dar sa nu-i omitem pe grieg,sibelius,nielsen,atterberg,alfven,stenhammar,sinding,rautavaara,norgard,nordheim,salonen etc...
personal,cu cateva axceptii ma simt cel mai atasat de muzica celor de mai sus.
si desi lucrarile lor sunt oarecum obscure este un fapt pozitiv ca greu gasesti ceva prin colectii de genul "best of crap","classical masterpieces" sau mai stiu eu ce sidiuri de duzina.
si este pacat pe de alta parte ca sa ramanem cu impresia ca grieg inseamna peer gynt iar sibelius finlandia...iar restul sa-l omitem total!
celebrul dirijor neeme jí¤rvi a avut o mare contributie la popularizarea acestor compozitori(cu precadere grieg,nielsen,stenhammar,alfven)
o contributie la fel de semnificativa(dar din partea unor dirijori mai necunoscuti) cea a lui leif segerstam,paavo berglund,herbert blomstedt,esa pekka salonen,interpreti precum leif ove andsnes,truls mork,havard gimse,erik thomas tawastjerna etc..
insa rezonana nordica a acestor nume da de gandit...
de ce nu sunt acesti compozitori populari?macar o zecime de mozart..
noi ar trebui sa ne simtim la fel,pt ca enescu-al nostru e interpretat exclusiv de autohtoni..cu mici exceptii - ashkenazi,foster(o adevarata contributie prin oedipul cu jose van dam - amfortas-ul lui karajan

totusi este putin,si este pacat.
muzica aceasta,desi nepopulara,este totusi de o reala valoare...
cred ca mai corect era sa numesc topicul compozitori nepopulari,dar iesea o varza,il bagam pe piazzolla,villa-lobos,takemitsu si nu mai intelegea nimeni nimic

acum ascultam cvartetul lui nielsen opus 44.....interpreti oslo string quartet..
de ce nu amadeus sau borodin quartet?(intrebare retorica,nu-mi raspundeti)