pentru novici,
ciorba de burta step by step, de la RAR citre.
1 kg burta de vita, 2-3 kg ciocanele si genunchi de vita, o capatzana de usturoi, 100ml otzet, 200 ml smantana, 2 galbenushuri, 500g zarzavat supa (ceapa, morcov, pastarnac), eventual si un ardei gras.
Seara: se pun la fiert ciocanelele in 5l apa. Burta (daca nu e din cea congelata gata curatata) se spala, se curatza de grasime si de pielea zbarcita, se fraca bine cu malai si otet si se lasa peste noapte in apa rece cu o lingurita de bicarbonat.
Dupa aprox 3 ore se scot oasele de la fiert si se dezoseaza (carnea trebuie sa se desprinda singura de pe os).
Dimineata: se pune burta la fiert in apa in care au fiert oasele + inca 5 litri si cu zarzavatul de supa. Dupa aproximativ 3 ore se strecoara si se pun inapoi in oala fasiile de carne de pe oase si burta taiata ca taitzeii.
Se mai pune la fiert impreuna cu otzetul inca vreo ora (trebuie sa fie groasa, raman cam 2 litri).
Usturoiul pisat se freaca cu sare, galbenusuri, smantana si un pic de zeama racita din ciorba. Se drege si nu se mai da in clocot.
In afara de reteta dansului, la restaurante se mai da o "fatza" si anume: se rade un morcov pe ochiurile mici si se caleste in putin ulei, cam o lingura - doua (uleiul devine portocaliu), apoi acest ulei colorat se varsa in oala.
Oricum la masa musai sa fie alaturi (in afara de ardei iute) si un extra mujdei, otet si smantana ca "fiecare le ale pe-ale lui".

pofta mare!