Scriem de ceva vreme pe forum despre muzica din filme, avem chiar si un thread pe cinema insa nu mi se pare destul de vizitat si m-am gandit ca un nou subiect pe forumul de muzica ar aduce ceva mai multe posturi.
Urmeaza ca aici sa discutam in detaliu despre muzica din filme, daca este sau nu potrivita acolo unde este pusa, etc...
Pentru ca am initiat subiectul voi relua anumite preferinte din posturi anterioare pentru a avea un punct de plecare.
Fara a pastra o ordine anume am sa incep cu Donnie Darko ce beneficiaza de un soundtrack superb plin de aroma anilor '80. Genul de coloana sonora care te face sa crezi ca filmul a fost facut dupa continutul pieselor pentru ca potrivirea versuri/scenariu este mult prea mare. Supozitia este indreptatita pentru ca unii critici l-au banuit pe Richard Kelly (autorul) ca a facut un film depsre el, o metafora a adolescentei petrecute undeva intr-un liceu similar cu cel din film prin anii 80.
Filmul incepe cu The Killing Moon - Echo and the Bunnyman si se sfarseste, superb cu Mad World (Gary Jules and Michael Andrews
cover Tears for Fears) ambele potrivindu-se ca o manusa. Ultima dintre ele as putea-o desemna drept cea mai inspirata alegere pe un final de film gandindu-ma la raportul muzica/versuri - scenariu. La categoria asta ar mai candida si Fight Club cu Pixies- Where is my mind ? Cine le-a vazut imi va intelege lesne punctul de vedere. Trecand peste asta filmul mai are printre altele multe alte melodii frumoase: Love Will Tear Us Apart"- Joy Division, "Under the Milky Way"- The Church, "Head over Heels" - Tears For Fears.
Multe filme incearca un inceput in forta prin intriga sustinuta de o melodie potrivita insa nimeni nu reuseste asta mai bine decat Tarantino in Kill Bill care ne-o prezinta pe Uma Thurman pe un pat de spital, in coma, pe fundal auzindu-se Nancy Sinatra cu "Bang Bang (My baby shoot me down)". Te lasa fara respiratie. In afara de naiul lui Zamfir nimic demn de remarcat nu se mai regaseste in prima parte a filmului.
La categoria soundtrackuri fara cusur am sa incep cu cel din Oh Brother Where Art Thou ? Film pe care il revad cateodata doar pentru a reasculta melodiile si de a vedea fatza tampa a lui Turturo. O coloana sonora superba de la cap la coada pentru un film de o finete extraordinara. Insa dupa parerea mea (sau cum zic altii IM(H)O- expresie pe care o detest) - apogeul fratilor Coen a fost atins cu 2 ani in urma acestui film -in ceea ce a devenit una dintre comediile mele preferate - prin Big Lebowski. Pentru ca suntem pe muzica am sa sar peste laudele de rigoare aduse scenariului ( dialogurilor) si personajelor si am sa ma opresc asupra muzicii. Bob Dylan cu "The Man in Me" la prezentarea popicariei, "Just Dropped In" - Kenny Rogers in visul lui Lebowski ar fi 2 dintre piesele de forta din film. Astea si cu o gramada de Creedence pentru ca dupa cum se pare asta era formatia preferata de Dude.
Filmul se incheie cu un cover (care mi se pare mai reusit decat originalul) facut de Townes Van Zandt la "Dead Flowers" - Rolling Stones
Tot presarat cu muzica din anii 70 este si Forrest Gump care aduna practic succese din acea perioada. Forrest carandu-si un camarad prin jungla pe acordurile All along the Watchtower (varianta Jimmy Hendrix) , Jenny drogata moarta vrand sa se arunce de la balcon pe fundal fiind "Free Bird"- Lynyrd Skynyrd si mult, foarte mult the Doors. Albumul merita cumparat pentru a deschide apetitul reticentilor pentru muzica acelei perioade sau pasat copiilor pentru a le face cultura muzicala.
La capitolul "muzica de film" ( Film Music works in conjunction with dialogue and image to establish the mood and tone of a movie. ) pe locul 1 cu coronita sta Requiem for a dream Clint Mansel Cronos Quartet. Muzica dubleaza senzatia lasata de scenariu. O potrivire perfecta.
Cam atat pentru inceput ca vad ca m-am lungit cam mult. Astept alte posturi.
Soundtracks (Coloane Sonore) - extended version
8 mesaje
• Pagina 1 din 1
Soundtracks (Coloane Sonore) - extended version
"Against modern football."
-
Aliosha - Mesaje: 5042
Vad ca Alexandru nu a amintit nimic de Pulp Fiction, unul din filmele noastre preferate all-time si posesor al unui soundtrack exceptional. Melodii rafinate, puse la momentul oportun. Sa facem o trecere in revista (am mai facut trcerea asta in revista dar pe cg)
Al Green - Let's stay together (nu sunt sigur dar am impresia ca apare atunci cand Marcelus discuta cu Butch si ii spune despre meciul aranjat..cand sa cada la podea)
Chuck Berry - You never can tell (bineinteles la Jazz Rabbit Slim ..la concursul de dans. Mia + Vincent )
Dick Dale & His Del Tones - Miserilou (la inceputul filmului cand Yolanda si Ringo se hotarasc sa jefuiasca localul . melodia de generic a filmului )
Dusty Spriengfield - Son of Preacherman (Vincent merge sa o ia pe Mia de acasa)
Kool & The Gang - Jungle Boogie (pe genericul de inceput...dupa ce se termina Miserilou)
Maria - If love is a red dress (daca nu ma insel in taxi..dupa meciul lui Butch ...cand Miranda il duce acasa)
Ricky Nelson - Lonesome town (asta nu mai stiu )
The Centurians - Bullwinkle part 2 (cand pleaca Butch si Fabianne cu elicopterul..motocicleta lu Zed)
The Lively Ones - Surf rider (melodia de final cand Jules si Vincent parasesc localul ...si isi baga pistoalele la short. ce final incredibil ! ce tandem inegalabil...Jules- Vincent)
The Revels - Comanche (incepe cu vocea lui Zed : "bring out the gimp ! " .....dar nu cred ca e de la scena aia. nu stiu de unde e)
The Statler Brothers - Flowers on the wall (dupa cum am mai discutat si mai devreme...se aude de la casetofonul din masina condusa de Butch ....care se intorcea cu ceasul de aur ....si va da peste Marcelus)
The Tornadoes - Bustin' surfboards (daca nu ma insel se aude la Jazz Jackrabbit Slim...chiar dupa ce pleaca Mia la baie pentru "a-si pudra nasul" . si o arata pe femeia aia din local..cum ii intra vantul pe sub fusta. aia cine se vrea a fi ? )
Urge Overkill - Girl you'll be a woman soon (cand se intorc Mia & Vincent de la local. iar Vincent se duce la buda si se intreaba ce sa faca in continuare.....iar Mia danseaza prin casa si da peste drogurile lui Vincent)
Imi plac in special melodiile surf. Foarte bine alese in concordantza cu ceea ce fac personajele, ma vad nevoit sa repet asta.
--------------
Alexandru, ai mai uitat si alt mare film. Este vorba despre Trainspotting. Pai mi s-a parut genial cand incept Pulp sa cante...cand Mark se intoarce acasa si da peste Begbie. Mile End ! "...and now we're living in the sky! ... I'd never thought I'd live so high..." .
Sau la faza cu Archie Gembil...cand se canta un cover foarte reusit de la Atomic. Si bineinteles....Iggy Pop cu Lust For Life chiar la inceputul filmului.
Mai revin, da ?
Al Green - Let's stay together (nu sunt sigur dar am impresia ca apare atunci cand Marcelus discuta cu Butch si ii spune despre meciul aranjat..cand sa cada la podea)
Chuck Berry - You never can tell (bineinteles la Jazz Rabbit Slim ..la concursul de dans. Mia + Vincent )
Dick Dale & His Del Tones - Miserilou (la inceputul filmului cand Yolanda si Ringo se hotarasc sa jefuiasca localul . melodia de generic a filmului )
Dusty Spriengfield - Son of Preacherman (Vincent merge sa o ia pe Mia de acasa)
Kool & The Gang - Jungle Boogie (pe genericul de inceput...dupa ce se termina Miserilou)
Maria - If love is a red dress (daca nu ma insel in taxi..dupa meciul lui Butch ...cand Miranda il duce acasa)
Ricky Nelson - Lonesome town (asta nu mai stiu )
The Centurians - Bullwinkle part 2 (cand pleaca Butch si Fabianne cu elicopterul..motocicleta lu Zed)
The Lively Ones - Surf rider (melodia de final cand Jules si Vincent parasesc localul ...si isi baga pistoalele la short. ce final incredibil ! ce tandem inegalabil...Jules- Vincent)
The Revels - Comanche (incepe cu vocea lui Zed : "bring out the gimp ! " .....dar nu cred ca e de la scena aia. nu stiu de unde e)
The Statler Brothers - Flowers on the wall (dupa cum am mai discutat si mai devreme...se aude de la casetofonul din masina condusa de Butch ....care se intorcea cu ceasul de aur ....si va da peste Marcelus)
The Tornadoes - Bustin' surfboards (daca nu ma insel se aude la Jazz Jackrabbit Slim...chiar dupa ce pleaca Mia la baie pentru "a-si pudra nasul" . si o arata pe femeia aia din local..cum ii intra vantul pe sub fusta. aia cine se vrea a fi ? )
Urge Overkill - Girl you'll be a woman soon (cand se intorc Mia & Vincent de la local. iar Vincent se duce la buda si se intreaba ce sa faca in continuare.....iar Mia danseaza prin casa si da peste drogurile lui Vincent)
Imi plac in special melodiile surf. Foarte bine alese in concordantza cu ceea ce fac personajele, ma vad nevoit sa repet asta.
--------------
Alexandru, ai mai uitat si alt mare film. Este vorba despre Trainspotting. Pai mi s-a parut genial cand incept Pulp sa cante...cand Mark se intoarce acasa si da peste Begbie. Mile End ! "...and now we're living in the sky! ... I'd never thought I'd live so high..." .
Sau la faza cu Archie Gembil...cand se canta un cover foarte reusit de la Atomic. Si bineinteles....Iggy Pop cu Lust For Life chiar la inceputul filmului.
Mai revin, da ?
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Oribilul Mosh - Junior Member
Multe filme incearca un inceput in forta prin intriga sustinuta de o melodie potrivita insa nimeni nu reuseste asta mai bine decat Tarantino in Kill Bill care ne-o prezinta pe Uma Thurman pe un pat de spital, in coma, pe fundal auzindu-se Nancy Sinatra cu "Bang Bang (My baby shoot me down)". Te lasa fara respiratie. In afara de naiul lui Zamfir nimic demn de remarcat nu se mai regaseste in prima parte a filmului.
si melodia That certain female(Charlie Feathers), care apare in timp ce donshoara Uma ii macelareste pe cei 88 de samurai mi se pare demna de mentionat. E chiar draguta si potriveste de minune cu toata scena.
To speak is to be silent
The concept is dead. There's nothing death should interrupt,
I went to bed last night with one sip left in the cup.
-
darkshines - Mesaje: 2260
Sa mai amintesc shi io ce imi amintesc:p
Snatch-coloana sonora daca nu perfecta,atunci in ton cu filmul.Superb acel Golden Brown a celor de la The stranglers in momentele in care boxerul aduse de Tommy isi revenea din knock-out iar tiganii(pikeys)amenintzau sa ii bata pe cei doi.Apoi iarasi superb plasat Fuckin` in the bushes a celor de la Oasis cand Mickey se lupta in ring cu ultimul adversar.Sa aduagam si acea melodie obsedanta( a durat ceva pana am gasit-o pe asta),si anume Don`t you just know it a lui Huey "Piano" Lewis si The Clowns care apare odata cu credits-urile.Sau Viva Las Vegas suprapusa absolut genial cu imaginile lui Frankye Four Fingers la cazino.Plus superba Ghost Town de la The Specials.Shi Disco Science.Ritchie a dovedit ca are gusturi muzicale de exceptie,lucru dovedsit de altfel si de coloana sonora a primului sau film Lock,stock and two smoking barrels...
Snatch-coloana sonora daca nu perfecta,atunci in ton cu filmul.Superb acel Golden Brown a celor de la The stranglers in momentele in care boxerul aduse de Tommy isi revenea din knock-out iar tiganii(pikeys)amenintzau sa ii bata pe cei doi.Apoi iarasi superb plasat Fuckin` in the bushes a celor de la Oasis cand Mickey se lupta in ring cu ultimul adversar.Sa aduagam si acea melodie obsedanta( a durat ceva pana am gasit-o pe asta),si anume Don`t you just know it a lui Huey "Piano" Lewis si The Clowns care apare odata cu credits-urile.Sau Viva Las Vegas suprapusa absolut genial cu imaginile lui Frankye Four Fingers la cazino.Plus superba Ghost Town de la The Specials.Shi Disco Science.Ritchie a dovedit ca are gusturi muzicale de exceptie,lucru dovedsit de altfel si de coloana sonora a primului sau film Lock,stock and two smoking barrels...
The Earth is full.GO HOME!
-
MiG29 - Mesaje: 7104
Unele melodii sunt atat de bine alese incat amplifica faza din film, creand ceva cu totul special.
De exemplu inceputul din Arizona Dream, cu omu' si sania trasa de caini. Bregovic cu a sa piesa intitulata Death. Excelent se potriveste.
Tre' sa mai amintesc inca o data, Nights in white satin ...folosita in A Bronx Tale atunci cand negrii isi iau rusine in cartierul italienilor. O piesa care la prima vedere nu are nici o legatura cu evenimentele ce se petrec in pelicula, dar care la a doua vedere...se potriveste perfect.
Am tras si eu cateva din Snatch, cu ajutoru' lu Mig...ca eu nu stiam cum se numesc.
De exemplu inceputul din Arizona Dream, cu omu' si sania trasa de caini. Bregovic cu a sa piesa intitulata Death. Excelent se potriveste.
Tre' sa mai amintesc inca o data, Nights in white satin ...folosita in A Bronx Tale atunci cand negrii isi iau rusine in cartierul italienilor. O piesa care la prima vedere nu are nici o legatura cu evenimentele ce se petrec in pelicula, dar care la a doua vedere...se potriveste perfect.
Am tras si eu cateva din Snatch, cu ajutoru' lu Mig...ca eu nu stiam cum se numesc.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Gabriel, nu am amintit e multe pentru ca nu puteam sa sciu despre toate intr-un singur post. Girl you'll be a women soon ma cam seaca. Scena cu muzica pe fundal preferata e cand Butch sta la semafor si Marsellus traverseaza cu mancarea in mana The Statler Brothers - Flowers on the wall. Tot din film, Dusty Spriengfield - Son of Preacherman e foarte frumoasa.
De acord 100 % cu Mig la faza cu Golden Brown din Snatch. Melodia aia nu prea m-a atras niciodata insa in contextul acela este de efect.
Gorgeus George este la pamant, pe fundal Golden Brown si mai ales,vocea lui Turkish care zice cu un superb accent londonez ceva de genul: "Tommy is praying. And if he doesn't, he fuckin' should be. " Nu am putut gasi scriptul pe net pentru a da copy paste exact cu tot pasajul.
In Kill Bill 2 e o scena interesanta care are oarece legatura cu muzica. Uma Thurman sta cu fetita in brate si sa uita la un film cu samurai. Imaginea nu se vede insa se aude :
When I was little... my father was famous.
He was the greatest sam-urai in the empire;
and he was the Shogun's decapitator.
He cut off the heads of a hundred and thirty-one lords.
It was a bad time for the empire.
The Shogun just stayed inside his castle -- and he never came out.
People said his brain was infected by DEVILS.
My father would come home -- he would forget about the killings.
He wasn't scared of the Shogun, but the Shogun was scared of him.
Maybe that was the problem.
Then, one night... the Shogun sent his ninja spies to our house.
They were supposed to kill my father... but they didn't.
*woman screams*
That was the night everything changed *voice fades*
Pentru cine nu stie bucata(probabil provenita pe bune dintr-un film de gen... later edit: din asta http://www.imdb.com/title/tt0081506/ ) se gaseste si pe albumul (unul dintre preferatele mele de hip hop) Liquid Swords - Gza, pe melodia cu acelasi nume sub forma de intro. Si cum Rza a constribuit la Kill Bill 1 si la albumul respectiv iata si legatura.
De acord 100 % cu Mig la faza cu Golden Brown din Snatch. Melodia aia nu prea m-a atras niciodata insa in contextul acela este de efect.
Gorgeus George este la pamant, pe fundal Golden Brown si mai ales,vocea lui Turkish care zice cu un superb accent londonez ceva de genul: "Tommy is praying. And if he doesn't, he fuckin' should be. " Nu am putut gasi scriptul pe net pentru a da copy paste exact cu tot pasajul.
In Kill Bill 2 e o scena interesanta care are oarece legatura cu muzica. Uma Thurman sta cu fetita in brate si sa uita la un film cu samurai. Imaginea nu se vede insa se aude :
When I was little... my father was famous.
He was the greatest sam-urai in the empire;
and he was the Shogun's decapitator.
He cut off the heads of a hundred and thirty-one lords.
It was a bad time for the empire.
The Shogun just stayed inside his castle -- and he never came out.
People said his brain was infected by DEVILS.
My father would come home -- he would forget about the killings.
He wasn't scared of the Shogun, but the Shogun was scared of him.
Maybe that was the problem.
Then, one night... the Shogun sent his ninja spies to our house.
They were supposed to kill my father... but they didn't.
*woman screams*
That was the night everything changed *voice fades*
Pentru cine nu stie bucata(probabil provenita pe bune dintr-un film de gen... later edit: din asta http://www.imdb.com/title/tt0081506/ ) se gaseste si pe albumul (unul dintre preferatele mele de hip hop) Liquid Swords - Gza, pe melodia cu acelasi nume sub forma de intro. Si cum Rza a constribuit la Kill Bill 1 si la albumul respectiv iata si legatura.
"Against modern football."
-
Aliosha - Mesaje: 5042
Aliosha scrie:Multe filme incearca un inceput in forta prin intriga sustinuta de o melodie potrivita insa nimeni nu reuseste asta mai bine decat Tarantino in Kill Bill care ne-o prezinta pe Uma Thurman pe un pat de spital, in coma, pe fundal auzindu-se Nancy Sinatra cu "Bang Bang (My baby shoot me down)". Te lasa fara respiratie. In afara de naiul lui Zamfir nimic demn de remarcat nu se mai regaseste in prima parte a filmului.
Pai permite-mi sa te contrazic. In primul rand ai in atasament toate melodiile din soundtrack. Meiko Kaji - The Flower of Carnage mi se pare foarte frumoasa. O melodie artistica, de limba japoneza. Sa nu uitam trompeta magica a lui Al Hirt, unul dintre cei mai mari instrumentisti ai istoriei muzicii. Sa nu-l uitam nici pe Louis Bacalov, un consacrat in muzica pentru filme. Evident....melodia amintita de darky. Si nu in ultimul rand Santa Esmeralda - Don't Let Me Be Misunderstood, care este o preluare. Dupa Animals ? Sau Joe Cocker ?
- Fişiere ataşate
-
- kill bill.jpg (163.21 KiB) Vizualizat de 591 ori
-
8 mesaje
• Pagina 1 din 1