Ideea subiectului asta mi-a venit acum 2 minute , cand ziceam care e motivul pentru care Parazitii au schimbat titlul piesei , traducandu-l in englezeste!
Asa ca as vrea sa stiu care este parerea voastra despre cenzura in hip-hop?Nu ma refer acum , neaparat , la cenzura prin "bip"-uri a cuvintelor obscene , pe asta o inteleg intr-un fel , ma refer mai mult la cenzurarea unor melodii si a unor videoclipuri la care nu ar prea fi nimic de cenzurat.Dupa cum probabil stiti , scandalul cu CNA-ul a inceput o data cu cenzurarea Parazitilor , care aveau un videoclip la melodia "Bagabontii '99"...Pentru ca avea versuri de genul "alcoolul este viata si viata e alcool" , CNA-ul a cenzurat-o...de buna seama , insa , ca atunci cand au aparut alte melodii , cu acelasi subiect , cum ar fi , de exemplu , "Traiasca bera!" de la Spitalul de urgenta , nu s-a gandit nimeni sa cenzureze...atunci , o data cu cenzurarea melodiei acesteia a disparut si emisiune "Subcultura" , pe care eu personal nu am vazut-o niciodata , dar care , din cate am inteles , a avut un rol important in promovarea hip-hopului romanesc...Bineinteles ca , dupa "Bagabontii'99" , distinsii domni de la CNA s-au gandit :"Daca tot am cenzurat asta , de ce sa nu continuam?" , astefel ca , si urmatorul videoclip Parazitii a fost cenzurat...Povestea s-a reluat in 2001 , o data cu "Categoria grea" al carei videoclip a fost cenzurat pe motive de "violenta" , cu toate ca la televizor poti vedea in fiecare seara filme de 10 ori mai violente ca videoclipul ala...Asteptam acum , si speram ca CNA-ul nu mai gaseste nimic de cenzurat in ultimul videoclip Parazitii...cu toate ca , daca se straduieste...
Inchei aici , astept si parerile voastre...
"Va cenzurez intentia de a ma cenzura , intentia de a cenzura realitatea pe care arta o reda asa cum este ea..."
Cenzura in hip-hop
5 mesaje
• Pagina 1 din 1
Cenzura in hip-hop
Ce dragutza sunt , pacat ca nu-s baiat...
-
Suryia - Junior Member
!!!
Eu nu stiu daca ajung print tara si imi iese felie o sa am procese MARI cu CNA-ul!!! Ai dreacu bosorogi f##-ui in gura nu mai au dupa ce bea apa si ce s-au gandit ei sa cenzureze, dupa mine sunt niste retardati si daca-i vad in fata ochilor ii scuip.....si asa am citit in ziare mai acum cateva saptamani ca au luat-o in gura cu guvernu, ceeva de genul asta! Au prea multa libertate pe mana lor! Ce mortii masii era de cenzurat in Bagabontii 99, sau Categoria Grea.........imbecilii dreacu!
-
n3aGabitz - Junior Member
hai sa vedem
legea audiovizualului
CAPITOLUL 1
ART. 1
(1) Libera exprimare a ideilor si a optiunilor, precum si libera comunicare a informatiilor prin mijloacele de
radiodifuziune si de televiziune sunt garantate prin lege, in spiritul drepturilor si libertí£tilor constitutionale.
(3) Cenzura de orice fel este interzisí£.
(4) Selectarea cu buní£-credintí£ a informatiei audio-vizuale de persoanele care poarta rí£spunderea pentru
continutul acesteia nu constituie cenzura si se poate exercita in conditiile prezentei legi.
ART. 2 (1) Libertatea de exprimare audiovizualí£ nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particularí£ a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(2) Sunt interzise de lege defí£imarea tí£rii si a natiunii, indemnul la rí£zboi de agresiune, la ura nationalí£, rasialí£, de clasa sau religioasí£, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica.
(3) Este interzisí£ difuzarea de informatii care, potrivit legii, au caracter secret sau pot aduce prejudicii sigurantei nationale.
(4) De asemenea, sunt interzise programarea si difuzarea de manifestí£ri obscene, contrare bunurilor moravuri.
(5) Rí£spunderea civilí£ pentru continutul informatiei transmise prin mijloace de comunicare audiovizuale prin
care s-au adus daune materiale sau morale revine, dupí£ caz, in conditiile legii, realizatorului, autorului, titularului licentei de emisie, proprietarului statiei radioelectrice prin care s-a fí£cut comunicarea.
deci injuriile sunt interzise prin lege pe canalele mass-media
atunci ce pu*a me a cauta la toate filmele injuraturi gen "fuck you" suck my dikk"... si compania??????
deci cenzura se face preferential. in afara de a accepta nu avem ce face
"subcultura" era o emisiune beton, care prezenata trupele de hip-hop, in special din underground. am prins si eu cateva emisiuni
------
acum, pe de alta parte, nu e normal ca plozii de 3 ani sa asculte cum isi baga pul*a aia al tv, unde se uita si fetitza care nu stiu ce-i aia si cu ce se mananca) si babe si senatori si...
corecta observatia cu traiasca berea
videoclipul "categoria grea" a fost cenzurat la mishto chiar de trupa
CAPITOLUL 1
ART. 1
(1) Libera exprimare a ideilor si a optiunilor, precum si libera comunicare a informatiilor prin mijloacele de
radiodifuziune si de televiziune sunt garantate prin lege, in spiritul drepturilor si libertí£tilor constitutionale.
(3) Cenzura de orice fel este interzisí£.
(4) Selectarea cu buní£-credintí£ a informatiei audio-vizuale de persoanele care poarta rí£spunderea pentru
continutul acesteia nu constituie cenzura si se poate exercita in conditiile prezentei legi.
ART. 2 (1) Libertatea de exprimare audiovizualí£ nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particularí£ a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(2) Sunt interzise de lege defí£imarea tí£rii si a natiunii, indemnul la rí£zboi de agresiune, la ura nationalí£, rasialí£, de clasa sau religioasí£, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica.
(3) Este interzisí£ difuzarea de informatii care, potrivit legii, au caracter secret sau pot aduce prejudicii sigurantei nationale.
(4) De asemenea, sunt interzise programarea si difuzarea de manifestí£ri obscene, contrare bunurilor moravuri.
(5) Rí£spunderea civilí£ pentru continutul informatiei transmise prin mijloace de comunicare audiovizuale prin
care s-au adus daune materiale sau morale revine, dupí£ caz, in conditiile legii, realizatorului, autorului, titularului licentei de emisie, proprietarului statiei radioelectrice prin care s-a fí£cut comunicarea.
deci injuriile sunt interzise prin lege pe canalele mass-media
atunci ce pu*a me a cauta la toate filmele injuraturi gen "fuck you" suck my dikk"... si compania??????
deci cenzura se face preferential. in afara de a accepta nu avem ce face
"subcultura" era o emisiune beton, care prezenata trupele de hip-hop, in special din underground. am prins si eu cateva emisiuni
------
acum, pe de alta parte, nu e normal ca plozii de 3 ani sa asculte cum isi baga pul*a aia al tv, unde se uita si fetitza care nu stiu ce-i aia si cu ce se mananca) si babe si senatori si...
corecta observatia cu traiasca berea
videoclipul "categoria grea" a fost cenzurat la mishto chiar de trupa
- Vizitator
Cu cenzura anumitor cuvinte obscene sunt de acord , dar ce motiv au avut sa cenzureze "Bagabontii '99"si alte videoclipuri? Sa stii , Vali , ca si ultimul videoclip , chiar daca e cenzurat de trupa , nu e cenzurat de buna voie , ci tot din"voia" CNA-ului!
Ce dragutza sunt , pacat ca nu-s baiat...
-
Suryia - Junior Member
pai e simplu
ideea e simpla: de ce sa interzica CNAul piesa, cand putem sa o facem noi difuzabila. sa o cenzuram noi si aia ne lasa in pace.
aici mai e si o alta treaba: trupele se cenzureaza pentru a face curios publicul si pentru a cumpara albumul
aici mai e si o alta treaba: trupele se cenzureaza pentru a face curios publicul si pentru a cumpara albumul
- Vizitator
5 mesaje
• Pagina 1 din 1