Cenzura in hip-hop

ce-a fost pe Muzici o data

Cenzura in hip-hop

Mesajde Suryia » Vin Noi 09, 2001 12:49 pm

Ideea subiectului asta mi-a venit acum 2 minute , cand ziceam care e motivul pentru care Parazitii au schimbat titlul piesei , traducandu-l in englezeste!
Asa ca as vrea sa stiu care este parerea voastra despre cenzura in hip-hop?Nu ma refer acum , neaparat , la cenzura prin "bip"-uri a cuvintelor obscene , pe asta o inteleg intr-un fel , ma refer mai mult la cenzurarea unor melodii si a unor videoclipuri la care nu ar prea fi nimic de cenzurat.Dupa cum probabil stiti , scandalul cu CNA-ul a inceput o data cu cenzurarea Parazitilor , care aveau un videoclip la melodia "Bagabontii '99"...Pentru ca avea versuri de genul "alcoolul este viata si viata e alcool" , CNA-ul a cenzurat-o...de buna seama , insa , ca atunci cand au aparut alte melodii , cu acelasi subiect , cum ar fi , de exemplu , "Traiasca bera!" de la Spitalul de urgenta , nu s-a gandit nimeni sa cenzureze...atunci , o data cu cenzurarea melodiei acesteia a disparut si emisiune "Subcultura" , pe care eu personal nu am vazut-o niciodata , dar care , din cate am inteles , a avut un rol important in promovarea hip-hopului romanesc...Bineinteles ca , dupa "Bagabontii'99" , distinsii domni de la CNA s-au gandit :"Daca tot am cenzurat asta , de ce sa nu continuam?" , astefel ca , si urmatorul videoclip Parazitii a fost cenzurat...Povestea s-a reluat in 2001 , o data cu "Categoria grea" al carei videoclip a fost cenzurat pe motive de "violenta" , cu toate ca la televizor poti vedea in fiecare seara filme de 10 ori mai violente ca videoclipul ala...Asteptam acum , si speram ca CNA-ul nu mai gaseste nimic de cenzurat in ultimul videoclip Parazitii...cu toate ca , daca se straduieste...
Inchei aici , astept si parerile voastre...

"Va cenzurez intentia de a ma cenzura , intentia de a cenzura realitatea pe care arta o reda asa cum este ea..."
Ce dragutza sunt , pacat ca nu-s baiat...
Suryia
Junior Member

!!!

Mesajde n3aGabitz » Vin Noi 09, 2001 6:52 pm

Eu nu stiu daca ajung print tara si imi iese felie o sa am procese MARI cu CNA-ul!!! Ai dreacu bosorogi f##-ui in gura nu mai au dupa ce bea apa si ce s-au gandit ei sa cenzureze, dupa mine sunt niste retardati si daca-i vad in fata ochilor ii scuip.....si asa am citit in ziare mai acum cateva saptamani ca au luat-o in gura cu guvernu, ceeva de genul asta! Au prea multa libertate pe mana lor! Ce mortii masii era de cenzurat in Bagabontii 99, sau Categoria Grea.........imbecilii dreacu!
n3aGabitz
Junior Member

hai sa vedem

Mesajde Vizitator » Sâm Noi 10, 2001 3:15 am

legea audiovizualului

CAPITOLUL 1
ART. 1
(1) Libera exprimare a ideilor si a optiunilor, precum si libera comunicare a informatiilor prin mijloacele de
radiodifuziune si de televiziune sunt garantate prin lege, in spiritul drepturilor si libertí£tilor constitutionale.
(3) Cenzura de orice fel este interzisí£.
(4) Selectarea cu buní£-credintí£ a informatiei audio-vizuale de persoanele care poarta rí£spunderea pentru
continutul acesteia nu constituie cenzura si se poate exercita in conditiile prezentei legi.

ART. 2 (1) Libertatea de exprimare audiovizualí£ nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particularí£ a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(2) Sunt interzise de lege defí£imarea tí£rii si a natiunii, indemnul la rí£zboi de agresiune, la ura nationalí£, rasialí£, de clasa sau religioasí£, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica.
(3) Este interzisí£ difuzarea de informatii care, potrivit legii, au caracter secret sau pot aduce prejudicii sigurantei nationale.
(4) De asemenea, sunt interzise programarea si difuzarea de manifestí£ri obscene, contrare bunurilor moravuri.
(5) Rí£spunderea civilí£ pentru continutul informatiei transmise prin mijloace de comunicare audiovizuale prin
care s-au adus daune materiale sau morale revine, dupí£ caz, in conditiile legii, realizatorului, autorului, titularului licentei de emisie, proprietarului statiei radioelectrice prin care s-a fí£cut comunicarea.

deci injuriile sunt interzise prin lege pe canalele mass-media

atunci ce pu*a me a cauta la toate filmele injuraturi gen "fuck you" suck my dikk"... si compania??????

deci cenzura se face preferential. in afara de a accepta nu avem ce face

"subcultura" era o emisiune beton, care prezenata trupele de hip-hop, in special din underground. am prins si eu cateva emisiuni

------

acum, pe de alta parte, nu e normal ca plozii de 3 ani sa asculte cum isi baga pul*a aia al tv, unde se uita si fetitza care nu stiu ce-i aia si cu ce se mananca) si babe si senatori si...

corecta observatia cu traiasca berea

videoclipul "categoria grea" a fost cenzurat la mishto chiar de trupa
Vizitator

Mesajde Suryia » Dum Noi 11, 2001 12:29 am

Cu cenzura anumitor cuvinte obscene sunt de acord , dar ce motiv au avut sa cenzureze "Bagabontii '99"si alte videoclipuri? Sa stii , Vali , ca si ultimul videoclip , chiar daca e cenzurat de trupa , nu e cenzurat de buna voie , ci tot din"voia" CNA-ului!
Ce dragutza sunt , pacat ca nu-s baiat...
Suryia
Junior Member

pai e simplu

Mesajde Vizitator » Dum Noi 11, 2001 7:13 pm

ideea e simpla: de ce sa interzica CNAul piesa, cand putem sa o facem noi difuzabila. sa o cenzuram noi si aia ne lasa in pace.

aici mai e si o alta treaba: trupele se cenzureaza pentru a face curios publicul si pentru a cumpara albumul
Vizitator

Înapoi la De pe muzica