coma o fi scris concertul..
ma rog,cuvintele sunt de prisos si nu pot descrie absolut nimic!!
ida hanedel si herbert blomstedt sunt la inaltime!
edit(ca sí£ nu mí£ ia alex la 3 pí£zí£Ã‚ºte):
altí£ lucrare excelentí£ din repertoriul nordic(trecem din sverie in norie ºi de la pettersson la nordheim arne) este coborarea(a cui,nu ºtiu) sau original,dací£ nu mí£ inºel nedstigningen - o lucrare amplí£ pentru orchestrí£ in care un rol important il are naratorul(in orice caz, a spoken role),aici conteazí£ mult ºi muzicalitatea limbii norvegiene.
lucrarea incepe cat de poate de modernist,cu niºte disonaní¾e grosolane,apoi corzile o dau intr-un romantism demn de invidiat.in stilul lui nielsen un cor de aaaaaa-uri ºi apoi textul(pe care nu-l pricep) cantat(foarte frumos) de o sopraní£ Ã‚Âºi un soi de incantator.
dintr-o datí£ modernsimul inceteazí£ parcí£,ºi apare vocea superbí£ a naratorului,e clar,trebuie sí£ inví£í¾ norvegiana,cí£ tot ce pricep e britiº miuzí£um. ºi d-aci incolo parcí£ totu-i un soi de poveste,ºi din nou mí£ lovesc de incapacitatea de-a mí£ exprima prin cuvinte!
a 3-a recomandare pe ziua de astí£zi e prima simfonie de aulis sallinen,cu binecunoscutul ari rasilainen ºi bine necunoscuta filarmonicí£ de stat din rheinland-pfalz.
o simfonie in genul lui allan pettersson,numai cí£ dureaza in jur de 15 minute.
mie unul,neoromantismul imi place la nebunie,iar finalul simfoniei ,cu un crescendo ce se terminí£ bineiní¾eles cu rí£paitul timpanilor mí£ satisface cat 50 de simfonii romantice din anii 30-40(1800 zet iz)
asta ca un soi de preludiu,pentru cí£ la simfonia a 2-a deja am orgasm(vorba vine)
intitulatí£,corespunzí£tor, dialog intre orchestrí£ Ã‚Âºi percuí¾ie solo practic nu mai e nevoie sí£ comentez de ce-mi place.
la okko kamu mí£ aºteptam sí£ fie la iní£lí¾ime,dar cel care m-a impresionat a fost (bineiní¾eles) percuí¾ionistul - gert mortensen.
mí£ bucur cí£ existí£ Ã‚Âºi percuí¾ioniºti rí£sí£rií¾i,evelyn glennie,colin currie la care,dupí£ gustul meu,se adaugí£ Ã‚Âºi mai sus numitul mortensen.